vytisknout velikost písma Výprodej kontejnerovaných vánočních stromků? Nenechte se napálit!

Vánoce jsou za námi a v různých obchodech přišly na řadu povánoční slevy. To se týká i hobbymarketů a zahradnictví.

Možná i vás zaujalo některé z reklamních sdělení, která informují o výhodném výprodeji jehličnanů v květináči za poloviční ceny.

Dobrá myšlenka: kontejnerovaný stromek pro vícero Vánoc

Kontejnerované jehličnany, jak se takto pěstovaným stromkům říká, si u nás v posledních letech získávají coby varianta vánočního stromku čím dál větší oblibu. A proč také ne: domov si na svátky vyzdobíte živým stromem, a jestliže se o něj budete starat správně, vydrží vám i na další roky.

Pokud budete chtít, můžete ho hned zjara přesadit do volné půdy, kde poroste o to rychleji. Uvažujete-li rovnou o tom, že pár jehličnanů by se vám hodilo na zahradu, představuje povánoční výprodej zlevněných kontejnerovaných jehličin dobré řešení, jak stromy pořídit za příznivou cenu.

Realita, která vás nepotěší

Nenechte se ovšem napálit! Někteří prodejci totiž nejednají úplně fér, a tak pod názvem kontejnerované jehličnany nenajdete vždy stromky, které jsou řádně zakořeněné, a tedy vhodné pro další pěstování, ale stromky, při jejichž podrobném prozkoumání zjistíte, že nemají šanci přežít.

  • Představujete si pod názvem kontejnerované jehličnany stromky, které byly pěstovány v květináči? Někteří prodejci ne, stačí jim, že stromek je v květináči právě v době, kdy jej nabízejí.

Jedná se o stromky, na nichž zkušený pěstitel rozpozná, že byly léta pěstovány ve volné půdě a poté z ní vyryty tak, že jejich kořenový systém byl zredukován na pouhý kousek hlavního kořene bez zachování jemnějších rozvětvených kořínků.

Jak předejít zklamání

Sledujte proto pečlivě, jaký stromek je vám nabízen. Nadzvedněte květináč a zkontrolujte, zda kořínky prorůstají jeho spodními otvory.

Prohlédněte si co nejvíce stromků – vidíte, že část z nich stojí nakřivo, a některé dokonce z květináčů jakoby vypadávají? Obojí je znakem, že stromek byl do kontejneru vložen teprve nedávno a chybí mu pořádný kořenový bal.

Ačkoliv jehličnany v tomto stavu vydrží vypadat dobře poměrně dlouho, při bližším ohledání zjistíte, že nové jehlice se podivně kroutí a zasychají. Takový nákup by vás nepotěšil. Stromek totiž začne po čase chřadnout, až nakonec uhyne.

Bohužel se většina zklamaných zákazníků nikdy nedozví, že jejich jehličnan nepřežil proto, že bez kořenů to zkrátka nejde, a budou si myslet, že na vině byla jejich nesprávná péče. A tak si další rok živý stromek v květináči raději nekoupí, nebo to naopak zkusí ještě jednou – a přijde další zklamání. Nezařaďte se mezi ně!

  • Jaké máte zkušenosti s (vý)prodejem kontejnerovaných vánočních stromků vy? Viděli jste podobnou nabídku nebo koupili jste si takový stromek? Napište nám o tom do diskuzního fóra.
Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Za dvě hodiny 700 křemenáčů osikových. Takový úlovek se povedl tento týden dvěma kamarádům na Benešovsku. Je jasné, že houby už zase rostou jak o život, i když samozřejmě ne úplně všude. Kam tedy v Česku vyrazit na houby, kde vás čekají nejlepší úlovky?

10.  9.  2020 |
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořčáky. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

9.  9.  2020 |
Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak uchovat sladkost ovoce

Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak …

Dobře zralá hruška je sladká a šťavnatá. A taky poměrně křehká – snadno se otlačí, či dokonce rozmáčkne. Je proto třeba ji rychle spotřebovat. Kompoty jsou fajn, ale když je hrušek mnoho a už padají ze stromu, je potřeba rychlé akce.

13.  9.  2020 |
Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zkuste švestková povidla v troubě a bez míchání

Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zku…

Receptů na švestková povidla je mnoho a možná máte ten nejlepší od babičky. Ale pokud ne, máme pro vás jeden, který určitě stojí za vyzkoušení.

6.  9.  2020 |
Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky. Vyberte si ze tří receptů

Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky.…

Šípkový sirup je medicína, kterou znaly a využívaly už generace před námi. Přidejte se k nim a vyzkoušejte chuť plodů, které příznivě působí na organismus dětí i dospělých. Bez éček a dalších umělých přísad se obejde náš recept na šípkový sirup.

19.  9.  2020 |