8
Fotogalerie

Vpusťte jaro domů!

Vítání jara se někdy stává až rituálem. Pro většinu lidí znamená veselou výzdobu domu či bytu. Když kytičky ozdobí vaše okna a dveře, znamená to, že jaro je blízko, i když počasí se tak netváří.

Trendy velí: vkusně a rychle 

Jaro už číhá za dveřmi a pomalu vystrkuje růžky. Nečekejte, až na vás vybafne, a vyzdobte si svůj domek či byt, ať jste na ně dobře připraveni. Dnes se podíváme na výzdobu, kterou si každý dokáže udělat sám a která nezabere moc drahocenného času. Vkusně a rychle ozdobíme dveře, okna, vchod.  

jarní bylinky.jpg
I bylinky, jsou-li v pěkných květináčích, umí zdobit

Dejte dveře návštěvě na odiv  

Dveře, vchod do domu, kterým musí každá návštěva i majitel projít. Na dveřích si dáváme záležet, už když je vybíráme. Každý chce mít dveře pevné, ale i pěkné. Pokud vedou přímo do domu, můžete je ozdobit jarní girlandou.  

jaro dveře.jpg
Podobně vyzdobené dveře vám udělají radost při každém příchodu domů

Z materiálů máte na výběr. Dá se použít seno, mech nebo jednoduše proutí. To se používá poměrně často. Je to dostupný materiál, který se k tomuto období hodí a lze s ním dobře pracovat.

Jednoduše a efektivně  

Girlandu vytvoříte rychle a jednoduše. Proutí smáčkněte k sobě, obtočte vazacím drátkem a navazujte tak, aby vám vznikl „had“ v požadované délce. Proutěného „hada“ zavěste na připravené skobičky v obložce dveří.

 girlanda - vazacím drátkem obtočíme proutí, aby drželo požadovaný tvar.jpg
Vazacím drátkem obtočte proutí, aby drželo požadovaný tvar 

Nejtěžší část dveřní výzdoby máte za sebou. Na takto připravený základ girlandy nalepte tavnou pistolí (pokud nemáte, tak přivažte vazacím drátkem) jarní motivy. Může se jednat o kytičky, motýlky, lístečky, vlastně cokoli, co vám připomíná jaro.

Dále zdobte stálezelenými rostlinami (břečťan, mahon, vonokvětka, zimostráz, barvínek a další). K jarnímu řádění samozřejmě patří i barvy, proto směle zdobte stužkami veselých barev.  

girlanda - detail, přizdobíme stálozelenými rostlinami.jpg
Umělé kytičky přilepte tavnou pistolí, případně přivažte drátkem, girlandu potom přizdobte stálezelenými rostlinami 

Zabavte děti  

Je na čase vzbudit  ze zimního spánku okna. Komu se na nich ještě třpytí vánoční hvězdičky, šup s nimi dolů. Okenní tabulky si zaslouží být veselejší. Pokud máte trochu malířského nadání, vezměte voskovky (tip: tužka na oči pěkně maluje na sklo) nebo tempery a pár tahy vykouzlete květinový ráj.  

okno pokreslené1.jpg
Při této výzdobě dejte prostor dětem 

K němu můžete přidat vlastnoručně vyrobené motýlky. Pokud máte děti, zadejte jim vystřihování a malování motýlků jako důležitý úkol. Uvidíte, že se ho ujmou s plným nasazením. Motýlky přilepte oboustrannou lepenkou mezi květy na skle. No, není to nádhera?  

jaro okno.jpg
I okna se mohou usmívat

Aranžmá před vchodem  

V případě, že před vaším vchodem máte ještě nevyužité místo, neváhejte a naaranžujte si tam rozkvetlé kytičky. Při vstupu do květinářství vás jich obklopí nespočet, stačí si jen vybrat. Kupte jim barevný obal na květináč a rostlinky pěkně uspořádejte.  

Pokud si chcete vyhrát, můžete zakoupené (či vlastnoručně vypěstované) květiny nasázet do okrasné nádoby. Jaký tvar bude mít, záleží jen na vás. Proti gustu žádný dišputát. 

I pietní místo v tuto dobu rozkvétá 
 

Většina z nás řeší, jak ozdobit hrob. Záleží, jak velké je místo, kde se bude výzdoba nacházet. Na takové pietní místo se hodí menší osázená miska nebo samostatná hrnková květina. Měli byste použít druhy, které tam vydrží (primule, vřes a podobné), ale i ty potřebují svou dávku vody.  

jaro hrob 1.jpg
Žlutá a modrá spolu ladí 

Na hrob lze použít i rozkvetlé větvičky (vhodná je zlatice, jíva), jež si v teple domova necháte nakvést a pak teprve dáte ven. Pokud teplota neklesne hodně nízko, vydrží dlouho kvést.  

jaro hrob2a.jpg
I výzdoba hrobu může působit jarně

Vivat jaro!  

Výzdoba se většinou odvíjí od ročního období nebo nějakého svátku. Nadcházející jaro udává rytmus mnoha jasných barev. Nebojte se použít materiály z přírody, jako je proutí nebo mech. Květinovým a jarním tvarům svítí zelená, proto se objevují ve výzdobách. Ukažte zimě, že je konec její vlády a že už čekáte nového panovníka...

Doporučujeme

Články odjinud