6
Fotogalerie

Vyberte si nůžky pro každou příležitost

Bez zahradnických nůžek se neobejde nikdo, kdo má zahradu, ani ten, kdo pěstuje jen pokojové nebo balkonové rostliny. Vyznat se v rozsáhlé nabídce by vám chtěl usnadnit dnešní článek.

Nenechte se zaskočit

Pěstujete-li oblíbené balkonovky, zjistíte, že občas potřebujete odstranit odkvetlé nebo uschlé části rostlin. Máte na zahradě záhon bylinek a řežete nebo stříháte je tím, co máte zrovna po ruce? S větší zahrádkou, v níž jsou ovocné keře a stromy, přibývá nutnost udržovat koruny stromů a tvar keřů, stříhat potřebuje živý plot i růže.

Nuzky_11.jpg
Speciální typy nůžek vám usnadní a zrychlí práci

Možná se vám nelíbí, když na trávníku zůstanou neposekaná nepřístupná místa a hledáte srp, abyste trávník upravili. Pokud budete mít ty správné nůžky, ušetříte si spoustu práce i námahy – neváhejte a kupte si je.

Nůžky téměř na všechno

Nemáte-li jistotu, jaké nůžky přesně potřebujete, neuděláte chybu, koupíte-li si univerzální. Ceny vás asi překvapí: nůžky pořídíte v ceně kolem sedmdesáti korun, ale také za dvanáct set. Rozdíl je jako vždy hlavně v kvalitě a provedení.

Dražší nůžky mívají ergonomicky tvarovaná držadla potažená protiskluzným materiálem, čepele nožů jsou z kvalitní oceli a ostří se nemusí brousit několik sezon. Opravdu dobré nůžky (a pochopitelně dražší) mají rotační jedno držadlo, které oceníte při dlouhodobější práci – nekladou takový odpor, nenamáhají tolik ruku a především – puchýře se vůbec nedostaví!

Nuzky_1.jpg
Nůžky s rotačním držadlem prověřené léty praxe

Univerzální nůžky jsou navíc ve dvojím provedení:

  • Kovadlinové nůžky – vhodné spíš na průklest starších, proschlých větví. Mají větší účinnost střihu, ale mladým živým větvím s nimi často poraníte kůru. Poznáte je podle toho, že mají jednu čelist s rovnou, silnější ploškou.
  • Dvoubřité nůžky – mají čelisti, které proti sobě zapadají, obě mají vybroušené ostří.

S univerzálními nůžkami si můžete troufnout na střih ovocných stromků a keřů, ostříháte trvalky před zimou, sestřihnete růže i okrasné keře.

Na bylinky, květiny a růže

Pěstitelům pokojových rostlin a bylinkářům vyšli výrobci vstříc a vyvinuli typ malých nůžek s krátkými nožnicemi. Trochu připomínají menší krejčovské nůžky, jsou ale pevnější. Některé typy mají v ostří vybroušené ozubení pro účinný a neklouzavý střih květin.

Nůžky na růže (myšleno na květy růží) se podobají „bylinkovým“, jen jsou trochu větší a robustnější, aby se zdřevnatělý stonek květu dobře a hladce odstřihl.

Máte doma bonsaje?

Všichni pěstitelé bonsají vědí, jak je pro úspěch důležitý přesný střih výhonů a bylinných částí rostlin. Je potřeba zastřihávat i listy, aby se udržel tvar koruny miniatur. K tomu slouží speciální nůžky na bonsaje.

Fiskars na bonsaje.jpg
Bonsaje potřebují specificou péči

Jsou menší, konstruované s měkkým povrchem a neklouzavou úpravou. Nůžky na listy bonsají mají dlouhé ostré špičky, proto je střih přesný a neporaní zbytečně pletiva listů.

Nůžky na ovocné stromy a keře

Dokud jsou stromky a keře mladé, vystačíte s univerzálními nůžkami. Po čase je ale potřeba keře prosvětlit, stromy proklestit – a tady už pokaždé s běžnými nůžkami nevystačíte. Na silné větve si můžete koupit speciální nůžky s ozubeným převodem, který až třikrát zvýší sílu střihu.

Hákové nůžky jsou vhodné na silné syrové větve, spodní čepel je konstruovaná tak, aby nůžky neklouzaly a lehce se s nimi pracovalo i delší dobu. Některé z nůžek mají i teleskopická držadla, takže si můžete „prodloužit ruku“ a snadněji se dostat na nepřístupná místa.

Do vysoké koruny můžete buď vylézt po žebříku, nebo stříhat pohodlně ze země, pokud jste si koupili stromové nůžky. Nejjednodušším typem je tak zvaná housenice,u níž se jedna stříhací čepel ovládá lankem vedeným podle násady. Násadu si zvolíte podle potřeby, víc jak čtyři metry se ale špatně ovládají, protože housenice je pevná, stříhací hlava nejde natáčet.

Nuzky_15.jpg
Housenice vás zachrání před možným pádem ze stromu
Lepší jsou nůžky teleskopické s dosahem do pěti metrů výšky. Mají nastavitelnou hlavu i stříhací mechanizmus, vodicí lanko je skryté v teleskopickém nástavci (násadě) a při práci nezachytává za spodní větve. Ostříháte s nimi nejen ovocné stromy, ale i vistárii nebo břečťan; průměr stříhaných větví může být přes tři centimetry.

Někdy se můžete setkat i s názvem stříhací kopí – v podstatě jde opět o nůžky na dlouhé tyči s nastavitelnou hlavou sloužící k stříhání korun stromů ze země.

Plot jak podle pravítka

Ne každý si pořídí na živý plot elektrické nůžky. Ruční nůžky na živý plot ale nekupujte za výhodné ceny v akcích supermarketů. Dáte za ně jen dvě stovky, pak ostříháte z živého plotu tak sedm metrů a začnou se rozpadat držadla a odpadávat různé plastové výlisky.

Nůžky s dřevěnými madly jsou o něco bytelnější, ale zase těžší (delší živý plot unaví i svalovce). Ulehčete si práci a pořiďte si nůžky na plot s převodem oboustranným nebo pákovým či zubovým, vynaložíte při práci mnohem méně námahy. Na širší živý plot se vám budou určitě hodit nůžky s teleskopickými madly nebo s delšími čepelemi (ty jsou vhodné i k tvarování okrasných keřů).

Tak trochu místo sekačky

Při sekání trávníku zbudou vždycky koutky, kam se sekačka nedostane – okraje trávníku v těsné blízkosti květinových záhonů nebo při stěně domu. Pro ten účel se výborně osvědčí nůžky na trávu. Na malé plochy postačí ruční nůžky – mají antiblokovací systém, jsou lehké a snadno ovladatelné.

Gardena - nůžky na trávník.jpg
Nůžky na trávu upraví kouty, kam se nedostane sekačka

Nechcete-li se ohýbat a potřebujete sestříhat větší plochu, pořiďte si dlouhé nůžky na trávu (jsou i pákové s možností stříhat s nimi i keře a živé ploty). Držadlo dlouhých nůžek je výškově nastavitelné a nožnice dokážou sestříhnout i silnější trsy trávy.

Zapomíná se na leváky

Jistě vás potěší, že švýcarská firma Felco pamatuje na to, že někteří z nás mají šikovnější levou ruku. Nabízí dva typy nůžek pro leváky: Felco9 s otočnou rukojetí a Felco10 s tlumičem nárazů a doživotní zárukou.

felco10.jpg
Proč by měli leváci trpět?

Máte-li malou, něžnou ručku, kupte si Felco 6, nůžky pro malé ruce. Za nůžky pro leváky (a malé ruce) zaplatíte od osmi do jedenácti set, za tu cenu koupíte pohodlné a opravdu kvalitní nůžky.

Už máte vybráno?

Pro zahrádkáře snad nabídnutý výčet postačí. Pochopitelně můžete chtít i speciální vinařské nůžky, nůžky školkařské či profesionální, které mají v čepelích i místečko na stříhaní drátů. Některé nůžky jsou prodávány dokonce i s doživotní zárukou.

Většina zahradnických nůžek je zahraniční výroby: finské, německé, švýcarské, anglické. Firma Rostex, která vyráběla nůžky v Česku, s výrobou koncem roku končí. Ani při nákupu nůžek nezapomínejte, že by vám měli sloužit spoustu let a připlaťte si za kvalitní a dobré nářadí. Kolik zhruba který typ zahradnických nůžek stojí, najdete v následující tabulce.

Výrobce Použití Velikost Cena
EXTOL
Extol 9262 univerzální 200 mm 99 Kč
Extol 215 univerzální 215 mm 230 Kč
poznámka: pogumované rukojeti, síla střihu do 20 mm
FELCO
Felco 6 univerzální   821 Kč
poznámka: pro malé ruce
Felco 7 univerzální 210 mm 1 130–1 700 Kč
poznámka: otáčivá rukojeť pro lehčí střih
Felco 9 univerzální 210 mm 900–1 785 Kč
poznámka: lehké, vyměnitelné díly, určeny pro leváky
Felco 10 univerzální 220 mm 1 903 Kč
poznámka: tlumič nárazů, doživotní záruka, určeny pro leváky
FISKARS
Fiskars dvoučepelové univerzální 172 mm 750 Kč
poznámka: rotační držadlo
Fiskars hákové na silné větve 410 mm 1 049 Kč
Fiskars na bonsaje speciální na bonsaje   399–699 Kč
poznámka: neklouzavý povrch
Fiskars na byliny byliny, květiny 135 mm 180 Kč
Fiskars pákové na trávu a živé ploty   1 740 Kč
Fiskars servo na trávu ruční 670 Kč
Fiskars servo dlouhé na trávu 1 000 mm 965 Kč
poznámka: stavitelná výška pracovní polohy
Fiskars teleskopické koruny stromů do 5 000 mm 2 590 Kč
poznámka: velký převod, stavitelná hlava a střihací mechanismus
GARDENA
Gardena 180 Classic univerzální   445 Kč
poznámka: kovadlinkové, síla střihu do 20 mm, přesné ostří
Gardena 220P Comfort na stromy a révu   845 Kč
poznámka: profesionální nůžky
Gardena C na trávníky ruční 450 Kč
Gardena LS na trávníky ruční 750 Kč
poznámka: oboustraně otočný břit, 9 pracovních poloh
Gardena 780 BL Comfort na živé ploty 780 mm 1 310 Kč
poznámka: s převodem
Gardena – stříhací kopí koruny stromů 4 000 mm 1 725 Kč
poznámka: vnitřní táhlo
Gardena 230 BL Comfort koruny stromů přes 4 000 mm 2 570 Kč
poznámka: vnitřní táhlo, úhel střihu nastavitelný ze země
YATO
travní nůžky zástřih trávníků 330 mm 136 Kč
větvové nůžky stromy, keře 700 mm 269 Kč
větvové nůžky stromy, keře 605–930 mm 338 Kč
zahradní nůžky univerzální 200 mm 237 Kč
poznámka: síla střihu do 20 mm
živé ploty živé ploty, tvarování 625 mm 325 Kč
živé ploty živé ploty, tvarování 580–830 mm 356 Kč
poznámka: stavitelná délka rukojetí

Doporučujeme

Články odjinud