vytisknout velikost písma Vyrážíme na nákup nových květinových hlíz

Zima má sice ještě pořádnou sílu, ale v zahradnictvích už je prodej sadby a semen v plném proudu. Při nákupu nových květinových hlíz je však třeba dbát na několik zásad.
Vyrážíme na nákup nových květinových hlíz

Hlízy rostlin, které se mají vysazovat na podzim, nakupujeme vždy koncem léta a na podzim. Nikdy bychom hlízy těchto druhů neměli nakupovat v předjaří, i když jsou v tomto období v mnohých obchodech nabízeny s velkou slevou. Tyto hlízy nám obvykle ani při dobré péči nevyraší a nevykvetou.

Druhy, které se vysazují na jaře, je možné v obchodech nakoupit již na podzim a během zimy. Je však vhodnější pořídit je až před jarní výsadbou. Při dřívějším nákupu je nutné hlízy skladovat a hrozí nebezpečí, že budou během skladování napadeny chorobami a škůdci.

Obecně platí, čím větší hlízu si zakoupíme, tím mohutnější a lépe kvetoucí rostlina nám z ní vyroste. V obchodech i v katalozích zásilkových služeb je údaj o velikosti hlíz uváděn nejčastěji v centimetrech jako průměr nebo obvod hlízy. Chybí-li tento údaj například v nabídkovém katalogu, měli bychom být při nákupu opatrní, je to známka neserióznosti prodejce.

Zásadně nakupujeme pouze zdravé nepoškozené hlízy! Při nákupu si hlízy pečlivě prohlédneme, zda nejsou nějak mechanicky poškozené (naříznuté, odřené apod.), napadené houbovými chorobami (modrošedý nebo jinak barevný povlak, vpadlé či vystouplé skvrny, měkké zahnívající části) nebo škůdci (požerky od hlodavců, chodbičky larev hmyzu).

Vhodné balení značně ovlivňuje hlavně zdravotní stav hlíz. Hlízy se mohou prodávat nebalené po jednotlivých kusech nebo balené v různých typech obalů. Obal, v němž jsou hlízy uchovávány, by měl vždy umožňovat přístup vzduchu, aby nedocházelo k jejímu zapaření a napadení houbovými chorobami. Měl by také umožňovat prohlédnutí hlízy kupujícímu.

Jak již bylo uvedeno výše, je nejvhodnější hlízy nakupovat těsně před termínem výsadby. Pokud není možné hlízy např. díky nepříznivému počasí okamžitě vysadit, skladujeme je v relativně suché, vzdušné místnosti, kde se teplota pohybuje pokud možno v rozmezí 10–15 °C.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Pět nejlepších receptů z cukety

Pět nejlepších receptů z cukety

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  7.  2017 | | 2 N/A
Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování.…

Nejen děti, ale ani mnozí dospělí nedají bez kečupu ani ránu. Nejedno dítko jím vylepšuje i řízek. Tak proč si ho nevyrobit z vlastní úrody, alespoň máte jistotu, že je ze zralých, zdravých rajčátek.

24.  8.  2017 |
Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěstování

Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěst…

Rakytník má neuvěřitelně kyselé plody – to proto, že obsahuje obrovské množství vitamínu C. Ještě tento zázračný keř v zahradě nemáte?

30.  6.  2017 |
Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Žampion zápašný (odborně Pečárka zápašná) je nejnebezpečnější houbou pro houbaře, protože málokdo čeká, že i žampiony mají své jedovaté zástupce.

3.  9.  2017 |
Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí máslo

Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí másl…

Pokud si doma vyrobíte vlastní máslo, máte zaručeno, že je čerstvé a nikoliv rozmrazené po dvou letech ze skladových zásob. Při přípravě klasického másla oproti cenám v obchodě příliš neušetříte, pokud máte rádi bylinkové či slané máslo, pak se domácí výroba vyplatí i finančně.

10.  9.  2017 |