vytisknout velikost písma Vypěstujte si chutné a zdravé plody muchovníku

Z téměř neznámého keře se u nás během několika posledních let stala oblíbená stálice našich zahrad. Muchovník (Amelanchier) v sobě totiž spojuje hned několik výborných vlastností, které pěstitelé u dřevin vyhledávají.

Je velmi otužilý a nenáročný, roste v téměř jakékoliv půdě. Bohatě kvete vonnými květy, produkuje množství výborných jedlých plodů a na podzim se jeho listí barví do úžasných odstínů červené a oranžové, které se uplatní v užitkové i okrasné zahradě.

Některé druhy, například muchovník oválný (Amelenchier ovalis), pocházejí sice z Evropy, nejsou však dostatečně prošlechtěny. Pro výsadbu se z tohoto důvodu hodí americké kultivary – díky nim muchovník bývá nazýván též jako indiánská borůvka – vyšlechtěné z muchovníku olšolistého (Amelanchier alnifolia).  

Klepněte pro větší obrázek
Muchovník raší brzy na jaře. Hrozny půvabných medonosných květů jsou odolné vůči mrazu do minus pěti stupňů Celsia   

Z nich jsou u nás v zahradnictvích dostupné kultivary 'Martin', 'Thiessen', 'Smoky' či 'Nortline'. Dalším dostupným a chutným je muchovník Lamarkův (Amelanchier Lamarckii) a muchovník kanadský (Amelanchier canadensis).  

Předností keře je nenáročnost a mrazuvzdornost  

Všechny kultivary bez rozdílu jsou pěstebně nenáročné. Rostliny jsou odolné i vůči velmi silným mrazům (minus 30 stupňů) a plody dozrávají časně, proto je možné je pěstovat i ve vyšších a podhorských oblastech.

Keře jsou navíc samosprašné, takže pokud chcete na zkoušku vysadit jedinou rostlinu, nemusíte se bát neúrody. U některých druhů se doporučuje pro vyšší procento opylení květů pořídit keře dva (muchovník kanadský). 

Klepněte pro větší obrázek
Plody jsou sladší než známější kanadské borůvky 

Další předností muchovníku je jeho odolnost vůči chorobám a škůdcům. Má tuhé a leské listy, spodní strana je u některých druhů plstnatá. Na podzim se krásně vybarvují.

Keř neroste příliš agresivně a vytváří vzdušnou korunu, není proto náročný na řez. Pokud pod ním budete chtít udržovat trávník, můžete si jej dotvarovat do nízkého stromku.  

Klepněte pro větší obrázek
Muchovník Lamarkův má černé plody 

Výsadba a péče  

Pro muchovník vyberte na zahradě slunné místo, aby vám dobře vyzrály plody. Pokud při výsadbě přidáte trochu kompostu do sadební jámy, pomůžete lepšímu zakořenění keře. Po výsadbě určitě nezapomeňte v suchých obdobích na zálivku. Při dobrém zakořenění pak keř snese i dlouhá období sucha lépe než jiné ovocné druhy.   

Keř nastupuje do plodnosti už ve druhém, nejpozději třetím roce od výsadby (záleží také na tom, jak starý jej pořídíte) a plodnost si je schopen udržet po desítky let.  

Vzhledem k dlouhověkosti muchovníků je už od počátku zmlazujte do přiměřené výšky kolem tří metrů, jsou pak schopny plodit po celé délce prutu, takže je snáze očešete.  

Klepněte pro větší obrázek
Muchovník Lamarkův dorůstá v dospělosti do výšky od tří do šesti metrů a šířky od dvou do čtyř metrů. Stejně jako jiné druhy muchovníků se na podzim krásně zabarví 

Plody muchovníku využijete podobně jako jiné drobné ovoce  

Plody muchovníku jsou malvičky tmavě fialové až modré barvy o průměru deset milimetrů. Dle druhu dozrávají od poloviny června do konce srpna. Pro vyšší šťavnatost a cukernatost je můžete nechat klidně týden přezrát.

Z plně vzrostlého keře můžete sklidit osm až patnáct kilogramů plodů v závislosti na volbě odrůdy. Nevadí-li vám sklízet plody postupně, můžete zvolit i původní formy: muchovník kanadský či Lamarkův.  

Klepněte pro větší obrázek
Plody vyšlechtěných odrůd dozrávají najednou, což usnadňuje sklizeň

Využití plodů je podobné jako u ostatního drobného ovoce. Můžete je zpracovat do zavařenin či kompotů nebo vyrobit šťávu. Karmínové zbarvení dužiny je využíváno v potravinářském průmyslu. Odvar z listů pomáhá při žaludečních a střevních potížích.

Foto: Shutterstock, Profimedia

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Jak vypěstovat mangovník z pecky manga z obchodu

Jak vypěstovat mangovník z pecky manga z obch…

Plody manga, které jsou právě nyní na trhu, u nás zdomácněly velmi rychle. Mangovník sice mezi běžně pěstované pokojové květiny nepatří, ale z pecky jej vypěstujeme celkem snadno. Jen vědět, jak na to.

7.  1.  2018 |
Pět chyb, kterými ničíte vánoční hvězdu

Pět chyb, kterými ničíte vánoční hvězdu

Rok co rok si pořizujete vánoční hvězdu, ale její konec bývá neslavný? Na vině je jedna či hned několik pěstitelských chyb, jichž se dopouštíte. Zjistěte, co děláte špatně, a řiďte se našimi radami.

6.  12.  2017 |
5 tipů, jak v domácnosti využít slupky z pomeranče

5 tipů, jak v domácnosti využít slupky z pome…

Šťavnaté, chutné a plné vitamínů. Pomeranče jsou nejoblíbenějším jižním ovocem. Konzumujeme je jen tak, lisujeme z nich čerstvý džus, přidáváme je do dezertů a koláčů. Slupky z nich ale vždycky skončí v koši, v lepším případě v kompostu. Přitom existuje spousta praktických způsobů jejich využití.

6.  1.  2018 |
Ani v lednu sadař nezahálí. Jak pečovat o ovocné stromy v zimě?

Ani v lednu sadař nezahálí. Jak pečovat o ovo…

Na zahradě je stále co dělat. A nejen na ní, při přebírání uskladněného ovoce zakopneme o staré hrábě, což nám připomene, že je čas na údržbu nářadí, postarat se o vysazené stromy a začít se připravovat na jaro.

2.  1.  2018 |
Rady z tropů: Kiwi vám zajistí dlouhé mládí

Rady z tropů: Kiwi vám zajistí dlouhé mládí

Kiwi už se stalo běžnou součástí jídelníčku i u nás. Většinou známe jen to zelené, není však jediné. Ochutnáte i plody jinak zbarvené?

3.  1.  2018 |