vytisknout velikost písma Velikonoční osení nevyhazujte, vypijte ho!

Pokud jste si někdy k Velikonocům chystali jako dekoraci zelené osení, symbolizující probouzení přírody a příchod jara, víte, že po svátcích vydrží pěkné jen krátce.

Jakmile totiž lístky přerostou, začnou se ohýbat a už to není ono. Co ale s takovým osením udělat? Zužitkujte ho!

Konec zimy a příchod jara s sebou často přináší pocity únavy či deprese, proti nimž odborníci doporučují bojovat mimo jiné zdravou výživou a zvýšeným příjmem ovoce a zeleniny (připomeňme si, že standardní doporučená denní dávka jsou dvě až čtyři porce ovoce a tři až pět porcí zeleniny).

Klepněte pro větší obrázek
Ječmen ani jiné rostliny by při zpracování neměly vůbec přijít do styku s kovem, protože ten ničí některé zdravé látky v nich obsažené

Dopřejte svému tělu to, co potřebuje

Vzrostlé osení je škoda vyhodit, když se dá využít coby ideální zdroj látek, které zvyšují obranyschopnost organizmu a jeho schopnost bojovat s civilizačními chorobami. Nejlépe se pro tyto účely hodí mladý ječmen, příznivě působící také při překyselení žaludku, nespavosti a migréně.

V současnosti je hodně oblíbený a prodává se za nemalé peníze ve formě prášku (míchá se s vodou), protože velké množství chlorofylu, vitaminů, kvalitních bílkovin, minerálních látek, esenciálních aminokyselin a antioxidantů, které obsahuje, představuje doslova elixír zdraví – například chlorofyl má protizánětlivé a dezinfekční účinky, urychluje hojení ran a zlepšuje přenos kyslíku, čímž zvyšuje výkon orgánů a brání vzniku infekcí.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Zeleninové, ovocné i bylinkové nápoje, ve světě známé pod pojmem smoothies, se dají kombinovat, ale i tady platí, že v jednoduchosti je síla  

Syrové šťávy jako elixír zdraví

Jak takový elixír z osení získat? Stačí, když lístky ostříháte a zpracujete v odšťavňovači nebo v mixéru (v tom případě k nim přidejte asi skleničku vody). Šťávu, kterou získáte (zhruba 0,5 až 1 decilitr), vypijte samostatně nebo dolijte vodou do množství půl litru. Chuť ječmene bohužel není nic moc, takže pokud budete chtít, nápoj si zkuste vylepšit přidáním například ananasové nebo mrkvové šťávy na úkor vody.

 

Zajistěte si celoroční zdroj ječmene

Nemusíte být majitelem pole, stačí i obyčejný truhlík naplněný zeminou nebo jen miska, kam nasypete osivo ječmene. Za deset dní bude v příznivých podmínkách vzrostlé tak akorát pro sklizeň, kterou je možné za nějakou dobu opakovat. Postupným výsevem si tak zajistíte pravidelný zdroj pro přípravu vitaminového nápoje. 

 
Klepněte pro větší obrázek
Zelená barva, ale různé zdroje: okurek s celerem, kiwi, brokolice 

Nepočítejte, že jediná ochutnávka s vámi udělá zázraky. Aby se projevily kýžené účinky, je vhodné pít jeden nápoj denně, a to po dobu minimálně tří měsíců. Po absolvování takovéto jarní detoxikační kúry si teprve můžete vyhodnotit, jak se cítíte, a podle toho se rozhodnout, zda budete pokračovat dál. Jeden měsíc je málo, organizmus se teprve začíná čistit, což může zapříčinit přechodné zhoršení stavu. 

Najděte si nejoblíbenější chuť

K přípravě takovýchto nápojů se jako základ dají použít i bylinky, které pěstujete na zahradě nebo rostou volně v přírodě, například vojtěška, jetel, polníček, špenát, kopřiva, sedmikrásky, jitrocel, pampeliška, řebříček, kostival, kontryhel a další – dají se různě kombinovat.

Klepněte pro větší obrázek
Rozmanité barvy tekutin přilákají i děti: také pro ně jsou tyto nápoje vhodné  

I v tomto případě platí, že rostliny je třeba sbírat pouze na čistých místech. Nápoje nedochucujte ani citronem, ani medem či cukrem a konzumujte je pokud možno hned. V ledničce vydrží maximálně do dalšího dne, okysličování výrazně redukuje kvalitu.

Foto: Shutterstock, Profimedia

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Jak vypěstovat mangovník z pecky manga z obchodu

Jak vypěstovat mangovník z pecky manga z obch…

Plody manga, které jsou právě nyní na trhu, u nás zdomácněly velmi rychle. Mangovník sice mezi běžně pěstované pokojové květiny nepatří, ale z pecky jej vypěstujeme celkem snadno. Jen vědět, jak na to.

7.  1.  2018 |
5 tipů, jak v domácnosti využít slupky z pomeranče

5 tipů, jak v domácnosti využít slupky z pome…

Šťavnaté, chutné a plné vitamínů. Pomeranče jsou nejoblíbenějším jižním ovocem. Konzumujeme je jen tak, lisujeme z nich čerstvý džus, přidáváme je do dezertů a koláčů. Slupky z nich ale vždycky skončí v koši, v lepším případě v kompostu. Přitom existuje spousta praktických způsobů jejich využití.

6.  1.  2018 |
Kuchyňské trendy pro rok 2018. Podívejte se, co právě letí

Kuchyňské trendy pro rok 2018. Podívejte se, …

Nové trendy vládnou nejen módě, ale i interiérovému designu. Přední světoví výrobci nábytku každoročně vyhlašují styly, prvky a barvy, které budou aktuálně módní. Zajímá vás, jaké to jsou pro ten letošní rok? Podívejte se do naší fotogalerie a inspirujte se!

16.  1.  2018 |
Pět chyb, kterými ničíte vánoční hvězdu

Pět chyb, kterými ničíte vánoční hvězdu

Rok co rok si pořizujete vánoční hvězdu, ale její konec bývá neslavný? Na vině je jedna či hned několik pěstitelských chyb, jichž se dopouštíte. Zjistěte, co děláte špatně, a řiďte se našimi radami.

6.  12.  2017 |
Zahradní přístřešky aneb Vtipné tipy, jak na zahradě uložit zahradní náčiní

Zahradní přístřešky aneb Vtipné tipy, jak na …

Každý z nás jistě někdy řešil otázku "kam s ním". Připravili jsme pro vás několik tipů, kam uklidit sekačku, kolečko, hrábě, tyčky k rajčatům nebo skládací pařeniště.

11.  1.  2018 |