vytisknout velikost písma Vánoční soutěž o knihu Kompletní návod k vytvoření ekozahrady a rodového statku

„Návod, jak žít a hospodařit v souladu s přírodou, poskytuje odjakživa příroda sama, ale abyste to v začátcích měli jednodušší, najdete ho i v této knize,“ komentuje Jaroslav Svoboda svou publikaci. Získejte ji v naší soutěži!
Vánoční soutěž o knihu Kompletní návod k vytvoření ekozahrady a rodového statku

Nový pohled na zahradničení a pěstitelství, který nabízí autor v knize nazvané Kompletní návod k vytvoření ekozahrady a rodového statku, lze nazvat jako přelomový, byť se jedná o přístup vycházející ze známých přírodních procesů a principu permakultury.

Klepněte pro větší obrázek

Učme se od přírody

Ačkoli se s mnohými pravidly, na jejichž základě příroda od věků funguje, přirozeně  seznamujeme už jako děti, neřídíme se jimi, nesnažíme se ulehčit si s jejich pomocí práci, a místo toho proti nim, byť často nevědomky, vedeni tradicí, silou reklamy a snad i tlakem okolí, bojujeme.

Použití chemických hnojiv a postřiků, pravidelné sekání trávníku, odstraňování spadaného listí, budování umělého zavlažování, navážení rašeliny, ale i rytí, okopávání či pravidelný řez stromů, to vše jsou činnosti, bez nichž se většina klasických zahrad neobejde.

A tak si postupně k usnadnění jednotlivých prací pořizujeme různé nářadí a stroje, ale plánované usnadnění nepřichází – práce je čím dál více a času k relaxaci na zahradě čím dál méně. 

Klepněte pro větší obrázek

Jaroslav Svoboda dokazuje, že k zahradničení se dá přistupovat i naprosto jinak: vychází z pozorování přírodních jevů a na jejich základě nabízí způsob, jak vytvořit zahradu, která nám i našim potomkům poskytne při minimální údržbě maximální užitek – bohatou úrodu a bujnou přírodu, v níž si můžeme užívat života. Nezáleží na tom, jak velkým prostorem disponujeme  – stejná pravidla platí pro balkon, zahrádku i několikahektarový rodový statek.

Permakultura pro každého

Jak samotný název knihy napovídá, cílem autora je zprostředkovat čtenářům podrobný návod, podle něhož si budou umět vytvořit design vlastní zahrady – takový, který bude vycházet z jejich přání a možností. Seznámí se mimo jiné i s jednotlivými vlastnostmi méně i více známých užitkových rostlinných druhů, jimž se v našem klimatu daří, a se způsoby jejich pěstování – a že jsou mnohdy velmi zajímavé!

Klepněte pro větší obrázek

Jako příklad mohu uvést zeleninovou polykulturu, kdy se veškeré zvolené druhy zelenin vysévají na jeden záhon, pěstování ovocných stromů z pecek i semen či jejich zpravokořeňování, při němž nové kořeny rostou z naroubované horní části stromku a původní podnož (většinou zakrsající, a tudíž omezující růst stromu) odumírá.      

Architektem své zahrady

Po přečtení všech kapitol budete schopni vytvořit zahradu, která se stará sama o sebe a příliš vás k tomu nepotřebuje (samozřejmě kromě prvních let práce po založení, než vyroste), ale přitom pravidelně kvete, plodí ovoce a obsahuje spousty jedlých rostlin.

Klepněte pro větší obrázek

Autor uvádí informace ověřené vlastní praxí i zkušenostmi jiných, především zahraničních pěstitelů, kteří se nebojí experimentovat, čímž kniha získává na přitažlivosti. Leckoho asi zaujme i kapitola vyhrazená tematice přírodního odpadu, z níž se dozvíte i o možném využití vlastních výkalů a moči.

Publikace, mající 352 stran, je doplněna zajímavými fotografiemi a kresbami (některé na mě působily ponurým dojmem, ale to je věc osobního vkusu). Vydalo ji nakladatelství Smart Press a pořídíte ji za 599 korun. 

Klepněte pro větší obrázek

Bohužel se v jinak výborném textu vyskytují opakované chyby v pravopisu (ranná sukcesní stadia, babiččina štrůdlová jabloň...), interpunkci (zvláště v rozvitých souvětích) a v nejednotnosti psaní stejných slov (3 týdny i tři týdny, Josta i josta, Meruzalka i meruzalka, Hloh i hloh...).

Nemohu říci, že s autorem sdílím všechny jeho názory, ale jednoznačně mohu potvrdit, že sepsal text, který stojí za přečtení a který dokáže zaujmout laika i odborníka. Jsem si jistá, že takováto podnětná literatura vás strhne k diskuzi.      

Kniha je psána velmi zajímavě, svižně, čtivě, vtipně, a jakmile se pustíte do čtení, začnete velmi rychle přemýšlet, čím na vlastní zahradě začnete nejdříve. A zde přichází mé varování: autorovo nadšení pro věc je nakažlivé, takže se nedivte, když se vám bude najednou zdát, že nutně potřebujete získat minimálně hektarový pozemek.:-)

Klepněte pro větší obrázek

Soutěžte s námi!

Vánoce se blíží, a pokud by vás samotné nebo vaše blízké kniha Kompletní návod k vytvoření ekozahrady a rodového statku pod stromečkem potěšila, zúčastněte se naší soutěže. Stačí odpovědět na tematickou otázku: Které dvě podmínky jsou při vybudování přírodního jezírka důležité pro obojživelníky? Poradíme vám, že nápovědu najdete v článku Bio zahrada: prospěšní živočichové.

Odpovědi posílejte do 15. 12. 2010 na adresu hradova@mf.cz, do předmětu zprávy uveďte heslo Soutěž. Nezapomeňte napsat svoje jméno a adresu. Tři autory správných odpovědí odměníme uvedenou knihou.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zkuste švestková povidla v troubě a bez míchání

Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zku…

Receptů na švestková povidla je mnoho a možná máte ten nejlepší od babičky. Ale pokud ne, máme pro vás jeden, který určitě stojí za vyzkoušení.

6.  9.  2020 |
Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Za dvě hodiny 700 křemenáčů osikových. Takový úlovek se povedl tento týden dvěma kamarádům na Benešovsku. Je jasné, že houby už zase rostou jak o život, i když samozřejmě ne úplně všude. Kam tedy v Česku vyrazit na houby, kde vás čekají nejlepší úlovky?

10.  9.  2020 |
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořčáky. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

9.  9.  2020 |
Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak uchovat sladkost ovoce

Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak …

Dobře zralá hruška je sladká a šťavnatá. A taky poměrně křehká – snadno se otlačí, či dokonce rozmáčkne. Je proto třeba ji rychle spotřebovat. Kompoty jsou fajn, ale když je hrušek mnoho a už padají ze stromu, je potřeba rychlé akce.

13.  9.  2020 |
Sušička na houby šetří váš čas i nervy. Jak ji správně používat?

Sušička na houby šetří váš čas i nervy. Jak j…

Spojí-li se dešťové přeháňky s vyššími teplotami, nastanou žně pro všechny houbaře. Problémem ale může být, jak množství hub rychle zpracovat. Ideální volbou je kvalitní sušička, v níž budou houby usušené během několika hodin a téměř bez práce.

16.  9.  2020 | | 2 N/A