Vápnění nezpůsobuje strupovitost brambor

Mnozí lidé se domnívají, že vápněním pole s bramborami způsobí strupovitost hlíz. Odborníci tohle považují za mýtus, který se léta snaží marně potírat.

Vápněním správně upravená hodnota pH půdy má pozitivní vliv na zásobení rostlin stopovými prvky a strukturu půdy. Brambory sice nereagují na příliš nízkou hodnotu pH tak citlivě jako např. ječmen nebo kukuřice, cílem je však zabránit tvorbě hrud a podpořit vnitřní kvalitu hlíz.

Potřeba vápnění brambor závisí na stanovišti. Bohužel stále ještě přetrvává názor, že vápnění brambor podporuje výskyt strupovitosti. Rozsáhlé, víceleté pokusy prováděné v Německu tento názor vyvracejí. Ve všech pokusných letech a u žádné formy vápníku aplikované přímo k rostlinám nebyl zjištěn zvýšený výskyt strupovitosti hlíz. Naopak byl zaznamenán další pozitivní efekt vápnění: mírné zvýšení stability barvy dužniny hlíz.

Avšak také zde platí, že aplikace vápenatých hnojiv by měla být právě tak přesná jako aplikace dusíkatých hnojiv. Je potřeba vyvarovat se nadměrných dávek a zajistit rovnoměrnou aplikaci v porostu. Chyby se v porostech projeví nestejnoměrným růstem rostlin.

Zdroj: ÚZPI, Dana Koubová

Doporučujeme

Články odjinud