5
Fotogalerie

Ve čvrtek začíná v Lysé nad Labem výstava Růžová zahrada

Ve čtvrtek 14. června bude v prostorách výstaviště v Lysé nad Labem zahájena celostátní výstava růží a letních květin Růžová zahrada 2012. Navštívit ji můžete do neděle 17. června, otevřeno bude každý den od 9.00 do 17.00 hodin.

V loňském roce se tato akce, spojená se zahradnickými trhy, konala poprvé, a protože se jí už tehdy zúčastnilo na třináct tisíc lidí, lze očekávat, že zájem o ni bude letos ještě větší. Pokud vám to tedy časové možnosti dovolí, doporučujeme navštívit ji v pracovní dny.  

Náš tip: Budete-li na výstavu cestovat vlakem, využijte některou ze čtyř slevových nabídek Českých drah.

Co na výstavě uvidíte

Nač se můžete těšit? Na ploše o rozloze 1440 metrů čtverečních zhlédnete aranžmá na téma Růže v hudbě, jež byla vytvořena ze stovek řezaných i hrnkovaných růží doplněných dalšími druhy květin a zelenými rostlinami.

rz_1.jpg
První ročník Růžové zahrady měl nečekané množství návštěvníků
 

Autor expozice Ing. Vlastimil Šindelář ze Zahrady Teplá získal pro svoji koncepci řadu renomovaných pěstitelů především růží, a to nejen tuzemských, ale například i z Německa. Růže vystaví i Růžový sad míru a přátelství z Lidic, v němž je soustředěna největší kolekce růží v naší republice.

Součástí Růžové zahrady budou i letos zahradnické trhy zaměřené na rostliny i potřeby pro dům a zahradu. Vstupné pořídíte za 80 Kč, důchodci, ZTP a studenti zaplatí 60 Kč, vstup pro děti a ZTP/P je zdarma.

rz_2.jpg
Na výstavě si můžete vyhlédnout růže, které by se vám hodily na zahradu
 

Vybíráme z programu

Z bohatého doprovodného programu, který můžete najít v celém rozsahu na stránkách organizátorů výstavy, jsme pro vás vybrali to nejzajímavější:

pátek 15. 6. a neděle 17. 6.

  • Po celý den (od 10.00 do 16.00 hodin) se na pódiu v besedách s návštěvníky budou střídat zajímaví hosté: zahradníci Ing. Vlastimil Šindelář, RNDr. Stanislav Peleška a Ing. Miroslava Paclová (z agentury Plant Publicity Holland), umělecký fotograf Petr Prokop, šperkařka Jana Piarová, floristka Ing. Milena Benešová a odbornice na pěstování moderních i historických růží Hana Veselá a Jana Prouzová. Součástí besed bude poradenská služba pro návštěvníky a Růžová kavárna s občerstvením včetně ochutnávky růžového vína.
  • V průběhu jednotlivých vystoupení budou do programu zařazeny divácké soutěže hobby magazínu Receptář o hodnotné věcné ceny.
rz_4.jpg rz_3.jpg
Inspirujte se mnoha aranžmá od floristů
 

sobota 16. 6.

  • 10.30 hodin: Křeslo pro hosta: Jana Proudová – zkušená pěstitelka vynikající odrůdy velkokvětých záhonových růží 'Kordes Perfekta' vás seznámí se svou prací.
  • 11.30 hodin: Křeslo pro hosta: Ing. Ančo Marinov – vedoucí muzea Památníku Lidice pohovoří o historii a současnosti tamějšího růžového sadu, který se může pochlubit 200 odrůdami, 23 tisíci keři a 3,5 hektary osázené plochy.
  • 14.30 hodin: „Růžový medailon“ populárního zahradníka a tvůrce hlavní květinové expozice druhého ročníku výstavy Růžová zahrada, stálého spolupracovníka hobby magazínu Receptář i televizních pořadů Hobby naší doby a Zahrada pod lupou Ing. Vlastimila Šindeláře.
rz_5.jpg
Součástí akce je zajímavý doprovodný program
 

Ve stejném termínu, v jakém se koná Růžová zahrada, proběhnou na výstavišti v Lysé nad Labem ještě dvě akce, a sice výstava Senior – Handicap: aktivní život, která nabídne pomůcky a služby pro handicapované a seniory i vše potřebné k jejich každodennímu životu, a Lázeňský veletrh, na němž se představí lázeňské subjekty a firmy vyrábějící a prodávající zařízení, pomůcky a produkty zejména pro rehabilitaci a relaxaci.

Foto: Výstaviště Lysá nad Labem, Profimedia

Doporučujeme

Články odjinud