vytisknout velikost písma Voděnka – nenáročná pokojovka, která si zaslouží pozornost

Kdysi patřila k běžné květinové výzdobě oken městských činžáků, venkovských stavení a nechyběla ani v kancelářích. Většinou se o ni nikdo moc nestaral, a přece rostla jako z vody. Inu, voděnka.

Co druh, to jiný vzhled

Klepněte pro větší obrázek

Voděnka již léta patří mezi oblíbené pokojové rostliny. Zejména začínající nebo zaneprázdnění lidé ocení její nenáročnost. Bude stejně krásná, i když na ni sem tam zapomenete. Není náročná na substrát, umístění ani zálivku. Přežije, přestože ji zapomenete zalít nebo ji necháte růst někde v tmavém koutě. 

Na první pohled voděnka nijak nezaujme a málokoho napadne se o ni zajímat. Je totiž docela nenápadná. Přestože pochází z Mexika, exoticky ani zdaleka nepůsobí. Do Evropy ji pravděpodobně v šestnáctém století přivezli Drakeovi korzáři a jako první zelenou poléhavou rostlinu pěstoval zahradník na královském dvoře John Tradescant a také ji po sobě pojmenoval.


Původně dovezená Tradescantia měla zelené listy střídavě posazené na dlouhém stonku, který se nepne, ale roste převisle. Bílý drobný nenápadný květ vykvete asi dvakrát ročně na konci stonku. Jednalo se o druh voděnky bílé - Tradescantia albiflora.

Klepněte pro větší obrázek

Za několik století bylo vyšlechtěno mnoho odrůd, mezi nejznámější patří Tradescantia albiflora „Albovittata“, která má bíle proužkované listy, „Aurea“ s téměř žlutými listy, druh Tradescantia cerinthoides má dlouhé dužnaté, na rubu červené listy. Zajímavá je i odrůda „Variegata“, jejíž zelenokrémové listy jsou proti světlu růžové.


Do rodu Tradescantia byly časem zařazeny i příbuzní voděnky, rod Setcreasea a Zebrina. Setcreasea purpurea je o trochu náročnější a zdobnější než „obyčejná“ voděnka. Červené listy jsou naspodu chlupaté a na rubu karmínově fialové. Naopak Tradescancia zebrina je tak nenáročná, že dokáže růst i ve sklenici s vodou.

Cyanotis: polosukulentní rostlina nejen pro sběratele

Cyanotis: polosukulentní rostlina nejen pro sběratele

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zkuste švestková povidla v troubě a bez míchání

Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zku…

Receptů na švestková povidla je mnoho a možná máte ten nejlepší od babičky. Ale pokud ne, máme pro vás jeden, který určitě stojí za vyzkoušení.

6.  9.  2020 |
Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Za dvě hodiny 700 křemenáčů osikových. Takový úlovek se povedl tento týden dvěma kamarádům na Benešovsku. Je jasné, že houby už zase rostou jak o život, i když samozřejmě ne úplně všude. Kam tedy v Česku vyrazit na houby, kde vás čekají nejlepší úlovky?

10.  9.  2020 |
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořčáky. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

9.  9.  2020 |
Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak uchovat sladkost ovoce

Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak …

Dobře zralá hruška je sladká a šťavnatá. A taky poměrně křehká – snadno se otlačí, či dokonce rozmáčkne. Je proto třeba ji rychle spotřebovat. Kompoty jsou fajn, ale když je hrušek mnoho a už padají ze stromu, je potřeba rychlé akce.

13.  9.  2020 |
Sušička na houby šetří váš čas i nervy. Jak ji správně používat?

Sušička na houby šetří váš čas i nervy. Jak j…

Spojí-li se dešťové přeháňky s vyššími teplotami, nastanou žně pro všechny houbaře. Problémem ale může být, jak množství hub rychle zpracovat. Ideální volbou je kvalitní sušička, v níž budou houby usušené během několika hodin a téměř bez práce.

16.  9.  2020 | | 2 N/A