vytisknout velikost písma Vědci objevili nízkokalorické brambory

Britským vědcům se podařilo odhalit brambory, které mají o polovinu méně kalorií než běžné odrůdy, a zároveň o třetinu nižší obsah škrobu. Přišli na to zcela náhodou při rutinním nutričním testu odrůdy Vivaldi, která je na trhu již pět let. Tu vědci před lety vyšlechtili pro lahodnou máslovou chuť.

Jak napsal list Daily Telegraph, některé brambory této odrůdy mohou mít až o šestapadesát procent méně kalorií a o osmatřicet procent méně škrobu než běžné odrůdy. Zjistili to odborníci z laboratoří Allied Laboratory Services. Vývoj odrůdy Vivaldi trval podle Alison Watsonové, technické manažerky společnosti Naturally Best, devět let. „Vývoj probíhal tradičním způsobem. Vezmete brambory, které mají zvláštní znaky, zkombinujete je s dalšími s jinými vlastnostmi, až dostanete něco, co funguje,“ odhaluje tajemství šlechtitelské stanice.

Podle Watsonové mají brambory Vivaldi běžný obsah vitaminu C, proteinů a dalších látek. „V Americe už dříve vyšlechtili brambory s nízkým obsahem sacharidů, ale byly bez chuti,“ vyvyšuje evropských úspěch šlechtitelka.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Medvědí česnek je první jarní životabudič. Vyzkoušejte naše recepty

Medvědí česnek je první jarní životabudič. Vy…

Roste pouze na jaře a vychutnávat si ho můžete jen necelé dva měsíce. Jak ho v lese bezpečně poznat a odlišit ho od konvalinky? Jak ho pěstovat na zahradě? A co si z něj uvařit?

13.  3.  2019 |
7 věcí, na které musíte dát pozor při pěstování zamiokulkasu

7 věcí, na které musíte dát pozor při pěstová…

Zamiokulkas se v současnosti řadí mezi nejoblíbenější pokojové rostliny. Ač exotický, jeho pěstování není náročné. Je příkladem moderní rostliny – na trhu se objevil jen před pár lety, ale rychle si vydobyl své místo na slunci.

24.  10.  2018 |
Bylinky na balkon: Jaké jsou vhodné a jak je pěstovat

Bylinky na balkon: Jaké jsou vhodné a jak je …

Jsou voňavé, svěží, mají báječnou chuť. Čerstvé bylinky pozvednou každý pokrm. Využijete je při přípravě studené i teplé kuchyně. Hodí se do pomazánek, polévek, na brambory, k masu, na dezerty… Je proto skvělé mít je stále po ruce. Poradíme vám, jak si je snadno a úspěšně vypěstovat doma.

9.  3.  2019 |
Jak vypadá bršlice. Plevel, který zahrádkáři nenávidí a vegetariáni milují

Jak vypadá bršlice. Plevel, který zahrádkáři …

Každý zahrádkář zná tento úporný plevel a nejeden s ním bojuje celá léta. Lze se bršlice zbavit a je opravdu tak nebezpečná, jak se obecně tvrdí?

12.  3.  2019 |
I balkon v paneláku můžete proměnit v zahradu: Kde a za kolik koupit truhlíky?

I balkon v paneláku můžete proměnit v zahradu…

Také každé jaro a léto litujete, že nebydlíte v rodinném domku, ale máte k dispozici jen malý balkon? Nevadí, i tak si můžete vytvořit krásnou zahrádku. Inspirujte se nabídkou truhlíků a květináčů z obchodů. Samozřejmě je můžete umístit i na terasu nebo do zahrady.

15.  3.  2019 |