vytisknout velikost písma Vánoční květiny: Co potřebuje brambořík, azalka a vánoční hvězda

Jmelí, zelené větvičky, ale i živé kvetoucí květiny se postarají o sváteční vánoční atmosféru. Které jsou vhodné a jak o ně pečovat?

Červené a bílé slavnosti

K vánočním stálicím patří bezpochyby azalky. V tomto období jsou nejoblíbenějšími ty s červenými a bílými květy. Samozřejmě existují i další barvy, některé mají květy dokonce dvojbarevné.

Azalky pocházejí z Číny a Japonska a rostlinka kvete zhruba 6 až 8 týdnů. V některých ohledech vyžaduje zvláštní péči, výsledkem je ale opravdová krása. Podstatné je, aby už při koupi alespoň třetina poupat ukazovala barvu. Teplota, v níž se azalce mimořádně daří, je 15 °C, čehož ale není vždy jednoduché dosáhnout.

Azalka vyžaduje hodně vody, zemina v květináči by měla být vždy velmi vlhká. Voda na zalévání by měla být nejlépe změkčená, neboť azalka nesnáší vápník. Ze všeho nejlepší je zalévat dešťovou vodou. Při dodržení všech těchto podmínek budeme odměněni opravdovou barevnou záplavou.

Hvězdník je symbol Vánoc: pečujete o něj správně?

Hvězdník je symbol Vánoc: pečujete o něj správně?

O koncert barev se postarají bramboříky

Bramboříky jsou oblíbené zejména pro půvabné pestrobarevné květy, které mohou být bíle, růžově, fialově nebo červeně až karmínově zbarvené. Květy dokonce často i voní, což se zejména o Vánocích, které mají být voňavé, dobře hodí. Bramboříky jsou klasické hrnkové rostliny, ale můžeme je použít i do mnoha vánočních aranžmá v kombinaci s dalšími řezanými květinami. Nejoblíbenější jsou bramboříky, které mají červené, bílé, růžové a lila květy a srdčité listy s bílou kresbou.

V teplém bytě bramboříky rychle odkvétají, a proto je vhodné postavit tyto pestré rostliny na místo, kde je polostín a poněkud chladněji – nejlépe jim vyhovuje teplota vzduchu mezi 12 a 18 °C. Právě proto jsou v předvánočním období rostlinami vhodnými do kuchyně nebo ložnice.

V poslední době se prodávají i takzvané minibramboříky, které lépe snášejí pokojovou teplotu. Zalévat by se měly do misky a raději měkkou vodou. Odkvetlé květy i se stonkem je dobré odstranit vykroucením.

Originální dekorace na vánoční stůl

Originální dekorace na vánoční stůl

Vánoční hvězda (poinzécie) – mexické slunce uprostřed zimy

O Vánocích těžko postradatelná vánoční hvězda pochází z Mexika. Latinsky se nazývá Euphorbia pulcherrima nebo též Poinsettia pulcherrima. Své jméno dostala po svém objeviteli Joelu Poinsettim, který byl americkým velvyslancem v Mexiku. Korunou její krásy jsou listeny.

Dávno neplatí, že nás okouzluje pouze jejich tradiční výrazná červeň, až došarlatova, můžou být i růžové nebo lososové. Mimořádně výraznými červenými listeny vynikají například odrůdy Capri nebo Ria, žlutavými Regina. V současnosti existují i odrůdy, které mají listeny dvoubarevné.

Vzhledem ke svému původu vánoční hvězda vyžaduje stálou pokojovou teplotu v rozmezí 16 - 20 °C a dostatečně vlhkou půdu. Neuškodí, když se jí občas rosí listy. Neobejde se bez světlého místa, kam však nedopadají přímé sluneční paprsky. Pro zálivku je vhodná vlažná voda, jednou za týden je třeba rostlinu přihnojit. Pokud je v bytě příliš suchý vzduch, začnou listy brzy opadávat, proto není vhodné, aby vánoční hvězda stála v blízkosti topení.

Vánoční hvězda vnese do vašeho domova sváteční atmosféru

Vánoční hvězda vnese do vašeho domova sváteční atmosféru

Vánoce 2017: Jaké jsou aktuální trendy? Podívejte se v galerii!

Vánoce 2017: Jaké jsou aktuální trendy? Podívejte se v galerii!

Inspiraci na vánoční aranžmá najdete zde:

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
 
 
Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Pět nejlepších receptů z cukety naslano i nasladko

Pět nejlepších receptů z cukety naslano i nas…

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  6.  2018 | | 2 N/A
Jak připravit rybízové víno

Jak připravit rybízové víno

Pokud vám na zahradě roste několik keřů rybízu a letos vás čeká bohatá sklizeň, popřemýšlejte, jak plody zpracovat. Jednu z mnoha variant představuje rybízové víno, které bývá označováno za nejchutnější mezi ovocnými.

3.  7.  2018 |
Hortenzie: Nejčastější chyby v pěstování

Hortenzie: Nejčastější chyby v pěstování

Záhonové i nádobové hortenzie mají podobné nároky. Pokud nekvetou, bývá příčinou pěstitelská chyba. Podívejte se na jejich přehled a zjistěte, co vaší rostlině pomůže.

6.  6.  2018 |
Jak správně provést letní řez ovocných stromů a keřů

Jak správně provést letní řez ovocných stromů…

Prořezáváte ovocné stromy a keře až po sezoně? Tak to je chyba. Letní řez totiž omezuje bujení a podporuje tvorbu květních pupenů, a díky tomu přispívá k bohatší a kvalitnější úrodě. Kdy přesně prořezat jabloně, hrušky, meruňky a další dřeviny, jak postupovat a na co určitě nezapomenout?

11.  7.  2018 |
Jak připravit svatojánský likér: Ořechovice krok za krokem

Jak připravit svatojánský likér: Ořechovice k…

Noc na svatého Jana chápali naši předkové jako magickou. Během ní trhali nezralé ořechy, z nichž připravovali svatojánský likér. Chcete si ho také vyrobit? Ponocovat kvůli tomu nemusíte. Vyzkoušejte náš recept na ořechovku z vodky. Chutnat vám bude, ať už ořechy natrháte kdykoli, a čarovné účinky bude mít také, pokud jí vypijete dostatečné množství.

20.  6.  2018 |