vytisknout velikost písma Vyrážíme na nákup nových květinových hlíz

Zima má sice ještě pořádnou sílu, ale v zahradnictvích už je prodej sadby a semen v plném proudu. Při nákupu nových květinových hlíz je však třeba dbát na několik zásad.
Vyrážíme na nákup nových květinových hlíz

Hlízy rostlin, které se mají vysazovat na podzim, nakupujeme vždy koncem léta a na podzim. Nikdy bychom hlízy těchto druhů neměli nakupovat v předjaří, i když jsou v tomto období v mnohých obchodech nabízeny s velkou slevou. Tyto hlízy nám obvykle ani při dobré péči nevyraší a nevykvetou.

Druhy, které se vysazují na jaře, je možné v obchodech nakoupit již na podzim a během zimy. Je však vhodnější pořídit je až před jarní výsadbou. Při dřívějším nákupu je nutné hlízy skladovat a hrozí nebezpečí, že budou během skladování napadeny chorobami a škůdci.

Obecně platí, čím větší hlízu si zakoupíme, tím mohutnější a lépe kvetoucí rostlina nám z ní vyroste. V obchodech i v katalozích zásilkových služeb je údaj o velikosti hlíz uváděn nejčastěji v centimetrech jako průměr nebo obvod hlízy. Chybí-li tento údaj například v nabídkovém katalogu, měli bychom být při nákupu opatrní, je to známka neserióznosti prodejce.

Zásadně nakupujeme pouze zdravé nepoškozené hlízy! Při nákupu si hlízy pečlivě prohlédneme, zda nejsou nějak mechanicky poškozené (naříznuté, odřené apod.), napadené houbovými chorobami (modrošedý nebo jinak barevný povlak, vpadlé či vystouplé skvrny, měkké zahnívající části) nebo škůdci (požerky od hlodavců, chodbičky larev hmyzu).

Vhodné balení značně ovlivňuje hlavně zdravotní stav hlíz. Hlízy se mohou prodávat nebalené po jednotlivých kusech nebo balené v různých typech obalů. Obal, v němž jsou hlízy uchovávány, by měl vždy umožňovat přístup vzduchu, aby nedocházelo k jejímu zapaření a napadení houbovými chorobami. Měl by také umožňovat prohlédnutí hlízy kupujícímu.

Jak již bylo uvedeno výše, je nejvhodnější hlízy nakupovat těsně před termínem výsadby. Pokud není možné hlízy např. díky nepříznivému počasí okamžitě vysadit, skladujeme je v relativně suché, vzdušné místnosti, kde se teplota pohybuje pokud možno v rozmezí 10–15 °C.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Za dvě hodiny 700 křemenáčů osikových. Takový úlovek se povedl tento týden dvěma kamarádům na Benešovsku. Je jasné, že houby už zase rostou jak o život, i když samozřejmě ne úplně všude. Kam tedy v Česku vyrazit na houby, kde vás čekají nejlepší úlovky?

10.  9.  2020 |
Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak uchovat sladkost ovoce

Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak …

Dobře zralá hruška je sladká a šťavnatá. A taky poměrně křehká – snadno se otlačí, či dokonce rozmáčkne. Je proto třeba ji rychle spotřebovat. Kompoty jsou fajn, ale když je hrušek mnoho a už padají ze stromu, je potřeba rychlé akce.

13.  9.  2020 |
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořčáky. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

9.  9.  2020 |
Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky. Vyberte si ze tří receptů

Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky.…

Šípkový sirup je medicína, kterou znaly a využívaly už generace před námi. Přidejte se k nim a vyzkoušejte chuť plodů, které příznivě působí na organismus dětí i dospělých. Bez éček a dalších umělých přísad se obejde náš recept na šípkový sirup.

19.  9.  2020 |
Sušička na houby šetří váš čas i nervy. Jak ji správně používat?

Sušička na houby šetří váš čas i nervy. Jak j…

Spojí-li se dešťové přeháňky s vyššími teplotami, nastanou žně pro všechny houbaře. Problémem ale může být, jak množství hub rychle zpracovat. Ideální volbou je kvalitní sušička, v níž budou houby usušené během několika hodin a téměř bez práce.

16.  9.  2020 | | 2 N/A