vytisknout velikost písma Velká galerie elektrických grilů: Jak vybrat ten nejlepší?

Milujete tu vůni a chuť grilovaného masa a zeleniny, ale nemáte k dispozici zahradu, kde byste mohli grilovat? Nezoufejte! S elektrickým grilem můžete všechny ty pochoutky připravit i na balkóně v paneláku.

Nabídka elektrických grilů na trhu je obrovská. Ceny začínají už na necelých čtyřech stovkách, za ty nejdražší pak dáte až deset tisíc. I proto může být při výběru zákazník často bezradný. Který typ vlastně koupit? Záleží jen na tom, na co vlastně chcete přístroj používat. Není totiž gril jako gril. Pokud si jen občas k snídani chcete připravit zapékané panini, vystačíte si s levnou variantou. Máte-li však chuť na pořádný steak nebo třeba grilovanou rybu, budete si muset připlatit. Abyste si domů přinesli ten nejlepší výrobek v poměru cena, kvalita a výkon, poradíme vám, na co se při rozhodování zaměřit.

Už dávno neplatí, že na rozpálené uhlíky patří jen pořádná flákota masa. Kuchař Adam Robenek vám v následujícím videu poradí, jak na grilu připravit vynikající grilované krevety:

Existují v podstatě dva typy elektrických grilů. Kontaktní a otevřené. Ty kontaktní mají přítlačnou grilovací desku i z horní strany, takže využívají tepla ze dvou grilovacích ploch současně. Grilování je tak rychlejší. Kromě steaků, zeleniny a ryb jsou vhodné i pro přípravu zapečených toastů a sendvičů. Využijete je zejména pro grilování v interiéru, kde oceníte, že "nezaprskají" okolí. Jsou obvykle také velmi kompaktní, takže při skladování nezaberou příliš místa.

Výhody elektrického grilu:

+ možnost grilovat i při nepříznivém počasí
(chlad, vítr, déšť…)

+ pokrm můžete připravovat i v uzavřené
místnosti

+ nemusíte shánět a skladovat dřevěné uhlí
a brikety

+ možnost plynulé regulace teploty

+ zdravější úprava pokrmů – většina tuku
z připravovaného masa je odváděna pryč,
takže jídlo je při servírování méně tučné

Nevýhody:

- potřebujete přístup k přívodu el. energie

- chybí „kouřová“ chuť pokrmu

- menší plocha pro přípravu pokrmů

Otevřené grily se vyznačují větší grilovací plochou. Dovolí vám proto připravit více jídla najednou. Velmi snadno se umývají a přenášejí. Vybírat můžete hned z několika druhů povrchů. Vedle teflonu je to keramická deska, grilovací kámen nebo terakota. Některé modely pak nabízejí oddělené grilovací plochy z různých materiálů. Můžete tak připravovat odděleně dva pokrmy najednou, aniž by se mísily chutě.

5 nejlepších receptů na grilování masa s bylinkami

5 nejlepších receptů na grilování masa s bylinkami

Grilovací plocha u kontaktních i otevřených grilů může být rovná, žebrovaná nebo kombinovaná. U některých modelů je místo plné desky dokonce klasický grilovací rošt. Některé otevřené grily pak nabízejí příslušenství na přípravu raclette, kdy se na pánvičkách pod grilovací plochou dají ohřívat další potraviny nebo rozpékat sýr.

Jedním z nejdůležitějších kritérií pro výběr toho správného grilu je pak jeho výkon. Ten je v případě stolních elektrických přístrojů stejný jako hodnota příkonu. Zapamatujte si, že na slabém přístroji nikdy maso pořádně neogrilujete. Pro časté grilování nebo grilování pro více osob je třeba si pořídit model s výkonem 2 000 W a vyšším.

Vodní gril: jak funguje a jaké jsou jeho výhody

Vodní gril: jak funguje a jaké jsou jeho výhody

Samozřejmostí by měl být také termostat, který umožňuje nastavení teploty. U nejlevnějších grilů ho nenajdete. Dražší modely pak obvykle umožňují nastavit teplotu krokově, zpravidla jsou nastaveny tři až čtyři různé teploty. Nejlepší je ale takový, kterým můžete teplotu libovolně plynule regulovat. Oceníte také přítomnost signalizační kontrolky, která vám podá informaci o dosažení zvolené teploty.

Zaměřit byste se ale měli i na další vlastnosti. U kontaktních grilů je to například nepřilnavý povrch. Ten vám umožní grilovat i bez použití oleje a navíc usnadní následné čištění. Velkou výhodou je také rozebíratelná konstrukce. Díky ní můžete některé části omýt po tekoucí vodou nebo je dokonce vložit do myčky. Dobře přístupná kvůli čištění by měla být i spirála grilu. V neposlední řadě pak určitě oceníte odkapávací nádobu, ve které se při přípravě pokrmů shromažďují tuk a mastnota.

Nejkrásnější kuchyně z celého světa. Která se líbí vám?

Nejkrásnější kuchyně z celého světa. Která se líbí vám?

Jak vybrat správnou rychlovarnou konvici

Jak vybrat správnou rychlovarnou konvici

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Mysleli jste si, že letos houby možná vůbec neporostou? Pak budete překvapeni. V posledních dnech nosí houbaři domů plné košíky. Zjistili jsme pro vás, kde aktuálně houby rostou a jaké. Mrkněte se na galerii úlovků ze sezóny 2019.

28.  5.  2019 |
Jak zaštipovat rajčata? Jednoduchý návod pro začátečníky

Jak zaštipovat rajčata? Jednoduchý návod pro …

Zaštipování rajčat je jednoduché, přesto byste ho ale neměli podceňovat. Pokud ho totiž uděláte správně, máte velkou šanci na kvalitní úrodu.

4.  6.  2019 |
Samosběr jahod 2019: Kde si nasbírat jahody a ušetřit? Přehled míst v celé ČR

Samosběr jahod 2019: Kde si nasbírat jahody a…

Milujete čerstvé jahody? Pokud člověk nemá zahradu a nechce jahody kupovat v obchodě, nabízí se samosběr jahod. Přinášíme vám přehled míst v jednotlivých krajích České republiky, kde si můžete nasbírat jahody.

12.  6.  2019 |
Mšice a boj proti nim

Mšice a boj proti nim

Mšice jsou nejčastěji se vyskytujícím škůdcem, který napadá téměř jakýkoliv rostlinný druh. Překvapit vás mohou nejen na zahradě, ale i v bytě. Z rostlin sají šťávu, tím je připravují o živiny a oslabují je, navíc se velmi rychle množí. Když už se na rostlinách objeví, je proto nutné urychleně zakročit. Jak je poznáte a jak s nimi bojovat?

28.  5.  2019 |
Recept, který musíte vyzkoušet: Bezinková limonáda

Recept, který musíte vyzkoušet: Bezinková lim…

Květy bezu černého si možná běžně sušíte nebo z nich děláte bezinkový sirup. Vyzkoušeli jste ale už někdy domácí bezinkovou limonádu? Pokud ne, neváhejte a pusťte se do její přípravy. Je výborná a ve vedru vás osvěží.

7.  6.  2019 | | 2 N/A