vytisknout velikost písma Voňaví společníci

Zapomeňte na umělé osvěžovače vzduchu a ponechte starost o vůni domova na pokojových rostlinách.
Rostliny jsou našimi tichými společníky, kteří na sebe strhávají pozornost jen tehdy, mají-li velmi nevšední habitus nebo jsou-li právě zvýrazněni záplavou květů.

Klepněte pro větší obrázek
Voskovka? Její miniaturní forma Hoya bella

Existují ale i takové druhy, které oznamují svou nevtíravou přítomnost příjemnou vůní. Dovolme jim, aby převzaly roli osvěžovačů vzduchu a dodaly domovu přirozenou živou vůni. U některých rostlin se o ni postarají listy, u jiných se jí dočkáme až v době květu, jenž sám nemusí být nijak výrazný.

Voňavý trojlístek se představuje:

Pelargonium citrosmum 'Variegatum'

Tento druh muškátu je zajímavý svými drobnými, svěže vonícími listy. Mají světlezelenou barvu s krémově bílým zvlněným okrajem. Vyštipováním vrcholových výhonků lze rostlinku vytvarovat do košatého keříku vysokého padesát až devadesát centimetrů.

Upřednostňuje chladnější, ale slunečné místo. Vysazujeme ji do běžného substrátu, dno květináče opatříme drenážní vrstvou ze štěrku, keramzitu apod.

Přesazujeme, až když kořeny vyplní stávající květináč.

K hnojení postačí polovina obvyklé dávky, a to jen dvakrát či třikrát v letním období.

Se zálivkou musíme být opatrní. Měla by být průměrná, ale taková, aby zem nebyla přemokřená, jinak snadno dochází k zahnívání stonků. V zimě zálivku omezíme.

Jasmín

Nenáročná pnoucí rostlina původně z Afriky, Asie a Austrálie, rozlišujeme na tři sta druhů. Vůni přináší bílé hvězdicové květy uspořádané ve volných okolících.

Klepněte pro větší obrázek
Jasmín obrůstající kruhovou oporu vypadá působivě

Vysazujeme do běžné zahradní zeminy.

Vyžaduje pravidelnou a vydatnou zálivku, v létě rosení.

Umístění je nejvhodnější na velmi světlém místě, rostlina snese i sluneční svit. Potřebuje dostatek čerstvého vzduchu.

Od poloviny května do poloviny září ji lze umístit na balkón nebo terasu na místo chráněné před větrem. Kvete až do podzimu.

Před zimou někdy částečně shazuje listy. Přezimovat by měla v místnosti s teplotou kolem deseti stupňů, jinak vyžene neduživé výhonky a často se stane obětí mšic.

Mladé rostliny každoročně přesazujeme, starší postačí až třetím rokem.

Množíme nedřevnatými výhony při teplotě kolem dvaceti stupňů v květináči pod mikrotenovým sáčkem nebo v pařeništi.

Zakořeněné rostlinky sestřihujeme, aby se rozvětvily.

Pro domácí pěstování se hodí:

Jasminum officionale nebo bujnější a voňavější Jasminum polyanthum s narůžovělými květy. Oby druhy vyžadují chladné zimní stanoviště.

Naopak Jasminum sambac, pocházející z tropických oblastí Asie, potřebuje i v zimě teplotu kolem osmnácti stupňů. Má pomalejší růst, ale kvést začíná již v březnu.

Stephanotis

Velmi pěknou dekorací je, i bez vonných květů, Stephanotis. Popínavá keřovitá rostlina s lesklými, tmavozelenými listy na dřevnatých stoncích dosahujících až tři metry, kvete od jara do podzimu.

Klepněte pro větší obrázek
Stephanotis zdobí květy bílé jako sníh...

Bílé voskovité květy mají trubkovitý tvar a jsou uspořádány v okolíku.

Rostlinu je možné nechat pnout po zdi nebo vyvazovat k drátěným oporám. Pochází z Madagaskaru a je známo šestnáct druhů, z nichž se pro domácí pěstování hodí jen druh floribunda.

Má ráda teplé slunečné stanoviště, pro nasazení na květ však potřebuje noční teploty do čtrnácti stupňů.

Mladé rostliny přesazujeme každý druhý rok do běžného substrátu, starším pouze vyměňujeme vrchní část zeminy.

Klepněte pro větší obrázek
... takže se hodí i do svatební kytice

Rostlině vyhovuje střední zálivka a vyšší vzdušná vlhkost, kterou zajistíme postavením květináče na misku s vlhkým štěrkem. V zimě zálivku snížíme.

Během vegetačního období hnojíme dvakrát měsíčně tekutým hnojivem, pozor však na vyšší obsah dusíku.

Běžněji pěstované vonné pokojovky

Vonnými voskově bílými květy, jejichž poupata připomínají miniaturní psaníčka, ohlašuje svou přítomnost také voskovka a její miniaturní forma Hoya bella. Převislé rostlinky s matně zelenými listy mají rády teplé slunečné místo a střední zálivku.

Drobnými bílými nebo narůžovělými kvítky provoní byt myrta obecná. Její vůně naopak láká například včely a vosy, takže při letnění by se měla kamarádit s moudem. V bytě preferuje chladnější umístění na světle s dostatkem čerstvého vzduchu.

Květy bramboříků svými výraznými barvami zkrášlí a provoní i váš domov. Vyhovuje jim chladné stanoviště s nepřímým slunečním osvitem.

Zálivku neprovádíme klasickým způsobem, ale celý květináč ponoříme na deset minut do nádoby s odstátou vodou. Poté necháme přebytečnou vodu odtéci.

Během květu hnojíme dvakrát měsíčně tekutým hnojivem.

Intenzivní kořeněnou vůní, která odpuzuje hmyz, dává najevo svou přítomnost plazivý moud neboli molice, botanicky Plectranthus. Má rád teplo a slunečno, v létě může odhánět neodbytný hmyz z balkónu. V zimě si potrpí na slabší zálivku.

Klepněte pro větší obrázek
Plectranthus svou vůní odpuzuje hmyz

Vonnými květy se vyznačují i všechny citrusy. Protože začínají plodit už mladé stromky, můžeme se z jejich vůně a následně z malých plodů při správném pěstování těšit velmi brzy. Citrusům vyhovuje spíše chladnější umístění, ale s přístupem slunečních paprsků.

Sázíme je do běžného substrátu, přesazujeme, až když kořeny zcela vyplnily květináč.

V období vegetace pravidelně dvakrát měsíčně hnojíme.

Zálivku volíme střední, v zimě ji omezíme a pokud možno stromky přemístíme do chladné místnosti s teplotou do deseti stupňů.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Pět nejlepších receptů z cukety

Pět nejlepších receptů z cukety

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  7.  2017 | | 2 N/A
Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Žampion zápašný (odborně Pečárka zápašná) je nejnebezpečnější houbou pro houbaře, protože málokdo čeká, že i žampiony mají své jedovaté zástupce.

3.  9.  2017 |
Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování.…

Nejen děti, ale ani mnozí dospělí nedají bez kečupu ani ránu. Nejedno dítko jím vylepšuje i řízek. Tak proč si ho nevyrobit z vlastní úrody, alespoň máte jistotu, že je ze zralých, zdravých rajčátek.

24.  8.  2017 |
Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěstování

Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěst…

Rakytník má neuvěřitelně kyselé plody – to proto, že obsahuje obrovské množství vitamínu C. Ještě tento zázračný keř v zahradě nemáte?

30.  6.  2017 |
Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí máslo

Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí másl…

Pokud si doma vyrobíte vlastní máslo, máte zaručeno, že je čerstvé a nikoliv rozmrazené po dvou letech ze skladových zásob. Při přípravě klasického másla oproti cenám v obchodě příliš neušetříte, pokud máte rádi bylinkové či slané máslo, pak se domácí výroba vyplatí i finančně.

10.  9.  2017 |