vytisknout velikost písma Velikonoční osení nevyhazujte, vypijte ho!

Pokud jste si někdy k Velikonocům chystali jako dekoraci zelené osení, symbolizující probouzení přírody a příchod jara, víte, že po svátcích vydrží pěkné jen krátce.

Jakmile totiž lístky přerostou, začnou se ohýbat a už to není ono. Co ale s takovým osením udělat? Zužitkujte ho!

Konec zimy a příchod jara s sebou často přináší pocity únavy či deprese, proti nimž odborníci doporučují bojovat mimo jiné zdravou výživou a zvýšeným příjmem ovoce a zeleniny (připomeňme si, že standardní doporučená denní dávka jsou dvě až čtyři porce ovoce a tři až pět porcí zeleniny).

Vysejte velikonoční osení, teď je nejvyšší čas

Vysejte velikonoční osení, teď je nejvyšší čas

Klepněte pro větší obrázek
Ječmen ani jiné rostliny by při zpracování neměly vůbec přijít do styku s kovem, protože ten ničí některé zdravé látky v nich obsažené

Dopřejte svému tělu to, co potřebuje

Vzrostlé osení je škoda vyhodit, když se dá využít coby ideální zdroj látek, které zvyšují obranyschopnost organizmu a jeho schopnost bojovat s civilizačními chorobami. Nejlépe se pro tyto účely hodí mladý ječmen, příznivě působící také při překyselení žaludku, nespavosti a migréně.

Videonávod: Jak si vysít osení s dětmi. Více ZDE

V současnosti je hodně oblíbený a prodává se za nemalé peníze ve formě prášku (míchá se s vodou), protože velké množství chlorofylu, vitaminů, kvalitních bílkovin, minerálních látek, esenciálních aminokyselin a antioxidantů, které obsahuje, představuje doslova elixír zdraví – například chlorofyl má protizánětlivé a dezinfekční účinky, urychluje hojení ran a zlepšuje přenos kyslíku, čímž zvyšuje výkon orgánů a brání vzniku infekcí.

Líbilo se vám: Vysejte si osení, Velikonoce jsou za chvíli tu!

Líbilo se vám: Vysejte si osení, Velikonoce jsou za chvíli tu!

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Zeleninové, ovocné i bylinkové nápoje, ve světě známé pod pojmem smoothies, se dají kombinovat, ale i tady platí, že v jednoduchosti je síla  

Syrové šťávy jako elixír zdraví

Jak takový elixír z osení získat? Stačí, když lístky ostříháte a zpracujete v odšťavňovači nebo v mixéru (v tom případě k nim přidejte asi skleničku vody). Šťávu, kterou získáte (zhruba 0,5 až 1 decilitr), vypijte samostatně nebo dolijte vodou do množství půl litru. Chuť ječmene bohužel není nic moc, takže pokud budete chtít, nápoj si zkuste vylepšit přidáním například ananasové nebo mrkvové šťávy na úkor vody.

 

Zajistěte si celoroční zdroj ječmene

Nemusíte být majitelem pole, stačí i obyčejný truhlík naplněný zeminou nebo jen miska, kam nasypete osivo ječmene. Za deset dní bude v příznivých podmínkách vzrostlé tak akorát pro sklizeň, kterou je možné za nějakou dobu opakovat. Postupným výsevem si tak zajistíte pravidelný zdroj pro přípravu vitaminového nápoje. 

 
Klepněte pro větší obrázek
Zelená barva, ale různé zdroje: okurek s celerem, kiwi, brokolice 

Nepočítejte, že jediná ochutnávka s vámi udělá zázraky. Aby se projevily kýžené účinky, je vhodné pít jeden nápoj denně, a to po dobu minimálně tří měsíců. Po absolvování takovéto jarní detoxikační kúry si teprve můžete vyhodnotit, jak se cítíte, a podle toho se rozhodnout, zda budete pokračovat dál. Jeden měsíc je málo, organizmus se teprve začíná čistit, což může zapříčinit přechodné zhoršení stavu. 

Letošní velikonoční trendy a osení: Jak ho mít husté a v pravý čas

Letošní velikonoční trendy a osení: Jak ho mít husté a v pravý čas

Najděte si nejoblíbenější chuť

K přípravě takovýchto nápojů se jako základ dají použít i bylinky, které pěstujete na zahradě nebo rostou volně v přírodě, například vojtěška, jetel, polníček, špenát, kopřiva, sedmikrásky, jitrocel, pampeliška, řebříček, kostival, kontryhel a další – dají se různě kombinovat.

Klepněte pro větší obrázek
Rozmanité barvy tekutin přilákají i děti: také pro ně jsou tyto nápoje vhodné  

I v tomto případě platí, že rostliny je třeba sbírat pouze na čistých místech. Nápoje nedochucujte ani citronem, ani medem či cukrem a konzumujte je pokud možno hned. V ledničce vydrží maximálně do dalšího dne, okysličování výrazně redukuje kvalitu.

Foto: Shutterstock, Profimedia

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Jak správně naložit kysané zelí: Pochutnat si na něm můžete už za měsíc

Jak správně naložit kysané zelí: Pochutnat si…

Také tak milujete kysané zelí? Kromě toho, že je chutné, je doslova nabité vitamíny a minerály. A i když se dá koupit v každém obchodě, nad to domácí není. Naložte si ho podle našeho návodu a už nikdy nebudete chtít jiné.

5.  10.  2019 |
Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Mysleli jste si, že letos už je sezóna hub za námi? Pak budete překvapeni. Z některých lokalit nosí houbaři domů stále plné košíky. Zjistili jsme pro vás, kde aktuálně houby rostou a jaké. Mrkněte se v galerii nejen na poslední úlovky z října 2019.

17.  10.  2019 |
Minimalistická výzva na vlastní kůži: Za měsíc jsem vyhodila 465 věcí. Jak to šlo?

Minimalistická výzva na vlastní kůži: Za měsí…

Máte pocit, že váš domov přetéká věcmi? Seberte odvahu a začněte vyhazovat. Tak jako já. Žiju se svou rodinou na padesáti metrech čtverečních a v jednu chvíli jsem si řekla dost. Jak mi šlo zbavit se osobních pokladů a co bylo nejtěžší?

6.  10.  2019 |
Poslední sklizeň rajčat: I zelené plody můžete zpracovat

Poslední sklizeň rajčat: I zelené plody můžet…

Začínající podzim s sebou přináší sklizeň plodové zeleniny. Rajčata zrají, ale ne všechna stihnou dozrát venku – co s nimi? Nevěšte hlavu, není třeba je vyhazovat. Nazmar nemusí přijít nic z toho, co jste vypěstovali.

1.  10.  2019 |
Kana bez zazimování uhyne, postarejte se o ni!

Kana bez zazimování uhyne, postarejte se o ni…

Jak přezimovat kanu neboli dosnu? Není to nic složitého, hlízy vyjměte ze země, jen pozor, hlínu z nich neoklepávejte. Pokud jste kanu pěstovali v květináči, nemusíte ji z hlíny vyndavat, jen ji i s květináčem dejte dovnitř na studené místo. Jakou potřebuje teplotu?

9.  10.  2019 |