vytisknout velikost písma Vypěstujte si chutné a zdravé plody muchovníku

Z téměř neznámého keře se u nás během několika posledních let stala oblíbená stálice našich zahrad. Muchovník (Amelanchier) v sobě totiž spojuje hned několik výborných vlastností, které pěstitelé u dřevin vyhledávají.

Je velmi otužilý a nenáročný, roste v téměř jakékoliv půdě. Bohatě kvete vonnými květy, produkuje množství výborných jedlých plodů a na podzim se jeho listí barví do úžasných odstínů červené a oranžové, které se uplatní v užitkové i okrasné zahradě.

Některé druhy, například muchovník oválný (Amelenchier ovalis), pocházejí sice z Evropy, nejsou však dostatečně prošlechtěny. Pro výsadbu se z tohoto důvodu hodí americké kultivary – díky nim muchovník bývá nazýván též jako indiánská borůvka – vyšlechtěné z muchovníku olšolistého (Amelanchier alnifolia).  

Klepněte pro větší obrázek
Muchovník raší brzy na jaře. Hrozny půvabných medonosných květů jsou odolné vůči mrazu do minus pěti stupňů Celsia   

Z nich jsou u nás v zahradnictvích dostupné kultivary 'Martin', 'Thiessen', 'Smoky' či 'Nortline'. Dalším dostupným a chutným je muchovník Lamarkův (Amelanchier Lamarckii) a muchovník kanadský (Amelanchier canadensis).  

Předností keře je nenáročnost a mrazuvzdornost  

Všechny kultivary bez rozdílu jsou pěstebně nenáročné. Rostliny jsou odolné i vůči velmi silným mrazům (minus 30 stupňů) a plody dozrávají časně, proto je možné je pěstovat i ve vyšších a podhorských oblastech.

Keře jsou navíc samosprašné, takže pokud chcete na zkoušku vysadit jedinou rostlinu, nemusíte se bát neúrody. U některých druhů se doporučuje pro vyšší procento opylení květů pořídit keře dva (muchovník kanadský). 

Klepněte pro větší obrázek
Plody jsou sladší než známější kanadské borůvky 

Další předností muchovníku je jeho odolnost vůči chorobám a škůdcům. Má tuhé a leské listy, spodní strana je u některých druhů plstnatá. Na podzim se krásně vybarvují.

Keř neroste příliš agresivně a vytváří vzdušnou korunu, není proto náročný na řez. Pokud pod ním budete chtít udržovat trávník, můžete si jej dotvarovat do nízkého stromku.  

Klepněte pro větší obrázek
Muchovník Lamarkův má černé plody 

Výsadba a péče  

Pro muchovník vyberte na zahradě slunné místo, aby vám dobře vyzrály plody. Pokud při výsadbě přidáte trochu kompostu do sadební jámy, pomůžete lepšímu zakořenění keře. Po výsadbě určitě nezapomeňte v suchých obdobích na zálivku. Při dobrém zakořenění pak keř snese i dlouhá období sucha lépe než jiné ovocné druhy.   

Keř nastupuje do plodnosti už ve druhém, nejpozději třetím roce od výsadby (záleží také na tom, jak starý jej pořídíte) a plodnost si je schopen udržet po desítky let.  

Vzhledem k dlouhověkosti muchovníků je už od počátku zmlazujte do přiměřené výšky kolem tří metrů, jsou pak schopny plodit po celé délce prutu, takže je snáze očešete.  

Klepněte pro větší obrázek
Muchovník Lamarkův dorůstá v dospělosti do výšky od tří do šesti metrů a šířky od dvou do čtyř metrů. Stejně jako jiné druhy muchovníků se na podzim krásně zabarví 

Plody muchovníku využijete podobně jako jiné drobné ovoce  

Plody muchovníku jsou malvičky tmavě fialové až modré barvy o průměru deset milimetrů. Dle druhu dozrávají od poloviny června do konce srpna. Pro vyšší šťavnatost a cukernatost je můžete nechat klidně týden přezrát.

Z plně vzrostlého keře můžete sklidit osm až patnáct kilogramů plodů v závislosti na volbě odrůdy. Nevadí-li vám sklízet plody postupně, můžete zvolit i původní formy: muchovník kanadský či Lamarkův.  

Klepněte pro větší obrázek
Plody vyšlechtěných odrůd dozrávají najednou, což usnadňuje sklizeň

Využití plodů je podobné jako u ostatního drobného ovoce. Můžete je zpracovat do zavařenin či kompotů nebo vyrobit šťávu. Karmínové zbarvení dužiny je využíváno v potravinářském průmyslu. Odvar z listů pomáhá při žaludečních a střevních potížích.

Foto: Shutterstock, Profimedia

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Pět nejlepších receptů z cukety

Pět nejlepších receptů z cukety

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  7.  2017 | | 2 N/A
Jak ostříhat levanduli, aby byla příští rok obsypaná květy

Jak ostříhat levanduli, aby byla příští rok o…

Právě teď je ten pravý čas. Levandule odkvétá a správný řez ovlivní nejen její tvar a vzhled, ale i to, kolik květů a v jaké kvalitě bude napřesrok mít.

30.  7.  2017 |
Jak zpracovat a uchovat cukety na zimu

Jak zpracovat a uchovat cukety na zimu

Také máte cuket, že nevíte, co s nimi? Vyzkoušeli jste snad už všechny způsoby úpravy a oblíbená zelenina vám už, jak se lidově říká, leze krkem? Uchovejte si je na zimu, kdy se vám po jejich chuti bude stýskat. Způsobů je hned několik.

28.  7.  2017 |
Nejúžasnější venkovní kuchyně. Která se líbí vám?

Nejúžasnější venkovní kuchyně. Která se líbí …

Milujete grilování? Kdo ne! A co takhle kdybyste měli možnost si na čerstvém vzduchu i uvařit, připravit salát, dezert a další pochoutky? Letní venkovní kuchyně vám to umožní. Inspiraci najdete v galerii.

2.  8.  2017 |
Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěstování

Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěst…

Rakytník má neuvěřitelně kyselé plody – to proto, že obsahuje obrovské množství vitamínu C. Ještě tento zázračný keř v zahradě nemáte?

30.  6.  2017 |