Větrání ventilační turbínou

Větrání ventilační turbínou

Větrání vnitřních prostor obytných domů je základní podmínkou pro komfortní a zdravé bydlení. Jednou z moderních metod ventilace je užití ventilační turbíny.

Kvalitní ventilace v rodinných domcích, bytech, garážích, skladech, hospodářských budovách, školních a komerčních prostorách zajišťuje trvalý přísun čerstvého vzduchu do objektu a odvádí vzduch vydýchaný, zápach (vaření, WC, odpadních systémů…), vlhkost ze sklepních prostor a střešního pláště, snižuje tepelnou zátěž objektu a tím zlepšuje tepelnou pohodu.

Čistý vzduch je nutností

Pro zajištění zdravých podmínek je nutná několikanásobná výměna vzduchu během jedné hodiny. V rodinném domě nebo v bytě by se tak mělo stát asi čtyřikrát za hodinu, v náročnějších prostorách – veřejného nebo výrobního charakteru – by se měl za tuto dobu vzduch vyměnit si pětkrát až patnáctkrát. Při volbě způsobu větrání máme na výběr z několika možností:

  • Pasivní ventilace ventilačními otvory: Jde o nejjednodušší způsob – klasické větrání okny a otvory v konstrukci, jeho problémem je ale nízká účinnost výměny vzduchu. Využívá jen přirozeného proudění vzduchu přes ventilační klapky a otvory, které zpravidla nejsou regulovány. Výhodou jsou nízké pořizovací náklady, nevýhodou nízká účinnost.
  • Elektromechanická ventilace: K výměně vzduchu se užívá centrálního elektromechanického ventilátoru, na který navazuje soustava potrubí, jež ústí v obytných prostorách ventilačními mřížkami. Výhodou tohoto systému je oproti pasivní ventilaci větší účinnost, nevýhodou vyšší pořizovací náklady a platba za energie, která je přímo úměrná době chodu zařízení, dále menší účinnost – potrubí s malým průměrem a hlučnost systému.

Nové možnosti: ventilační turbíny

Nové možnosti v oblasti výměny vzduchu v obytných prostorech nabízejí ventilační turbíny. Tato zařízení využívají k pohonu přírodní síly větru, podtlaku v interiéru a proudění teplého vzduchu z místnosti – jsou tedy úsporné a ekologické. Zařízení se skládá z hlavice umístěné na střeše, nosného systému s ložisky, stavitelného hrdla a základny. Hlavice turbíny má speciálně aerodynamicky tvarované lopatky se žlábky pro odvod vody a je hnací silou ventilační turbíny. Její rotace zajišťuje trvalý podtlak v hrdle turbíny. Pro případ příliš slabého proudění větru je turbína doplněna elektrickým motorem s malým výkonem (cca 6 W), který umožní dosáhnout požadovaný ventilační výkon. Zkušenosti ukazují, že v našich podmínkách stačí k pohonu turbína ze 75 % vítr, z 25 % doplňkový elektromotor.

Levná účinnost

Větrání pomocí ventilačních turbín spojuje několik výhod. Při správném návrhu a instalaci lze zároveň odvětrávat střešní plášť a pomocí ventilačních klapek i prostory v obytné části domu. Tubína nevyžaduje žádnou údržbu a po prvotních nákladech – nákupu a instalaci turbíny je její provoz zcela zdarma, využívá přírodní ekologický zdroj energie – vítr. Její chod je zcela tichý a provozní náklady minimální při vysoké účinnosti – 50 l nasátého vzduchu za vteřinu.

Alternativa klimatizace

Ventilační turbíny jsou také výhodné všude tam, kde není možné instalovat klimatizační jednotky – jedná se hlavně o půdní byty a rodinné domy. V letním období představují půdní prostory vysokou teplotní zátěž, která se projevuje tím, že z půdních prostor sálá teplo do prostor obytných a významně snižuje tepelnou pohodu v objektu. Čím více bude otvorů pro průchod vzduchu ve stropní části, tím více dochází k přirozenému proudění vzduchu. V zimním období se ventilační klapky uzavírají, nebo se nechá minimální prostupnost, aby nedocházelo k úniku tepla.

Odvětrávání střešních plášťů

Větrání střešních plášťů je neméně důležité. Vlhkost, která se drží v podzimním, zimním a jarním období v atické části střechy, a která narušuje jak dřevěné, tak i kovové části střech je odváděna vzdušným oplachem vně objektu. Lze odvětrávat všechny typy střech (ploché, šikmé ) se všemi typy krytiny. Je však nutno dodržet, aby ve spodní části střechy byly nainstalovány ventilační otvory, které slouží k proudění vzduchu a kvalitnímu chodu turbíny.

Vývoj pokračuje

Ventilační turbíny procházejí stále vývojem a dalším zdokonalováním. Na trhu jsou v současnosti turbíny s velmi dlouhou životností, vyměnitelnými a bezúdržbovými ložisky, jejichž výměna v případě potřeby zabere několik minut. Novinkou je také kombinace ventilační turbíny se světlovodem (TurboBeam, Edmonds), které zajistí ventilaci a zároveň slouží jako zdroj světla pro půdní prostory. Ceny ventilačních hlavic (kompletu – hlavice, stavitelné hrdlo, základna) se pohybují mezi třemi až pěti tisíci korun.

(Zdroj: Edmonds)

Doporučujeme

Články odjinud