vytisknout velikost písma Vypěstujte si kávovník: Káva vám doma zavoní hned třikrát

Kávovník vypěstovaný doma zavoní poprvé, když pokvete, podruhé, až budete pražit jeho semena, a potřetí se jeho aroma rozvoní po celém bytě s uvařenou kávou.
Vypěstujte si kávovník: Káva vám doma zavoní hned třikrát

Cesta kávovníku byla složitá

Botanicky řadíme kávovník (Coffea arabica) do čeledi Rubiaceae – mořenovité. Tvoří nízké keře nebo stromky s vodorovně rozloženými větvičkami. Květy jsou drobné, bílé, sestavené ve svazečcích v paždí listů. Kvete až třikrát ročně. Plody jsou malé, dužnaté bobule, při dozrávání tmavočerveně zbarvené s jedním, většinou dvěma, případně i třemi semeny. Tato pražená semena známe z obchodů jako zrnkovou kávu.

Kávovník je stálezelená tropická rostlina původem z horských lesů Etiopie, ale o jeho původu se dodnes přou Jemenci s Habešany. Rozšířil se nejdříve do Arábie a potom do ostatních zemí, nejvíce do Brazílie, celé jižní Ameriky a do Asie. Kávovníkové plantáže se dodnes mnoho nezměnily, keře či nízké stromy se udržují řezem tak, aby umožňovaly ruční sklizeň.

Ovšem technologie zpracování je už jiná „káva“. Čím je zrnko kávy hladší a vybroušenější, tím získává na kvalitě a také na ceně. Ale vraťme se z plantáží zpět domů. Zmínka o obchodu s kávou v českých zemích pochází z roku 1657, ovšem tehdy byl aromatický nápoj pouze libůstkou šlechty, která se ráda chlubila čímkoli exotickým a neobvyklým.

Jak pěstovat exotický kávovník

Jak pěstovat exotický kávovník

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Mysleli jste si, že vzhledem k suchému létu a dlouhodobě nadprůměrným teplotám už letos houby možná vůbec neporostou? Pak asi budete překvapeni. V posledních dnech nosí houbaři domů plné košíky. Zjistili jsme pro vás, kde aktuálně houby rostou a jaké.

12.  10.  2018 |
Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Vepřo-knedlo-zelo nebo zelňačka, která spraví chuť po probdělé noci – máte rádi tyto pokrmy? Tak víte, že dobré kyselé zelí je jejich základ. A nejlepší zelí je domácí. Naložte si ho tedy podle následujících rad.

5.  9.  2018 |
Jak si vyrobit zimně laděný svícen ze zavařovačky

Jak si vyrobit zimně laděný svícen ze zavařov…

Chcete si pořídit netradiční dekoraci, která navodí tu správnou atmosféru a všichni hosté ji navíc budou obdivovat? Pak se pusťte do výroby zimního svícnu ze zavařovací sklenice.

7.  11.  2018 |
Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Sezóna chřipek a nachlazení je v plném proudu. Rýmě a kašli unikne jen málokdo z nás. Není ale nutné vše řešit jen prášky a předraženými přípravky z lékárny. Nepříjemné příznaky pomůže zmírnit třeba rýmovník. Máme pro vás návod, jak si z něj doma vyrobit sirup a mast.

27.  1.  2018 |
Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořechy

Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořech…

Skladování vyloupaných vlašských ořechů má své nesporné výhody, ale i nevýhody. Mají totiž tendenci brzy žluknout, rychle chytají plíseň a chutnají molům. Prozradíme vám proto, jak a kam je uložit, aby vydržely jako čerstvé až do příští sezóny.

19.  9.  2018 |