Ve Švýcarsku ničí šťovík mikrovlnami

Ve Švýcarsku byl vyvinut přístroj, který ničí kořen šťovíku pomocí mikrovln.

V biologickém zemědělství lze šťovík odstranit pouze ručně. Likvidace rostlin je časově náročná a tělesně namáhavá. Mohlo by být v budoucnu řešením používání mikrovln?

Ve švýcarském výzkumném ústavu v Tänikonu byl ve spolupráci s partnerskými firmami vyvinut přístroj, který ničí kořen šťovíku pomocí mikrovln. V buňkách kořene obsahujících vodu vyvolávají mikrovlny teploty nad 100 °C. Další růst je tak zcela znemožněn. Do konce roku chtějí vědci díky vyššímu výkonu redukovat dobu působení mikrovln na rostlinu na 10 až 20 sekund. Předností této metody je, že odpadá rytí půdy a tím se na povrch nedostanou klíčivá semena.

Dosud bylo ošetřeno zhruba 1000 rostlin šťovíku. K mapování byla použita technika GPS, aby bylo možné sledovat účinnost této metody.

Zdroj: Dana Koubová, ÚZPI

Doporučujeme

Články odjinud