vytisknout velikost písma Vypěstujte si chutné a zdravé plody muchovníku

Z téměř neznámého keře se u nás během posledních let stala oblíbená stálice našich zahrad. Muchovník je totiž velmi nenáročný a bude vám růst v podstatě kdekoli. Co byste o jeho pěstování i tak měli vědět a jak zpracovat jeho plody?

Je velmi otužilý a nenáročný, roste v téměř jakékoli půdě. Bohatě kvete, krásně voní, produkuje množství výborných jedlých plodů a na podzim se jeho listí barví do úžasných odstínů červené a oranžové, které se uplatní v užitkové i okrasné zahradě.

Druhy muchovníku dostupné v Česku

Některé druhy, například muchovník oválný (Amelenchier ovalis), pocházejí sice z Evropy, nejsou však dostatečně prošlechtěny. Pro výsadbu se z tohoto důvodu hodí americké kultivary – díky nim muchovník bývá nazýván též jako indiánská borůvka – vyšlechtěné z muchovníku olšolistého (Amelanchier alnifolia).  

Z nich jsou u nás v zahradnictvích dostupné kultivary 'Martin', 'Thiessen', 'Smoky' či 'Nortline'. Dalším dostupným a chutným je muchovník Lamarkův (Amelanchier Lamarckii) a muchovník kanadský (Amelanchier canadensis). 

Brusinka: netradiční drobné ovoce do zahrady

Brusinka: netradiční drobné ovoce do zahrady

Jak pěstovat muchovník?

Všechny kultivary bez rozdílu jsou nenáročné na pěstování. Rostliny jsou odolné i vůči velmi silným mrazům (minus 30 stupňů) a plody dozrávají časně, proto je možné je pěstovat i ve vyšších a podhorských oblastech.

Keře jsou navíc samosprašné, takže pokud chcete na zkoušku vysadit jedinou rostlinu, nemusíte se bát neúrody. U některých druhů, např. muchovníku kanadského, se doporučuje pro vyšší procento opylení květů pořídit keře dva. 

Další předností muchovníku je jeho odolnost vůči chorobám a škůdcům. Má tuhé a lesklé listy, spodní strana je u některých druhů plstnatá. Na podzim se krásně vybarvují.

Keř neroste příliš agresivně a vytváří vzdušnou korunu, není proto náročný na řez. Pokud pod ním budete chtít udržovat trávník, můžete si jej dotvarovat do nízkého stromku.  

Borůvky- sladké plody, které si snadno vypěstujete i doma na balkoně

Borůvky- sladké plody, které si snadno vypěstujete i doma na balkoně

Jak zasadit muchovník?

Pro muchovník vyberte na zahradě slunné místo, aby vám dobře vyzrály plody. Pokud při výsadbě přidáte trochu kompostu do sadební jámy, pomůžete lepšímu zakořenění keře. Po výsadbě ho v suchých obdobích určitě nezapomeňte zalévat. Při dobrém zakořenění pak keř snese i dlouhodobé sucho lépe než jiné ovocné druhy.   

Keř nastupuje do plodnosti už ve druhém, nejpozději třetím roce od výsadby (záleží také na tom, jak starý jej pořídíte) a plodnost si je schopen udržet po desítky let.  

Vzhledem k dlouhověkosti muchovníků jej už od počátku zmlazujte do přiměřené výšky kolem tří metrů, jsou pak schopny plodit po celé délce prutu, takže je snáze očešete.  

Zimolez kamčatský chutná jak borůvky, je nenáročný na pěstování a plodí již v květnu

Zimolez kamčatský chutná jak borůvky, je nenáročný na pěstování a plodí již v květnu

Jak zpracovat plody muchovníku?

Plody muchovníku jsou tmavě fialové až modré bobulky o průměru deset milimetrů. Podle druhu dozrávají od poloviny června do konce srpna. Pro vyšší šťavnatost a cukernatost je můžete nechat klidně týden přezrát.

Z plně vzrostlého keře můžete sklidit osm až patnáct kilogramů plodů v závislosti na volbě odrůdy. Plody vyšlechtěných odrůd dozrávají najednou, což usnadňuje sklizeň. Nevadí-li vám sklízet plody postupně, můžete zvolit i původní formy: muchovník kanadský či Lamarkův.  

Využití plodů je podobné jako u ostatního drobného ovoce. Můžete je zpracovat do zavařenin či kompotů nebo vyrobit šťávu. Karmínové zbarvení dužiny je využíváno v potravinářském průmyslu. Odvar z listů pomáhá při žaludečních a střevních potížích.

Jak zavařovat v myčce? Je to jednodušší, než si myslíte

Jak zavařovat v myčce? Je to jednodušší, než si myslíte

Foto: Shutterstock, Profimedia

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Mšice útočí, braňte své rostliny. Pomůžou berušky, ocet či mléko

Mšice útočí, braňte své rostliny. Pomůžou ber…

Mšice dokáží svým urputným sáním rostlinu zcela zničit, takže když se objeví, je třeba proti nim okamžitě zakročit. Než sáhnete po chemii, vyzkoušejte tyhle ekologické prostředky.

5.  7.  2020 |
Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

V posledních dnech prší, není žádné extrémní vedro, a tak se můžeme těšit na první houby. V Česku už rostou hřiby i kozáky, nicméně pro některé druhy hub je pořád ještě sucho. Také v některých oblastech republiky je natolik suchá půda, že na houby nemá smysl vyrážet. Kde tedy už letos sbírat houby?

3.  6.  2020 |
Máte rádi čerstvá vejce? Začněte chovat slepice. Rady pro začátečníky

Máte rádi čerstvá vejce? Začněte chovat slepi…

Pokud máte velkou zahradu a máte rádi čerstvá vejce, není nic lepšího, než si pořídit vlastní slepice. Za minimální péči se vám odvděčí kopou vajíček.

12.  7.  2020 |
Jak připravit svatojánský likér: Ořechovice krok za krokem

Jak připravit svatojánský likér: Ořechovice k…

Noc na svatého Jana chápali naši předkové jako magickou. Během ní trhali nezralé ořechy, z nichž připravovali svatojánský likér. Chcete si ho také vyrobit? Ponocovat kvůli tomu nemusíte. Vyzkoušejte náš recept na ořechovku z vodky. Chutnat vám bude, ať už ořechy natrháte kdykoli, a čarovné účinky bude mít také, pokud jí vypijete dostatečné množství.

22.  6.  2020 |
Jak zaštipovat rajčata? Jednoduchý návod pro začátečníky

Jak zaštipovat rajčata? Jednoduchý návod pro …

Zaštipování rajčat je jednoduché, přesto byste ho neměli podceňovat. Pokud ho totiž uděláte správně, máte velkou šanci na kvalitní úrodu.

17.  6.  2020 |