vytisknout velikost písma Vybíráme a pěstujeme ořešák královský

Máte rádi ořechy, a tak byste si do zahrady chtěli pořídit ořešák královský (Juglans regia)? Pokud pro něj vyberete vhodné místo, dobře poroste a bude plodit. Poradíme vám, podle čeho je najít a jak strom chránit před škůdci a chorobami.
Vybíráme a pěstujeme ořešák královský

Plánujete vysadit ořešák? Jedná se o strom, který dorůstá impozantních rozměrů – jak na výšku, tak i na šířku může v dospělosti měřit až přes dvacet metrů. Na malou zahradu nepatří.

Ořešákům dopřejte pramen 

Ořešáku nesvědčí suché půdy, proto jej vysaďte do vlhké a prodyšné zeminy, na slunné místo. Nejlépe se mu povede poblíž pramene, kde vyroste ve statný strom. Zajistíte tak dvě důležité věci – ořešák bude hojně plodit a tráva pod ním nebude mít problémy s růstem.

Klepněte pro větší obrázek
Květům ořešáku se říká jehnědy, poté se z nich stanou olejnaté plody

Právě horší růst trávy pod ořešákem zapříčiňuje, že lidé jej nechtějí vysadit nebo se ho následně zbavují. Tento jev bývá nejčastěji způsoben nevhodným výběrem místa výsadby se suchou půdou, kde tráva nemá dostatek vláhy. 

Ze zelených ořechů si připravte vynikající svatojánský likér! 

Ze zelených ořechů si připravte vynikající svatojánský likér! 

Další příčinou bývá, jak redakci webu AbecedaZahrady.cz sdělili odborníci z plzeňské ovocné a okrasné školky Fytos, velké zastínění, které vytváří koruna stromu. Místo trávy můžete vysadit půdokryvné, stínomilné rostliny, jimž takové podmínky nevadí.

Klepněte pro větší obrázek
Listy ořešáku se dříve používaly k obarvení vlasů 

Experimenty s množením 

Jakými způsoby lze ořešák namnožit? Vyzkoušet můžete roubování i vypěstování semenáče z plodu, ale obojí má svá úskalí a nezaručený výsledek. Odborníci provádějí roubování ve speciálních podmínkách – ve vysoké teplotě sahající ke třiceti stupňům, v temné místnosti a při absolutní vzdušné vlhkosti, kdy se roubovaná část vloží do vlhkých a zahřátých pilin. 

Co se semenáčů týče, jejich hlavní nevýhodou je skutečnost, že plodů se dočkáte až za deset nebo patnáct let, navíc při první sklizni úrody můžete zjistit, že plody semenáče nejsou totožné s plody mateční rostliny. Nechcete-li experimentovat, doporučuji koupit již vzrostlý stromek.   

Odrůdy ořešáku královského
název odrůdycharakteristikatyp
'Apollo'plody velké, vejčité, s velkým jádrem, skořápka málo zvrásněnápolopapírák
'Jupiter'plody velké, šedohnědé, skořápka jemně zvrásněnápolopapírák
'Lake'plody velké, vejčité až oválné, skořápka téměř hladkápolopapírák
'Magdon'plody velké, hranaté, s žlutohnědým jádrempapírák
'Mars'plody velké, oválné, s výraznou špičkou, skořápka slabě zvrásněnápolopapírák
'Saturn'plody středně velké, vejčité, skořápka hladká a pevnápolopapírák
'Seifendorf'plody velké, kulaté, se světle žlutým jádrempolopapírák
'Sychrov'plody středně velké, oválné, skořápka slabá, červené osemenípolopapírák

V tabulce naleznete přehled roubovaných odrůd (plodí dříve než semenáče). U nás se osvědčují později rašící odrůdy, jako je například 'Mars' nebo 'Jupiter' – nepoškodí je přízemní mrazíky. 

Pokud máte starší ořešák, který několik let po sobě plodil, ale letos ne, nezoufejte. Letošní neúroda je nejspíše zapříčiněná mrazivým jarním počasím a rozhodně nejste sami, komu se veškerá úroda z velkého, statného a jindy plodícího stromu vešla do malé misky.   

Nejvhodnější je řez zjara 

Důležité je ořešák jednou za čas prořezat. Ideální dobou je jaro, po vyrašení pupenů. Jakmile se zazelenají listy, můžete začít s řezem. V létě zkracujte pouze větve, které vám překáží nebo rostou mimo zahradu. 

Zbavte se mladých neplodících výhonků, které vysilují celý strom. Můžete řezat i starší tlusté větve – nejdříve je zkraťte na jeden metr a poté seřízněte až u kmene. Nezapomeňte místo potřít nátěrem, používejte štěpařský vosk nebo hustou barvu ředitelnou vodou, ale neřeďte ji. Řez se ošetří a zamezí se tak případnému onemocnění.

Klepněte pro větší obrázek
Ořechy obsahují vitamin B3, B5, B6, C, D a beta karoten

Odstraňte spadané listí

Hodně lidí se ptá, co dělat na podzim s opadaným listím. Můžete je kompostovat nebo spálit, obě varianty ale mají určitá negativa. Co se pálení týče, ne všechny obce je dovolují, zjistěte si proto znění místní vyhlášky. 

Kompostované listí bude tlít dlouho – do jara příštího roku. Může být napadeno určitými houbami, jejichž následkem je přenesení choroby na jiné rostliny. Jedná se hlavně o chorobu Gnomonia, hnědnutí listů, nebo Xantomonas, bakteriální skvrnitost. Některé zahrádkářské kolonie umožňují vyvážet odpad na místní kompost, pokud máte takovou možnost, využijte ji.

Klepněte pro větší obrázek
Z nedozrálých plodů lze připravit ořechovou pálenku nebo likér

Léčebné účinky listoví 

O listí ořešáku se tvrdí, že je jedovaté, není to však pravda. Sice se obtížně rozkládá a může být napadeno chorobami, jak je uvedeno výše, dá se ale i vhodně využít, například k léčbě ran a oděrek. Působí totiž dezinfekčně a protizánětlivě, také podporuje snadnější hojení. 

Koupel z listí ořešáku pomůže proti pocení nohou, kožním plísním, ekzému i při léčbě akné. Využívá se též při nachlazení, průjmových onemocnění nebo zánětu v krku – pokud máte tyto problémy, uvařte si čaj. 

Ořechy byly ve starověku považovány za pokrm bohů. V sedmnáctém století se používaly například k potlačení moru. Dnes se k léčení používají hlavně listy, kdežto ořechy slouží spíše jako pochoutka.

Klepněte pro větší obrázek
Vyzkoušejte použít listí k léčebné kúře

Vybírejte podle vlastností plodů

Ořešák královský se rozděluje na jednotlivé typy – papíráky, polopapíráky a kameňáky. „Polopapíráky jsou kvalitní, středně velké a snadno loupatelné. Mají také delší trvanlivost.

Papíráky jsou často děravé a plesnivé, většinou se nepěstují. Jako kameňáky jsou označovány malé a tvrdé plody semenáčů, které vydrží déle než papíráky,“ upřesňují odborníci ze zahradnictví Fytos.

Klepněte pro větší obrázek
Pokud ořechy neposbírají veverky nebo nepoškodí mrazy, může plodit až sedmdesát kilo ročně

Velké odrůdy – papíráky – se velice snadno loupou, ale vydrží vám kratší dobu než polopapíráky, přibližně do konce roku. Záleží také, jak je máte uložené, nejdéle se uchovají vyloupané v mrazáku. 

Nejvhodnějším druhem k pěstování jsou tedy polopapíráky, které tvoří zlatý střed a najdete mezi nimi novější, vyšlechtěné odrůdy.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Levandule je v plném květu. Připravte si z ní voňavý sirup

Levandule je v plném květu. Připravte si z ní…

Růžovofialová barva a výrazná vůně dělá z levandulového sirupu laskominu, kterou stojí za to si připravit doma. Jako bonus má sirup i mnoho zdravotních benefitů. Tento recept zvládnou i začátečníci.

26.  7.  2020 |
Všechno o pěstování hortenzií. Co řešit na zahradě a co na terase?

Všechno o pěstování hortenzií. Co řešit na za…

Pro hortenzie jsou charakteristické velké nádherné květy nejrůznějších barev a typů. Jedna z nejoblíbenějších rostlin vám bude přinášet pouze radost, dokážete-li si s ní poradit. Jak na to?

29.  7.  2020 |
Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

První houbařská vlna už je letos za námi. Řada z nás má nasušeno, naloženo, mrazáky plné podušených hub. Pokud jste to ale před prázdninami nestihli, nevěšte hlavu. I když červencové sucho houbám příliš nepřálo, brzy může být všechno jinak. Díky deštivému počasí v poslední době se podhoubí zase probouzí k životu. Kde tedy teď právě rostou?

23.  7.  2020 |
Nejkrásnější zahradní pergoly. Kterou byste si vybrali?

Nejkrásnější zahradní pergoly. Kterou byste s…

Chcete si užít posezení a relax na čerstvém vzduchu, ale zároveň mít střechu nad hlavou? Pak byste určitě měli uvažovat o pořízení pergoly. Inspiraci najdete v galerii, kde se můžete pokochat padesáti různými pergolami z celého světa.

21.  7.  2020 |
Jak si vyrobit domácí levandulový olej

Jak si vyrobit domácí levandulový olej

Nejen, že krásně voní, ale i uzdravuje. Má doslova blahodárné účinky. Koupit ho můžete v lékárnách, drogeriích, prodejnách zdravého životního stylu. Pokud si ho ale sami vyrobíte doma, vyjde vás na pár korun. S naším návodem to zvládne každý.

22.  7.  2020 |