vytisknout velikost písma Velikonoční osení nevyhazujte, vypijte ho!

Pokud jste si někdy k Velikonocům chystali jako dekoraci zelené osení, symbolizující probouzení přírody a příchod jara, víte, že po svátcích vydrží pěkné jen krátce.

Jakmile totiž lístky přerostou, začnou se ohýbat a už to není ono. Co ale s takovým osením udělat? Zužitkujte ho!

Konec zimy a příchod jara s sebou často přináší pocity únavy či deprese, proti nimž odborníci doporučují bojovat mimo jiné zdravou výživou a zvýšeným příjmem ovoce a zeleniny (připomeňme si, že standardní doporučená denní dávka jsou dvě až čtyři porce ovoce a tři až pět porcí zeleniny).

Klepněte pro větší obrázek
Ječmen ani jiné rostliny by při zpracování neměly vůbec přijít do styku s kovem, protože ten ničí některé zdravé látky v nich obsažené

Dopřejte svému tělu to, co potřebuje

Vzrostlé osení je škoda vyhodit, když se dá využít coby ideální zdroj látek, které zvyšují obranyschopnost organizmu a jeho schopnost bojovat s civilizačními chorobami. Nejlépe se pro tyto účely hodí mladý ječmen, příznivě působící také při překyselení žaludku, nespavosti a migréně.

V současnosti je hodně oblíbený a prodává se za nemalé peníze ve formě prášku (míchá se s vodou), protože velké množství chlorofylu, vitaminů, kvalitních bílkovin, minerálních látek, esenciálních aminokyselin a antioxidantů, které obsahuje, představuje doslova elixír zdraví – například chlorofyl má protizánětlivé a dezinfekční účinky, urychluje hojení ran a zlepšuje přenos kyslíku, čímž zvyšuje výkon orgánů a brání vzniku infekcí.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Zeleninové, ovocné i bylinkové nápoje, ve světě známé pod pojmem smoothies, se dají kombinovat, ale i tady platí, že v jednoduchosti je síla  

Syrové šťávy jako elixír zdraví

Jak takový elixír z osení získat? Stačí, když lístky ostříháte a zpracujete v odšťavňovači nebo v mixéru (v tom případě k nim přidejte asi skleničku vody). Šťávu, kterou získáte (zhruba 0,5 až 1 decilitr), vypijte samostatně nebo dolijte vodou do množství půl litru. Chuť ječmene bohužel není nic moc, takže pokud budete chtít, nápoj si zkuste vylepšit přidáním například ananasové nebo mrkvové šťávy na úkor vody.

 

Zajistěte si celoroční zdroj ječmene

Nemusíte být majitelem pole, stačí i obyčejný truhlík naplněný zeminou nebo jen miska, kam nasypete osivo ječmene. Za deset dní bude v příznivých podmínkách vzrostlé tak akorát pro sklizeň, kterou je možné za nějakou dobu opakovat. Postupným výsevem si tak zajistíte pravidelný zdroj pro přípravu vitaminového nápoje. 

 
Klepněte pro větší obrázek
Zelená barva, ale různé zdroje: okurek s celerem, kiwi, brokolice 

Nepočítejte, že jediná ochutnávka s vámi udělá zázraky. Aby se projevily kýžené účinky, je vhodné pít jeden nápoj denně, a to po dobu minimálně tří měsíců. Po absolvování takovéto jarní detoxikační kúry si teprve můžete vyhodnotit, jak se cítíte, a podle toho se rozhodnout, zda budete pokračovat dál. Jeden měsíc je málo, organizmus se teprve začíná čistit, což může zapříčinit přechodné zhoršení stavu. 

Najděte si nejoblíbenější chuť

K přípravě takovýchto nápojů se jako základ dají použít i bylinky, které pěstujete na zahradě nebo rostou volně v přírodě, například vojtěška, jetel, polníček, špenát, kopřiva, sedmikrásky, jitrocel, pampeliška, řebříček, kostival, kontryhel a další – dají se různě kombinovat.

Klepněte pro větší obrázek
Rozmanité barvy tekutin přilákají i děti: také pro ně jsou tyto nápoje vhodné  

I v tomto případě platí, že rostliny je třeba sbírat pouze na čistých místech. Nápoje nedochucujte ani citronem, ani medem či cukrem a konzumujte je pokud možno hned. V ledničce vydrží maximálně do dalšího dne, okysličování výrazně redukuje kvalitu.

Foto: Shutterstock, Profimedia

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Pět nejlepších receptů z cukety

Pět nejlepších receptů z cukety

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  7.  2017 | | 2 N/A
Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování.…

Nejen děti, ale ani mnozí dospělí nedají bez kečupu ani ránu. Nejedno dítko jím vylepšuje i řízek. Tak proč si ho nevyrobit z vlastní úrody, alespoň máte jistotu, že je ze zralých, zdravých rajčátek.

24.  8.  2017 |
Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěstování

Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěst…

Rakytník má neuvěřitelně kyselé plody – to proto, že obsahuje obrovské množství vitamínu C. Ještě tento zázračný keř v zahradě nemáte?

30.  6.  2017 |
Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Žampion zápašný (odborně Pečárka zápašná) je nejnebezpečnější houbou pro houbaře, protože málokdo čeká, že i žampiony mají své jedovaté zástupce.

3.  9.  2017 |
Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí máslo

Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí másl…

Pokud si doma vyrobíte vlastní máslo, máte zaručeno, že je čerstvé a nikoliv rozmrazené po dvou letech ze skladových zásob. Při přípravě klasického másla oproti cenám v obchodě příliš neušetříte, pokud máte rádi bylinkové či slané máslo, pak se domácí výroba vyplatí i finančně.

10.  9.  2017 |