Venkovní dlažba: co si pohlídat

Venkovní dlažba: co si pohlídat

Venkovní dlažba je důležitým architektonickým čistě stavebním doplňkem celé stavby, a je tedy jasné, že je třeba jejímu výběru, ale i realizaci věnovat náležitou pozornost.

Nabídka současného trhu je široká, to však nemusí být jen příležitostí pro nejlepší výběr, ale i možností, jak se „spálit“. Běžné parametry, jakými jsou rozměry nebo barva dílců, snadno posoudíme již v prodejně. Nároky na dlažbu, která bude muset dlouhá léta odolávat povětrnostním vlivům a zachovávat přitom požadované vlastnosti, jsou ale vysoké a rozpoznat parametry, jež tyto vlastnosti zaručí, je již obtížnější.

Základní vlastnosti

Pro odolnost venkovní dlažby jsou určující dvě technické vlastnosti – nasákavost a mrazuvzdornost. Na obou závisí to, jak dlažba bude odolávat povětrnostním vlivům. Voda spolu s mrazem totiž může být pro nedostatečně kvalitní dlažbu velmi rychle ničivým faktorem. Nasákavost se udává v procentech a na ní přímo závisí mrazuvzdornost dlažby. Pro splnění potřebných parametrů mrazuvzdornosti je třeba, aby venkovní dlažba měla nasákavost mezi 0,5 a 3 %. Při výběru dlažby se vyplatí zvolit osvědčeného, nejlépe tuzemského výrobce, u kterého je jistota, že ručí za kvalitu svého sortimentu a zároveň i snazší cesta pro případnou reklamaci. Mrazuvzdorná dlažba by měla odpovídat normě ČSN EN 14411, což renomovaní výrobci obkladů a dlažeb deklarují ve svých katalozích.

Otěruvdornost zaručí dlouhou službu

Další důležitou vlastností dlažby je její otěruvzdornost, díky níž můžeme odhadnout, jakou životnost bude mít námi vybraná dlažba. Stačí si ujasnit, co se na plánované dlažbě bude odehrávat – jaká bude zátěž, kolik lidí po ní bude přecházet, jaké jiné vlivy na ni budou působit – a můžeme pak odhadnout, jak odolnou dlažbu budeme potřebovat. Parametr otěruvzdornosti přesně určuje norma, která dělí glazované keramické materiály do skupin PEI 1 až PEI 5 přičemž platí, že čím je stupeň PEI vyšší, tím je dlažba odolnější. Pro venkovní terasy, vstupy do domů nebo zádveří se vyplatí vybrat dlažbu z kategorie PEI 4 nebo 5. Vysoká otěruvzdornost zaručí dlouhodobou životnost výrobku a při nákupu od seriózního výrobce se hodnotu PEI se zárukou dozvíme.

Pozor na skluz

Pro bezpečný pohyb po venkovní dlažbě nám ale nepostačí záruka trvanlivosti materiálu, přichází tak na řadu další důležitý parametr – protiskluznost dlažby. Na trhu najdeme speciální protiskluzné glazury a reliéfy, které jsou zárukou bezpečného pohybu po vlhké dlažbě. Tento parametr se označuje písmeny A, B, C přičemž A udává základní zvýšenou protiskluznost a C nejvyšší dosažitelnou protiskluznost pro bezpečnou chůzi bosou nohou. Na místech, kde chodíme převážně obutí, jako jsou například vstupy do domů, schody, terasy a balkóny je vhodné kombinovat různé typy reliéfů spolu s vhodnými protiskluznými glazurami.

K čemu bude dlažba sloužit

Pro výběr materiálu při pokládání venkovní dlažby je rozhodující funkce, kterou bude plnit. Jestliže si chcete např. vydláždit pouze vjezd do garáže, pak volíme menší dlaždice, které lépe rozloží tíhu auta a zmenší tak zátěž na určitou plochu dlažby. Zabrání to totiž případnému popraskání dlaždic, které by hrozilo při použití větších segmentů. Plochy využívané spíše rekreačně lze vydláždit většími přírodními kameny či deskovou dlažbou.

Dlažba není dno bazénu

Také poloha místa, kde má být dlažba položena, v rámci celého pozemku hraje důležitou roli. Pokud plánujeme dlažbu v místech, kde hrozí, že se v nich bude po dešti držet voda, vyplatí se ještě před pokládkou zajistit odvodnění tohoto území – zřídit drenáž. Ta má tu výhodu, že může být zároveň podkladovou plochou pro budoucí pevnou dlažbu. Drenáž sestává z drceného štěrku vrstveného do výšky asi patnácti centimetrů. Taková vrstva se musí dostatečně upěchovat a zpevnit. Do štěrku je také vhodné umístit speciální drenážní dlaždice.

Alternativy – oblázky, kámen, cihly…

  • Dlažbou nemusí být vždy jen klasická keramická dlaždice. V exteriéru může být velmi působivá dlažba, jejíž povrch tvoří říční oblázky, jejichž výhodou je kromě ozvláštňujícího efektu i nižší cena. Tunu praného kačírku pro okrasné účely pořídíte za cenu od 200 do 250 Kč bez DPH. Oblázky se pokládají na spodní vrstvu štěrkové drti a jejich prorůstání plevelem zabráníme položením vodopropustné fólie.
  • Ne všude se hodí v poslední době velmi populární zámková dlažba. Například u domu, jehož podezdívka je postavena z přírodního kamene se zámková dlažba příliš nehodí.podobně jako u horských staveb, roubenek apod. V těchto případech oceníme nabídku kamenné dlažby – vápenců, pískovců, břidlic a křemenců.
  • Jinou alternativou s dlouhou tradicí jsou dlažební cihly – klinery, cihly, které se vypalují za vysokých teplot a jsou určeny pro venkovní použití. Snadno se pokládají a jejich výhodou je i snadná údržba a trvanlivost. Bohužel ale nelze poškozené dílce nahrazovat běžnou pálenou cihlou, která brzy „odejde“.

Doporučujeme

Články odjinud