Velká přehlídka malých vodních čerpadel: Kdy vám přijdou vhod?

Velká přehlídka malých vodních čerpadel: Kdy vám přijdou vhod?

Někdo potřebuje zalévat zahrádku, jiný řeší otázku zásobování domácnosti vodou, další se musí popasovat se zaplaveným sklepem… V těchto případech, ale i mnoha dalších, přijdou vhod čerpadla, která si můžou poradit s pitnou, užitkovou nebo i kalovou vodou.

Voda je vzácná surovina, zejména ta pitná. Což je i důvod, proč se u některých novostaveb jejich majitelé rozhodli pro takzvaný dvojí rozvod vody – pitná zůstává v kuchyni, pro další provoz domu se využívá užitková. Že to není váš případ?

Nevadí, i tak by byla škoda nevyužít třeba vodu studniční, spodní, pramenitou či dešťovou například k zalévání zahrádky, splachování toalety, praní pračky… Abyste však dokázali dostat vodu z bodu A do bodu B, potřebujete čerpadlo. Existuje jich řada, tak si je pojďme představit.

Co všechno umí

Světem vodních čerpadel, jež lze využít na zahradě i na chatě či chalupě, nás provede Bohdan Drobný ze společnosti Husqvarna.

Zahradní čerpadla:

Jsou snadno přenosná, o různém výkonu a umějí čerpat vodu do určité hloubky (jako maximum se udává 7 až 8 metrů pod úrovní země) a odvádět ji do určité vzdálenosti, třeba až 55 metrů. Tato čerpadla často využívají zahrádkáři a majitelé zahrad, kteří ocení jednoduché kompaktní zařízení pro závlahu například ze studny nebo retenční nádrže na dešťovku. Samotné čerpadlo postavíte poblíž vodního zdroje, do studny či nádrže ponoříte sací hadici (optimálně se sacím košem se zpětnou klapkou).

Přístroje bývají vybaveny ochranou proti stříkající vodě, ovšem nikoli proti dešti, nevhodná je i montáž do vlhkých prostředí. Proto byste je neměli nechávat venku, když prší. Zahradní čerpadla zpravidla pracují v režimu „on/off“, nikoli automaticky.

Sudová čerpadla:

Jak už napovídá název, jsou výhradně určená pro zahrádkáře, přesněji pro ruční zalévání, případně pro napojení jednoduchého nadzemního zavlažovače pro trávník. Tato ponorná zařízení se instalují do sudu i jiné nádrže na dešťovou vodu. Díky výkonu těchto čerpadel pak můžete distribuovat vodu do vzdálenosti maximálně 30 metrů od zdroje.

Domácí vodní automaty:

V podstatě jde o dokonalejší obdobu zahradního čerpadla, jsou vybaveny praktickými funkcemi navíc (tlakový spínač s pojistkou chodu nasucho, průtokový senzor, řídicí elektronika). A jak už název naznačuje, pracují automaticky, stačí je zapnout. Často se používají pro závlahu zahrady, ať už ruční, nebo s využitím nadzemních zavlažovačů včetně automatických, ale lze je užít i pro zásobování domácností vodou.

Domácí vodní automaty s tlakovým spínačem s pojistkou chodu nasucho fungují v automatickém režimu (auto on/off). Automaty pracují pod stálým tlakem, bez výkyvů, na rozdíl od níže zmiňovaných vodáren, a dokážou dopravit vodu třeba i do vzdálenosti 50 metrů.

Domácí vodárny:

Primárně jsou určeny pro zásobování vodou menších domácností, chat a chalup. Stejně jako automaty disponují integrovaným tlakovým spínačem (funkce auto on/off) s pojistkou chodu nasucho, navíc jsou vybaveny tlakovou nádobou na vodu. Díky ní je spínání čerpadla při odběru vody méně časté, tím dochází k úspoře energie za provoz (voda z nádrže putuje potrubím pod menším tlakem, než když ji vodárna čerpá ze zdroje) – pokud například potřebujete vodu jen k umytí nádobí nebo spláchnutí toalety.

Domácí vodárny se dají využít i pro ruční závlahu nebo napojení jednoduchých nadzemních zavlažovačů, z důvodu výkyvu tlaku v potrubí se nehodí pro automatickou závlahu. Od zdroje vody můžou být vzdáleny i 20 metrů.

Ponorná tlaková čerpadla:

Tam, kde jsou zahradní čerpadla, domácí vodárny či domácí vodní automaty limitovány sací hloubkou (maximálně do 8 metrů), přicházejí na řadu ponorná tlaková čerpadla. Noří se přímo do studny nebo hluboké nádrže. Nabízejí se v několika výkonnostních třídách a bývají opatřena buď plovákovým spínačem pro ochranu chodu nasucho, nebo tlakovým spínačem s pojistkou chodu nasucho, pracují plně automaticky.

V dnešní době je stále modernější pořizovat si vrtané studny (hluboké studny například 20 m a více, o průměru 10 cm a více) a i pro ně existují čerpadla, jež lze ponořit do velkých hloubek. Tato čerpadla jsou schopna dopravit vodu do vzdálenosti 50 metrů.

Ponorná čerpadla na odčerpávání čisté nebo mírně znečištěné vody:

Využijete je například tehdy, když potřebujete odčerpat vodu z bazénu nebo jezírka či zatopené šachty. Dokážou přečerpávat velké objemy vody s drobnými částicemi, ovšem do menší vzdálenosti (asi 10 až 30 metrů) a pracují s menším tlakem.

Jsou opatřena plovákovým spínačem pro případ chodu nasucho, některé modely i hladinovým spínačem, jenž zaručuje automatický provoz čerpadla – například pokud se vám pravidelně ve sklepě objevuje podzemní voda, čerpadlo s hladinovým spínačem lze nastavit tak, aby vždy po nastoupání určité výšky hladiny začalo automaticky pracovat. Pak jsou tato čerpadla stabilně umístěna například ve zmiňovaném sklepě.

Ponorná kalová čerpadla na odčerpávání znečištěné vody:

Pokud máte rekreační objekt v záplavové oblasti, hodí se vám právě tento typ. Pomáhají s likvidací zatopených částí domu, kdy voda obsahuje různé nečistoty a kaly, nebo se hodí pro odčerpávání znečištěné vody například na stavbě. Nabízí stejné funkce jako už zmiňované typy na čistou vodu. Pro odčerpávání septikové vody je nutné pořídit si čerpadlo se speciální řezací mechanikou.

Podle čeho vybírat

Pokud jste se nyní zorientovali v nabídce na trhu, je vám jasné, že neexistuje jediné správné čerpadlo. Na jaké otázky byste si při jeho výběru měli odpovědět?

  • K čemu ho budete používat. Chcete-li díky němu hlavně zalévat zahrádku, použijte čerpadlo primárně určené na zavlažování, pokud potřebujete přístroj k odvodňování, nabízí se sáhnout po ponorném kalovém nebo ponorném na čistou či mírně znečištěnou vodu.
  • Z jaké hloubky a do jaké vzdálenosti bude dopravovat vodu.
    Už jsme si řekli, že když se hladina vody nachází více než 7 až 8 metrů pod povrchem země, nelze použít zahradní čerpadla, vodní automaty ani domácí vodárny; zde budete muset sáhnout po ponorném tlakovém čerpadle.
  • S jakým tlakem pracují. Potřebujete-li jen umýt auto, pak si s patřičným tlakem netřeba lámat hlavu, ovšem jen kvůli tomu si asi čerpadlo nepořizujete. Pokud ho však chcete kvůli zavlažování s více postřikovači nebo pro zásobování domácnosti vodou, bez potřebného tlaku 3 až 6 barů se neobejdete.
  • Jakou bude čerpat vodu. Tady je odpověď snadná – buď čistou, případně pak i mírně znečištěnou, či výrazně špinavou.

Tlak a průtok: všechno spolu souvisí

Pro zalévání zahrádky musí čerpadlo nabídnout větší tlak a větší průtok vody. Ovšem větší tlak je potřebný i u zásobování domácností vodou, tady však stačí menší průtok. A když je nutné odčerpávat vodu ze zaplaveného sklepa, oceníte zařízení umožňující větší průtok, pracovat však může při menším tlaku.

Uveďme si příklad zahradních čerpadel – i tady máte na výběr více variant. „Ta základní o výkonu přibližně 600 až 650 W můžou přečerpat kolem maximálně 3000 litrů za hodinu, přičemž pracují s tlakem asi 3,6 baru a vodu dopraví zhruba do vzdálenosti 36 metrů. Kdežto zahradní čerpadla o přibližně dvojnásobném výkonu dokážou přečerpat kolem 5000 litrů za hodinu, zde počítejte s dopravou vody až do 50 metrů a přístroje pracují s tlakem kolem 5 barů,“ vysvětluje Bohdan Drobný.

Nepřehlédněte! U čerpadel se obecně uvádějí maximální hodnoty, přičemž ale platí, že s větší vzdáleností od zdroje se jeho výkon snižuje. Příklad: Na zahradní čerpadlo u zásobníku na dešťovku chcete napojit hadici o průměru 13 mm a délce 20 metrů a vést ji k zavlažovači. Jako maximální údaje výrobce udává tlak 2 bary, prakticky však potřebujete čerpadlo o tlaku 2,56 baru. A kdybyste vodu čerpali ze studny, kde je výškový rozdíl 5 metrů, potřebujete čerpadlo o tlaku 3,06 baru.

Bezpečnost a hlučnost

Mnohá čerpadla pracují díky přívodu elektřiny. Pokud však máte chalupu bez elektrického proudu, poohlédněte se po čerpadlech benzinových, na trhu jsou omezeně k dostání i aku zařízení. Co vám zaručí bezpečný provoz? „Veškerá čerpadla se konstruují tak, aby se do motoru nedostala voda.

U ponorných čerpadel je zřejmé, že budou zvnějšku ve stálém kontaktu s vodou; jejich IP (protiproudová ochrana) se označuje například čísly IPX7, IPX8. Ostatní čerpadla už nejsou speciálně chráněná při kontaktu s vlhkým prostředím, proto není rozumné nechávat je venku například za deště – ostatně dají se snadno schovat třeba do zahradního domku nebo dílny,“ říká odborník. A dodává, že zatímco u zahradních či ponorných čerpadel jejich uživatelé až tak neřeší otázku hlučnosti přístroje, u domácích vodáren i domácích vodních automatů instalovaných v interiéru jde o sledovaný parametr (u nich se hlučnost pohybuje v rozmezí 75 dB až 87 dB).

Musíme je zazimovat?

Nyní vám tahle otázka může přijít vzdálená, ale když se léto překulí v podzim, je třeba si na ni odpovědět. „Ponorná tlaková čerpadla jsou instalovaná v takové hloubce, kde voda nezamrzá, ale všechna ostatní je vhodné zazimovat. Stačí je odpojit od elektrické energie a vypustit zbytkovou vodu – většina čerpadel je vybavená výpustným ventilem.

U domácích vodáren ještě doporučuji zkontrolovat tlak v tlakové nádrži, který by měl být 1,5 až 1,7 baru, případně zde ještě vyčistit filtry,“ nabádá Bohdan Drobný. Nakonec čerpadlo otřete od případných nečistot a uložte ho na suché místo.


Článek vyšel v časopise Bydlení, stavby, reality.

Doporučujeme

Články odjinud