vytisknout velikost písma Vypěstujte si vlastní křen

No řekněte, dovedete si k uzenému kolenu představit něco lepšího než křen? Tak proč jej nemáte na zahrádce či v lednici? Ano, konzervovaný si koupíte kdykoli, ale když zavoní čerstvě nastrouhaný....

Pěstování křenu má u nás velmi dlouhou tradici. První způsob jeho pěstování zavedli odborníci v Malíně na Kutnohorsku. Křen potřebuje výživnou lehčí půdu, nejlépe písčitohlinitou. Na podzim se záhon vyhnojí co nejvýživnějším kompostem. V dubnu povrch půdy urovnejte a vyryjte třicet centimetrů hlubokou brázdu.

Kterých neduhů vás křen zbaví

Kterých neduhů vás křen zbaví

A nyní pozor: křenové řízky o síle tužky a délce osmi centimetrů se na dno brázdy kladou vodorovně! Vzdálenost mezi řízky musí být alespoň třicet centimetrů, aby měly nové kořeny dost místa k růstu. Brázdu pak zahrňte a povrch utužte prkénkem.

Klepněte pro větší obrázek
Možná křen roste i na vaší zahradě nebo někde poblíž; nenechte ho bez povšimnutí a využijte jeho léčivou sílu 

První rok se z křenových řízků vyvinou listové růžice a až druhý rok na podzim můžete sklízet pěkně vyvinuté kořeny. Při jejich dobývání dejte pozor, aby nedošlo k poškození matečných řízků. Sklízí se jen kořen, který prorostl brázdou na povrch. Protože je křen vytrvalá rostlina, se sklizní můžete pokračovat každý další rok. Jen na podzim dejte křenové zahrádce vždy novou zásobu živin v podobě čerstvého kompostu.  

Křivá výsadba, rychlá sklizeň

Jiný způsob pěstování křenu je rychlejší. Záhon připravíte jako u malínského způsobu. Rozdíl spočívá v úpravě řízků, které před výsadbou otřete hadříkem. Tím se zabrání tvorbě vedlejších kořenů. Neotírá se jen vrchní část řízku o délce asi dva a půl centimetru.

Sadba se klade opět do brázd, ale tentokrát šikmo (v úhlu čtyřiceti stupňů), aby vrcholek řízku byl těsně pod povrchem. Po výsadbě záhon urovnejte, během vegetace udržujte porost bez plevelů a na podzim už budete sklízet urostlé silné kořeny křenu, jež se dobývají ze země celé. Na rozdíl od pěstování „po malínsku“ je ale potřeba výsadbu křenu založit znovu.  

Křen jako zelenina, koření i lék

Křen obsahuje tolik vitaminu C jako pomeranč, a dokonce dvakrát víc než citron. Zvlášť v tomto období, kdy řádí různé virózy, by křenová omáčka v našem jídelníčku neměla chybět. Kořen křenu obsahuje bílkoviny, glycidy a řadu minerálních látek – draslík, sodík, hořčík, železo a vápník.

Klepněte pro větší obrázek
Někdy bývá označován jako český ženšen 

Palčivost křenu způsobuje glykosid sinigrin, který vlivem působení enzymu myrozinu uvolňuje éterický olej. Proto křen v malých dávkách povzbuzuje chuť k jídlu a činnost trávicího ústrojí. A nejen to, křen usnadňuje odkašlávání a je mírně močopudný. V lidovém léčitelství se užívá při zánětech močového měchýře i ledvin a v literatuře dokonce najdeme i zmínku o jeho protirakovinném působení. 

Že maso nejíte? Nevadí, křen se doma rozhodně neztratí

Kdo by alespoň neslyšel o křenových plackách, osvědčeném a léty prověřeném léku našich babiček. Vyléčil už mnoho revmatických kolen a bylo by škoda, kdyby upadl v zapomnění. Placka se připravuje smícháním jednoho dílu najemno nastrouhaného křenu s pěti díly mouky a jednoho dílu tuku. Zázrak na revmatismem postižené klouby a omrzliny je hotov.

Takto připravenou hmotu přiložíte na bolavé místo, zabalíte a necháte působit asi půl hodiny. Předtím je dobré natřít kůži sádlem. Zvlášť lidé s citlivou pokožkou musí dát pozor, aby se jim pod náplastí netvořily puchýře.

Dobrým domácím lékem proti zánětu průdušek je křenový zápar. Čerstvý křen nastrouhejte a přelijte vroucí vodou. Hrneček přikryjte a nechte asi čtvrt hodiny vyluhovat. Denní dávka je dva až tři šálky záparu.

Pokud vám čaj nebude chutnat, vyzkoušejte stejně účinnou křenovou šťávu. Očištěný křen se nakrájí na tenké plátky, rozloží na sítko a zasype cukrem. Odtékající šťáva se užívá v množství jedné kávové lžičky třikrát denně.  

Klepněte pro větší obrázek
Pěstováním křenu poblíž brambor zvýšíte jejich odolnost vůči chorobám 

Konzervant značky Natural

Mladé listy křenu a strouhaný kořen se přidávají do zelných salátů, kysaného zelí, sýrových pomazánek a majonéz. Se strouhaným jablkem je křen výborný jako příloha k masům, k uzené a pečené rybě.

Pro snazší trávení se křen doporučuje přidat k vaječným, sýrovým a smetanovým pokrmům. Při kvašení zeleniny poslouží jako přírodní konzervační prostředek. Křen je nepostradatelným kořením při nakládání okurek a červené řepy.  

Jak jej uchovat?

Křen se nedoporučuje uchovávat v mrazničce, neboť při nízké teplotě ztrácí aroma. Může se buď nastrouhat a sterilovat ve sladkokyselém nálevu, nebo uložit v chladničce, kde bude stále při ruce a zůstane mu ten správný říz. Každý způsob jeho uchovávání má své příznivce i odpůrce. Sterilovaný křen vydrží poměrně dlouho, nesterilovaný si zachová svoji typickou vůni. Pak záleží na tom, čemu dáte přednost.

Klepněte pro větší obrázek
Nezapomínejte na něj při zavařování okurek: kolečko čerstvého křenu v každé sklenici prodlouží životnost této pochoutky  

Zásoba na zimu

Na konzervovaný křen bez dalšího sterilování potřebujete:

  • čtyřicet dekagramů očištěného křenu, čtyři lžičky cukru, jednu lžičku soli, tři a půl deci vody a po jedné deci octa a oleje.

Nastrouhaný kořen umixujte s ostatními přísadami, naplňte do kelímků a uložte v chladničce. V této úpravě vydrží až pět měsíců, což bohatě na zimu stačí. Máte-li bohatou sklizeň, můžete křen konzervovat oběma způsoby.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Jak vypěstovat mangovník z pecky manga z obchodu

Jak vypěstovat mangovník z pecky manga z obch…

Plody manga, které jsou právě nyní na trhu, u nás zdomácněly velmi rychle. Mangovník sice mezi běžně pěstované pokojové květiny nepatří, ale z pecky jej vypěstujeme celkem snadno. Jen vědět, jak na to.

7.  1.  2018 |
5 tipů, jak v domácnosti využít slupky z pomeranče

5 tipů, jak v domácnosti využít slupky z pome…

Šťavnaté, chutné a plné vitamínů. Pomeranče jsou nejoblíbenějším jižním ovocem. Konzumujeme je jen tak, lisujeme z nich čerstvý džus, přidáváme je do dezertů a koláčů. Slupky z nich ale vždycky skončí v koši, v lepším případě v kompostu. Přitom existuje spousta praktických způsobů jejich využití.

6.  1.  2018 |
Pět chyb, kterými ničíte vánoční hvězdu

Pět chyb, kterými ničíte vánoční hvězdu

Rok co rok si pořizujete vánoční hvězdu, ale její konec bývá neslavný? Na vině je jedna či hned několik pěstitelských chyb, jichž se dopouštíte. Zjistěte, co děláte špatně, a řiďte se našimi radami.

6.  12.  2017 |
Kuchyňské trendy pro rok 2018. Podívejte se, co právě letí

Kuchyňské trendy pro rok 2018. Podívejte se, …

Nové trendy vládnou nejen módě, ale i interiérovému designu. Přední světoví výrobci nábytku každoročně vyhlašují styly, prvky a barvy, které budou aktuálně módní. Zajímá vás, jaké to jsou pro ten letošní rok? Podívejte se do naší fotogalerie a inspirujte se!

16.  1.  2018 |
Zahradní přístřešky aneb Vtipné tipy, jak na zahradě uložit zahradní náčiní

Zahradní přístřešky aneb Vtipné tipy, jak na …

Každý z nás jistě někdy řešil otázku "kam s ním". Připravili jsme pro vás několik tipů, kam uklidit sekačku, kolečko, hrábě, tyčky k rajčatům nebo skládací pařeniště.

11.  1.  2018 |