vytisknout velikost písma Víte, jak si vychutnat boj s bacily?

Zima ještě neřekla konečné slovo a střídavé počasí přispívá k rychlému nachlazení a množení chřipkových bacilů. Vypořádejte se s nimi za pomoci léčivých a navíc lahodných nápojů.
Ať už hodláte tuto medicínu připravenou z darů zahrádky či přírody vůbec pít preventivně nebo z bacilového donucení, nemějte obavu z její chuti. Zapomeňte na lektvary, které do sebe každý nemocný „hodí“ se sebezapřením a vidinou brzké úlevy. Na těchto nápojích si totiž pochutnáte.

Klepněte pro větší obrázek
Nechte konat přírodu

Nasávejte libečkovým brčkem

Švýcarští horalé mají proti nachlazení zajímavý a jednoduchý lék. Ohřáté mléko pijí brčkem ze sušeného dutého stonku libečku lékařského. Z tohoto přírodního brčka se do mléka teplem uvolňují léčivé silice, vitaminy a další prospěšné látky, jimiž postavíte zesláblý organismus zpět na nohy.

Klepněte pro větší obrázek
Libeček poroste na zahrádce i bez vaší péče; potřebuje jen slunné či částečně zastíněné místo

Spojte dobré s dobrým

Do konvice nalijte půl litru vody, vsypte po lžičce sypaného zeleného čaje a sušených lístků máty. Přiveďte k varu, poté odstavte a nechte tři minuty louhovat. Nápoj přeceďte do šálků. Pokud jste zvyklí sladit, použijte nejlépe med. Mátový čaj chutná teplý i chlazený. Při nachlazení a nemocech dýchacích cest vám nejlépe horký uleví a pomůže lépe dýchat.

Zahřejte se na těle i na duchu

Když venku, třeba při lyžování, prostydnete, či si dokonce promáčíte oblečení, měli byste se dostat co nejdříve do tepla a vypít vhodný nápoj na prohřátí. Z následujících receptů si vybere každý.

Citronová chuť lesa

Do konvice (nejlépe skleněné) nalijte půl litru vody, přidejte půlku citronu zbaveného jen svrchní žluté kůry, ale s ponechanou bílou dužinou, dvě lžíce sušených jeřabin, dvě lžíce medu. Přiveďte k varu a vařte pět minut. Potom seberte pěnu a do odvaru vložte dvě polévkové lžíce sušeného květu černého bezu. Nechte dalších pět minut odstát, přeceďte přes jemné sítko do šálků. Podávejte ihned, dokud je čaj horký.

Klepněte pro větší obrázek
S jeřabinami si připomenete dobu babího léta

Když si notuje maceška s lípou

Do šálku nasypte po jedné čajové lžičce sušené maceškové nati a lipového květu, přelijte vroucí vodou, šálek přikryjte a čaj nechte deset minut odstát. Potom sceďte, případně oslaďte medem. Pijte jeden až dva šálky denně jako prevenci.

Třezalkový svařák

Do konvičky vlijte jednu deci bílého vína, přilijte stejné množství vody. Dejte vařit. Těsně před započetím varu vsypte do vína lžíci sušené třezalky tečkované. Nechte přejít varem a odstavte. Ponechte třezalku ještě tři minuty louhovat ve víně, poté víno přeceďte do sklenic, oslaďte podle chuti medem nebo cukrem a ozdobte kolečkem citronu.

Klepněte pro větší obrázek
Třezalka má také antidepresivní účinky

Protichřipková limonáda

Pokud máte to štěstí, že se vám bacili vyhýbají a ani zima vás zatím nepřepadla, můžete vyzkoušet jako prevenci osvěžující limonádu z citrusů:

Do konvice nebo velké sklenice vlijte litr vody. Vezměte tři citrony nebo jeden velký grep, lehce oloupejte vrchní kůru (tak, aby zůstalo co nejvíce bílé dužiny). Očištěné citrony nebo grepy vložte vcelku do vody. Nádobu zakryjte, aby do ní nenalétaly mušky či nečistoty.

Klepněte pro větší obrázek
Vitaminů není nikdy dost

Citrusy nechte nejlépe přes noc louhovat, aby se do vody dostalo co nejvíce vitaminů a dalších látek. Limonáda má lehce nakyslou chuť, bude-li na vás přeci jen moc kyselá, dosladit ji můžete medem, případně moučkovým cukrem.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Žampion zápašný (odborně Pečárka zápašná) je nejnebezpečnější houbou pro houbaře, protože málokdo čeká, že i žampiony mají své jedovaté zástupce.

3.  9.  2017 |
Pět nejlepších receptů z cukety

Pět nejlepších receptů z cukety

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  7.  2017 | | 2 N/A
Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěstování

Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěst…

Rakytník má neuvěřitelně kyselé plody – to proto, že obsahuje obrovské množství vitamínu C. Ještě tento zázračný keř v zahradě nemáte?

30.  6.  2017 |
Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování.…

Nejen děti, ale ani mnozí dospělí nedají bez kečupu ani ránu. Nejedno dítko jím vylepšuje i řízek. Tak proč si ho nevyrobit z vlastní úrody, alespoň máte jistotu, že je ze zralých, zdravých rajčátek.

24.  8.  2017 |
Jak pěstovat vřes v truhlíku na balkoně i na zahradě

Jak pěstovat vřes v truhlíku na balkoně i na …

Vřesy rozkvétají mezi posledními rostlinami od konce léta do pozdního podzimu a ozdobí truhlíky, zahradu a doplní i podzimní aranžmá.

14.  9.  2017 |