vytisknout velikost písma Vypěstujte si kávovník: Káva vám doma zavoní hned třikrát

Kávovník vypěstovaný doma zavoní poprvé, když pokvete, podruhé, až budete pražit jeho semena, a potřetí se jeho aroma rozvoní po celém bytě s uvařenou kávou.
Vypěstujte si kávovník: Káva vám doma zavoní hned třikrát

Cesta kávovníku byla složitá

Botanicky řadíme kávovník (Coffea arabica) do čeledi Rubiaceae – mořenovité. Tvoří nízké keře nebo stromky s vodorovně rozloženými větvičkami. Květy jsou drobné, bílé, sestavené ve svazečcích v paždí listů. Kvete až třikrát ročně. Plody jsou malé, dužnaté bobule, při dozrávání tmavočerveně zbarvené s jedním, většinou dvěma, případně i třemi semeny. Tato pražená semena známe z obchodů jako zrnkovou kávu.

Kávovník je stálezelená tropická rostlina původem z horských lesů Etiopie, ale o jeho původu se dodnes přou Jemenci s Habešany. Rozšířil se nejdříve do Arábie a potom do ostatních zemí, nejvíce do Brazílie, celé jižní Ameriky a do Asie. Kávovníkové plantáže se dodnes mnoho nezměnily, keře či nízké stromy se udržují řezem tak, aby umožňovaly ruční sklizeň.

Ovšem technologie zpracování je už jiná „káva“. Čím je zrnko kávy hladší a vybroušenější, tím získává na kvalitě a také na ceně. Ale vraťme se z plantáží zpět domů. Zmínka o obchodu s kávou v českých zemích pochází z roku 1657, ovšem tehdy byl aromatický nápoj pouze libůstkou šlechty, která se ráda chlubila čímkoli exotickým a neobvyklým.

Jak pěstovat exotický kávovník

Jak pěstovat exotický kávovník

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Jak připravit rybízové víno

Jak připravit rybízové víno

Pokud vám na zahradě roste několik keřů rybízu a letos vás čeká bohatá sklizeň, popřemýšlejte, jak plody zpracovat. Jednu z mnoha variant představuje rybízové víno, které bývá označováno za nejchutnější mezi ovocnými.

3.  7.  2018 |
Pět nejlepších receptů z cukety naslano i nasladko

Pět nejlepších receptů z cukety naslano i nas…

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  6.  2018 | | 2 N/A
Hortenzie: Nejčastější chyby v pěstování

Hortenzie: Nejčastější chyby v pěstování

Záhonové i nádobové hortenzie mají podobné nároky. Pokud nekvetou, bývá příčinou pěstitelská chyba. Podívejte se na jejich přehled a zjistěte, co vaší rostlině pomůže.

6.  6.  2018 |
Jak připravit svatojánský likér: Ořechovice krok za krokem

Jak připravit svatojánský likér: Ořechovice k…

Noc na svatého Jana chápali naši předkové jako magickou. Během ní trhali nezralé ořechy, z nichž připravovali svatojánský likér. Chcete si ho také vyrobit? Ponocovat kvůli tomu nemusíte. Vyzkoušejte náš recept na ořechovku z vodky. Chutnat vám bude, ať už ořechy natrháte kdykoli, a čarovné účinky bude mít také, pokud jí vypijete dostatečné množství.

20.  6.  2018 |
Jak správně provést letní řez ovocných stromů a keřů

Jak správně provést letní řez ovocných stromů…

Prořezáváte ovocné stromy a keře až po sezoně? Tak to je chyba. Letní řez totiž omezuje bujení a podporuje tvorbu květních pupenů, a díky tomu přispívá k bohatší a kvalitnější úrodě. Kdy přesně prořezat jabloně, hrušky, meruňky a další dřeviny, jak postupovat a na co určitě nezapomenout?

11.  7.  2018 |