vytisknout velikost písma Vypěstujte si sazenice rychlené zeleniny

Zima ještě nekončí a vy už byste se rádi pustili do jarních prací? Pokud máte skleník, pařeniště nebo fóliovník určený pro zeleninu, můžete začít pěstovat sazenice rychlené zeleniny.

Všechno se nehodí

Rychlit sazenice zimní růžičkové kapusty snad nikoho nenapadne. Pro rychlení se hodí zeleniny s kratší vegetační dobou a odrůdy k rychlení vyšlechtěné. Běžně se rychlí hlávkový salát, kedlubny, květák nebo hlávková kapusta, z teplomilných zelenin jsou to rajčata, paprika, lilek a salátové okurky.

Co budete potřebovat

Vhodnou nádobou pro výsev může být dřevěný nebo plastový truhlík, miska či květináč. Plastové misky a truhlíky mají výhodu ve snadném čištění, květináče jsou poměrně malé a zbytečně hluboké. Použít se dají i hlubší polystyrenové tácky nebo nádoby s průhledným odnímatelným krytem.

Klepněte pro větší obrázek
Vhodný substrát je základ

Důležitou roli hraje kvalitní substrát: buď koupíte substrát hotový s označením „pro výsevy“, nebo si namícháte prosetý zralý kompost s přídavkem zahradní rašeliny, písku a perlitu.

Pozor, začínáme!

Misku určenou pro výsev naplňte připraveným substrátem. Drenáž není potřeba, rostliny jsou na místě krátce; zeminu jenom rovnoměrně rozprostřete po celé ploše, srovnejte prkýnkem a přimáčkněte.

Můžete začít s výsevem: buď vysévejte na široko – po celé ploše, nebo do řádků vzdálených od sebe asi pět centimetrů. Jednotlivá semena budou v odstupu asi tří centimetrů. Každý způsob má svoje: při výsevu na široko musíte rostliny brzy rozsazovat nebo protrhat, při řádkovém výsevu mají sazeničky více místa.

Klepněte pro větší obrázek
Semenům dopřejte před výsevem vodní koupel

Ještě maličkost – semena je dobré před výsevem namočit na pár hodin (salát) nebo přes noc (papriky, okurky) do vlažné vody, podpoříte rychlejší vyklíčení. Před setím ale nechte semínka oschnout, aby se nelepila.

Zalít, zakrýt, čekat

Výsev opatrně zalijte odstátou vodou, dobře vám poslouží ruční postřikovač, který semena nesplaví do shluků. Nechte vodu vsáknout a několikrát postřik opakujte, až má povrch zeminy jakoby mastný vzhled, což je známka toho, že je zalito.

Semena zasypte slabou vrstvou země, lehce ji utužte a nakonec zakryjte nádobu s výsevem nějakým krytem. Může to být sklo, fólie nebo plastový kryt, hlavně musí propouštět dostatek světla.

Klepněte pro větší obrázek
Zeminu přespříliš neudusejte

Výsev dejte na místo, kde se teplota pohybuje alespoň kolem osmnácti stupňů, teplomilné druhy potřebují pro zdárné klíčení asi dvacet pět stupňů. Za jeden až dva týdny určitě začnou semena klíčit. Během té doby kontrolujte vlhkost substrátu, protože přeschlá semena se už nevzpamatují.

Přepichování sazeniček

Vyklíčené sazenice v dobrých podmínkách rychle rostou, a jakmile mají plně vyvinuté děložní lístky, je potřeba začít s přepichováním. Vybírejte jen silné a zdravé rostlinky, mírně jim zakraťte kořínek (lépe se rozvětví kořenový systém).

Substrát může být stejný jako pro výsev, případně kupte směs s označením „k dopěstování sadby“. Přepichujte do květníků s průměrem kolem šesti centimetrů: mohou to být kupované hranaté kořenáčky z plastu, docela dobře poslouží i kelímky od jogurtů (pečlivě vymyté a s odtokovým otvorem).

Klepněte pro větší obrázek
Pokud chcete použít květináčky z minulých let, vyčistěte je

Pořídit lze i rašelinové zakořeňovače, nejsou drahé a mají výhodu, již ocení sazenice i vy – vzrostlé rostliny sázíte přímo na záhon bez přerušení růstu. Mají jedinou nevýhodou, že se po delším čase mohou rozpadat, proto je lepší umístit rašelinové kořenáčky na podložku pro snazší manipulaci (ideální je truhlík).

Květináče naplňte zeminou, tu přimáčkněte a pomocí kolíčku v ní udělejte jamku, do které vsadíte rostlinu. Z boku mírně kolíčkem přitlačte zeminu ke kořínku a nakonec opatrně zalijte.

Klepněte pro větší obrázek
Při zálivce zapomeňte na silný proud vody

Teplo a světlo i nadále

Mladé rostliny bezpodmínečně potřebují dostatek světla, jinak budou vytáhlé a slabé. Při nízkých teplotách neporostou a budou náchylné k chorobám a napadení škůdci.

Rozmezí teplot pro další pěstování by mělo být následující:

  • salát: 14 až 18 stupňů ve dne, 12 až 14 stupňů v noci
  • květák, kapusta: 12 až 18 stupňů ve dne, 8 až 10 stupňů v noci
  • rajčata, paprika: 20 až 26 stupňů ve dne, kolem 12 stupňů v noci
  • okurky salátové: 20 až 21 stupňů ve dne, 12 až 14 stupňů v noci

Při slunečném počasí je potřeba zeleninovou sadbu přistínit proti popálení a vysokým teplotám. Velké rozdíly mezi denními a nočními teplotami brzdí růst sazenic.

Klepněte pro větší obrázek
Bez světla nevypěstujete kvalitní rostliny

Větrejte a zalévejte

Větráním regulujte teplotu vzduchu hlavně při slunečném počasí, většina zeleniny přestává při teplotách kolem třiceti stupňů růst. Zalévejte pravidelně a tehdy, aby stačily rostliny do večera oschnout.

Klepněte pro větší obrázek
Mladé sazeničky jsou křehké,  zacházejte s nimi jemně

I sazenice mohou onemocnět

Padání klíčících rostlin je noční můrou všech pěstitelů sadby. Jestliže se objeví, omezte zálivku, vydatně větrejte a ošetřete rostliny postřikem Fundazolu 50WP (jen brukvovité zeleniny) nebo Previcurem 607 SL (ne na kedlubny!). Previcur můžete požít jako prevenci k zálivce hned po výsevu a opět po výsadbě na záhon.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Pět nejlepších receptů z cukety

Pět nejlepších receptů z cukety

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  7.  2017 | | 2 N/A
Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování.…

Nejen děti, ale ani mnozí dospělí nedají bez kečupu ani ránu. Nejedno dítko jím vylepšuje i řízek. Tak proč si ho nevyrobit z vlastní úrody, alespoň máte jistotu, že je ze zralých, zdravých rajčátek.

24.  8.  2017 |
Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěstování

Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěst…

Rakytník má neuvěřitelně kyselé plody – to proto, že obsahuje obrovské množství vitamínu C. Ještě tento zázračný keř v zahradě nemáte?

30.  6.  2017 |
Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Žampion zápašný (odborně Pečárka zápašná) je nejnebezpečnější houbou pro houbaře, protože málokdo čeká, že i žampiony mají své jedovaté zástupce.

3.  9.  2017 |
Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí máslo

Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí másl…

Pokud si doma vyrobíte vlastní máslo, máte zaručeno, že je čerstvé a nikoliv rozmrazené po dvou letech ze skladových zásob. Při přípravě klasického másla oproti cenám v obchodě příliš neušetříte, pokud máte rádi bylinkové či slané máslo, pak se domácí výroba vyplatí i finančně.

10.  9.  2017 |