vytisknout velikost písma Velikonoce – horké tipy na dekoraci v poslední chvíli

Jarní svátky jsou za dveřmi. Po dlouhé zimě se nám chce o něco víc vyzdobit byt a třeba i prostor u domu a přivítat jaro veselými barvami. Tady máte poslední horké tipy!

Přestože obchody dnes nabízejí nepřeberné množství jarních a velikonočních dekorací, spousta z nich se dá vytvořit vlastníma rukama. Kromě finanční úspory je tu i radost z vlastnoručního díla.

Základem Velikonoc jsou samozřejmě vejce, která se dají zdobit několika možnými způsoby. Představíme si dva celkem jednoduché postupy – polepování a mramorování.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Na polepování potřebujeme skořápky z rozbitých barevných vajíček. Ty rozdrtíme na různě velké kousky a opatrně je lepíme na obarvená, tentokrát už ale celá, vajíčka. Skořápky dobře drží starým dobrým Herkulesem.

Mramorování je o něco pracnější, ale výsledek je asi nejzajímavější. Nádobku nebo misku si vyložíme potravinářskou fólií a nalijeme do ní vodu do výšky asi 3–5 centimetrů.

Na hladinu nakapeme mramorovací barvu (seženeme ve výtvarných potřebách), můžeme nakapat i dvě různé barvy. Pak kapkami protáhneme špičku špejle a na ní napíchneme kraslici. Pomalu ponoříme do barevné "lázně" a kraslici zlehka obalíme barvou.

Hodně oblíbená je klasická technika fáčování, kdy se vajíčko společně se zajímavě tvarovanou trávou zabalí do obvazu a obarví ve vařených cibulových slupkách.

Klepněte pro větší obrázek 

Když potom misku nebo ošatku na vajíčka dokola obalíme dlouhými stébly trávy, výsledek je dokonale jarní.

Nezapomeňte na jarní věnec nebo venkovní vazbu

Pro veselý dojem stačí slámový základ věnce obalit krepovým papírem dvou nebo tří jarních barev, přidat barevnou papírovou trávu, kterou věnec buď omotáme nebo připevníme v barevných chuchvalcích dokola po věnci, k jedné straně věnce uvážeme několik krátkých svázaných vrbových větviček nebo dvě omyté skořápky, do kterých můžeme přilepit malé kuřátko. Pokud někdo krepovému papíru neholduje, stejnou parádu nadělá i hrubá textilní stuha, také třeba ve dvou nebo třech barvách.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Parádu nadělá také vazba u vchodových dveří, při které se "zužitkuje" starý kameninový hrnec na kyselé zelí. Do něho vložíme pěnovou kostku a napícháme do ní vrbové proutky. Pokud je ještě nařežeme, zazelenají se. Mezi ně vpleteme proutky zlatého deště. K okraji hrnce můžeme usadit trs narcisů nebo barevných primulí (prvosenek).

Zbytky, které po práci zůstanou, se dají využít třeba k dekoraci okna. V podobných chvílích se ukazuje, jak nemoudré občas bývá zbavovat se starých a trochu poničených věcí. Tím chci říct, abyste nevyhazovali obyčejné košíčky od jahod, i když jsou špinavé nebo popraskané. Když je natřete výraznou barvou – oranžovou nebo sytě modrou – získáte pěkný obal.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Do košíku pak postavíte dva květináče naplněné pískem, do kterého zapícháte zbylé vrbové větvičky, ty stáhnete k sobě krepovým papírem nebo stuhou, pokud vám ještě zůstaly nějaké narcisy nebo jiné květiny, můžete je k vazbě přidat.

I když tady by bylo vhodnější použít spíše narcis nebo zlatý déšť. Všechno stáhneme k sobě, ozdobíme papírovou trávou a převážeme barevně ladící stuhou. Na vršek proutků můžeme pověsit umělá barevná vajíčka, jimž nevadí déšť a Velikonoce mohou přijít.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Za dvě hodiny 700 křemenáčů osikových. Takový úlovek se povedl tento týden dvěma kamarádům na Benešovsku. Je jasné, že houby už zase rostou jak o život, i když samozřejmě ne úplně všude. Kam tedy v Česku vyrazit na houby, kde vás čekají nejlepší úlovky?

10.  9.  2020 |
Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky. Vyberte si ze tří receptů

Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky.…

Šípkový sirup je medicína, kterou znaly a využívaly už generace před námi. Přidejte se k nim a vyzkoušejte chuť plodů, které příznivě působí na organismus dětí i dospělých. Bez éček a dalších umělých přísad se obejde náš recept na šípkový sirup.

19.  9.  2020 |
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořčáky. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

9.  9.  2020 |
Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak uchovat sladkost ovoce

Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak …

Dobře zralá hruška je sladká a šťavnatá. A taky poměrně křehká – snadno se otlačí, či dokonce rozmáčkne. Je proto třeba ji rychle spotřebovat. Kompoty jsou fajn, ale když je hrušek mnoho a už padají ze stromu, je potřeba rychlé akce.

13.  9.  2020 |
Jak správně jíst exotický kaktusový fík? A návod na pěstování

Jak správně jíst exotický kaktusový fík? A ná…

Má šťavnatou dužinu, lahodnou, mírně nakyslou, osvěžující chuť. Vzdáleně připomíná fík, jde ale o plod opuncie. Pokud jste ho ještě neochutnali, o hodně jste přišli. Poradíme vám nejen, jak kaktusové fíky jíst a správně připravit, ale i jak opuncii pěstovat.

23.  9.  2020 |