vytisknout velikost písma Vánoční stromek v květináči: je lepší smrk, borovice nebo jedle?

Umělý vánoční strom nevoní, řezaný opadává, a proto upřednostňujete stromek živý, v květináči? Který zvolit? Poradíme vám, jaké mají jednotlivé druhy stromků vlastnosti a jak se o ně postarat, aby pobyt v teple přežily.
Vánoční stromek v květináči: je lepší smrk, borovice nebo jedle?

Stromek v květináči vybírejte podle kořenů

Chcete svůj vánoční stromek na jaře přemístit na zahradu? Ještě než ho zakoupíte, pořádně si ho prohlédněte. Některé stromky v květináčích se totiž  sázejí narychlo a mají radikálně zkrácené kořeny. Během svátků vám udělají dobrou službu, ale k dalšímu pěstování se nehodí.

Pro tento účel jsou vhodné stromky zasazené už koncem léta či na podzim. Od té doby totiž už mírně prokořenily a při vhodné péči mohou pokračovat v dalším růstu. Vyberte si proto strom, který je dobře zakořeněný.

Jak to poznat? Pokud uvidíte kořeny bohatě rozvětvené, jemnější a vcelku, jedná se o kvalitní rostlinu. V opačném případě spatříte méně silnějších kořenů s opadávající zeminou. Zdravý jehličnan poznáte i podle toho, že jehličí  neopadává při zatřesení, je svěží, bez znaků zažloutnutí a zapaření.

Ardisia nahradí vánoční stromek. Nezabere místo a nemusíte řešit jehličí

Ardisia nahradí vánoční stromek. Nezabere místo a nemusíte řešit jehličí

Jaký jehličnan se hodí na Vánoce?

Stromků, jež můžete pěstovat bez problémů v nádobách, existuje vícero druhů. Představím vám teď ty, které se na vánočních trzích vyskytují v nabídce nejčastěji.

Smrk ztepilý

Jako okrasný strom se pěstuje po celém světě v bohaté řadě kultivarů lišících se od sebe tvarem koruny nebo větví. Koruna může být kuželovitá, štíhlá, větve převislé, nazpět ohnuté, plazící se po zemi. Nevýhodou je, že ve vytápěných prostorech smrk brzy opadává.

Smrk ztepilý patří k Vánocům

Smrk ztepilý patří k Vánocům

Smrk stříbrný

Smrk stříbrný neboli pichlavý zůstává dlouho svěží, příliš neopadává a byt provoní příjemnou vůní podobnou pomerančům. Tento strom vás přitáhne barevnou škálou jehličí, která se pohybuje od sytě zelených přes stříbrné až namodralé barvy. Má velmi krátké a husté větve, které silně píchají. 

V mládí se na něm rodí pět až deset centimetrů dlouhé šišky. Ve zralosti se zbarvují do slámové, pískově béžové až světle hnědé a na stromě zůstávají až do následujícího roku.

Smrk pichlavý: stříbrné jehličky ostré jako nože

Smrk pichlavý: stříbrné jehličky ostré jako nože

Borovice černá

Patří k velmi krásným stromům. Má sytou tmavozelenou barvu, pěkný tvar koruny, která je výrazně hustější než koruna borovice lesní. Zdobí ho světle hnědé lesklé šišky, které dorůstají do rozměru pěti až osmi centimetrů. V teplých místnostech vám tento vánoční stromek vydrží poměrně dlouho.

Borovice černá: strom s dlouhými jehlicemi

Borovice černá: strom s dlouhými jehlicemi

Jedle bělokorá

Také tato jedle se vyznačuje dlouhou trvanlivostí. Je velmi dekorativní a patří mezi nejvyšší cenovou kategorii.

Jehličí jedle bělokoré se krásně leskne a je uspořádané do dvou řad. Svrchní strana má temně zelenou barvu, rub se pyšní dvěma lesklými proužky – takzvanými průduchy. Deset až dvacet centimetrů dlouhé, vzpřímené šišky jsou válcovité a nahoře zaoblené.

Jedle bělokorá: strom s voňavým jehličím

Jedle bělokorá: strom s voňavým jehličím

Jedle korejská

Na první pohled vás zaujmou modrofialové, tmavě nachové až fialově purpurové šišky, které měří čtyři až sedm centimetrů a jsou vzpřímené. Zajímavé je i jehličí, které je na vrchní straně tmavě zelené a rub se vyznačuje nápadnými křídově bílými až stříbrnými pruhy. Na trhu patří k dražším druhům: jehličnan o výšce jeden až jeden a půl metru pořídíte od tisíce korun.

Jedle korejská: neuvěřitelně fialové šišky

Jedle korejská: neuvěřitelně fialové šišky

Jedle kavkazská – normandská

Seženete ji od čtyř set korun, patří k nejprodávanějším vánočním stromkům. Neopadává a působí velmi esteticky. Má pěkně symetrický kuželovitý vzrůst a husté větvě.  Zdobí ji asi patnácticentimetrové válcovité šišky, které mají bledězelenou, později nahnědlou barvou.

Nastal čas vysadit vánoční jedličky do lesa. Přidejte se!

Nastal čas vysadit vánoční jedličky do lesa. Přidejte se!

Jedle obrovská

Jedná se o jeden z nejaromatičtějších druhů jedlí. Jehličí po rozemnutí moc příjemně voní. Má svěží, lesklé, zelené jehličí, na jehož spodní straně jsou bílé pruhy. Vyznačuje se také tím, že šišky jsou jenom na vrcholu. Stromek velmi rychle roste, proto počítejte s jeho každoročním přesazením do větší nádoby.

Nejoriginálnější vánoční stromečky. Který se líbí vám?

Nejoriginálnější vánoční stromečky. Který se líbí vám?

Jak se starat o vánoční stromek v květináči?

Vánoční stromek v květináči připravíte na pobyt doma tak, že ho nejprve umístíte na několik dnů do chladné místnosti. Ve vytápěných prostorech ho nenechávejte déle než dva týdny. Poté se probudí, začne rašit a je zle. Po svátcích ho přeneste zpět do nevytápěné místnosti a na jaře, když už nehrozí mrazy, ho můžete dát ven. 

Vánoční stromečky trochu jinak

Vánoční stromečky trochu jinak

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Mysleli jste si, že vzhledem k suchému létu a dlouhodobě nadprůměrným teplotám už letos houby možná vůbec neporostou? Pak asi budete překvapeni. V posledních dnech nosí houbaři domů plné košíky. Zjistili jsme pro vás, kde aktuálně houby rostou a jaké.

12.  10.  2018 |
Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Vepřo-knedlo-zelo nebo zelňačka, která spraví chuť po probdělé noci – máte rádi tyto pokrmy? Tak víte, že dobré kyselé zelí je jejich základ. A nejlepší zelí je domácí. Naložte si ho tedy podle následujících rad.

5.  9.  2018 |
Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Sezóna chřipek a nachlazení je v plném proudu. Rýmě a kašli unikne jen málokdo z nás. Není ale nutné vše řešit jen prášky a předraženými přípravky z lékárny. Nepříjemné příznaky pomůže zmírnit třeba rýmovník. Máme pro vás návod, jak si z něj doma vyrobit sirup a mast.

27.  1.  2018 |
Jak si vyrobit zimně laděný svícen ze zavařovačky

Jak si vyrobit zimně laděný svícen ze zavařov…

Chcete si pořídit netradiční dekoraci, která navodí tu správnou atmosféru a všichni hosté ji navíc budou obdivovat? Pak se pusťte do výroby zimního svícnu ze zavařovací sklenice.

7.  11.  2018 |
Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořechy

Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořech…

Skladování vyloupaných vlašských ořechů má své nesporné výhody, ale i nevýhody. Mají totiž tendenci brzy žluknout, rychle chytají plíseň a chutnají molům. Prozradíme vám proto, jak a kam je uložit, aby vydržely jako čerstvé až do příští sezóny.

19.  9.  2018 |