vytisknout velikost písma Výplň do květináče, past na škůdce a další triky, jak využít pistáciové skořápky

Pistácie jsou oblíbenou pochoutkou. Skořápky, které po oříšcích zbydou, už ode dneška raději schovejte. Máme pro vás sedm skvělých tipů, jak je v budoucnu využít.

Pokud si na pistáciích pravidelně pochutnáváte, možná vás zajímá, zda jde jejich skořápky nějak využít: Ano, jde. Skořápky z nesolených pistácií lze použít v zahradě i domácnosti mnoha způsoby. Pokud dáváte přednost soleným pistáciím, před použitím je akorát třeba sůl ze skořápek opláchnout a pak je nechat uschnout. Sůl by totiž mohla poškodit rostliny a půdu, přebytek sodíku je pro rostliny toxický a může způsobit jejich úhyn.

Jak připravit svatojánský likér: Ořechovice krok za krokem

Jak připravit svatojánský likér: Ořechovice krok za krokem

Mulč

Pokrytí záhonů vrstvou mulče je nejen esteticky příjemné, ale také pomáhá udržovat vlhkou půdu, zvyšovat úrodnost a potlačovat plevel. Pistáciové skořápky si ale budete muset nějakou dobu schovávat. Až jich budete mít dostatek, promíchejte je s dřevní štěpkou, kůrou, listy nebo jiným organickým materiálem a mulč nasypte na záhony.

Pistáciové skořápky jsou poměrně odolné a tvrdé, takže jejich úplné rozložení bude trvat věky. Při tom se do půdy bude pomalu uvolňovat uhlík a další prospěšné látky.

Výplň do květináče

Opravdu hluboké dekorativní květináče, které jsou v současnosti tak moderní, vyžadují k úplnému naplnění spoustu půdy. Často je to ale plýtvání kvalitní půdou, protože kořenový systém rostlin málokdy potřebuje tolik prostoru pro růst. Množství použité půdy snadno snížíte, když na spodek květináče nasypete skořápky.

Jak přesazovat pokojové rostliny: Praktický návod na videu krok za krokem

Jak přesazovat pokojové rostliny: Praktický návod na videu krok za krokem

V květináči ponechte dostatek místa pro zálivku. Hloubku výsadby je třeba přizpůsobit velikosti vzrostlé rostliny, kultivaru. Byliny, hlávkový salát a další menší rostliny potřebují zhruba 30 centimetrů půdy, zatímco rajčata a další větší rostliny budou lépe prospívat nejméně s 60 centimetry půdy.

Pistáciové skořápky vám navíc pomohou s odvodněním, aby kořenový systém rostliny nikdy nezůstal ponořený ve vodě a nedocházelo k jeho odehnívání.

Kontrola vlhkosti v květináčích

Když už mluvíme o drenáži, použití pistáciových skořápek na dno každého květináče zabrání podmáčení kořenového systému rostliny. Tento trik je obzvláště užitečný, když v květináči chybí odvodňovací otvory.

Zásady úspěšného pěstování rajčat na balkoně

Zásady úspěšného pěstování rajčat na balkoně

Na dno květináče nasypte zhruba dva až tři centimetry pistáciových skořápek, na ně teprve nasypte část zeminy, zasaďte rostlinu a dosypte hlínu. Voda, kterou rostlina neabsorbuje, steče do vrstvy skořápek, tím se kořenový systém rostlin udrží v dostatečné vzdálenosti od nadměrné vlhkosti.

Ačkoli klasickým drenážním materiálem jsou malé kameny a oblázky, výhodou pistáciových skořápek je, že se nakonec biologicky odbourají, takže při opětovném vysazování rostlin je nikdy nebudete muset lovit z půdy.

Past na škůdce

Taky vás štve, když si na vaší pečlivě pěstované úrodě smlsnout plzáci a slimáci? Vyšlete do boje něco tak jednoduchého, jako jsou pistáciové skořápky. Jako hrubý koberec je roztáhněte kolem rostlin, které chcete ochránit, a škůdcům jejich hodování minimálně ztížíte. V tomto případě se hodí spíš skořápky ze solených pistácií, ale potom je třeba je umístit dostatečně daleko od rostlin, aby déšť a zalévání nesplachovaly sůl ke kořenům.

Jak na slimáky bez chemie: Postavte zábrany, sbírejte, využijte bylinky a nasaďte hlístice

Jak na slimáky bez chemie: Postavte zábrany, sbírejte, využijte bylinky a nasaďte hlístice

Podpalovač

Pistáciové skořápky se osvědčily jako výborný podpalovač. Hoří-li vám špatně právě zapálený oheň, přihoďte hrst skořápek a oheň se rozhoří. Skvěle se uplatní při táboráku i při topení v kamnech a krbech, jen je důležité si uvědomit, že skořápky ořechů, a tedy i pistácií, obsahují tuky, které mohou v ohni praskat a syčet. Při podpalování můžete skořápky zmačkat do novin. Tak se k nim plamen lépe dostane a zároveň zabráníte různému prskání a vystřelování skořápek.

Tvoření

Díky svému charakteristickému tvaru a pevné struktuře se přímo nabízí k tvorbě. Možnosti jsou opravdu široké. Ze skořápek lze vyrobit šperky, umělé květiny i malé stromy, ozdobné větvičky a podobně. Většinou budete potřebovat jen kvalitní lepidlo a barvy.

Pistáciové skořápky proměníte v krásné dekorace. 35 inspirací, které stojí za vyzkoušení

Pistáciové skořápky proměníte v krásné dekorace. 35 inspirací, které stojí za vyzkoušení

Do kompostu

Pokud vás nic z výše uvedeného nezaujme, dejte aspoň pistáciové skořápky do kompostu. Zde se budou rozkládat sice pomalu, ale při svém rozkladu budou do půdy uvolňovat důležité látky. Jejich rozkládání můžete urychlit, pokud je předem nadrtíte nebo namočíte přes noc v kbelíku s vodou.

Jak zavařit ořechy, aby vydržely chutné i několik let? Vyberte si ze 4 ověřených způsobů

Jak zavařit ořechy, aby vydržely chutné i několik let? Vyberte si ze 4 ověřených způsobů

Co jste možná nevěděli o pistáciích

Pistáciový strom (Pistacia vera) původem z Blízkého východu je vytrvalá pouštní rostlina, která plodí shluky malých načervenalých peckovic. Ty potřebují dlouhé, horké a suché léto, aby správně dozrály. Když dozrají, poddajná vnější slupka a vnitřní tvrdá skořápka se rozdělí se slyšitelným lupnutím.

Jakmile odpadne vnější slupka, zbude béžová, částečně otevřená skořápka, obsahující jedlé semeno, které všichni tak dobře znají a milují. Pistácie jsou plné vlákniny, bílkovin a zdravých tuků, ale také obsahují široké spektrum vitaminů a minerálů.

Založte si bylinkovou zahrádku, ať má vaše jídlo chuť. Inspirujte se v galerii

Založte si bylinkovou zahrádku, ať má vaše jídlo chuť. Inspirujte se v galerii

Sledujte náš facebook


Nejčtenější články

Jak pěstovat kanadské borůvky: 7 chyb, které nesmíte dělat

Jak pěstovat kanadské borůvky: 7 chyb, které …

Kanadské borůvky patří k jedněm z nejoblíbenějších druhů drobného ovoce, které si můžete vypěstovat na zahradě, ale i v květináči na balkoně. Aby rostliny bohatě plodily, potřebují zajistit specifické pěstební podmínky a vhodnou péči.

24.  7.  2021 |
Kateřina Hradová
Pěstování
Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Po vydatných deštích, které v posledních dnech zalily Česko, houby konečně rostou, i když samozřejmě zdaleka ne všude. Podle mykologů se ale v nadcházejícím období můžeme těšit na pořádnou nadílku. Kam tedy v Česku vyrazit na houby, kde vás čekají nejlepší úlovky? V textu najdete tipy kraj po kraji.

13.  7.  2021 |
Lenka Chvostová
Zelené hnojení: Co to je a jak jej využít pro bohatou úrodu

Zelené hnojení: Co to je a jak jej využít pro…

Co se skrývá pod názvem zelené hnojení? Jedná se o organické hnojení, kdy se do půdy zapravují určité druhy rostlin, aby zeminu obohatily o živiny, a zlepšily tak její úrodnost. Doporučíme vám, které rostliny pro zelené hnojení pěstovat, jak správně postupovat a jaké zvolit načasování.

17.  7.  2021 |
Kateřina Hradová
Pěstování
Plánujete výlet či dovolenou se psem? 7 vychytávek, které vám nesmí chybět

Plánujete výlet či dovolenou se psem? 7 vychy…

Odvětrací mřížka do okna v autě, batoh pro psa či reflexní vesta – pes při cestování potřebuje svoji výbavu úplně stejně jako lidé. Miska s krmivem, pití a psí náhubek jsou základním minimem. My jsme ale pro vás našli vychytávky, které dovolenou zpříjemní nejen vašemu mazlíčkovi, ale také vám.

16.  7.  2021 |
Lucie Kořistová
Pes
Jak připravit svatojánský likér: Ořechovice krok za krokem

Jak připravit svatojánský likér: Ořechovice k…

Noc na svatého Jana chápali naši předkové jako magickou. Během ní trhali nezralé ořechy, z nichž připravovali svatojánský likér. Chcete si ho také vyrobit? Ponocovat kvůli tomu nemusíte. Vyzkoušejte náš recept na ořechovku z vodky. Chutnat vám bude, ať už ořechy natrháte kdykoli, a čarovné účinky bude mít také, pokud jí vypijete dostatečné množství.

22.  6.  2021 |
Kateřina Hradová
Zahrádkářův diářUžitečná zahradaÚrodaRecepty