vytisknout velikost písma Vědci objevili nízkokalorické brambory

Britským vědcům se podařilo odhalit brambory, které mají o polovinu méně kalorií než běžné odrůdy, a zároveň o třetinu nižší obsah škrobu. Přišli na to zcela náhodou při rutinním nutričním testu odrůdy Vivaldi, která je na trhu již pět let. Tu vědci před lety vyšlechtili pro lahodnou máslovou chuť.

Jak napsal list Daily Telegraph, některé brambory této odrůdy mohou mít až o šestapadesát procent méně kalorií a o osmatřicet procent méně škrobu než běžné odrůdy. Zjistili to odborníci z laboratoří Allied Laboratory Services. Vývoj odrůdy Vivaldi trval podle Alison Watsonové, technické manažerky společnosti Naturally Best, devět let. „Vývoj probíhal tradičním způsobem. Vezmete brambory, které mají zvláštní znaky, zkombinujete je s dalšími s jinými vlastnostmi, až dostanete něco, co funguje,“ odhaluje tajemství šlechtitelské stanice.

Podle Watsonové mají brambory Vivaldi běžný obsah vitaminu C, proteinů a dalších látek. „V Americe už dříve vyšlechtili brambory s nízkým obsahem sacharidů, ale byly bez chuti,“ vyvyšuje evropských úspěch šlechtitelka.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Za dvě hodiny 700 křemenáčů osikových. Takový úlovek se povedl tento týden dvěma kamarádům na Benešovsku. Je jasné, že houby už zase rostou jak o život, i když samozřejmě ne úplně všude. Kam tedy v Česku vyrazit na houby, kde vás čekají nejlepší úlovky?

10.  9.  2020 |
Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak uchovat sladkost ovoce

Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak …

Dobře zralá hruška je sladká a šťavnatá. A taky poměrně křehká – snadno se otlačí, či dokonce rozmáčkne. Je proto třeba ji rychle spotřebovat. Kompoty jsou fajn, ale když je hrušek mnoho a už padají ze stromu, je potřeba rychlé akce.

13.  9.  2020 |
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořčáky. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

9.  9.  2020 |
Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky. Vyberte si ze tří receptů

Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky.…

Šípkový sirup je medicína, kterou znaly a využívaly už generace před námi. Přidejte se k nim a vyzkoušejte chuť plodů, které příznivě působí na organismus dětí i dospělých. Bez éček a dalších umělých přísad se obejde náš recept na šípkový sirup.

19.  9.  2020 |
Jak správně jíst exotický kaktusový fík? A návod na pěstování

Jak správně jíst exotický kaktusový fík? A ná…

Má šťavnatou dužinu, lahodnou, mírně nakyslou, osvěžující chuť. Vzdáleně připomíná fík, jde ale o plod opuncie. Pokud jste ho ještě neochutnali, o hodně jste přišli. Poradíme vám nejen, jak kaktusové fíky jíst a správně připravit, ale i jak opuncii pěstovat.

23.  9.  2020 |