vytisknout velikost písma Vypěstujte si vlastní čaj

Naprosto běžně se doma pěstují citrusy, z nichž si pro radost utrhneme pár kousků šťavnatých plodů. Dnešní experiment vám nabízí něco zcela jiného – čaj z vlastní úrody, který budete mít stále po ruce.

List čajovníku voní dálkami

Čajovník je rostlinou s velmi dlouhou historií, která sahá do doby tři až pět století před naším letopočtem. Jeho původním domovem je Čína, odkud se jeho pěstování rozšířilo do tropických a subtropických oblastí všech světadílů.

Klepněte pro větší obrázek
Na čajových plantážích se pěstují se především kříženci

Čajovník (Camellia sinensis) je stálezelený keř nebo strom, dorůstá výšky od dvou do patnácti metrů a má tuhé, kožovité listy s pilovitým okrajem, jež bývají v mládí na rubu světlé a stříbřitě ochmýřené.

Kvete velkými bílými květy s výrazně vystouplými žlutými tyčinkami. Ve volné přírodě jsou květy opylovány včelami, ale při pěstování v bytě je nutné provést opylení štětečkem. Plody jsou dřevnaté trojpouzdré tobolky se třemi hnědými, kulatými semeny.

Klepněte pro větší obrázek
Pohled na rozlehlé čajovníkové plantáže

Čajovník se pěstuje stejně jako kamélie

Někdo tvrdí, že čajovník je nenáročná rostlina. Ano, je to pravda, ale pokud jí dopřejeme odpovídající podmínky. Patří mezi víceméně chladnomilné rostliny. V zimě dobře snáší i teploty kolem nuly, vhodné je rozmezí pět až dvanáct stupňů.

Optimální je vyšší vzdušná vlhkost, kyselejší substrát (například pro azalky) a zálivka měkkou vodou. Rostliny nikdy nenecháme zcela přeschnout, ale nikdy je také nesmíme přelít!

Klepněte pro větší obrázek
Mladým rostlinkám prospívá letnění

Čajovník potřebuje dostatek světla, ale sluneční úpal není to pravé, vhodnější je světlo rozptýlené a lehký polostín. Podmínkou úspěšného zimování je studená světlá místnost s teplotou do patnácti stupňů Celsia nebo raději ještě méně.

Mladé rostliny čajovníku je vhodné přesadit za dva až tři roky do nepatrně větší nádoby, než byla původní. Pozor však na poškození kořenového balu, čajovník okamžitě shodí listy.

Trvá pak velmi dlouho, než se vzpamatuje, pokud vůbec. Starším rostlinám prospěje letnění na přistíněném místě v zahradě nebo na balkoně, kde mohou být od června až do příchodu mrazíků.

Ze semen nebo z řízků?

Oba způsoby množení jsou možné, záleží na vás, jaký materiál seženete. Semena se doporučuje před výsevem namočit na dva až tři dny do vlažné vody a potom zasít do rašeliny nebo kokosového substrátu.

Výsev umístěte na místo s teplotou dvacet až pětadvacet stupňů Celsia, kde za dva až čtyři týdny semínka vyklíčí. Semenáčky začněte zaštipovat asi po půl roce, získáte tak první čerstvé čajové lístky a rostlinka pěkně zkošatí.

Klepněte pro větší obrázek
Semenáčky zpočátku rostou velmi rychle 

Řízky čajovníku se v běžném zahradnictví neprodávají. Zájemci je získávají výměnou nebo pátrají na internetových stránkách pěstitelů exotických rostlin po přebytcích. Podaří-li se vám řízky sehnat, měly by být čerstvé, nezaschlé a hlavně bez škůdců.

V každém případě se doporučuje namočit je do stimulátoru, oklepnout a nasázet do malých květináčků naplněných vzdušným substrátem (kokos, rašelina).

Řízkovancům zajistěte vyšší vzdušnou vlhkost a přiměřeně je zalévejte. Pozor na přelití, na to jsou mladé rostlinky čajovníku zvlášť náchylné, snesou spíš sucho a vlhký vzduch.

Poučte se z omylu druhých

Jak už bylo uvedeno, čajovník je stejně (ne)náročný jako kamélie, a přece se pěstitelé dopouštějí stále stejných chyb. Nejčastěji se vyskytují poruchy růstu po náhlých změnách prostředí, suchém vzduchu, při nedostatku světla či naopak umístění čajovníku na plné slunce.

Neobvyklý nebývá ani jev, kdy čajovník roste „jako z vody“ a najednou začnou listy hnědnout a opadávat. Příčinou je vysoká pH hodnota půdy, neboť pěstitelé zapomínají na to, že čajovník zásadně nesnáší v půdě vápno.

Zálivka tvrdou vodou vykonala své. Pak může být poslední záchranou okamžité přesazení do nového kyselého substrátu a zálivka výhradně měkkou vodou.

Čajovník většinou trpí fyziologickými chorobami, může se vyskytnout i virová skvrnitost a z chorob puklice a sviluška jako následek umístění rostliny v suchém prostředí. Tehdy pomůže příslušný postřik (Actellit) a zvýšení vzdušné vlhkosti.

Konečně! Domácí sklizeň čajových lístků

První čajové lístky se na plantážích sklízí za tři až pět let, ale my tak dlouho čekat nemusíme. Pro kvalitní čaj se sbírají mladé koncové lístky, které je před upotřebením potřeba usušit. Postup je stejný jako například u léčivých bylin, co nešetrněji.

Lístky sušíme rozprostřené v tenké vrstvě tak, aby si zachovaly barvu i aroma. K tomu využijeme elektrickou troubu zapnutou na nejnižší stupeň či sušičku ovoce. Sesychací poměr je zhruba jedna ku pěti.

Vlastní příprava čaje je klasická. Dále neupravené, usušené čajové lístky odborníci doporučují zalít vařící vodou o teplotě osmdesáti stupňů a nechat louhovat dvě minuty. Ne déle, neboť pak čaj ztrácí vůni a hořkne.

Klepněte pro větší obrázek
Chuť čaje z čerstvě natrhaných lístků bude úplně jiná, než jste zvyklí 

Čaj blahodárně působí na zažívací trakt, je výborným termoregulátorem a především je známý antioxidačním účinkem, který organismus chrání před civilizačními chorobami včetně zhoubné rakoviny.

V nefermentované formě obsahuje proteiny, aminokyseliny, cukry, kyselinu askorbovou, vitaminy skupiny B, kofein, glykosidy, třísloviny, organické kyseliny, vitaminy C, E a skupiny B, sacharidy, silice.

Z minerálních látek draslík, fluor, hořčík, vápník a sloučeniny zinku a mědi. Obsah kofeinu má povzbuzující účinky, zvyšuje koncentraci a zahání únavu.

Kde čajovník koupit?

Vzrostlé rostliny čajovníku nabízí subtropické zahradnictví Kruh za sto čtyřicet korun. Objednat si poštou jeden kus však nelze, neboť vyřizují objednávky pouze nad sto padesát korun, což je zhruba cena jedné rostliny.

Schůdnější cestou je zajet do zahradnictví přímo nebo se domluvit ještě s jiným zájemcem a objednat víc rostlin najednou. Sehnat semínka už je o trochu horší, i když finančně méně náročné. Pět kusů semen za třicet korun nabízí katalog exotických rostlin na stránkách Bambusária.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Vepřo-knedlo-zelo či zelňačka, která spraví chuť po probdělé noci – máte rádi tyto pokrmy? Tak víte, že dobré kyselé zelí je jejich základ. A nejlepší zelí je domácí. Naložte si ho tedy podle následujících rad!

13.  10.  2017 |
Co s muškáty přes zimu?

Co s muškáty přes zimu?

Muškáty (pelargonie) a jejich zazimování řeší snad každý pěstitel balkonových rostlin. Vypravili jsme se proto pro praktické rady za zkušenou pěstitelkou, paní Valinovou do Budyně nad Ohří.

1.  10.  2017 | | 2 N/A
Nejkrásnější podzimní dekorace do interiéru i na dveře

Nejkrásnější podzimní dekorace do interiéru i…

Nenechte si zkazit náladu sychravým počasím. Raději využijte dary, které nám podzimní příroda nabízí, a pusťte se do výroby nějaké krásné dekorace. Inspiraci najdete v galerii.

11.  11.  2017 |
Spadané listí nehrabte. Prospěje tak rostlinám

Spadané listí nehrabte. Prospěje tak rostliná…

Podobnou otázku si na podzim klade každý, kdo má na zahradě alespoň jeden listnatý keř či strom. Odvézt, zkompostovat, nebo organický materiál využít přímo na zahradě?

7.  11.  2017 |
Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořechy

Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořech…

Skladování vyloupaných vlašských ořechů má své nesporné výhody, ale i nevýhody. Mají totiž tendenci brzy žluknout, rychle chytají plíseň a chutnají molům. Prozradíme vám proto, jak a kam je uložit, aby vydržely jako čerstvé až do příští sezóny.

10.  11.  2017 |