vytisknout velikost písma Víte, jak si vychutnat boj s bacily?

Zima ještě neřekla konečné slovo a střídavé počasí přispívá k rychlému nachlazení a množení chřipkových bacilů. Vypořádejte se s nimi za pomoci léčivých a navíc lahodných nápojů.
Ať už hodláte tuto medicínu připravenou z darů zahrádky či přírody vůbec pít preventivně nebo z bacilového donucení, nemějte obavu z její chuti. Zapomeňte na lektvary, které do sebe každý nemocný „hodí“ se sebezapřením a vidinou brzké úlevy. Na těchto nápojích si totiž pochutnáte.

Klepněte pro větší obrázek
Nechte konat přírodu

Nasávejte libečkovým brčkem

Švýcarští horalé mají proti nachlazení zajímavý a jednoduchý lék. Ohřáté mléko pijí brčkem ze sušeného dutého stonku libečku lékařského. Z tohoto přírodního brčka se do mléka teplem uvolňují léčivé silice, vitaminy a další prospěšné látky, jimiž postavíte zesláblý organismus zpět na nohy.

Klepněte pro větší obrázek
Libeček poroste na zahrádce i bez vaší péče; potřebuje jen slunné či částečně zastíněné místo

Spojte dobré s dobrým

Do konvice nalijte půl litru vody, vsypte po lžičce sypaného zeleného čaje a sušených lístků máty. Přiveďte k varu, poté odstavte a nechte tři minuty louhovat. Nápoj přeceďte do šálků. Pokud jste zvyklí sladit, použijte nejlépe med. Mátový čaj chutná teplý i chlazený. Při nachlazení a nemocech dýchacích cest vám nejlépe horký uleví a pomůže lépe dýchat.

Zahřejte se na těle i na duchu

Když venku, třeba při lyžování, prostydnete, či si dokonce promáčíte oblečení, měli byste se dostat co nejdříve do tepla a vypít vhodný nápoj na prohřátí. Z následujících receptů si vybere každý.

Citronová chuť lesa

Do konvice (nejlépe skleněné) nalijte půl litru vody, přidejte půlku citronu zbaveného jen svrchní žluté kůry, ale s ponechanou bílou dužinou, dvě lžíce sušených jeřabin, dvě lžíce medu. Přiveďte k varu a vařte pět minut. Potom seberte pěnu a do odvaru vložte dvě polévkové lžíce sušeného květu černého bezu. Nechte dalších pět minut odstát, přeceďte přes jemné sítko do šálků. Podávejte ihned, dokud je čaj horký.

Klepněte pro větší obrázek
S jeřabinami si připomenete dobu babího léta

Když si notuje maceška s lípou

Do šálku nasypte po jedné čajové lžičce sušené maceškové nati a lipového květu, přelijte vroucí vodou, šálek přikryjte a čaj nechte deset minut odstát. Potom sceďte, případně oslaďte medem. Pijte jeden až dva šálky denně jako prevenci.

Třezalkový svařák

Do konvičky vlijte jednu deci bílého vína, přilijte stejné množství vody. Dejte vařit. Těsně před započetím varu vsypte do vína lžíci sušené třezalky tečkované. Nechte přejít varem a odstavte. Ponechte třezalku ještě tři minuty louhovat ve víně, poté víno přeceďte do sklenic, oslaďte podle chuti medem nebo cukrem a ozdobte kolečkem citronu.

Klepněte pro větší obrázek
Třezalka má také antidepresivní účinky

Protichřipková limonáda

Pokud máte to štěstí, že se vám bacili vyhýbají a ani zima vás zatím nepřepadla, můžete vyzkoušet jako prevenci osvěžující limonádu z citrusů:

Do konvice nebo velké sklenice vlijte litr vody. Vezměte tři citrony nebo jeden velký grep, lehce oloupejte vrchní kůru (tak, aby zůstalo co nejvíce bílé dužiny). Očištěné citrony nebo grepy vložte vcelku do vody. Nádobu zakryjte, aby do ní nenalétaly mušky či nečistoty.

Klepněte pro větší obrázek
Vitaminů není nikdy dost

Citrusy nechte nejlépe přes noc louhovat, aby se do vody dostalo co nejvíce vitaminů a dalších látek. Limonáda má lehce nakyslou chuť, bude-li na vás přeci jen moc kyselá, dosladit ji můžete medem, případně moučkovým cukrem.

Sledujte náš facebook


Nejčtenější články

Jak zaštipovat rajčata? Jednoduchý návod pro začátečníky

Jak zaštipovat rajčata? Jednoduchý návod pro …

Zaštipování rajčat je jednoduché, přesto byste ho neměli podceňovat. Pokud ho totiž uděláte správně, máte velkou šanci na kvalitní úrodu.

22.  6.  2022 |
Kateřina Hradová
Užitková zahradaZeleninaZahrádkářův diářÚroda
Jak připravit svatojánský likér: Ořechovice krok za krokem

Jak připravit svatojánský likér: Ořechovice k…

Noc na svatého Jana chápali naši předkové jako magickou. Během ní trhali nezralé ořechy, z nichž připravovali svatojánský likér. Chcete si ho také vyrobit? Ponocovat kvůli tomu nemusíte. Vyzkoušejte náš recept na ořechovku z vodky. Chutnat vám bude, ať už ořechy natrháte kdykoli, a čarovné účinky bude mít také, pokud jí vypijete dostatečné množství.

23.  6.  2022 |
Kateřina Hradová
Zahrádkářův diářUžitečná zahradaÚrodaRecepty
Jak připravit hravý třešňový likér

Jak připravit hravý třešňový likér

Říkáte si, že letos by to chtělo zužitkovat třešně i nějakým novým způsobem? Kromě zavařování, pálení a výroby džemu se můžete pustit do přípravy třešňového likéru. Je snadná a velmi rychlá. Pokud u vás zrají třešně dřív, takže už je máte zpracované, použijte na likér višně, rybíz nebo maliny.

21.  6.  2022 |
Kateřina Hradová
Zahrádkářův diářUžitečná zahradaÚrodaRecepty
Hortenzie: Nejčastější chyby v pěstování

Hortenzie: Nejčastější chyby v pěstování

Záhonové i nádobové hortenzie mají podobné nároky. Pokud nekvetou, bývá příčinou pěstitelská chyba. Podívejte se na jejich přehled a zjistěte, co vaší rostlině pomůže. Další užitečné rady najdete i ve videu v úvodu článku.

11.  6.  2022 |
Alena Menclová
Okrasná zahradaZahradní rostlinyVýživa a hnojeníTrvalkyOkrasné rostlinyOchrana a péčeChoroby a škůdciBalkonové rostliny
Bylinky a rostliny, které odpuzují komáry: Funguje levandule, vratič i afrikán

Bylinky a rostliny, které odpuzují komáry: Fu…

Posezení za vlahých letních večerů s lahvinkou vína a přáteli patří k radostem krásného léta. Kdyby ovšem kolem nebzučeli ti otravní komáři. Tady jsou bylinky, které proti nim fungují.

29.  6.  2022 |
Lucie Kořistová
Bylinky