Vybíráme zahradní nábytek

Vybíráme zahradní nábytek

Zahrada by neměla být jen užitková, ale měla by být místem relaxace a odpočinku. Její nedílnou součástí by se proto měl stát zahradní nábytek.

Ten ale nemůže být jen tak ledajaký, neboť zahrada na něj klade vysoké nároky. Jaký by tedy měl takový zahradní nábytek být? Především odolný! Na rozdíl od nábytku interiérového bude totiž muset snášet změny počasí v průběhu roku. Nesmí mu vadit letní žár, déšť, ani mráz a sníh. Tyto podmínky musí splňovat materiál, ze kterého je zahradní nábytek vyroben.

Kvalita rozhoduje

Důležitým kritériem při výběru nového nábytku pro vaši zahradu by tedy neměl být pouze vzhled a tvar, ale na prvním místě především kvalita materiálu. Jen nábytek vyrobený z opravdu kvalitního materiálu vám bude dobře sloužit po celé dlouhé roky.

Levný materiál dobývá trh

Právě kvalita je však dnes jednou z největších slabin nabídky zahradního nábytku na našem trhu. Specializované obchody sice nabízejí vskutku nepřeberné množství různých typů zahradního nábytku. Vybrat si můžete nábytek vyrobený z kovu, dřeva, plastu, ale i exotických materiálů jako je ratan nebo teakové dřevo. Nábytek je však často nekvalitní, neboťřada výrobců nezřídka volí materiál, který je levný, aby tak snížili výrobní náklady i konečnou cenu výrobku. Bohužel nejen cena, ale i i kvalita a životnost takového kusu je nízká.

Plast se v létě rozpálí

Příkladem takového nábytku je především dnes stále velmi oblíbený zahradní nábytek z plastu. Je sice snadno udržovatelný a levný,pořídit si ho může doslova každý, ale na druhou stranu má mnoho vad na kráse. Především velmi špatně snáší prudké výkyvy teploty, které mu venkovní umístění přináší. Prudký letní žár rozpálí plastové židle tak, že si na ně nemůžete ani sednout. Velkou nevýhodou je i malá hmotnost. Větší vítr plastový zahradní nábytek hravě rozhází po celé zahradě. V neposlední řadě jsou plastové výrobky nestabilní a mají malou nosnost. Čas od času se tak stane, že se snesete k zemi i s křesílkem.

Trendem jsou přírodní materiály

Trendem dnešní doby jsou vedle plastu přírodní materiály. Takové výrobky jsou nejen krásné, ale často i kvalitní. Výhodou je jejich stabilnost. Nevýhodou, na rozdíl od plastových kusů, nutnost pravidelné údržby a péče. V nabídce specializovaných obchodů je zahradní nábytek vyrobený z různých druhů dřeva. Nejčastěji se můžete setkat s běžně dostupnými materiály, jako je borovice, smrk, dub, buk či modřín. Více odolný je nábytek vyrobený z tvrdého dřeva, jehož cena je ale také vyšší. Šetřit se v tomto případě však příliš nevyplácí. Vedle kvality dřeva byste při výběru dřevěného nábytku měli dbát i na další důležité skutečnosti. Nábytek by měl být dostatečně robustní, měl by být pokryt speciální impregrační vrstvou a také napuštěn časově a přírodně odolným mořidlem.

Oblíbený je teak

Nabídka současného trhu není však omezena jen na nábytek vyrobený z běžně dostupných druhů dřev. Zakoupit si dnes můžete i kusy vyrobené z exotického dřeva. Velmi oblíbeným je především teak. Teakové dřevoje jedním z přírodně nejodolnějších, a také nejcennějších. Je téměř bez suků a na dotek působí jako navoskované. Za tuto vlastnost vděčí množství přírodních olejů, jenž mu zároveň dávají naprosto výjimečnou odolnost proti povětrnostním vlivům.

Za kvalitu se platí

Krásný vzhled teaku z něho činí ideální materiál na výrobu luxusního nábytku. Zahradní nábytek z něj vyrobený je velmi trvanlivý. Je však také asi desetkrát dražší, než nábytek z našeho dřeva. Jedna jediná zahradní lavice vás tak může přijít na 20 tisíc Kč. Za vysokou pořizovací cenu se vám však teakové dřevo bohatě odmění. Nevadí mu proměny počasí a nepotřebuje ani příliš velkou údržbu. Stačí jej jednou za rok ošetřit speciálním přípravkem. Jedinou nevýhodou tohoto exotického dřeva je, že časem mění barvu.

Doporučujeme

Články odjinud