vytisknout velikost písma Velká galerie elektrických grilů: Jak vybrat ten nejlepší?

Milujete tu vůni a chuť grilovaného masa a zeleniny, ale nemáte k dispozici zahradu, kde byste mohli grilovat? Nezoufejte! S elektrickým grilem můžete všechny ty pochoutky připravit i na balkóně v paneláku.

Nabídka elektrických grilů na trhu je obrovská. Ceny začínají už na necelých čtyřech stovkách, za ty nejdražší pak dáte až deset tisíc. I proto může být při výběru zákazník často bezradný. Který typ vlastně koupit? Záleží jen na tom, na co vlastně chcete přístroj používat. Není totiž gril jako gril. Pokud si jen občas k snídani chcete připravit zapékané panini, vystačíte si s levnou variantou. Máte-li však chuť na pořádný steak nebo třeba grilovanou rybu, budete si muset připlatit. Abyste si domů přinesli ten nejlepší výrobek v poměru cena, kvalita a výkon, poradíme vám, na co se při rozhodování zaměřit.

Už dávno neplatí, že na rozpálené uhlíky patří jen pořádná flákota masa. Kuchař Adam Robenek vám v následujícím videu poradí, jak na grilu připravit vynikající grilované krevety:

Existují v podstatě dva typy elektrických grilů. Kontaktní a otevřené. Ty kontaktní mají přítlačnou grilovací desku i z horní strany, takže využívají tepla ze dvou grilovacích ploch současně. Grilování je tak rychlejší. Kromě steaků, zeleniny a ryb jsou vhodné i pro přípravu zapečených toastů a sendvičů. Využijete je zejména pro grilování v interiéru, kde oceníte, že "nezaprskají" okolí. Jsou obvykle také velmi kompaktní, takže při skladování nezaberou příliš místa.

Výhody elektrického grilu:

+ možnost grilovat i při nepříznivém počasí
(chlad, vítr, déšť…)

+ pokrm můžete připravovat i v uzavřené
místnosti

+ nemusíte shánět a skladovat dřevěné uhlí
a brikety

+ možnost plynulé regulace teploty

+ zdravější úprava pokrmů – většina tuku
z připravovaného masa je odváděna pryč,
takže jídlo je při servírování méně tučné

Nevýhody:

- potřebujete přístup k přívodu el. energie

- chybí „kouřová“ chuť pokrmu

- menší plocha pro přípravu pokrmů

Otevřené grily se vyznačují větší grilovací plochou. Dovolí vám proto připravit více jídla najednou. Velmi snadno se umývají a přenášejí. Vybírat můžete hned z několika druhů povrchů. Vedle teflonu je to keramická deska, grilovací kámen nebo terakota. Některé modely pak nabízejí oddělené grilovací plochy z různých materiálů. Můžete tak připravovat odděleně dva pokrmy najednou, aniž by se mísily chutě.

Bylinky | Užitková zahrada | Užitečná zahrada | Recepty

5 nejlepších receptů na grilování masa s bylinkami

Grilovací plocha u kontaktních i otevřených grilů může být rovná, žebrovaná nebo kombinovaná. U některých modelů je místo plné desky dokonce klasický grilovací rošt. Některé otevřené grily pak nabízejí příslušenství na přípravu raclette, kdy se na pánvičkách pod grilovací plochou dají ohřívat další potraviny nebo rozpékat sýr.

Jedním z nejdůležitějších kritérií pro výběr toho správného grilu je pak jeho výkon. Ten je v případě stolních elektrických přístrojů stejný jako hodnota příkonu. Zapamatujte si, že na slabém přístroji nikdy maso pořádně neogrilujete. Pro časté grilování nebo grilování pro více osob je třeba si pořídit model s výkonem 2 000 W a vyšším.

Zahradní doplňky | Užitečná zahrada | Recepty

Vodní gril: jak funguje a jaké jsou jeho výhody

Samozřejmostí by měl být také termostat, který umožňuje nastavení teploty. U nejlevnějších grilů ho nenajdete. Dražší modely pak obvykle umožňují nastavit teplotu krokově, zpravidla jsou nastaveny tři až čtyři různé teploty. Nejlepší je ale takový, kterým můžete teplotu libovolně plynule regulovat. Oceníte také přítomnost signalizační kontrolky, která vám podá informaci o dosažení zvolené teploty.

Zaměřit byste se ale měli i na další vlastnosti. U kontaktních grilů je to například nepřilnavý povrch. Ten vám umožní grilovat i bez použití oleje a navíc usnadní následné čištění. Velkou výhodou je také rozebíratelná konstrukce. Díky ní můžete některé části omýt po tekoucí vodou nebo je dokonce vložit do myčky. Dobře přístupná kvůli čištění by měla být i spirála grilu. V neposlední řadě pak určitě oceníte odkapávací nádobu, ve které se při přípravě pokrmů shromažďují tuk a mastnota.

Domácnost | Plánování a architektura | Interiér | Kuchyně | Architektura | Styly

Nejkrásnější kuchyně z celého světa. Která se líbí vám?

Domácnost | Kuchyně | Rychlovarná konvice

Jak vybrat správnou rychlovarnou konvici

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Samosběr jahod: Kde si nasbírat jahody a ušetřit? Přehled míst v celé ČR

Samosběr jahod: Kde si nasbírat jahody a ušet…

Milujete čerstvé jahody? Pokud člověk nemá zahradu a nechce jahody kupovat v obchodě, nabízí se samosběr jahod. Přinášíme vám přehled míst v jednotlivých krajích České republiky, kde si můžete nasbírat jahody.

17.  6.  2017 |
Jak připravit vynikající med z květů černého bezu

Jak připravit vynikající med z květů černého …

Na nachlazení, kašel, horečku i bolest v krku. Med z květů černého bezu je nejen chutný a voňavý, ale i zdravý. A jeho výroba nevyjde vůbec draze.

16.  6.  2017 |
Co dokáže na zahradě flox alias plamenka?

Co dokáže na zahradě flox alias plamenka?

Plamenka patří právem k nejoblíbenějším trvalkám, protože vytvoří květinovou bariéru přesně tam, kde ji potřebujete – u cesty, na záhoně či v nádobě. Květy hýří barvami, nádherně voní a lákají motýly. Co chtít víc?

20.  6.  2017 |
Přerostly vám doma květiny? Ostříhejte je!

Přerostly vám doma květiny? Ostříhejte je!

Většina pokojových rostlin řez nepotřebuje, ale občas se stane, že některá vyroste příliš do výšky či šířky anebo ztratí svůj původní tvar. Tehdy je čas sáhnout po nůžkách.

4.  6.  2017 |
Jak pěstovat jahody? Podle desatera

Jak pěstovat jahody? Podle desatera

Péče o jahody nespočívá jen ve výsadbě a sklizni. Je toho mnohem víc, aby jahody dávaly bohatou úrodu. Nabízíme vám přehled toho nejdůležitějšího, co jahodám vyhovuje a co potřebují.

30.  5.  2017 |