vytisknout velikost písma Voděnka – nenáročná pokojovka, která si zaslouží pozornost

Kdysi patřila k běžné květinové výzdobě oken městských činžáků, venkovských stavení a nechyběla ani v kancelářích. Většinou se o ni nikdo moc nestaral, a přece rostla jako z vody. Inu, voděnka.

Co druh, to jiný vzhled

Klepněte pro větší obrázek

Voděnka již léta patří mezi oblíbené pokojové rostliny. Zejména začínající nebo zaneprázdnění lidé ocení její nenáročnost. Bude stejně krásná, i když na ni sem tam zapomenete. Není náročná na substrát, umístění ani zálivku. Přežije, přestože ji zapomenete zalít nebo ji necháte růst někde v tmavém koutě. 

Na první pohled voděnka nijak nezaujme a málokoho napadne se o ni zajímat. Je totiž docela nenápadná. Přestože pochází z Mexika, exoticky ani zdaleka nepůsobí. Do Evropy ji pravděpodobně v šestnáctém století přivezli Drakeovi korzáři a jako první zelenou poléhavou rostlinu pěstoval zahradník na královském dvoře John Tradescant a také ji po sobě pojmenoval.


Původně dovezená Tradescantia měla zelené listy střídavě posazené na dlouhém stonku, který se nepne, ale roste převisle. Bílý drobný nenápadný květ vykvete asi dvakrát ročně na konci stonku. Jednalo se o druh voděnky bílé - Tradescantia albiflora.

Klepněte pro větší obrázek

Za několik století bylo vyšlechtěno mnoho odrůd, mezi nejznámější patří Tradescantia albiflora „Albovittata“, která má bíle proužkované listy, „Aurea“ s téměř žlutými listy, druh Tradescantia cerinthoides má dlouhé dužnaté, na rubu červené listy. Zajímavá je i odrůda „Variegata“, jejíž zelenokrémové listy jsou proti světlu růžové.


Do rodu Tradescantia byly časem zařazeny i příbuzní voděnky, rod Setcreasea a Zebrina. Setcreasea purpurea je o trochu náročnější a zdobnější než „obyčejná“ voděnka. Červené listy jsou naspodu chlupaté a na rubu karmínově fialové. Naopak Tradescancia zebrina je tak nenáročná, že dokáže růst i ve sklenici s vodou.

Cyanotis: polosukulentní rostlina nejen pro sběratele

Cyanotis: polosukulentní rostlina nejen pro sběratele

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Pět nejlepších receptů z cukety

Pět nejlepších receptů z cukety

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  7.  2017 | | 2 N/A
Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování.…

Nejen děti, ale ani mnozí dospělí nedají bez kečupu ani ránu. Nejedno dítko jím vylepšuje i řízek. Tak proč si ho nevyrobit z vlastní úrody, alespoň máte jistotu, že je ze zralých, zdravých rajčátek.

24.  8.  2017 |
Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěstování

Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěst…

Rakytník má neuvěřitelně kyselé plody – to proto, že obsahuje obrovské množství vitamínu C. Ještě tento zázračný keř v zahradě nemáte?

30.  6.  2017 |
Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Žampion zápašný (odborně Pečárka zápašná) je nejnebezpečnější houbou pro houbaře, protože málokdo čeká, že i žampiony mají své jedovaté zástupce.

3.  9.  2017 |
Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí máslo

Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí másl…

Pokud si doma vyrobíte vlastní máslo, máte zaručeno, že je čerstvé a nikoliv rozmrazené po dvou letech ze skladových zásob. Při přípravě klasického másla oproti cenám v obchodě příliš neušetříte, pokud máte rádi bylinkové či slané máslo, pak se domácí výroba vyplatí i finančně.

10.  9.  2017 |