9
Fotogalerie

Výběr zahradního svítidla nemusí být problém!

Stačí se řídit obdobnými pravidly jako při výběru svítidla pro interiér. Platí tu, že jeho funkci i umístění musí odpovídat tři základní parametry: výkon, odolnost a tvar.



Luminex_LA_str._394_-_exterier.jpg
Venkovní sloupkové svítidlo Rusty Square 40 vnese do temného nočního zákoutí romantiku; foto: www.luminex.cz  

Uvědomte si, proč zahradní osvětlení vůbec chcete

Ještě před výběrem konkrétního svítidla si ujasněte, co od něho očekáváte. Stačí vám k tomu jednoduché vodítko v podobě tří základních požadavků.

První požadavek se týká výkonu a souvisí s funkcí, kterou od něj očekáváte. Chcete:

  • Zajištění bezpečného pohybu po zahradě a přístupových cestách? 

  • Osvětlení místa, kde budete odpočívat a připravovat různé kulinářské pochoutky?

  • Nasvícení zajímavé zahradní scenérie?

Eurolux_tree_7905-03_7915-03_b_ambiente.jpg
Stojací i stolní lampu TREE můžete použít v interiéru i exteriéru; foto: www.eurolux.cz

Druhý požadavek odhalí potřebnou odolnost svítidla:

  • Půjde o osvětlení trvalé, nebo jen přechodné?

  • Kde bude svítidlo instalované: v zemi, na zemi, na sloupku, na zdi nebo ve vodě?

  • Bude svítidlo na chráněném místě, nebo mu hrozí vandalismus?

Eurolux_RB_P28_QBG2D.jpg
Zahradní svítidlo Q-BIC lze umístit na sloupky; foto: www.eurolux.cz

Třetí požadavek určí, jaký důraz je třeba klást na tvar a druh instalace:

  • Jaký typ zahrady máte?

  • K jakému druhu architektury se řadí váš dům?

  • Bude mít osvětlení pouze užitnou funkci nebo má dotvořit zajímavý detail?

Požadavek číslo 1: intenzita světla

Intenzita světla je dána velikostí prostoru, který chcete osvětlit. Malý výkon světelného zdroje postačí pro orientační osvětlení, jímž upozorníte na ohraničení nějaké plochy nebo navedete návštěvu na cestu k domu, použijete-li více osvětlovacích těles vedle sebe.

Eurolux_Simes_ZIP_IMAGE.jpg
Zápustné svítidlo pro pochozí plochy Minizip-plus je vysoce odolné proti korozi; foto: www.eurolux.cz

O něco více světla bude třeba v místech s členitým terénem nebo na příkrých schodech, kde hrozí možnost úrazu. Silnější zdroj musí být i u reflektorků umístěných na dně jezírek, od kterých očekáváte nasvícení hladiny i blízkého břehu.

Nejvyšší výkon pak připadne místu, kde se věnujete činnosti, na niž je nutné dobře vidět: například u venkovního krbu a grilu. Stejně vysoký výkon musí mít světla spojená s čidly reagujícími na pohyb, jež mají odhalit a odradit případné nevítané návštěvníky. Různou intenzitu i barvu osvětlení si vyžádá náladové nasvětlení zajímavých scenérií.

Čím tedy svítit?

Možností existuje řada. Vybírat můžete ze škály od nejklasičtějšího síťového napájení elektrickým proudem přes bateriové, solární, plynové až po petrolej, svítilnový olej nebo přímé zdroje světla jako svíce a louče.

Bambas_P4080364.jpg
Originální keramická lampa na čajovou svíčku (materiál není mrazuvzdorný) od Ivany Bambasové; foto: www.bambaskeramika.cz

Důležitá je také volba světelného zdroje. Pro trvalé osvětlení se doporučují kompaktní zářivky a v současnosti nejvíce používané LED, které jsou díky nízkému napětí 24 V chladnější na povrchu a tím i bezpečnější.

Mají i další nej: bílé světlo lépe osvětluje, jejich účinnost je až třináctkrát vyšší než u klasické žárovky, šestkrát vyšší než u halogenů a téměř dvakrát vyšší než u běžné zářivky. Oproti těmto zdrojům mají také několikanásobnou životnost, na rozdíl od běžným žárovek až padesátiprocentní. Odolávají nárazům, nevadí jim časté vypínání a zapínání osvětlení.

Požadavek číslo 2: odolnost

Tento požadavek by možná měl stát na první příčce, protože u venkovních svítidel je třeba klást důraz kromě odolnosti spojené s životností svítidla na jeho zabezpečení proti vlhkosti a mechanickému poškození, od něhož se odvíjí bezpečnost při provozu.

Znáte bezpečnostní předpisy?

Podobně jako například osvětlení koupelen podléhá venkovní osvětlení bezpečnostním předpisům a musí splňovat dané normy. Pro označení odolnosti se používá termín stupeň krytí – IP (International Protection).

Ten určuje odolnost svítidla proti vniknutí nežádoucího předmětu (může jím být pouhý prach) a proti vniknutí stříkající vody. IP se vyjadřuje dvěma číslicemi: první značí stupeň ochrany před dotykem a druhý před vodou.

Čím je číslo vyšší, tím je vyšší ochrana. Nejvyšší stupeň krytí musí mít svítidla trvale vystavená působení vody. Pro běžná venkovní svítidla postačí stupeň krytí od IP 34 do 55. Zatím nejvyšší zabezpečení u venkovního svítidla, které nabízí trh, je IP 67.

Luminex_LA_str._471.jpg
Zápustné svítidlo Wetsy LED z ušlechtilé oceli v noci upozorní na prostorný květináč ; foto: www.luminex.cz  

Aby světla vydržela

U svítidel značně namáhaných – jako například zemních – se jejich těla či obvodové rámečky vyrábí z tlakově litého hliníku, který má vyšší odolnost, a osazují se speciálním tvrzeným sklem. U ostatních typů se upřednostňují kovy, nejčastěji hliník, ocel a nerez, dále sklo, odolný plast, ale i keramika.

Kryty tvoří sklo nebo termoplast. Vodní a podvodní svítidla mohou být navíc opatřena membránami, jimiž se odvádí případná vlhkost z vnitřku svítidla.

Požadavek číslo 3: vzhled

Typ svítidla určuje, jaký výsledný vzhled může mít, co se tvaru, použitého materiálu i finální úpravy týče. Pro pochozí a pojezdové plochy se vyrábějí svítidla zemní neboli zápustná. Jejich tělo se zapouští pod povrch a horní osvětlovací část je v jedné rovině s komunikací. U těchto svítidel se klade důraz na odolnost, tvarově jsou velmi jednoduchá.

Pro lemování plochy, osvětlení schodů nebo k navádění slouží světla sloupová a sloupková, nástěnná (povrchová nebo zabudovaná). Tato kategorie nabízí nejvíce možností.

Interlighting_surya-plates_serie_41213.jpg
Nástěnné venkovní svítidlo 41213 Plates wall vás přenese do starých časů; foto: www.interlighting.cz

Jednoduché válcové nebo hranolové sloupky a zapuštěná svítidla, která se tvarově podobají zemním, repliky pouličních luceren, rustikálních lamp i moderní svítidla s nadčasovým designem. Materiál může být vylepšen leštěním, kartáčováním, nátěrem, patinováním, v poslední době je velmi oblíben také rezavý vzhled.

Eurolux_RB_P16_RUSTY.jpg
Zahradní sloupkové svítidlo Rusty má rezavý vzhled hned od počátku; foto: www.eurolux.cz

Pro vstupy do domu, pro terasy, pergoly či altány se užívají nástěnná nebo závěsná svítidla. I u nich je nabídka široká, protože tu není kladen důraz na vysokou odolnost materiálu.

Pro jezírka jsou určeny podvodní reflektory, které mohou být na dně umístěny volně či napevno. Hladinu ozvláštní plovoucí svítidla, jež se vyrábějí z plastu a mají buď jednoduchý tvar koule nebo představují plovoucí květy a podobně. Pro plavecké bazény jsou ideální reflektory zabudované po obvodu stěn.

Rendl_579923a.jpg
Plovoucí svítidla dodají vodní ploše nejen světlo, ale i hravou atmosféru; foto: www.lightstudio.cz 

K nasvícení přírodních scenérií a různých zajímavých zákoutí v zahradě se používají směrovatelné reflektorky či zemní svítidla. Často se doplňují barevnými filtry nebo se jedná o sestavu barevných světel, která se automaticky po určitých časových úsecích střídají.

Tip AbecedyZahrady: pozor na právní předpisy!

Venkovní osvětlení by nemělo působit rušivě či vás dokonce oslňovat. Pokud nechcete narušit dobré sousedské vztahy, dbejte na to, aby nerušilo ani sousedy. Snadno byste mohli vyvolat právní při, neboť na takzvané rušivé světlo, jak se právně označuje stav narušující přirozené noční prostředí, se vztahuje zákon o světelném znečištění.

Luminex_4a.jpg
Sloupkové a nástěnné svítidlo v jednotném designu dodá vstupu do domu jednotný vzhled; foto: www.luminex.cz  

Co mě zaujalo

Trh nabízí rozmanitá osvětlení nejrůznějších typů, takže si vybere opravdu každý. Abyste získali představu, v jakých cenových relacích se jednotlivá svítidla pohybují, připravila jsem pro vás tabulku s výrobky, jež se mi zalíbily.

Další informace týkající se výběru venkovních svítidel najdete v tomto článku.

Název svítidla Typ Napájení, zdroj Materiál Cena s DPH
41213 PLATES WALL nástěnné síťové, 150 W kov, sklo 3 382 Kč
449 TROK nástěnné síťové, 60 W plast 3 175 Kč
ARKTIC nástěnné síťové,
2×60 W
ušlechtilá ocel od 1 090 Kč
LED GLASS BRICK zemní solární, LED   od 650 Kč
MELBOURNE 3 nástěnné, sloupek síťové,
0,96 W LED
hliník od 1 790 Kč
MILTON 1 nástěnné síťové, 60 W ušlechtilá ocel 859 Kč
MINIZIP-PLUS zápustné síťové, 1,5 W LED hliník, ocel, nerez 8 615 Kč
PAGODA, typ 4779-06 objektové solární plast 1 499 Kč
Q-BIC lze umístit na sloupky síťové, 2× QR-CBC51 ocel, teak od 9 196 Kč
RUSTY sloupek síťové, 7–11W železo od 6 460 Kč
RUSTY SLOT 50 sloupek síťové, 11 W železo 5 907 Kč
Solární lampa, typ 2460-04 sloupek-zápich solární nerez 425 Kč
Svítící kameny objektové solární polyston 469 Kč
Šestiboká svítilna, typ 4023-09 objektové svíce dřevo 599 Kč
TIBER nástěnné síťové, 60 W plast 3 313 Kč
WATCH OUT sloupek síťové, G 9 ocel 6 303 Kč
WETSY LED zápustné síťové, LED 1,4 W ušlechtilá ocel 3 927 Kč


 


 


 


 


 



 


Doporučujeme

Články odjinud