Máte rádi ořechy, a tak byste si do zahrady chtěli pořídit ořešák královský (Juglans regia)? Pokud pro něj vyberete vhodné místo, dobře poroste a bude plodit. Poradíme vám, podle čeho je najít a jak strom chránit před škůdci a chorobami.
Plánujete vysadit ořešák? Jedná se o strom, který dorůstá impozantních rozměrů – jak na výšku, tak i na šířku může v dospělosti měřit až přes dvacet metrů. Na malou zahradu nepatří.
Ořešákům dopřejte pramen
Ořešáku nesvědčí suché půdy, proto jej vysaďte do vlhké a prodyšné zeminy, na slunné místo. Nejlépe se mu povede poblíž pramene, kde vyroste ve statný strom. Zajistíte tak dvě důležité věci – ořešák bude hojně plodit a tráva pod ním nebude mít problémy s růstem.
Květům ořešáku se říká jehnědy, poté se z nich stanou olejnaté plody
Právě horší růst trávy pod ořešákem zapříčiňuje, že lidé jej nechtějí vysadit nebo se ho následně zbavují. Tento jev bývá nejčastěji způsoben nevhodným výběrem místa výsadby se suchou půdou, kde tráva nemá dostatek vláhy.
Další příčinou bývá, jak redakci webu AbecedaZahrady.cz sdělili odborníci z plzeňské ovocné a okrasné školky Fytos, velké zastínění, které vytváří koruna stromu. Místo trávy můžete vysadit půdokryvné, stínomilné rostliny, jimž takové podmínky nevadí.
Listy ořešáku se dříve používaly k obarvení vlasů
Experimenty s množením
Jakými způsoby lze ořešák namnožit? Vyzkoušet můžete roubování i vypěstování semenáče z plodu, ale obojí má svá úskalí a nezaručený výsledek. Odborníci provádějí roubování ve speciálních podmínkách – ve vysoké teplotě sahající ke třiceti stupňům, v temné místnosti a při absolutní vzdušné vlhkosti, kdy se roubovaná část vloží do vlhkých a zahřátých pilin.
Co se semenáčů týče, jejich hlavní nevýhodou je skutečnost, že plodů se dočkáte až za deset nebo patnáct let, navíc při první sklizni úrody můžete zjistit, že plody semenáče nejsou totožné s plody mateční rostliny. Nechcete-li experimentovat, doporučuji koupit již vzrostlý stromek.
Odrůdy ořešáku královského |
název odrůdy | charakteristika | typ |
'Apollo' | plody velké, vejčité, s velkým jádrem, skořápka málo zvrásněná | polopapírák |
'Jupiter' | plody velké, šedohnědé, skořápka jemně zvrásněná | polopapírák |
'Lake' | plody velké, vejčité až oválné, skořápka téměř hladká | polopapírák |
'Magdon' | plody velké, hranaté, s žlutohnědým jádrem | papírák |
'Mars' | plody velké, oválné, s výraznou špičkou, skořápka slabě zvrásněná | polopapírák |
'Saturn' | plody středně velké, vejčité, skořápka hladká a pevná | polopapírák |
'Seifendorf' | plody velké, kulaté, se světle žlutým jádrem | polopapírák |
'Sychrov' | plody středně velké, oválné, skořápka slabá, červené osemení | polopapírák |
V tabulce naleznete přehled roubovaných odrůd (plodí dříve než semenáče). U nás se osvědčují později rašící odrůdy, jako je například 'Mars' nebo 'Jupiter' – nepoškodí je přízemní mrazíky.
Pokud máte starší ořešák, který několik let po sobě plodil, ale letos ne, nezoufejte. Letošní neúroda je nejspíše zapříčiněná mrazivým jarním počasím a rozhodně nejste sami, komu se veškerá úroda z velkého, statného a jindy plodícího stromu vešla do malé misky.
Nejvhodnější je řez zjara
Důležité je ořešák jednou za čas prořezat. Ideální dobou je jaro, po vyrašení pupenů. Jakmile se zazelenají listy, můžete začít s řezem. V létě zkracujte pouze větve, které vám překáží nebo rostou mimo zahradu.
Zbavte se mladých neplodících výhonků, které vysilují celý strom. Můžete řezat i starší tlusté větve – nejdříve je zkraťte na jeden metr a poté seřízněte až u kmene. Nezapomeňte místo potřít nátěrem, používejte štěpařský vosk nebo hustou barvu ředitelnou vodou, ale neřeďte ji. Řez se ošetří a zamezí se tak případnému onemocnění.
Ořechy obsahují vitamin B3, B5, B6, C, D a beta karoten
Odstraňte spadané listí
Hodně lidí se ptá, co dělat na podzim s opadaným listím. Můžete je kompostovat nebo spálit, obě varianty ale mají určitá negativa. Co se pálení týče, ne všechny obce je dovolují, zjistěte si proto znění místní vyhlášky.
Kompostované listí bude tlít dlouho – do jara příštího roku. Může být napadeno určitými houbami, jejichž následkem je přenesení choroby na jiné rostliny. Jedná se hlavně o chorobu Gnomonia, hnědnutí listů, nebo Xantomonas, bakteriální skvrnitost. Některé zahrádkářské kolonie umožňují vyvážet odpad na místní kompost, pokud máte takovou možnost, využijte ji.
Z nedozrálých plodů lze připravit ořechovou pálenku nebo likér
Léčebné účinky listoví
O listí ořešáku se tvrdí, že je jedovaté, není to však pravda. Sice se obtížně rozkládá a může být napadeno chorobami, jak je uvedeno výše, dá se ale i vhodně využít, například k léčbě ran a oděrek. Působí totiž dezinfekčně a protizánětlivě, také podporuje snadnější hojení.
Koupel z listí ořešáku pomůže proti pocení nohou, kožním plísním, ekzému i při léčbě akné. Využívá se též při nachlazení, průjmových onemocnění nebo zánětu v krku – pokud máte tyto problémy, uvařte si čaj.
Ořechy byly ve starověku považovány za pokrm bohů. V sedmnáctém století se používaly například k potlačení moru. Dnes se k léčení používají hlavně listy, kdežto ořechy slouží spíše jako pochoutka.
Vyzkoušejte použít listí k léčebné kúře
Vybírejte podle vlastností plodů
Ořešák královský se rozděluje na jednotlivé typy – papíráky, polopapíráky a kameňáky. „Polopapíráky jsou kvalitní, středně velké a snadno loupatelné. Mají také delší trvanlivost.
Papíráky jsou často děravé a plesnivé, většinou se nepěstují. Jako kameňáky jsou označovány malé a tvrdé plody semenáčů, které vydrží déle než papíráky,“ upřesňují odborníci ze zahradnictví Fytos.
Pokud ořechy neposbírají veverky nebo nepoškodí mrazy, může plodit až sedmdesát kilo ročně
Velké odrůdy – papíráky – se velice snadno loupou, ale vydrží vám kratší dobu než polopapíráky, přibližně do konce roku. Záleží také, jak je máte uložené, nejdéle se uchovají vyloupané v mrazáku.
Nejvhodnějším druhem k pěstování jsou tedy polopapíráky, které tvoří zlatý střed a najdete mezi nimi novější, vyšlechtěné odrůdy.