vytisknout velikost písma Vypěstujte si vlastní salátovky

Jistě budete souhlasit, že léto bez salátových okurek by nemělo tu pravou chuť. V horkých dnech osvěží, zaženou žízeň a „pleťová maska“ z okurkových slupek vám zajistí půlhodinku sladkého poležení.

Žádné kalorie

Obliba okurek sahá neuvěřitelně daleko – už tři tisíce let před naším letopočtem si na nich pochutnávali Indové i Egypťané. Pro nízký obsah živin jsou vhodnou stravou při dietách vedoucích ke snížení nadváhy.

Hadovky dlouhé, mini či midi aneb Vyznejte se v okurkách salátovkách

Hadovky dlouhé, mini či midi aneb Vyznejte se v okurkách salátovkách

Obsahují totiž převážně vodu a ze všech druhů zeleniny nejméně vitaminů. Zato mají značný obsah draslíku, který příznivě působí na činnost žaludku a střev, takže ve výživě mají okurky především dietetický význam.  

Klepněte pro větší obrázek
Léto bez okurek je pro většinu lidí nemyslitelné 

Pro každého něco

Pěstovat salátovky může každý, kdo má jen kousek země, pařeniště, fóliovník nebo skleník. Podle podmínek se pak rozhodne, zda mu porostou hadovky ve skleníku, rychlené salátové okurky v pařeništi nebo polní salátovky na venkovním záhonu. Chcete-li sklízet skleníkové okurky z letního rychlení v červnu, je nejvyšší čas začít s výsevem ještě v dubnu.  

Klepněte pro větší obrázek
Osivo stojí pár korun 

Ke startu připravit

Nejspolehlivěji klíčí tří nebo čtyřletá semena okurek při teplotě kolem dvaceti pěti stupňů. Stačí tak čtyřcentimetrová vrstva zeminy pod semeny a centimetrový „zásyp“, to vše přikrýt sklem nebo fólií pro udržení vlhkosti.

Bez správné výživy zapomeňte na bohatou okurkovou úrodu!

Bez správné výživy zapomeňte na bohatou okurkovou úrodu!

Jakmile semena vyklíčí, kryt sejměte, teplotu snižte na dvaadvacet stupňů (v noci klidně o něco méně) a počkejte, až okurky rozvinou děložní lístky. Při výsevu hybridních odrůd salátovek si ušetříte práci při pěstování, u těchto odrůd se totiž nemusí zaštipovat hlavní výhon kvůli tvorbě postranního obrostu.  

Pozor: start!

Malé okurky sázejte jednotlivě do květináčů s průměrem nejvýše deset centimetrů. Než rostlinky pořádně zakoření, chtějí raději původní vyšší teplotu, po zakořenění jim stačí ve dne dvacet stupňů.

Klepněte pro větší obrázek
Sazenice musí být silné a pevné 

Pokud si pěstujete sazenice salátovek v bytě, nočních patnáct stupňů Celsia bohatě postačí. Méně světla v bytě a vyšší teplota by sazenice příliš „vytáhly“, proto nepřetápějte. 

Rostou jako z vody

Pokud se sazenicím salátovek daří, za tři týdny mají čtyři listy. Hadovky by před výsadbou měly mít listů šest, a to při výšce kolem dvaceti pěti centimetrů. Po celou dobu předpěstování musí mít okurky mezi sebou rozestup a dostatek světla, jinak jim žloutnou listy. Sazenice jsou slabé a vysoké, a pro další pěstování se tedy nehodí.

I když okurky rostou jako z vody, se zálivkou semenáčků to nepřehánějte. Kořenový bal by v žádném případě vyschnout neměl, naproti tomu přílišná vlhkost substrátu působí žloutnutí a odumírání sazenic.  

Nohy v teple

Salátové okurky jsou náročné hlavně na teplo, proto se nevysazují do nevytápěného skleníku dřív, než po „zmrzlých“. Klesne-li teplota k pěti stupňům nad nulou, objeví se u salátovek poruchy růstu, které rostliny špatně vyrovnávají, a sklizeň je pak opožděná.

Teplá a výživná zem je pro salátovky to pravé. Vyhovuje jim zemina bohatá na dobrý kompost, vyhnojení výhřevným chlévským hnojem (koňský,hovězí) – tedy pěstování v první trati. 

Dobré jídlo, dobré pití

Přihnojování průmyslovými hnojivy podporuje růst i tvorbu plodů okurek. Pozor ale na draselná hnojiva s obsahem chlóru (kainit, draselná sůl), který salátovky nesnášejí. Pro pěstování v malém se hodí hnojiva určená přímo pro okurky nebo plodové zeleniny, nabídka je široká.

Klepněte pro větší obrázek
Rostliny, které vyvazujeme, tak chráníme před přílišným smáčením listů při zálivce 

Dostatek vláhy je pro salátovky nutností, zem před výsadbou má být provlhčená nejméně do hloubky dvaceti centimetrů. Teplota zálivkové vody by měla odpovídat teplotě půdy, příliš studená, a proto nevhodná k přímé zálivce, je voda studniční nebo potoční.

Nejlepším způsobem závlahy pro okurky je podmok nebo kapková závlaha, při které se nesmáčí listy a nepřemokří krček rostliny. Nejvíce vody potřebují salátovky v době první sklizně plodů, pokud ale teplota klesá pod jedenáct stupňů, nezaléváme příliš ani v tomto období. 

Prevence levnější než léčba

Při zachování pravidel pro pěstování salátových okurek by neměl být problém udržet je v dobrém zdravotním stavu za minimálního použití chemických přípravků. Osivo mořené přípravkem Previcur 607SL značně zvyšuje odolnost salátových okurek proti černé hnilobě a jejich vadnutí.

Klepněte pro větší obrázek
Rostliny pravidelně kontrolujeme, abychom mohli proti případné chorobě včas zasáhnout

Pro okurky je rovněž nebezpečné padlí a plíseň okurková, s nimiž mají zahrádkáři největší problémy. Dodržováním zásad správné zálivky, výživy rostlin a hygieny se však sníží nebezpečí nákazy na minimum.  

Predátoři

Ze škůdců se nejčastěji na okurkách ve sklenících objevují mšice a molice, proti kterým je většinou nutná ochrana – buď se likvidují některým z chemický přípravků, nebo lze do skleníku nasadit predátory – dravé roztoče nebo vosičky. Dravý hmyz udrží populaci škůdců v mezích pro rostliny přijatelných.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Nejkrásnější podzimní dekorace do interiéru i na dveře

Nejkrásnější podzimní dekorace do interiéru i…

Nenechte si zkazit náladu sychravým počasím. Raději využijte dary, které nám podzimní příroda nabízí, a pusťte se do výroby nějaké krásné dekorace. Inspiraci najdete v galerii.

11.  11.  2017 |
Co s muškáty přes zimu?

Co s muškáty přes zimu?

Muškáty (pelargonie) a jejich zazimování řeší snad každý pěstitel balkonových rostlin. Vypravili jsme se proto pro praktické rady za zkušenou pěstitelkou, paní Valinovou do Budyně nad Ohří.

1.  10.  2017 | | 2 N/A
Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Vepřo-knedlo-zelo či zelňačka, která spraví chuť po probdělé noci – máte rádi tyto pokrmy? Tak víte, že dobré kyselé zelí je jejich základ. A nejlepší zelí je domácí. Naložte si ho tedy podle následujících rad!

13.  10.  2017 |
Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořechy

Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořech…

Skladování vyloupaných vlašských ořechů má své nesporné výhody, ale i nevýhody. Mají totiž tendenci brzy žluknout, rychle chytají plíseň a chutnají molům. Prozradíme vám proto, jak a kam je uložit, aby vydržely jako čerstvé až do příští sezóny.

10.  11.  2017 |
Spadané listí nehrabte. Prospěje tak rostlinám

Spadané listí nehrabte. Prospěje tak rostliná…

Podobnou otázku si na podzim klade každý, kdo má na zahradě alespoň jeden listnatý keř či strom. Odvézt, zkompostovat, nebo organický materiál využít přímo na zahradě?

7.  11.  2017 |