vytisknout velikost písma Výroba svíček podomácku

Až budete mít chvilku času, pusťte se sami nebo se svými dětmi do výroby svíčky ze včelích plátů. Tato činnost je nejen zábavná, ale především velmi jednoduchá a rychlá, a přitom při ní vašim potomkům nehrozí žádné riziko.
Výroba svíček podomácku

Veškeré pomůcky k práci se dají koupit v drogeriích, ve výtvarných potřebách či specializovaných internetových obchodech.

Jednoduše a bezpečně

Nejjednodušší a nejrychlejší je výroba svíčky ze včelích plátů, a protože při jejím vzniku se nepracuje na sporáku, zvládnou ji zcela bezpečně i menší děti. Rodiče jistě ocení také to, že při tomto postupu nemůže dojít ke znečištění ani dětského oblečení, ani domácnosti či jejího vybavení.

Včelí vosk, s nímž budete pracovat, jsou vlastně včelí plástve již zbavené medu. Jak asi znáte z historických filmů, v dřívějších dobách se k výrobě svíček běžně používal. Jedná se o zcela přírodní produkt, který nicméně býval poměrně drahý, a proto byl později nahrazen voskem parafinovým.

Klepněte pro větší obrázek
S nákupem materiálu nebudete mít problém, je běžně k dostání 

Svíčky takto vytvořené jsou zajímavé nejen tím, že hoří poměrně pomalu a velmi příjemně přitom voní po medu, ale i svým vzhledem. Dětem na nich můžete snadno ukázat jednotlivé včelí buňky šestiúhelníkového tvaru, do nichž klade matka včela své potomstvo.

Pomůcky, bez nichž se neobejdete

Pláty včelího vosku se dají sehnat v různých barvách, ale pokud upřednostníte jejich přirozené zbarvení, můžete je koupit i přímo u včelaře nebo ve včelařských potřebách. Dále si musíte obstarat knot (lze jej i uháčkovat z bavlnky – řetízkem) a pro usnadnění práce si připravte kus papíru na pečení či mikrotenový sáček.

Nejdříve upravte voskový plát do podoby obdélníku, pokud jste jej takto již nekoupili. Poté jej položte na pečicí papír, případně mikrotenový sáček a pár minut ho zahřívejte (fénem nebo ho položte na pár minut i s podložkou na topení či do trouby), dokud nebude mít pokojovou teplotu – pak se dá snadno ohýbat. Při nižší teplotě by naopak popraskal.

Jak si usnadnit práci

Papír či sáček vám poslouží nejen jako ochrana pracovního místa, ale také zabezpečí, že voskový plát se na ně nebude lepit a usnadní vám pozdější rolování svíčky. Pokud se během práce začnou na plátu tvořit praskliny, opět jej (v aktuální podobě) nahřejte.

Klepněte pro větší obrázek
Kdo umí háčkovat, zvládne si knot vyrobit sám

Před samotným rolováním si vyberte, která z hran voskového plátu bude nakonec uvnitř svíčky. Právě k ní položte na plát knot tak, aby nad něj z jedné strany vyčníval dva centimetry, přimáčkněte ho k voskovému podkladu a svíčku rovnoměrně smotejte.

Aby svíčka hořela

Snažte se, aby se nerozjížděla a byla pevně utažená. Případný zbytek knotu, který bude vykukovat ze dna svíčky, odstraňte. Co se knotu týče, minimálně jeho konec, který se zapaluje, by měl být napuštěný voskem.

Klepněte pro větší obrázek
Na fotografii je vidět, jak lze zdůraznit, že svíčka se skládá ze dvou vrstev: druhý plát umístíte o něco níž než ten první      

Bez této úpravy se může stát, že shoří, aniž by vůbec začala hořet svíčka samotná. Pokud se nechcete pouštět do jeho namáčení v rozehřátém vosku, obalte přesahující konec kouskem včelího plátu, aby hořel.

Pokud budete mít k dispozici vícero různobarevných plátů, můžete po srolování jednoho přidat ještě další vrstvu nebo vrstvy. Ať už si zvolíte jednobarevnou či několikabarevnou variantu, výsledkem bude krásná svíčka, která příjemně voní.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Pět nejlepších receptů z cukety

Pět nejlepších receptů z cukety

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  7.  2017 | | 2 N/A
Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování.…

Nejen děti, ale ani mnozí dospělí nedají bez kečupu ani ránu. Nejedno dítko jím vylepšuje i řízek. Tak proč si ho nevyrobit z vlastní úrody, alespoň máte jistotu, že je ze zralých, zdravých rajčátek.

24.  8.  2017 |
Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěstování

Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěst…

Rakytník má neuvěřitelně kyselé plody – to proto, že obsahuje obrovské množství vitamínu C. Ještě tento zázračný keř v zahradě nemáte?

30.  6.  2017 |
Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Žampion zápašný (odborně Pečárka zápašná) je nejnebezpečnější houbou pro houbaře, protože málokdo čeká, že i žampiony mají své jedovaté zástupce.

3.  9.  2017 |
Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí máslo

Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí másl…

Pokud si doma vyrobíte vlastní máslo, máte zaručeno, že je čerstvé a nikoliv rozmrazené po dvou letech ze skladových zásob. Při přípravě klasického másla oproti cenám v obchodě příliš neušetříte, pokud máte rádi bylinkové či slané máslo, pak se domácí výroba vyplatí i finančně.

10.  9.  2017 |