Vědci objevili nízkokalorické brambory

Britským vědcům se podařilo odhalit brambory, které mají o polovinu méně kalorií než běžné odrůdy, a zároveň o třetinu nižší obsah škrobu. Přišli na to zcela náhodou při rutinním nutričním testu odrůdy Vivaldi, která je na trhu již pět let. Tu vědci před lety vyšlechtili pro lahodnou máslovou chuť.

Jak napsal list Daily Telegraph, některé brambory této odrůdy mohou mít až o šestapadesát procent méně kalorií a o osmatřicet procent méně škrobu než běžné odrůdy. Zjistili to odborníci z laboratoří Allied Laboratory Services. Vývoj odrůdy Vivaldi trval podle Alison Watsonové, technické manažerky společnosti Naturally Best, devět let. „Vývoj probíhal tradičním způsobem. Vezmete brambory, které mají zvláštní znaky, zkombinujete je s dalšími s jinými vlastnostmi, až dostanete něco, co funguje,“ odhaluje tajemství šlechtitelské stanice.

Podle Watsonové mají brambory Vivaldi běžný obsah vitaminu C, proteinů a dalších látek. „V Americe už dříve vyšlechtili brambory s nízkým obsahem sacharidů, ale byly bez chuti,“ vyvyšuje evropských úspěch šlechtitelka.

Doporučujeme

Články odjinud