vytisknout velikost písma Vypěstujte si kávovník: Káva vám doma zavoní hned třikrát

Kávovník vypěstovaný doma zavoní poprvé, když pokvete, podruhé, až budete pražit jeho semena, a potřetí se jeho aroma rozvoní po celém bytě s uvařenou kávou.
Červené bobule obalují semeno, které je skutečným plodem kávovníku. Oplodí je jedlé a nasládlé.

Cesta kávovníku byla složitá

Botanicky řadíme kávovník (Coffea arabica) do čeledi Rubiaceae – mořenovité. Tvoří nízké keře nebo stromky s vodorovně rozloženými větvičkami. Květy jsou drobné, bílé, sestavené ve svazečcích v paždí listů. Kvete až třikrát ročně. Plody jsou malé, dužnaté bobule, při dozrávání tmavočerveně zbarvené s jedním, většinou dvěma, případně i třemi semeny. Tato pražená semena známe z obchodů jako zrnkovou kávu.

Kávovník je stálezelená tropická rostlina původem z horských lesů Etiopie, ale o jeho původu se dodnes přou Jemenci s Habešany. Rozšířil se nejdříve do Arábie a potom do ostatních zemí, nejvíce do Brazílie, celé jižní Ameriky a do Asie. Kávovníkové plantáže se dodnes mnoho nezměnily, keře či nízké stromy se udržují řezem tak, aby umožňovaly ruční sklizeň.

Ovšem technologie zpracování je už jiná „káva“. Čím je zrnko kávy hladší a vybroušenější, tím získává na kvalitě a také na ceně. Ale vraťme se z plantáží zpět domů. Zmínka o obchodu s kávou v českých zemích pochází z roku 1657, ovšem tehdy byl aromatický nápoj pouze libůstkou šlechty, která se ráda chlubila čímkoli exotickým a neobvyklým.

Jak pěstovat exotický kávovník

Jak pěstovat exotický kávovník

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Vepřo-knedlo-zelo či zelňačka, která spraví chuť po probdělé noci – máte rádi tyto pokrmy? Tak víte, že dobré kyselé zelí je jejich základ. A nejlepší zelí je domácí. Naložte si ho tedy podle následujících rad!

13.  10.  2017 |
Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěstování

Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěst…

Rakytník má neuvěřitelně kyselé plody – to proto, že obsahuje obrovské množství vitamínu C. Ještě tento zázračný keř v zahradě nemáte?

30.  6.  2017 |
Co s muškáty přes zimu?

Co s muškáty přes zimu?

Muškáty (pelargonie) a jejich zazimování řeší snad každý pěstitel balkonových rostlin. Vypravili jsme se proto pro praktické rady za zkušenou pěstitelkou, paní Valinovou do Budyně nad Ohří.

1.  10.  2017 | | 2 N/A
Jak se pozná kousnutí od štěnice a jak štěnice vypadá?

Jak se pozná kousnutí od štěnice a jak štěnic…

Pokud jste se probudili s větším či menším množstvím svědivých pupínků na těle a jste si jistí, že to není kopřivka ani komáří štípnutí, máte zřejmě před sebou velký problém. Asi máte doma štěnice. Prozradíme vám, kde se schovávají, jak je poznat a co s nimi dělat.

18.  10.  2017 |
Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Žampion zápašný (odborně Pečárka zápašná) je nejnebezpečnější houbou pro houbaře, protože málokdo čeká, že i žampiony mají své jedovaté zástupce.

3.  9.  2017 |