Vodní prvky na balkon či terasu

Chcete jezírko, ale chybí vám zahrada? I pro vás se najde řešení. Ještě v tento čas si na balkon nebo terasu můžete umístit minijezírko, a dopřát si tak pohled na vodní hladinu přímo za oknem bytu.

Jezírko na balkoně či terase můžete zbudovat bez velkých nákladů z toho, co najdete doma. Zinková vanička, korýtko i kbelíky, které už nepoužíváte, se mohou stát vodní nádrží. Navíc je zinek v módě a nevyužité nádoby se stanou okrasou vašeho balkonu.

vodní prvek - dřevěná nádoba.jpg
Dřevěné soudky patří k nejoblíbenějším pro tvorbu jezírek

Zjistěte, zda voda z nádob někde neuniká, drobné praskliny můžete zatěsnit silikonem. Pěkné jsou i dřevěné džbery a soudky, které ovšem nebývají vodotěsné, takže je raději vyložte fólií pro jezírka nebo vnitřek natřete izolační barvou.

Nenašli jste nic?

Nevadí, v obchodech si vyberete z nádob, jež budou odpovídat vašim představám a možnostem. Můžete mít lehké nádoby z tvrzeného plastu – tvary napodobují amfory, soudky, korýtka či velké květináče v barvě terakota, případně v jiných barvách, které budou ladit s okolními pěstovanými rostlinami.

Vhodné jsou nádoby z umělého kamene – velice lehké a k nerozeznání od pravého kamene. Keramické nádoby zavrhněte, pokud nejsou opatřeny glazurou alespoň z jedné strany: porézní hlínou by voda z jezírka unikala.

vodní prvek.jpg
Promyslete si, zda máte kam nemrazuvzdornou nádobu přes zimu uložit

Keramika je také podstatně těžší, pro malý balkon by mohla představovat příliš velkou zátěž stejně jako beton. Nádoby z pálené hlíny nejsou mrazuvzdorné, na zimu se musí z venku přestěhovat do vnitřních prostor.

Jezírka hotová

Výrobci mysleli i na zákazníky náročnější a nabízí hotová jezírka s čerpadlem, filtrací a zařízením pro pohyb vody. Materiálem je mrazuvzdorný plast, takže nádoby jsou poměrně lehké, nemusí se na zimu uklízet a mají i oddělenou část pro výsadbu vodních rostlin.

Nabízené nádoby jsou buď pravidelné šesti nebo osmiúhelníky v barvě terakota, dalším typem jsou jezírka ze sklolaminátu napodobující umělý kámen.

Jezírko lze osázet rostlinami, jež mají okrasné listy, kvetoucí rostliny volte tak, aby byly v souladu s ostatními zelenými obyvateli balkonu. Bahenním rostlinám nechte částečně vyčnívat květináč nad hladinu, aby mohly dýchat i kořeny.

Rybičky ne

Balkonová a terasová jezírka nejsou vhodná pro chov okrasných rybek. Malý deseticentimetrový karásek potřebuje k životu alespoň padesát litrů vody, což některé minijezírko ani mít nebude.

Jedné rybce by bylo smutno, v malé nádobě by neměla ani dostatek kyslíku (voda se příliš prohřívá), ani příliš prostoru k žití. Na zimu byste museli rozhodnout, kam ji přestěhovat.

Když přijde zima

Máte-li balkonové jezírko z mrazuvzdorného materiálu, nemusíte se zimy obávat. Vysázené rostliny domácího původu (jak bahenní, tak vodní) jsou většinou odolné vůči mrazu a můžete je v jezírku ponechat celou zimu.

vodní prvek 2.jpg
Tento typ nádob se prodává též do interiéru; foto: Heissner

Pokud vám hladinu zkrášlovaly lekníny či vodní hyacinty, musíte je před mrazy uklidit. Naskládejte je do plastové nádoby bez otvorů, tak, jak je vylovíte v koších (květináčích) z jezírka, a uskladněte je do jara třeba ve sklepě. Občas zkontrolujte a odstraňte odumřelé listy. Příští jaro koncem března můžete rostliny znovu do jezírka nastěhovat.

Pro zvídavé jezírkáře

Pro ty, již se chtějí dozvědět více informací, bych doporučila čtení, které osvětlí všechno kolem založení a péče o balkonová minijezírka. Knih je na trhu slušná nabídka, dostupné a levné jsou například:

  • Malá jezírka pro zahradu a balkon – Renate Hagenouw
  • Jezírka a fontánky v nádobách – Andrea Christmann
  • Malá zahradní jezírka – S. Stein

Doporučujeme

Články odjinud