vytisknout velikost písma Vypěstujte si tykev jménem Hokkaido

Tykve se u nás pěstují už hodně dlouho a postupně přibývají nové druhy. V posledních letech získává oblibu tykev Hokkaido, kterou není na rozdíl od ostatních nutné loupat a může se jíst i syrová.

Nezmeškejte čas pro její předpěstování! Ke svému označení přišla podle japonského ostrova téhož jména, kde se pěstuje převážně na lávových polích, i když původ má v Nové Anglii.   

Vyberte si z nově vyšlechtěných tykví

Vyberte si z nově vyšlechtěných tykví

Můžete-li, předpěstujte sazenice 

Teplomilná tykev se sice dá pěstovat i z přímého květnového výsevu, předpěstované sazenice budou mít ovšem značný náskok. Semena se vysévají asi dva centimetry hluboko do květináčků (možno i rašelinových) a na světlém stanovišti se dopěstují do velikosti, kdy tvoří pravé listy.

Lufová masážní žínka vám může vyrůst na zahradě: je to plod tykvovité rostliny

Lufová masážní žínka vám může vyrůst na zahradě: je to plod tykvovité rostliny

Hokkaido je rostlina první trati, to znamená, že jí prospívá záhon vyhnojený chlévskou mrvou, důležitá je i slunečná poloha (teplota půdy a vzduchu) a možnost pravidelné a vydatné zálivky. 

Rostliny z přímého výsevu (do hloubky tří centimetrů) mohou v chladnějších polohách trpět podchlazením (výkyvy půdní teploty). Výhony zkracujte v délce dvou metrů, aby se Hokkaido rozvětvila a více plodila. 

Klepněte pro větší obrázek
Pokud má tykev slupku ještě hodně světlou, dá se konzumovat neloupaná. Hodí se jak do salátů či kompotů, tak i k tepelné úpravě  

Malá, ale barevná

Plody Hokkaida jsou kulaté s mírně zploštělým jedním koncem. Na druhém konci, kde je stopka, mají zúžený a protáhlý tvar. Jejich sklizeň se doporučuje v období, kdy jim zasychá stopka, v té době dorůstají hmotnosti od sedmdesáti dekagramů do dvou a půl kilogramu.  

Slupka tykve je zpravidla oranžová (alespoň u semen nabízených v prodejnách asi za dvacet korun sáček), někdy bývá i sytě zelená, žlutá či stříbřitě bílá. Dužnina je vždy oranžová, pevná a měkká. Výhodou Hokkaida při kuchyňské přípravě je to, že odpadá loupání plodu: vaří se i se slupkou. 

Klepněte pro větší obrázek
Výborná je jemná krémová polévka, jinak lze tykev použít stejně jako ostatní polévkovou zeleninu  

Výhodný obsah pod slupkou

Protože se tyto tykve nemusí loupat, ztráty v podobě odpadu jsou téměř zanedbatelné. Plody mají v průměru asi dvacet až dvacet pět centimetrů. Dužnina připomíná chutí jemné brambory nebo pečené kaštany, upravuje se vařením, dušením nebo pečením. 

Krom výborné a jemné chuti má Hokkaido další přednosti: oranžová dužnina obsahuje velké množství minerálních látek i vitaminů, takže je velmi vítaná jak ve vegetariánské, tak i dietní kuchyni. 

Klepněte pro větší obrázek
Jemná chuť dužniny dovoluje z tykve namíchat saláty na různý způsob: s jinými druhy zeleniny a bylinkami nebo s ovocem jako sladký dezert pro děti

Béčko je hlavním vitaminem

Kromě minerálů (draslík, vápník) je Hokkaido nabitá vitaminy B1, B2a a B3. Vysoký obsah betakarotenu  mají také všechny barevné mutace tykve (jak už víte, dužnina zůstává oranžová, ať je slupka jakékoliv barvy).

Výhodou těchto malých dýní je jemná chuť, která je dovoluje konzumovat syrové, aniž byste měli pocit, že chroupáte cosi bez valné chuti. Pro úpravu syrové tykve zkuste plody oloupat, zpracovat je můžete i do míchaných zeleninových salátů. 

Hokkaido lze považovat za léčivku: obsah sodíku v dužnině je velmi nízký, proto je konzumace plodů vhodná pro pacienty s poruchami krevního tlaku, ledvin a se srdečními problémy. Dietetické účinky jsou ověřeny při žaludečních poruchách, u nemocnění slinivky a sleziny. Močopudné a žlučopudné účinky jsou dalším plusem, a třebaže je to zelenina jemná, dokáže pomoci proti roupům a škrkavkám.

Klepněte pro větší obrázek
Menší plody s posledního sběru dozrají a vybarví se i mimo rostlinu

Dá se Hokkaido skladovat?

Když se hodně urodí, těžko můžete nutit rodinu, aby jedla den co den jen tykve Hokkaido, dokud zásoba nezmizí, třebaže se dají upravit na mnoho způsobů – polévky, zapečená jídla, saláty, moučníky, dušené pokrmy s masem, obalované plátky, kroketky a podobně. 

Najdete-li chladné a suché místo, vyskládejte plody bez obav vedle sebe a těšte se, že vám vydrží až do jara. Zkušení pěstitelé tvrdí, že do února vydrží každému, kdo je nenechá ve vlhkém sklepě. I tak je dobré občas plody prohlédnout, zda se nekazí. 

 Klepněte pro větší obrázek
Při skladování slupka mírně zaschne, takže je vhodnější tykve před kuchyňskou úpravou oloupat  

Jestli jste v létě při vaření vyhazovali semeníky, je to škoda: dobře vypraná semena se mohou nasušit a v zimě louskat jako oříšky. Zimní semínka můžete konzumovat bez obav i syrová, nesušená. Oproti jiným druhům tykví má Hokkaido menší semeníky a větší podíl dužniny, ale i tak vám na louskání vyjde.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Za dvě hodiny 700 křemenáčů osikových. Takový úlovek se povedl tento týden dvěma kamarádům na Benešovsku. Je jasné, že houby už zase rostou jak o život, i když samozřejmě ne úplně všude. Kam tedy v Česku vyrazit na houby, kde vás čekají nejlepší úlovky?

10.  9.  2020 |
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořčáky. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

9.  9.  2020 |
Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak uchovat sladkost ovoce

Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak …

Dobře zralá hruška je sladká a šťavnatá. A taky poměrně křehká – snadno se otlačí, či dokonce rozmáčkne. Je proto třeba ji rychle spotřebovat. Kompoty jsou fajn, ale když je hrušek mnoho a už padají ze stromu, je potřeba rychlé akce.

13.  9.  2020 |
Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zkuste švestková povidla v troubě a bez míchání

Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zku…

Receptů na švestková povidla je mnoho a možná máte ten nejlepší od babičky. Ale pokud ne, máme pro vás jeden, který určitě stojí za vyzkoušení.

6.  9.  2020 |
Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky. Vyberte si ze tří receptů

Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky.…

Šípkový sirup je medicína, kterou znaly a využívaly už generace před námi. Přidejte se k nim a vyzkoušejte chuť plodů, které příznivě působí na organismus dětí i dospělých. Bez éček a dalších umělých přísad se obejde náš recept na šípkový sirup.

19.  9.  2020 |