vytisknout velikost písma Vánoční věnec: řešení na poslední chvíli

Vánoce jsou tu a každá domácnost v této době bývá zkrášlena nějakou dekorací, ať už je to adventní věnec, snítka jmelí či vánoční svícen. Jestli jste nestihli jejich nákup, nezoufejte, materiál vám poskytne zahrada nebo park.

Přinášíme vám několik nápadů, jak snadno a rychle vytvoříte z přírodních zdrojů věnec, svícen a drobnou dekoraci do vázy. Práce vám nezabere mnoho času, a i když výsledek nemusí být profesionální, zaručeně bude jedinečný a osobitý.

Klepněte pro větší obrázek
Plody všech kultivarů hlošin jsou jedlé (na fotografii hlošina Ebbingeova 'Limelight')

Příprava věnce

Chvojový věnec může sloužit jako adventní svícen nebo jako ozdoba na dveře. Jeho výroba není náročná, vyžaduje jen trochu zručnosti. Základ tvoří korpus, který nejlépe zhotovíte buď přímo z chvojí, či slámy a vázacího drátu. Pro věnce k zavěšení na dveře lze doporučit i polystyrenové korpusy.

Klepněte pro větší obrázek
Bez vazačského drátu se asi neobejdete, ale zbytek věcí k aranžování vám dodá příroda  

Chvojí použijte z libovolného jehličnanu, já upřednostňuji kterýkoli druh jedle, ale hodí se i smrk (pichlavý, stříbrný), jalovec, tis nebo túje. Nezapomeňte, že smrk má pichlavé jehličí a že jalovce a tisy jsou jedovaté, proto pracujte opatrně.

Klepněte pro větší obrázek
Samičí rostlina cesmíny ostrolisté 'Blue Angel' ponese příštím rokem i ozdobné plody

Věnec s opletením ze smrku ztepilého začne opadávat výrazně dříve než jedlový nebo ze smrku stříbrného. U jedle je třeba počítat s mírným vadnutím v suchém prostředí bytu.

Na dozdobení korpusu použijte listy stálezelených rostlin a keřů: cesmíny ostrolisté, břečťanu popínavého, bobkovišně lékařské, skimie japonské, vřesu obecného, vřesovce pleťového. Možná se u vás v zahradě najde i některý z kultivarů hlošiny, hebe nebo kaliny.

Klepněte pro větší obrázek
Jeden ze dvou  stálezelených  kultivarů  kaliny: kalina pražská

Místo umělých korálků použijte přírodní plody cesmíny a hlohyně. V případě tuhé zimy vás může ve sběru předběhnout zpěvné ptactvo, což mu nemějte za zlé. Nezapomeňte na tradiční ořechy lískové i vlašské, sušená jablka.

Klepněte pro větší obrázek
Při zdobení přírodninami platí, že v přírodních tónech má být i mašle na věnci, aby nerušila celkový vzhled

Věnec na závěr dozdobte květenstvím skimie japonské, hortenzie velkolisté nebo listy trávy, například ozdobnice čínské. Pokud ho budete věšet na venkovní dveře, použijte pevný motouz nebo silonový vlasec, vyzkoušejte jeho nosnost a nezapomeňte počítat s rezervou při větru nebo prudším zavřením dveří.

Klepněte pro větší obrázek
Silonový vlasec je téměř neviditelný, pozor na gumová těsnění vedená po obvodu dveří

Adventní svícen

Svícen můžete vytvořit z již vyrobeného věnce z chvojí. Alternativou je keramický adventní svícen, u kterého stačí každoročně vyměnit svíčky a doplnit ho snítkou cesmíny, větvičkami jehličnanu, plátky sušených jablek a ořechy. Pořídíte jej v prodejně keramiky nebo na tradičních předvánočních trzích.

Klepněte pro větší obrázek
U keramického svícnu se nemusíte obávat stékání vosku, mističky bývají dostatečně prostorné

Rychlá dekorace do vázy

Použijte holé větve kroucené vrby nebo břízy a doplňte je několika stébly trávy. V hrdle vázy utěsněte větve proti pohybu kusy zmačkaného papíru. Na větve pověste několik ozdob ze slámy či z vlašských ořechů, při jejich výrobě zapojte děti, případně vnoučata.

Klepněte pro větší obrázek
Jemné větvičky a tenké konce odstřihněte a nechte jen silnější části, větvení pak lépe vynikne

Vytvořené aranžmá umístěte na vybrané místo. Při úklidu po svátcích můžete většinu součástí, které jste na výrobu dekorací použili, zkompostovat. Budou tak mít hned dvojí využití.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Za dvě hodiny 700 křemenáčů osikových. Takový úlovek se povedl tento týden dvěma kamarádům na Benešovsku. Je jasné, že houby už zase rostou jak o život, i když samozřejmě ne úplně všude. Kam tedy v Česku vyrazit na houby, kde vás čekají nejlepší úlovky?

10.  9.  2020 |
Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak uchovat sladkost ovoce

Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak …

Dobře zralá hruška je sladká a šťavnatá. A taky poměrně křehká – snadno se otlačí, či dokonce rozmáčkne. Je proto třeba ji rychle spotřebovat. Kompoty jsou fajn, ale když je hrušek mnoho a už padají ze stromu, je potřeba rychlé akce.

13.  9.  2020 |
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořčáky. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

9.  9.  2020 |
Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky. Vyberte si ze tří receptů

Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky.…

Šípkový sirup je medicína, kterou znaly a využívaly už generace před námi. Přidejte se k nim a vyzkoušejte chuť plodů, které příznivě působí na organismus dětí i dospělých. Bez éček a dalších umělých přísad se obejde náš recept na šípkový sirup.

19.  9.  2020 |
Jak správně jíst exotický kaktusový fík? A návod na pěstování

Jak správně jíst exotický kaktusový fík? A ná…

Má šťavnatou dužinu, lahodnou, mírně nakyslou, osvěžující chuť. Vzdáleně připomíná fík, jde ale o plod opuncie. Pokud jste ho ještě neochutnali, o hodně jste přišli. Poradíme vám nejen, jak kaktusové fíky jíst a správně připravit, ale i jak opuncii pěstovat.

23.  9.  2020 |