Vestavěné skříně uvolní interiér

Vestavěné skříně uvolní interiér

V době svého vzniku měly vestavěné skříně především šetřit prostorem v malých bytech. Dnes je jejich funkce mnohem širší.

Vestavěné skříně tedy mají své aktuální a v trendech moderního vzhledu interiérů pevně začleněné uplatnění nejen v malých bytech, ale i v bytech o mnoha desítkách metrů čtverečních a rovněž v rodinných domech.

Využít každý centimetr

Schopnost vestavěných skříní využít doslova každý volný centimetr prostoru ocení ale především majitelé bytů malých. U vestavěných skříní, na rozdíl od skříní klasických, může být úložný prostor využit od podlahy bytu až k jeho stropu, vestavěné skříně se zhotovují na míru. Problémem není ani zkosený strop v bytech, které jsou situovány do půdních vestaveb. V bytech ve staré zástavbě, s malou plochou metrů čtverečních, ale s vysokými stropy, mohou být vestavěné skříně umístěny v nevyužitém prostoru pod stropy v koupelně nebo v předsíni, kde jsou ideálním místem pro uložení zimního oblečení v létě a letního v zimě.

Výhody vestavěných skříní:

    • soustřeďují úložný prostor v bytě na jednom, případně na několika vhodných místech
    • uvolňují prostor interiéru tím, že opisují křivky zdí, případně i výklenků, výstupků nebo zkosených stropů
    • z estetického hlediska vytvářejí interiér s maximální jednoduchostí a formální čistotou
    • z praktického hlediska vestavěné skříně nikde v bytě nepřekážejí v pohybu, nikde nevyčnívají a nevytvářejí žádné ostré hrany (což ocení zejména rodiče malých dětí)

Dřevotříska, dřevo...

Vestavěná skříň je sestavena z korpusu – z bočnic, ze svislých nosných prvků a z polic, základní součástí vestavěné skříně jsou pak dveře. Současným trendem jsou materiály přírodní, tedy dřevo. Z hlediska aktuálních designérských trendů je to především buk, třešeň, týk a dub.

Pokud jde o  cenu, je levnější dřevotříska, která je pokryta dýhováním nebo laminováním, které vzhled masivního dřeva napodobují. Stále aktuálním materiálem používaným u výplně dveří vestavěných skříní je zrcadlo. Působí luxusním dojmem a opticky zvětšuje prostor interiéru. Velmi zajímavá jsou zrcadla v barevných odstínech, „in“ jsou měkké tóny barev. Z náhodného rozbití zrcadla není třeba mít obavy, dodávaná zrcadla jsou podlepena bezpečnostní fólií, která nebezpečí rozbití výrazně snižuje a také zabraňuje jeho roztříštění se na střepy, které se rozsypou po bytě.

...i sklo

Dalším materiálem, který je v souladu s módními požadavky doby pro výplně dveří vestavěných skříní, je neprůhledné sklo, které má vysokou estetickou úroveň.

Exotickými materiály, které působí především v souvislosti s originalitou zařízení bytu, která je dána individualitou jeho majitele, nikoliv v závislosti na obecných trendech, jsou u dveří vestavěných skříní ratan, bambusové výplně, výplně z papyru a výplně provázkové. Všechny jsou konstruovány tak, aby byly plně funkční (většinou jsou podlepeny dřevotřískovou deskou).

    • nejlevnějším materiálem je dřevotříska
    • materiálem, který je v trendu je přírodní dřevo (buk, třešeň, týk a dub)
    • stále aktuální jsou zrcadla (především tónovaná)
    • „in“ je neprůhledné sklo v měkkých tónech barev
    • originální je ratan, papyrus, bambus nebo výplň z provázků

Praktické posuvné dveře

Posuvné dveře jsou zdaleka nejpoužívanější. Z prostorového hlediska jsou nejvýhodnější, nepotřebují žádné místo před skříní, kromě zhruba 5–10 cm, se kterými je třeba počítat na kolejnice, v nichž se dveřní křídla pohybují na kolečkách (nejlépe opatřených ložisky).

Skládací dveře mohou být rozdělené na různý počet skládajících se dílů. Díly jsou navzájem spojeny a umístěny rovněž na kolejnicích a opatřeny kolečky. Zabírají více prostoru před skříní, jsou tedy vhodnější pro větší byty. Na rozdíl od dveří posuvných umožňují při svém otevření (složení) přístup do celého úložného prostoru vestavěné skříně. Otočné dveře jsou vhodné tam, kde je prostoru dostatek. Využívány jsou také pro skříně vestavěné pod stropem, kdy je výhodou snazší manipulace.

Členění prostoru

Výhody vestavěných skříní je dobré nepromarnit, ale naopak zúročit praktickým uspořádáním jejich úložného prostoru. Věci, které jsou nejčastěji používány, jsou samozřejmě u různých lidé různé, dobré ale je právě mít ty nejčastěji používané nejlépe dostupné. Návrh na to, kde budou jednotlivé police, šatní tyč a zásuvky na prádlo a méně rozměrné oblečení, je nejlépe předem dobře promyslet, nebo se o něm poradit s odborníkem. Vestavěnou skříň s běžným oblečením totiž budeme používat většinou denně...

U velkých vestavěných skříní umístěných daleko od oken není na škodu nechat do nich zabudovat vnitřní osvětlení. Osvětlení může mít ovládání buď mechanické, nebo automatické, kdy se světlo rozsvěcí při každém otevření skříně. Praktickými doplňky vnitřku vestavěných skříní jsou nejrůznější drátěné programy, proutěné koše, výsuvné police, zásuvky, koše, kravatníky, výklopné šatní tyče, výsuvné věšáky nebo botníky.

Doporučujeme

Články odjinud