vytisknout velikost písma Vigna čínská: divná fazole vtrhla do české zahrady i kuchyně

Konzumenti zdravé výživy znají tuhle luštěninu již delší dobu. Ale posledních pár let vignu objevují v sortimentu semen také zahrádkáři. Není divu, je to lahodná a velmi zdravá zelenina.
Vigna čínská: divná fazole vtrhla do české zahrady i kuchyně

Tato rostlina, odborně Vigna sinensis, nám nabídne nejenom zajímavou úrodu, ale obohatí naši zahrádku i po estetické stránce, protože rozkvétá nádhernými květy fialové a bílé barvy.

Klepněte pro větší obrázek
Květ vigny je velmi dekorativní

Patří mezi semenářské novinky na našem trhu, ale jako netradiční luštěninu ji nabízí již delší dobu obchody se zdravou výživou. Pochází z jižní Afriky, kde se dodnes pěstuje ve velkém jako významná kulturní plodina. Odtud se na počátku 18. století dostala s černými otroky do Ameriky, kde se zabydlela. To vysvětluje fakt, že se jejím hlavním dodavatelem stala Kalifornie.

Víte, že:

Vigna čínská se v angličtině nazývá Black-Eyed Peas a za své ji přijala stejnojmenná hip-hopová skupina pravidelně obsazující čelní příčky hitparád?

Vigna na české zahrádce

V květnu až červnu vyséváme semena do sponu 40 x 40 cm po dvou k vhodné opoře. Popínavá lodyha se brzy přichytí a doroste až do výše 150 až 200 cm. Tvoří tenké lusky dlouhé až 1 m. Právě proto ji také čeští botanici dali název dlouhatec čínský.

Lusky jsou rovné až šavlovitě prohnuté, na povrchu hladké, tmavě zelené. Ledvinovitá semena mají smetanově bílou barvu s charakteristickou černou nebo žlutou skvrnou – očkem.

Jako subtropická rostlina je vigna poměrně náročná na slunné stanoviště s dobře propustnou půdou a dostatečnou závlahou. Naopak ji nemusíme jako jiné bobovité rostliny prakticky vůbec organicky hnojit, tím bychom zbytečně podpořili nárůst zelené hmoty na úkor lusků.

Bude vděčná za pravidelné kypření a odplevelování půdy. V našich klimatických podmínkách dosáhneme spíše bohaté úrody zelených lusků, semena často nestihnou dozrát.

Vigna na českém talíři

Luštěniny patří do základního jídelníčku vegetariánů kvůli vysokému obsahu kvalitních bílkovin.Výborné jsou na přípravu polévek a kaší. Fazole „černé oko“ se namáčí 8–12 hodin a vaří v tlakovém hrnci 15 minut.

Čerstvé lusky však řadíme mezi zeleninu. Na „špagetovém“ černém oku si mohou pochutnat i masožravci, výborné jsou dušené na másle s bazalkou jako příloha ke masu.

Vigna obsahuje velké množství kyseliny listové, proto by ji měly vyhledávat hlavně těhotné ženy. Kyselina listová totiž přispívá k zdravému vývoji dítěte. Jemnou chuť lusků podpoříme přidáním různých druhů bylinek. Vařené se stávají součástí variabilních zeleninových nákypů či salátů.

Vyzkoušejte salát

Vařené lusky vigny, rajčata a okurky nakrájíme, mírně osolíme a zakápneme olivovým olejem. Podáváme se zálivkou (jogurt s trochou zakysané smetany smícháme s velkým množstvím pokrájené řeřichy, solí a pepřem). Posypeme nakrájenou bazalkou a ozdobíme plátky mozzarely.

... polévku

V osolené vodě s kmínem uvaříme nakrájený brambor s mrkví a přidáme uvařené lusky vigny. Po částečném vychladnutí přidáme rozetřený česnek, bohatě posypeme pokrájenými čerstvými bylinkami a zjemníme lžící másla. Nejlepší konzistence polévky je taková, že v ní lžíce stojí.

... nebo ďábelskou směs

Do měkka uvařené fazole rozmixujeme, přidáme jemně posekanou bílou pálivou papriku, zelenou papriku, cibuli, olivový olej, trochu octa, lžičku cukru, rozetřený česnek, sůl, omáčku salsa a kečup. Rozmícháme a necháme v chladu uležet. Mažeme na česnekové topinky.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

7 věcí, na které musíte dát pozor při pěstování zamiokulkasu

7 věcí, na které musíte dát pozor při pěstová…

Zamiokulkas se v současnosti řadí mezi nejoblíbenější pokojové rostliny. Ač exotický, jeho pěstování není náročné. Je příkladem moderní rostliny – na trhu se objevil jen před pár lety, ale rychle si vydobyl své místo na slunci.

24.  10.  2018 |
Jak vymalovat byt: Nebojte se barev, rozsvítí interiér. Přesvědčte se v galerii!

Jak vymalovat byt: Nebojte se barev, rozsvítí…

Bílá barva je praktická, univerzální, dobře se kombinuje, ale po čase může být i pěkně sterilní. Nebojte se sáhnout při malování bytu po živé barvě. Pokud se bojíte, že bude moc výrazná, stejně jako při tapetování ji můžete použít jen na jednu stěnu. Co zkusit i modrou nebo zelenou?

10.  2.  2019 |
Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Sezóna chřipek a nachlazení je v plném proudu. Rýmě a kašli unikne jen málokdo z nás. Není ale nutné vše řešit jen prášky a předraženými přípravky z lékárny. Nepříjemné příznaky pomůže zmírnit třeba rýmovník. Máme pro vás návod, jak si z něj doma vyrobit sirup a mast.

22.  1.  2019 |
Kuchyňské trendy v roce 2019: Tmavý mat, přírodní materiály, měď a otevřené police

Kuchyňské trendy v roce 2019: Tmavý mat, přír…

Chystáte se zařizovat, rekonstruovat nebo třeba jen modernizovat kuchyň? Pak se vám určitě budou hodit informace z oblasti bytového designu. Nahlédněte s námi do světa kuchyňských trendů, které letos udávají směr.

3.  2.  2019 |
Jak si vypěstovat vlastní papriky? Je čas zasít semínka

Jak si vypěstovat vlastní papriky? Je čas zas…

I když venkovní teplota stále padá pod nulu a za okny často poletuje sníh, blíží se nejvhodnější doba na to pustit se do pěstování téhle chutné zeleniny. Právě v únoru je totiž čas na to zasít semínka paprik. Poradíme vám, jak si z nich vypěstovat vlastní sazeničky.

29.  1.  2019 |