vytisknout velikost písma Ve znamení chryzantém

Kdysi dávno jedna japonská dívka, když zatoužila po věčné lásce svého snoubence, utrhla jeden kvítek kopretiny.
Ve znamení chryzantém
Podle rady bohyně měla být se svým milým šťastná tolik let, kolik má květina okvětních lístků. Dívka byla nejen krásná, ale i chytrá. Ze svého účesu vyjmula jehlici a tou konce okvětních lístků roztřepila. A tak, podle legendy, vznikla první chryzantéma. 

Kopretina štěstí

Dodnes je v Japonsku, ale i v Číně a Vietnamu chryzantéma vnímána jako symbol dlouhověkosti a štěstí.

Bez úctyhodného množství různobarevných chryzantémových květů se neobejde žádný státní svátek, a dokonce ani některá jídla, pro která byl vyšlechtěn zvláštní druh drobných žlutých chryzantém.

Inu, jiný kraj, jiný mrav, říkávaly naše babičky a chryzantému si přejmenovaly pěkně česky na „kateřinku“ či „listopadku“, protože ji považovaly za typickou květinu podzimu.

Klepněte pro větší obrázek
Chryzantémy jsou oblíbené po celém světě

Dnes jsou řezané chryzantémy ideálními květinami pro výzdobu interiérů. V květinářstvích jsou dostupné během celého roku v širokém výběru odrůd, druhů i barev.

... v obýváku

Odrůdy v růžových, červených, oranžových a bílých barvách – jednoduché i plné – se výborně hodí do podzimního aranžmá. Kytice ze žlutých, zlatožlutých a oranžových velkokvětých chryzantém prozáří každý pokoj a i malá mistička s jedním květem doplněným barevnými listy se stane milou dekorací.

Drobnokvěté odrůdy, jejichž barevná škála je téměř kompletní od bílé až po růžovou, oranžovou a červenou, vyniknou velmi dobře v keramických nádobách přírodních barev a v rustikálních dřevěných vázách. Pokud chceme interiér vyzdobit hrnkovými chryzantémami, umístíme je na světlé a chladnější stanoviště.

... na balkóně

Hrnkové chryzantémy jsou ideálními rostlinami na terasu či balkón, vhodné jsou především kulovité odrůdy, takzvané “multiflóry“.

Klepněte pro větší obrázek
Rostliny vybrané tak, aby spolu barevně ladily, působí elegantně

Vybíráme si vždy rostliny, u kterých je třetina (nebo alespoň pětina) poupat vybarvená. Jedině takové rostliny pěkně vykvetou, ty ostatní zvadnou a poupata se nerozvinou. Nejžádanější odrůdou je v současné době 'Vymini', žlutá hrnková chryzantéma s černým středem, dále pak novinka, žlutočervená odrůda 'Bebeto'. Populární je i plnokvětá žlutě kvetoucí 'Veria Dark' či červená ‚Bronia‘. Chryzantémy zaléváme tak, aby byl substrát rovnoměrně provlhčen, nikdy je nekropíme na listy, aby netrpěly houbovými chorobami. K přihnojování je vhodnější tekuté nebo pomalu působící hnojivo.

... na zahradě

Pro podzimní výsadbu na zahradu přichází v úvahu pouze nízké chryzantémy „Multiflora“. Kořenový bal řádně prolijeme vodou, aby se při výsadbě nerozpadl (dochází k porušení citlivých kořenů). Pak zasadíme rostlinu do dostatečně kypré a propustné půdy, řádně přitlačíme a zakryjeme vyšší vrstvou listí. Před mrazem sazenice chráníme krytem z chvojí a slámy.

Velkokvěté chryzantémy se pro běžné zahradní pěstování nehodí, protože v domácích podmínkách nesplníme potřebu krátkého dne, který je nutno simulovat, aby vykvetly.

… ve váze

Pokud se z krásy chryzantém chceme těšit co nejdéle, nejprve odstraníme listy na stonku, který bude ponořen ve vodě, a potom konec stonku odlomíme.

Klepněte pro větší obrázek
Chryzantémy vydrží ve váze několik týdnů

Nikdy nepoužíváme nůžky, jedině když chryzantéma začne uvadat, můžeme zdřevnatělý stonek seříznout nebo jej na pár sekund ponořit do vařící vody, která stonek „uvolní“, aby mohl nasát vodu. Vodu měníme co nejčastěji, případně přidáme výživu pro řezané květiny.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Pět nejlepších receptů z cukety

Pět nejlepších receptů z cukety

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  7.  2017 | | 2 N/A
Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Žampion zápašný (odborně Pečárka zápašná) je nejnebezpečnější houbou pro houbaře, protože málokdo čeká, že i žampiony mají své jedovaté zástupce.

3.  9.  2017 |
Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěstování

Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěst…

Rakytník má neuvěřitelně kyselé plody – to proto, že obsahuje obrovské množství vitamínu C. Ještě tento zázračný keř v zahradě nemáte?

30.  6.  2017 |
Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování.…

Nejen děti, ale ani mnozí dospělí nedají bez kečupu ani ránu. Nejedno dítko jím vylepšuje i řízek. Tak proč si ho nevyrobit z vlastní úrody, alespoň máte jistotu, že je ze zralých, zdravých rajčátek.

24.  8.  2017 |
Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí máslo

Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí másl…

Pokud si doma vyrobíte vlastní máslo, máte zaručeno, že je čerstvé a nikoliv rozmrazené po dvou letech ze skladových zásob. Při přípravě klasického másla oproti cenám v obchodě příliš neušetříte, pokud máte rádi bylinkové či slané máslo, pak se domácí výroba vyplatí i finančně.

10.  9.  2017 |