vytisknout velikost písma Víte, jak si vychutnat boj s bacily?

Zima ještě neřekla konečné slovo a střídavé počasí přispívá k rychlému nachlazení a množení chřipkových bacilů. Vypořádejte se s nimi za pomoci léčivých a navíc lahodných nápojů.
Ať už hodláte tuto medicínu připravenou z darů zahrádky či přírody vůbec pít preventivně nebo z bacilového donucení, nemějte obavu z její chuti. Zapomeňte na lektvary, které do sebe každý nemocný „hodí“ se sebezapřením a vidinou brzké úlevy. Na těchto nápojích si totiž pochutnáte.

Klepněte pro větší obrázek
Nechte konat přírodu

Nasávejte libečkovým brčkem

Švýcarští horalé mají proti nachlazení zajímavý a jednoduchý lék. Ohřáté mléko pijí brčkem ze sušeného dutého stonku libečku lékařského. Z tohoto přírodního brčka se do mléka teplem uvolňují léčivé silice, vitaminy a další prospěšné látky, jimiž postavíte zesláblý organismus zpět na nohy.

Klepněte pro větší obrázek
Libeček poroste na zahrádce i bez vaší péče; potřebuje jen slunné či částečně zastíněné místo

Spojte dobré s dobrým

Do konvice nalijte půl litru vody, vsypte po lžičce sypaného zeleného čaje a sušených lístků máty. Přiveďte k varu, poté odstavte a nechte tři minuty louhovat. Nápoj přeceďte do šálků. Pokud jste zvyklí sladit, použijte nejlépe med. Mátový čaj chutná teplý i chlazený. Při nachlazení a nemocech dýchacích cest vám nejlépe horký uleví a pomůže lépe dýchat.

Zahřejte se na těle i na duchu

Když venku, třeba při lyžování, prostydnete, či si dokonce promáčíte oblečení, měli byste se dostat co nejdříve do tepla a vypít vhodný nápoj na prohřátí. Z následujících receptů si vybere každý.

Citronová chuť lesa

Do konvice (nejlépe skleněné) nalijte půl litru vody, přidejte půlku citronu zbaveného jen svrchní žluté kůry, ale s ponechanou bílou dužinou, dvě lžíce sušených jeřabin, dvě lžíce medu. Přiveďte k varu a vařte pět minut. Potom seberte pěnu a do odvaru vložte dvě polévkové lžíce sušeného květu černého bezu. Nechte dalších pět minut odstát, přeceďte přes jemné sítko do šálků. Podávejte ihned, dokud je čaj horký.

Klepněte pro větší obrázek
S jeřabinami si připomenete dobu babího léta

Když si notuje maceška s lípou

Do šálku nasypte po jedné čajové lžičce sušené maceškové nati a lipového květu, přelijte vroucí vodou, šálek přikryjte a čaj nechte deset minut odstát. Potom sceďte, případně oslaďte medem. Pijte jeden až dva šálky denně jako prevenci.

Třezalkový svařák

Do konvičky vlijte jednu deci bílého vína, přilijte stejné množství vody. Dejte vařit. Těsně před započetím varu vsypte do vína lžíci sušené třezalky tečkované. Nechte přejít varem a odstavte. Ponechte třezalku ještě tři minuty louhovat ve víně, poté víno přeceďte do sklenic, oslaďte podle chuti medem nebo cukrem a ozdobte kolečkem citronu.

Klepněte pro větší obrázek
Třezalka má také antidepresivní účinky

Protichřipková limonáda

Pokud máte to štěstí, že se vám bacili vyhýbají a ani zima vás zatím nepřepadla, můžete vyzkoušet jako prevenci osvěžující limonádu z citrusů:

Do konvice nebo velké sklenice vlijte litr vody. Vezměte tři citrony nebo jeden velký grep, lehce oloupejte vrchní kůru (tak, aby zůstalo co nejvíce bílé dužiny). Očištěné citrony nebo grepy vložte vcelku do vody. Nádobu zakryjte, aby do ní nenalétaly mušky či nečistoty.

Klepněte pro větší obrázek
Vitaminů není nikdy dost

Citrusy nechte nejlépe přes noc louhovat, aby se do vody dostalo co nejvíce vitaminů a dalších látek. Limonáda má lehce nakyslou chuť, bude-li na vás přeci jen moc kyselá, dosladit ji můžete medem, případně moučkovým cukrem.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Jak vypěstovat mangovník z pecky manga z obchodu

Jak vypěstovat mangovník z pecky manga z obch…

Plody manga, které jsou právě nyní na trhu, u nás zdomácněly velmi rychle. Mangovník sice mezi běžně pěstované pokojové květiny nepatří, ale z pecky jej vypěstujeme celkem snadno. Jen vědět, jak na to.

7.  1.  2018 |
5 tipů, jak v domácnosti využít slupky z pomeranče

5 tipů, jak v domácnosti využít slupky z pome…

Šťavnaté, chutné a plné vitamínů. Pomeranče jsou nejoblíbenějším jižním ovocem. Konzumujeme je jen tak, lisujeme z nich čerstvý džus, přidáváme je do dezertů a koláčů. Slupky z nich ale vždycky skončí v koši, v lepším případě v kompostu. Přitom existuje spousta praktických způsobů jejich využití.

6.  1.  2018 |
Kuchyňské trendy pro rok 2018. Podívejte se, co právě letí

Kuchyňské trendy pro rok 2018. Podívejte se, …

Nové trendy vládnou nejen módě, ale i interiérovému designu. Přední světoví výrobci nábytku každoročně vyhlašují styly, prvky a barvy, které budou aktuálně módní. Zajímá vás, jaké to jsou pro ten letošní rok? Podívejte se do naší fotogalerie a inspirujte se!

16.  1.  2018 |
Pět chyb, kterými ničíte vánoční hvězdu

Pět chyb, kterými ničíte vánoční hvězdu

Rok co rok si pořizujete vánoční hvězdu, ale její konec bývá neslavný? Na vině je jedna či hned několik pěstitelských chyb, jichž se dopouštíte. Zjistěte, co děláte špatně, a řiďte se našimi radami.

6.  12.  2017 |
Zahradní přístřešky aneb Vtipné tipy, jak na zahradě uložit zahradní náčiní

Zahradní přístřešky aneb Vtipné tipy, jak na …

Každý z nás jistě někdy řešil otázku "kam s ním". Připravili jsme pro vás několik tipů, kam uklidit sekačku, kolečko, hrábě, tyčky k rajčatům nebo skládací pařeniště.

11.  1.  2018 |