vytisknout velikost písma Velká galerie elektrických grilů: Jak vybrat ten nejlepší?

Milujete tu vůni a chuť grilovaného masa a zeleniny, ale nemáte k dispozici zahradu, kde byste mohli grilovat? Nezoufejte! S elektrickým grilem můžete všechny ty pochoutky připravit i na balkóně v paneláku.

Nabídka elektrických grilů na trhu je obrovská. Ceny začínají už na necelých čtyřech stovkách, za ty nejdražší pak dáte až deset tisíc. I proto může být při výběru zákazník často bezradný. Který typ vlastně koupit? Záleží jen na tom, na co vlastně chcete přístroj používat. Není totiž gril jako gril. Pokud si jen občas k snídani chcete připravit zapékané panini, vystačíte si s levnou variantou. Máte-li však chuť na pořádný steak nebo třeba grilovanou rybu, budete si muset připlatit. Abyste si domů přinesli ten nejlepší výrobek v poměru cena, kvalita a výkon, poradíme vám, na co se při rozhodování zaměřit.

Už dávno neplatí, že na rozpálené uhlíky patří jen pořádná flákota masa. Kuchař Adam Robenek vám v následujícím videu poradí, jak na grilu připravit vynikající grilované krevety:

Existují v podstatě dva typy elektrických grilů. Kontaktní a otevřené. Ty kontaktní mají přítlačnou grilovací desku i z horní strany, takže využívají tepla ze dvou grilovacích ploch současně. Grilování je tak rychlejší. Kromě steaků, zeleniny a ryb jsou vhodné i pro přípravu zapečených toastů a sendvičů. Využijete je zejména pro grilování v interiéru, kde oceníte, že "nezaprskají" okolí. Jsou obvykle také velmi kompaktní, takže při skladování nezaberou příliš místa.

Výhody elektrického grilu:

+ možnost grilovat i při nepříznivém počasí
(chlad, vítr, déšť…)

+ pokrm můžete připravovat i v uzavřené
místnosti

+ nemusíte shánět a skladovat dřevěné uhlí
a brikety

+ možnost plynulé regulace teploty

+ zdravější úprava pokrmů – většina tuku
z připravovaného masa je odváděna pryč,
takže jídlo je při servírování méně tučné

Nevýhody:

- potřebujete přístup k přívodu el. energie

- chybí „kouřová“ chuť pokrmu

- menší plocha pro přípravu pokrmů

Otevřené grily se vyznačují větší grilovací plochou. Dovolí vám proto připravit více jídla najednou. Velmi snadno se umývají a přenášejí. Vybírat můžete hned z několika druhů povrchů. Vedle teflonu je to keramická deska, grilovací kámen nebo terakota. Některé modely pak nabízejí oddělené grilovací plochy z různých materiálů. Můžete tak připravovat odděleně dva pokrmy najednou, aniž by se mísily chutě.

5 nejlepších receptů na grilování masa s bylinkami

5 nejlepších receptů na grilování masa s bylinkami

Grilovací plocha u kontaktních i otevřených grilů může být rovná, žebrovaná nebo kombinovaná. U některých modelů je místo plné desky dokonce klasický grilovací rošt. Některé otevřené grily pak nabízejí příslušenství na přípravu raclette, kdy se na pánvičkách pod grilovací plochou dají ohřívat další potraviny nebo rozpékat sýr.

Jedním z nejdůležitějších kritérií pro výběr toho správného grilu je pak jeho výkon. Ten je v případě stolních elektrických přístrojů stejný jako hodnota příkonu. Zapamatujte si, že na slabém přístroji nikdy maso pořádně neogrilujete. Pro časté grilování nebo grilování pro více osob je třeba si pořídit model s výkonem 2 000 W a vyšším.

Vodní gril: jak funguje a jaké jsou jeho výhody

Vodní gril: jak funguje a jaké jsou jeho výhody

Samozřejmostí by měl být také termostat, který umožňuje nastavení teploty. U nejlevnějších grilů ho nenajdete. Dražší modely pak obvykle umožňují nastavit teplotu krokově, zpravidla jsou nastaveny tři až čtyři různé teploty. Nejlepší je ale takový, kterým můžete teplotu libovolně plynule regulovat. Oceníte také přítomnost signalizační kontrolky, která vám podá informaci o dosažení zvolené teploty.

Zaměřit byste se ale měli i na další vlastnosti. U kontaktních grilů je to například nepřilnavý povrch. Ten vám umožní grilovat i bez použití oleje a navíc usnadní následné čištění. Velkou výhodou je také rozebíratelná konstrukce. Díky ní můžete některé části omýt po tekoucí vodou nebo je dokonce vložit do myčky. Dobře přístupná kvůli čištění by měla být i spirála grilu. V neposlední řadě pak určitě oceníte odkapávací nádobu, ve které se při přípravě pokrmů shromažďují tuk a mastnota.

Nejkrásnější kuchyně z celého světa. Která se líbí vám?

Nejkrásnější kuchyně z celého světa. Která se líbí vám?

Jak vybrat správnou rychlovarnou konvici

Jak vybrat správnou rychlovarnou konvici

Sledujte náš facebook


Nejčtenější články

Nejlepší houbařské lokality v Česku: Kde vždy rostou?

Nejlepší houbařské lokality v Česku: Kde vždy…

Je to k vzteku, když slyšíte, jak rostou houby, a pak se vrátíte z lesa s prázdnou. Kam vyrazit?

5.  9.  2021 |
Markéta Žídková
Houby
Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Díky vydatným dešťům, které v posledních dnech zalily Česko, a také příznivým teplotám, houby znovu pomalu začínají růst, i když samozřejmě zdaleka ne všude. Podle mykologů a meteorologů se ale v nadcházejícím období babího léta můžeme těšit na pořádnou nadílku. Počasí zkrátka bude houbařům přát. Kam tedy v Česku vyrazit na houby, kde vás čekají nejlepší úlovky? V textu najdete tipy kraj po kraji (hledáte-li jen svůj kraj, sjeďte si v článku níže na příslušnou oblast).

1.  9.  2021 |
Lenka Chvostová
Pozice psa ve spánku prozradí, jak se cítí a zda není nemocný

Pozice psa ve spánku prozradí, jak se cítí a …

Stejně jako lidé i psi spí v různých polohách. Někteří spí nejčastěji na boku, jiní v klubíčku a další zase na zádech s tlapami ve vzduchu. Vypozoruje-li jejich páníček jejich nejoblíbenější polohu, může se toho o svém chlupatém příteli hodně naučit.

28.  8.  2021 |
Lucie Kořistová
Pes
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořké hřiby. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

28.  7.  2021 |
Markéta Žídková
Hřib žlučníkHřib satanNejedlé hřibyJedovaté hřibyHouby
Větrolam na zahradu: Vysaďte si ochranu před větrem

Větrolam na zahradu: Vysaďte si ochranu před …

Krásná zahrada, kde chcete pobývat, ovšem s jedním negativem: silným větrem, který dokáže potrápit v kteroukoliv roční dobu. Je to váš případ? Ukážeme vám, jak může pomoci větrolam a z čeho jej vysadit.

8.  9.  2021 |
Kateřina Hradová
Okrasná zahrada