vytisknout velikost písma Vypěstujte si vlastní salátovky

Jistě budete souhlasit, že léto bez salátových okurek by nemělo tu pravou chuť. V horkých dnech osvěží, zaženou žízeň a „pleťová maska“ z okurkových slupek vám zajistí půlhodinku sladkého poležení.

Žádné kalorie

Obliba okurek sahá neuvěřitelně daleko – už tři tisíce let před naším letopočtem si na nich pochutnávali Indové i Egypťané. Pro nízký obsah živin jsou vhodnou stravou při dietách vedoucích ke snížení nadváhy.

Hadovky dlouhé, mini či midi aneb Vyznejte se v okurkách salátovkách

Hadovky dlouhé, mini či midi aneb Vyznejte se v okurkách salátovkách

Obsahují totiž převážně vodu a ze všech druhů zeleniny nejméně vitaminů. Zato mají značný obsah draslíku, který příznivě působí na činnost žaludku a střev, takže ve výživě mají okurky především dietetický význam.  

Klepněte pro větší obrázek
Léto bez okurek je pro většinu lidí nemyslitelné 

Pro každého něco

Pěstovat salátovky může každý, kdo má jen kousek země, pařeniště, fóliovník nebo skleník. Podle podmínek se pak rozhodne, zda mu porostou hadovky ve skleníku, rychlené salátové okurky v pařeništi nebo polní salátovky na venkovním záhonu. Chcete-li sklízet skleníkové okurky z letního rychlení v červnu, je nejvyšší čas začít s výsevem ještě v dubnu.  

Klepněte pro větší obrázek
Osivo stojí pár korun 

Ke startu připravit

Nejspolehlivěji klíčí tří nebo čtyřletá semena okurek při teplotě kolem dvaceti pěti stupňů. Stačí tak čtyřcentimetrová vrstva zeminy pod semeny a centimetrový „zásyp“, to vše přikrýt sklem nebo fólií pro udržení vlhkosti.

Bez správné výživy zapomeňte na bohatou okurkovou úrodu!

Bez správné výživy zapomeňte na bohatou okurkovou úrodu!

Jakmile semena vyklíčí, kryt sejměte, teplotu snižte na dvaadvacet stupňů (v noci klidně o něco méně) a počkejte, až okurky rozvinou děložní lístky. Při výsevu hybridních odrůd salátovek si ušetříte práci při pěstování, u těchto odrůd se totiž nemusí zaštipovat hlavní výhon kvůli tvorbě postranního obrostu.  

Pozor: start!

Malé okurky sázejte jednotlivě do květináčů s průměrem nejvýše deset centimetrů. Než rostlinky pořádně zakoření, chtějí raději původní vyšší teplotu, po zakořenění jim stačí ve dne dvacet stupňů.

Klepněte pro větší obrázek
Sazenice musí být silné a pevné 

Pokud si pěstujete sazenice salátovek v bytě, nočních patnáct stupňů Celsia bohatě postačí. Méně světla v bytě a vyšší teplota by sazenice příliš „vytáhly“, proto nepřetápějte. 

Rostou jako z vody

Pokud se sazenicím salátovek daří, za tři týdny mají čtyři listy. Hadovky by před výsadbou měly mít listů šest, a to při výšce kolem dvaceti pěti centimetrů. Po celou dobu předpěstování musí mít okurky mezi sebou rozestup a dostatek světla, jinak jim žloutnou listy. Sazenice jsou slabé a vysoké, a pro další pěstování se tedy nehodí.

I když okurky rostou jako z vody, se zálivkou semenáčků to nepřehánějte. Kořenový bal by v žádném případě vyschnout neměl, naproti tomu přílišná vlhkost substrátu působí žloutnutí a odumírání sazenic.  

Nohy v teple

Salátové okurky jsou náročné hlavně na teplo, proto se nevysazují do nevytápěného skleníku dřív, než po „zmrzlých“. Klesne-li teplota k pěti stupňům nad nulou, objeví se u salátovek poruchy růstu, které rostliny špatně vyrovnávají, a sklizeň je pak opožděná.

Teplá a výživná zem je pro salátovky to pravé. Vyhovuje jim zemina bohatá na dobrý kompost, vyhnojení výhřevným chlévským hnojem (koňský,hovězí) – tedy pěstování v první trati. 

Dobré jídlo, dobré pití

Přihnojování průmyslovými hnojivy podporuje růst i tvorbu plodů okurek. Pozor ale na draselná hnojiva s obsahem chlóru (kainit, draselná sůl), který salátovky nesnášejí. Pro pěstování v malém se hodí hnojiva určená přímo pro okurky nebo plodové zeleniny, nabídka je široká.

Klepněte pro větší obrázek
Rostliny, které vyvazujeme, tak chráníme před přílišným smáčením listů při zálivce 

Dostatek vláhy je pro salátovky nutností, zem před výsadbou má být provlhčená nejméně do hloubky dvaceti centimetrů. Teplota zálivkové vody by měla odpovídat teplotě půdy, příliš studená, a proto nevhodná k přímé zálivce, je voda studniční nebo potoční.

Nejlepším způsobem závlahy pro okurky je podmok nebo kapková závlaha, při které se nesmáčí listy a nepřemokří krček rostliny. Nejvíce vody potřebují salátovky v době první sklizně plodů, pokud ale teplota klesá pod jedenáct stupňů, nezaléváme příliš ani v tomto období. 

Prevence levnější než léčba

Při zachování pravidel pro pěstování salátových okurek by neměl být problém udržet je v dobrém zdravotním stavu za minimálního použití chemických přípravků. Osivo mořené přípravkem Previcur 607SL značně zvyšuje odolnost salátových okurek proti černé hnilobě a jejich vadnutí.

Klepněte pro větší obrázek
Rostliny pravidelně kontrolujeme, abychom mohli proti případné chorobě včas zasáhnout

Pro okurky je rovněž nebezpečné padlí a plíseň okurková, s nimiž mají zahrádkáři největší problémy. Dodržováním zásad správné zálivky, výživy rostlin a hygieny se však sníží nebezpečí nákazy na minimum.  

Predátoři

Ze škůdců se nejčastěji na okurkách ve sklenících objevují mšice a molice, proti kterým je většinou nutná ochrana – buď se likvidují některým z chemický přípravků, nebo lze do skleníku nasadit predátory – dravé roztoče nebo vosičky. Dravý hmyz udrží populaci škůdců v mezích pro rostliny přijatelných.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Jak si vyrobit zimně laděný svícen ze zavařovačky

Jak si vyrobit zimně laděný svícen ze zavařov…

Chcete si pořídit netradiční dekoraci, která navodí tu správnou atmosféru a všichni hosté ji navíc budou obdivovat? Pak se pusťte do výroby zimního svícnu ze zavařovací sklenice.

7.  11.  2018 |
Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Sezóna chřipek a nachlazení je v plném proudu. Rýmě a kašli unikne jen málokdo z nás. Není ale nutné vše řešit jen prášky a předraženými přípravky z lékárny. Nepříjemné příznaky pomůže zmírnit třeba rýmovník. Máme pro vás návod, jak si z něj doma vyrobit sirup a mast.

27.  1.  2018 |
Co s muškáty přes zimu? Začněte to řešit už v polovině září

Co s muškáty přes zimu? Začněte to řešit už v…

Muškáty neboli pelargonie a jejich zazimování řeší snad každý, kdo má balkonové rostliny. Jak postupovat, na co si dát pozor a co dělat, pokud rostlinu během „zimního spánku“ napadnou škůdci? Poradí nám zkušená pěstitelka Miloslava Valinová.

12.  9.  2018 | | 2 N/A
Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Vepřo-knedlo-zelo nebo zelňačka, která spraví chuť po probdělé noci – máte rádi tyto pokrmy? Tak víte, že dobré kyselé zelí je jejich základ. A nejlepší zelí je domácí. Naložte si ho tedy podle následujících rad.

5.  9.  2018 |
Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Mysleli jste si, že vzhledem k suchému létu a dlouhodobě nadprůměrným teplotám už letos houby možná vůbec neporostou? Pak asi budete překvapeni. V posledních dnech nosí houbaři domů plné košíky. Zjistili jsme pro vás, kde aktuálně houby rostou a jaké.

12.  10.  2018 |