vytisknout velikost písma Velká galerie elektrických grilů: Jak vybrat ten nejlepší?

Milujete tu vůni a chuť grilovaného masa a zeleniny, ale nemáte k dispozici zahradu, kde byste mohli grilovat? Nezoufejte! S elektrickým grilem můžete všechny ty pochoutky připravit i na balkóně v paneláku.

Nabídka elektrických grilů na trhu je obrovská. Ceny začínají už na necelých čtyřech stovkách, za ty nejdražší pak dáte až deset tisíc. I proto může být při výběru zákazník často bezradný. Který typ vlastně koupit? Záleží jen na tom, na co vlastně chcete přístroj používat. Není totiž gril jako gril. Pokud si jen občas k snídani chcete připravit zapékané panini, vystačíte si s levnou variantou. Máte-li však chuť na pořádný steak nebo třeba grilovanou rybu, budete si muset připlatit. Abyste si domů přinesli ten nejlepší výrobek v poměru cena, kvalita a výkon, poradíme vám, na co se při rozhodování zaměřit.

Už dávno neplatí, že na rozpálené uhlíky patří jen pořádná flákota masa. Kuchař Adam Robenek vám v následujícím videu poradí, jak na grilu připravit vynikající grilované krevety:

Existují v podstatě dva typy elektrických grilů. Kontaktní a otevřené. Ty kontaktní mají přítlačnou grilovací desku i z horní strany, takže využívají tepla ze dvou grilovacích ploch současně. Grilování je tak rychlejší. Kromě steaků, zeleniny a ryb jsou vhodné i pro přípravu zapečených toastů a sendvičů. Využijete je zejména pro grilování v interiéru, kde oceníte, že "nezaprskají" okolí. Jsou obvykle také velmi kompaktní, takže při skladování nezaberou příliš místa.

Výhody elektrického grilu:

+ možnost grilovat i při nepříznivém počasí
(chlad, vítr, déšť…)

+ pokrm můžete připravovat i v uzavřené
místnosti

+ nemusíte shánět a skladovat dřevěné uhlí
a brikety

+ možnost plynulé regulace teploty

+ zdravější úprava pokrmů – většina tuku
z připravovaného masa je odváděna pryč,
takže jídlo je při servírování méně tučné

Nevýhody:

- potřebujete přístup k přívodu el. energie

- chybí „kouřová“ chuť pokrmu

- menší plocha pro přípravu pokrmů

Otevřené grily se vyznačují větší grilovací plochou. Dovolí vám proto připravit více jídla najednou. Velmi snadno se umývají a přenášejí. Vybírat můžete hned z několika druhů povrchů. Vedle teflonu je to keramická deska, grilovací kámen nebo terakota. Některé modely pak nabízejí oddělené grilovací plochy z různých materiálů. Můžete tak připravovat odděleně dva pokrmy najednou, aniž by se mísily chutě.

5 nejlepších receptů na grilování masa s bylinkami

5 nejlepších receptů na grilování masa s bylinkami

Grilovací plocha u kontaktních i otevřených grilů může být rovná, žebrovaná nebo kombinovaná. U některých modelů je místo plné desky dokonce klasický grilovací rošt. Některé otevřené grily pak nabízejí příslušenství na přípravu raclette, kdy se na pánvičkách pod grilovací plochou dají ohřívat další potraviny nebo rozpékat sýr.

Jedním z nejdůležitějších kritérií pro výběr toho správného grilu je pak jeho výkon. Ten je v případě stolních elektrických přístrojů stejný jako hodnota příkonu. Zapamatujte si, že na slabém přístroji nikdy maso pořádně neogrilujete. Pro časté grilování nebo grilování pro více osob je třeba si pořídit model s výkonem 2 000 W a vyšším.

Vodní gril: jak funguje a jaké jsou jeho výhody

Vodní gril: jak funguje a jaké jsou jeho výhody

Samozřejmostí by měl být také termostat, který umožňuje nastavení teploty. U nejlevnějších grilů ho nenajdete. Dražší modely pak obvykle umožňují nastavit teplotu krokově, zpravidla jsou nastaveny tři až čtyři různé teploty. Nejlepší je ale takový, kterým můžete teplotu libovolně plynule regulovat. Oceníte také přítomnost signalizační kontrolky, která vám podá informaci o dosažení zvolené teploty.

Zaměřit byste se ale měli i na další vlastnosti. U kontaktních grilů je to například nepřilnavý povrch. Ten vám umožní grilovat i bez použití oleje a navíc usnadní následné čištění. Velkou výhodou je také rozebíratelná konstrukce. Díky ní můžete některé části omýt po tekoucí vodou nebo je dokonce vložit do myčky. Dobře přístupná kvůli čištění by měla být i spirála grilu. V neposlední řadě pak určitě oceníte odkapávací nádobu, ve které se při přípravě pokrmů shromažďují tuk a mastnota.

Nejkrásnější kuchyně z celého světa. Která se líbí vám?

Nejkrásnější kuchyně z celého světa. Která se líbí vám?

Jak vybrat správnou rychlovarnou konvici

Jak vybrat správnou rychlovarnou konvici

Sledujte náš facebook


Nejčtenější články

Jak uskladnit dřevo na topení? 30 nápadů na originální dřevníky, za něž se nebudete stydět

Jak uskladnit dřevo na topení? 30 nápadů na o…

Pokud doma topíte dřevem, určitě řešíte, kam a jak uskladnit palivové dříví. Dřevo se sice dá vyskládat do nevzhledných stěn, ale proč by vám měly hyzdit pozemek? Povyšte skládání dřeva na umění a své zásoby uchovávejte tak, aby vás pohled na ně těšil. Zapojit fantazii se vyplatí i v případě, že potřebujete uskladnit jen pár polínek na grilování.

21.  1.  2023 |
Lucie Kořistová
Palivové dříví
Masopusty 2023 v ČR: Které byste si neměli nechat ujít?

Masopusty 2023 v ČR: Které byste si neměli ne…

Dlouho očekávané období veselení a hodování je tu! Pokud se rádi bavíte, milujete karnevaly, průvody masek a klasické české zabijačkové pochoutky, nenechte si ujít některý z masopustů, které se budou konat! Zmapovali jsme pro vás situaci po celé České republice a našli ty nejzajímavější.

24.  1.  2023 |
Kateřina HradováJakub Švec inf
MasopustZábavaVolný čas
Hromnice jako předzvěst jara: Znáte jejich původ a tradice s nimi spojené?

Hromnice jako předzvěst jara: Znáte jejich pů…

I když se nás zima ještě drží, můžeme s nadějí přivítat prodlužující se dny coby předzvěst blížícího se jara. Příležitostí k tomu jsou Hromnice. Už naši předkové, a dokonce i staří Keltové každoročně vítali jaro, světili svíčky a dodržovali nejrůznější zvyky s cílem ochránit své blízké a majetek. Keltové nazývali tento svátek Imbolc. Víte, jak Hromnice souvisejí se svátkem Uvedení Páně do chrámu, které tradice a pranostiky jsou s nimi spojeny?

31.  1.  2023 |
Jiřina Sivcová
Svátek
7 věcí, na které musíte dát pozor při pěstování zamiokulkasu

7 věcí, na které musíte dát pozor při pěstová…

Zamiokulkas patří mezi nejoblíbenější pokojové rostliny. Ač vypadá exoticky, jeho pěstování není náročné. Je příkladem moderní rostliny, o kterou se nemusíte nijak specificky starat, přesto nadělá spoustu parády. Užitečné rady nejen pro začátečníky najdete i ve videu v úvodu článku.

12.  1.  2023 |
Kateřina Hradová
Výživa a hnojeníPokojové rostlinyPěstováníOchrana a péčeChoroby a škůdciExotika
Jen s vyschlým dřevem zatopíte dobře! Kde a jak je nechat vyschnout a kde je skladovat?

Jen s vyschlým dřevem zatopíte dobře! Kde a j…

Nezáleží na tom, zda dřevem vytápíte celý rodinný dům, potřebujete na chalupě zatopit v kamnech či jen rozdělat oheň, abyste si mohli opéct buřty. Ve všech případech budete potřebovat dřevo, které dobře hoří, tedy takové, které správně vyschlo. Jak na to?

28.  1.  2023 |
Lucie Kořistová
DřevníkPalivové dříví