vytisknout velikost písma Vůně Vánoc: Kde a jak roste vánoční koření?

Medvědí pracny, perníčky, zázvorky i linecké opět plní krabice ve spížích. Vánoční cukroví nejenže výborně chutná, ale navíc pěkně provoní celý byt. Jaké druhy koření jsou jeho nedílnou součástí? A jak vypadají, než se dostanou na pulty prodejen?

Exotická koření známe už jenom jako sušené kousky, mnohdy jen mlhavě tušíme, zda se jedná o kůru, plod, či kořen. Pojďte se s námi seznámit s exotickým vánočním kořením. 

Skořice zlepšuje chuť k jídlu, podporuje trávení

Bez skořice se neobejde nejenom příprava horkých vánočních nápojů, jako jsou svařené víno či punč, ale přidává se do nejrůznějších likérů celá nebo mletá a samozřejmě nechybí v řadě skvělých moučníků a drobného pečiva.

Klepněte pro větší obrázek
Jak vypadá rostlina, z níž se kůra sbírá, si umí představit málokdo  

Její domovinou je ostrov v Indickém moři, kdysi známý jako Cejlon. Původním jménem se ostrov Taprobane – země skořice – zapsal do mnoha řeckých a římských lodních deníků jako skutečný ráj na zemi.

Nenechte vůni skořice zmizet s Vánocemi

Nenechte vůni skořice zmizet s Vánocemi

Sušená kůra skořice (Cinnamomum aromaticum) se získává ze stálezelených tropických stromů příbuzných vavřínu, přičemž nejkvalitnější je ze slabých tříletých větviček. Pro skořici je charakteristický tvar stočených trubek.

Klepněte pro větší obrázek
Skořici používá do svařeného vína snad každý... 

Aromatické kůře byla připisována tajemná moc již několik tisíciletí před naším letopočtem ve starém Egyptě, Řecku a Římě. Olej, jejž obsahuje, působí totiž antibakteriálně, brání vzniku a růstu plísní a podporuje pravidelný pohyb střev.  

Jmelí si můžete vypěstovat na zahradě. Víme jak!

Jmelí si můžete vypěstovat na zahradě. Víme jak!

Skořice propůjčuje sušenkám, pečeným jablkům nebo svařenému vínu nezaměnitelné aroma. Používá se při zavařování ovoce, v likérnictví, ale i v parfumerii a je součástí masitých pokrmů asijské, latinskoamerické, arabské, turecké a španělské kuchyně.  

Vanilka je plodem tropické orchideje

Toto jemné koření ze Střední Ameriky přivezli do Evropy španělští dobyvatelé v šestnáctém století. Staří Toltékové a Aztékové je používali jako vonnou přísadu do oblíbených nápojů z kakaových bobů a do čokoládových placek. Věřili přitom, že vanilka posiluje srdce, odstraňuje únavu, zahání strach a celkově dodává sílu a zdraví.  

Staročeské Vánoce: Jaké tradice dodržovaly naše babičky?

Staročeské Vánoce: Jaké tradice dodržovaly naše babičky?

Vanilkové lusky, plody tropické orchideje, zrají tři roky, než se mohou sklidit zelené tobolky, které nemají skoro žádnou vůni ani chuť. Aromatické látky se vytvářejí až během fermentace, kdy také vanilka získá svoji typickou hnědočernou barvu.

Klepněte pro větší obrázek
Takto vypadá sběr vanilkových lusků 

Látku zvanou vanilin, která způsobuje tu úžasnou vůni, umíme vyrobit i synteticky, ale znalci tvrdí, že nikdy nemůže nahradit přírodní materiál. Kvalitní vanilku poznáte podle typické, velmi intenzivní vůně a hlavně podle tuhosti lusku. Čerstvý lusk je totiž měkký a poddajný, ale časem a špatným skladováním tvrdne a ztrácí aroma.

Které rostliny patří k Vánocům dnes a které k nim patřily v minulosti

Které rostliny patří k Vánocům dnes a které k nim patřily v minulosti

U těch nejlepších odrůd se prý vůně uchová až dvacet šest let. Vanilku můžete rozříznout a droboučká černá semínka použít do těsta. Celý lusk také lze naložit do cukru a nechat ho natáhnout vanilkovou vůní.

Pro originální vanilkový cukr dejte do mixéru jednu vanilku na dvě stě padesát gramů hrubého cukru, rozmixujte, až lusk zmizí a v cukru budou vidět jen malé černé kousky. Takový cukr je třeba dobře uzavřít, aby neztratil vzniklé aroma.

Klepněte pro větší obrázek
Vůně vanilky je oblíbená i v aromatických svíčkách  

Hřebíček: poupata, která nevykvetou

Hřebíček je jedno z nejstarších koření. Má charakteristický tvar, který se postaral o jeho český název. První záznamy o něm pocházejí z Číny ze třetího století před Kristem.

Klepněte pro větší obrázek
Poupata hřebíčkovce připravená k utrhnutí a sušení 

Koření se získává sušením nerozvinutých poupat tropického stromu hřebíčkovce (Syzygium aromaticum), který dorůstá výšky až patnácti metrů a kterému se daří nejlépe v tropických přímořských oblastech s vlhkým klimatem.

Kurkuma: vypěstujte si koření s léčivými účinky

Kurkuma: vypěstujte si koření s léčivými účinky

Do vánočních perníčků a kořeněného cukroví používá každá kuchařka svoji osvědčenou směs koření. Badyán, anýz, skořice, citronová kůra, hřebíček, nové koření a kardamom se hodí nejen do perníků a perníčků, ale i do čajového a vánočního pečiva.

Klepněte pro větší obrázek
Hřebíček: tvar, který si nelze splést 

Společně s badyánem a skořicí je hřebíček oblíbenou směsí koření do svařeného vína. Světová kuchyně jej využívá také jako součást oblíbeného kari koření. Dokonce lze špetkou tohoto koření i zajímavě dochutit pokrmy asijské kuchyně. 

Pepřovníky: přeneste si domů kousíček tropů

Pepřovníky: přeneste si domů kousíček tropů

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Mysleli jste si, že vzhledem k suchému létu a dlouhodobě nadprůměrným teplotám už letos houby možná vůbec neporostou? Pak asi budete překvapeni. V posledních dnech nosí houbaři domů plné košíky. Zjistili jsme pro vás, kde aktuálně houby rostou a jaké.

12.  10.  2018 |
Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Vepřo-knedlo-zelo nebo zelňačka, která spraví chuť po probdělé noci – máte rádi tyto pokrmy? Tak víte, že dobré kyselé zelí je jejich základ. A nejlepší zelí je domácí. Naložte si ho tedy podle následujících rad.

5.  9.  2018 |
Jak si vyrobit zimně laděný svícen ze zavařovačky

Jak si vyrobit zimně laděný svícen ze zavařov…

Chcete si pořídit netradiční dekoraci, která navodí tu správnou atmosféru a všichni hosté ji navíc budou obdivovat? Pak se pusťte do výroby zimního svícnu ze zavařovací sklenice.

7.  11.  2018 |
Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Sezóna chřipek a nachlazení je v plném proudu. Rýmě a kašli unikne jen málokdo z nás. Není ale nutné vše řešit jen prášky a předraženými přípravky z lékárny. Nepříjemné příznaky pomůže zmírnit třeba rýmovník. Máme pro vás návod, jak si z něj doma vyrobit sirup a mast.

27.  1.  2018 |
Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořechy

Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořech…

Skladování vyloupaných vlašských ořechů má své nesporné výhody, ale i nevýhody. Mají totiž tendenci brzy žluknout, rychle chytají plíseň a chutnají molům. Prozradíme vám proto, jak a kam je uložit, aby vydržely jako čerstvé až do příští sezóny.

19.  9.  2018 |