Vybíráme venkovní dlažbu

Vybíráme venkovní dlažbu

Venkovní dlažba by měla splňovat řadu kritérií. Důležitá není jen její estetická úloha, ale především její funkčnost, praktičnost, trvanlivost i bezpečnost.

Důležitým kritériem výběru venkovní dlažby je, kde bude umístěna a k čemu bude sloužit. Tak například dlažba v užitkové zahradě musí být především funkční a trvanlivá, její vzhled hraje zcela podružnou úlohu. Zcela jinak je tomu v případě dlažby, která bude umístěna v místech sloužících k odpočinku a relaxaci. Tato dlažba má bezesporu lahodit i vašemu oku. Dlažba, která bude v těsné návaznosti na architekturu vašeho domu musí s touto architekturou harmonovat.

Není dlažba jako dlažba

Na trhu existuje opravdu široká nabídka různých druhů dlažeb. Pořídit si můžete dlažbu zámkovou, kamennou, cihelnou, dřevěnou nebo tradiční keramickou. Ta může být glazovaná i neglazovaná a může dosahovat různých vlastností.

Pozor na rozdíly barvy

Keramické dlaždice setvarují lisováním nebo tažením a následně se vypalují při teplotách od 1 000 do zhruba 1 300 stupňů Celsia. Sebenepatrnější změna v technologickém procesu při jejich výrobě může mít za následek rozdílnou vlastnost dlaždic. Je proto dobré předem dobře propočítat, kolik dlaždic bude potřeba a nakoupit je najednou. Snadno by se totiž mohlo stát, že dlaždice dokupované později budou mít odchylku v barvě i velikosti.

Aby vydržely mráz

Dalšími důležitými kritérii pro keramickou dlažbu je odolnost proti otěru a mrazu. Otěruvzdornost je určena normou, která keramické materiály dělído stupnice PE1 až PE5. Stupněm PE5 jsou označeny dlaždice, které mají nejvyšší stupeň otěruvzdornosti a hodí se proto do nejnamáhanějších prostor. Stupeň mrazuvzdornosti sice žádná norma neurčuje, ale při koupi dlaždic určených do venkovních prostorů musíte samozřejmě vybírat takové, které do těchto prostor výrobcem učeny jsou.

Pozor na bezpečnost!

U dlažby, ať je vyrobena z jakéhokoliv materiálu, je především třeba dbát na bezpečnost. Dlaždice by měly být vyrobeny tak, aby byly odolné protiuklouznutí a smyku. U venkovních dlaždic to platí dvojnásobně. Dlaždice by proto měly být opatřeny protiskluzovou úpravou.

Ven neglazované dlaždice

K venkovnímu užití jsou výhodnější dlaždice neglazované. Ty mohou být režné nebo leštěné. Dlaždice glazované jsou na povrchu pokryté glazurou, díky níž sice získávají vyšší tvrdost a bohatší škálu vzhledu, ale jsou méně odolné proti otěru a nehodí se tedy do prostor s vysokou zátěží.

Zámková dlažba

Velmi oblíbenou dlažbou posledních let se stala zámková dlažba. Její cena je v porovnání s ostatními materiály sice příznivější, její vzhled však architektonické hodnotě domu často škodí. Nebude-li s vaším domem v negativním kontrastu, není naopak důvod ji nepoužít, neboť je to dlažba odolná a trvanlivá. Pro svoji vysokou odolnost vůči zátěži lze zámková dlažba použít i do těch nejzatěžovanějších prostor, například na přístupových cestách či vjezdech do garáží. Zámková dlažba je také mrazuvzdorná, odolná vůči vodě, povětrnostním vlivům, poškrábání a chemickým roztokům.

Jako klíč do zámku

Zámková dlažba získala svoje jméno díky tomu, že její jednotlivé části do sebe snadno a dobře zapadají, stejně tak, jako zapadá klíč do zámku. Oblíbenou se stala nejen pro svoje praktické vlastnosti, ale také pro pestrost tvarů a barevných kombinací. Na trhu si můžete vybrat ze šesti odstínů a tří druhů povrchových úprav. Existuje zámková dlažba jemná, polohrubá nebo hrubá. A zámková dlažba má ještě jednu neopomenutelnou výhodu, lze ji snadno rozebrat a opět složit.

Krása a elegance

Krásná a elegantní je dlažba kamenná. Kámen, který patří mezi nejstarší stavební materiály,je materiálem nadčasovým. Vedle uniformních průmyslově vyráběných materiálů si zachovává originalitu a výjimečnost. Kámen lze snadno kombinovat s ostatními materiály a svým vzhledem je vhodný na jakékoliv místo.

Kámenbyl v minulosti často nahrazován umělými materiály mimo jiné také proto, že byl těžký. Minimální síla 3 cm, kterou kamenné dlaždice měly, příliš zatěžoval nosnou konstrukci, byl-li kámen použit například při stavbě teras. Dnešní technologie již dovolují dodávat kamenné dlaždice o síle jednoho centimetru. Dlaždice tak není o nic těžší, než dlaždice z jiného materiálu. Zároveň se na trhu podstatně rozšířila nabídka barev struktur kamenné dlažby. Vděčíme za to rozvoji obchodu se zahraničím a dovozu netradičních materiálů.

Vlastnosti kamene

Co od kamenné dlažby očekávat? Její vlastnosti budou záviset na vybraném kamenu. Není totiž kámen jako kámen. Mezi sebou se liší především tvrdostí, která je dána stupnicí 1 -10. Největší tvrdost je 10, ta patří diamantu. Křemen má tvrdost 7, mramor naopak pouze 3 až 4. Jen pro vaši představivost- kvalitní keramická dlažba by dosahovala na této stupnici tvrdosti 5.

Jaký kámen je vhodný

Ptáte se jaký kámen je vhodný právě pro vás. Odborníci doporučují vybírat takové kameny, které se běžně vyskytují ve vašem okolí. U nás se proto nejčastěji můžete setkat s pískovcem, ale také křemencem, rulou, žulou nebo křemičitým porfyrem.

Neklouže!

Právě posledně jmenovaný kámen se dostává do obliby pro celou řadu příznivých vlastností. Tato vulkanická vyvřelina se vyznačuje mimořádnými technologickými vlastnostmi, které z ní činí jeden z nejodolnějších kamenů těžených v Evropě. Kámen má objemovou hmotnost 2 100 kg/m3, nasákavost 4,36% a pevnost v tlaku 61 Mpa. Je stoprocentně mrazuvzdorný a přirozeně protiskluzný, čímž se každý kámen chlubit nemůže. Vybrat si můžete ze široké škály odstínů, od světle žluté až po syté, červenohnědé barvy. I kamennou dlažbu je však třeba udržovat. Údržba však není složitá. Stačí jen mechanicky odstraňovat nečistoty, nejlépe omytím vodou pod tlakem.

A co dlažba dřevěná?

Vedle kamene můžeme na venkovní dlažbu použít i jiný přírodní materiál, a sice dřevo. dřevěná dlažba je velmi působivá. Vyrábí se tak, že se malé trámky nebo kulatina nařežou na špalíky. Tato tzv. špalíková dlažba bývala v minulosti velmi oblíbenou. Vděčila za to své schopnosti tlumit zvuk kovových obručí loukoťových kol. Dřevo, ze kterého bude vyrobena, se však musí nejprve důkladně naimpregnovat. Na trhu je dnes celá řada neškodných impregnačních látek, stačí si jen vybrat. I přes tuto skutečnost je však nutno počítat s tím, že po několika desítkách let bude dřevěnou dlažbu třeba vyměnit.

Doporučujeme

Články odjinud