vytisknout velikost písma Vánoční květiny do interiéru: Co potřebují brambořík, azalka, vánoční hvězda a hvězdník

Nejen jmelí a jehličnany, ale i živé kvetoucí květiny se postarají o sváteční vánoční atmosféru. Mezi typicky vánoční květiny patří brambořík, azalka, vánoční hvězda a hvězdník. Přečtěte si, jak je pěstovat a na kterém místě se jim bude dařit. Prohlédněte si i galerii vánočních aranžmá, v nichž tyto a další květiny použijete.

Azalka: 15 °C, hodně vody a žádný vápník

K oblíbeným vánočním květinám patří bezpochyby azalky. V tomto období jsou nejoblíbenějšími ty s červenými a bílými květy. Samozřejmě existují i další barvy, některé mají květy dokonce dvojbarevné.

Azalky pocházejí z Číny a Japonska a rostlinka kvete zhruba 6 až 8 týdnů. V některých ohledech vyžaduje zvláštní péči, výsledkem je ale opravdová krása. Podstatné je, aby už při koupi alespoň třetina poupat ukazovala barvu. Teplota, v níž se azalce mimořádně daří, je 15 °C, čehož ale není vždy jednoduché dosáhnout.

Azalka vyžaduje hodně vody, zemina v květináči by měla být vždy velmi vlhká. Voda na zalévání by měla být nejlépe změkčená, neboť azalka nesnáší vápník. Ze všeho nejlepší je zalévat dešťovou vodou. Při dodržení všech těchto podmínek budeme odměněni opravdovou barevnou záplavou.

Jak pěstovat pokojové azalky

Jak pěstovat pokojové azalky

Brambořík: 12–18 °C a polostín

Bramboříky jsou oblíbené zejména pro půvabné pestrobarevné květy, které mohou být bíle, růžově, fialově nebo červeně až karmínově zbarvené. Květy dokonce často i voní, což se zejména o Vánocích, které mají být voňavé, dobře hodí. Bramboříky jsou klasické hrnkové rostliny, ale můžeme je použít i do mnoha vánočních aranžmá v kombinaci s dalšími řezanými květinami. Nejoblíbenější jsou bramboříky, které mají červené, bílé, růžové a lila květy a srdčité listy s bílou kresbou.

V teplém bytě bramboříky rychle odkvétají, a proto je vhodné postavit tyto pestré rostliny na místo, kde je polostín a poněkud chladněji – nejlépe jim vyhovuje teplota vzduchu mezi 12 a 18 °C. Právě proto jsou v předvánočním období rostlinami vhodnými do kuchyně nebo ložnice.

V poslední době se prodávají i takzvané minibramboříky, které lépe snášejí pokojovou teplotu. Zalévat by se měly do misky a raději měkkou vodou. Odkvetlé květy i se stonkem je dobré odstranit vykroucením.

Originální dekorace na vánoční stůl

Originální dekorace na vánoční stůl

Vánoční hvězda: 16–20 °C, vlažná voda a hnojivo

O Vánocích těžko postradatelná vánoční hvězda pocházející z Mexika. Latinsky se nazývá Euphorbia pulcherrima nebo též Poinsettia pulcherrima. Své jméno dostala po svém objeviteli Joelu Poinsettim, který byl americkým velvyslancem v Mexiku. Korunou její krásy jsou listeny.

Dávno neplatí, že nás okouzluje pouze jejich tradiční výrazná červeň, listeny (vypadající jako květy) můžou být i růžové nebo lososové. Mimořádně výraznými červenými listeny vynikají například odrůdy 'Capri' nebo 'Ria', žlutavými 'Regina'. V současnosti existují i odrůdy, které mají listeny dvoubarevné.

Vzhledem ke svému původu vánoční hvězda vyžaduje stálou pokojovou teplotu v rozmezí 16–20 °C a dostatečně vlhkou půdu. Neuškodí, když se jí občas rosí listy. Neobejde se bez světlého místa, kam však nedopadají přímé sluneční paprsky. Pro zálivku je vhodná vlažná voda, jednou za týden je třeba rostlinu přihnojit. Pokud je v bytě příliš suchý vzduch, začnou listy brzy opadávat, proto není vhodné, aby vánoční hvězda stála v blízkosti topení.

Vánoční hvězda vnese do vašeho domova sváteční atmosféru

Vánoční hvězda vnese do vašeho domova sváteční atmosféru

Hvězdník: 22–25 °C, kvalitní substrát a světlé místo

Pro hvězdník neboli zornici (Hippeastrum), pocházející ze subtropické Ameriky, jsou typické mohutné květy, vyrůstající na dlouhém stonku. Mohou být zbarveny různě, existují i dvoubarevné, ale nejtypičtější jsou asi červené a bílé. Hvězdníky bývají obvykle při nákupu v nevyhovujícím substrátu. To první, co musíte pro jejich úspěšné pěstování udělat, je přesazení do kvalitní zeminy, která bude vzdušná a propustná. Cibuli umístěte tak, aby byla z jedné poloviny až dvou třetin nad substrátem. Rostlinu jemně zalijte a umístěte na světlé místo s teplotou kolem 22 až 25 °C. Teprve až stvol povyroste v řádu několika centimetrů, zahajte pravidelnou zálivku.

Hvězdník je symbol Vánoc: Pečujete o něj správně?

Hvězdník je symbol Vánoc: Pečujete o něj správně?

NÁŠ TIP: Aranžmá z květin zvládnete vytvořit sami. Inspirujte se v galerii v úvodu článku!

 
Sledujte náš facebook


Nejčtenější články

Na výlet do Velké Británie: Nechte se inspirovat útulným bydlením v cottage stylu

Na výlet do Velké Británie: Nechte se inspiro…

Také vás při sledování filmů z anglického venkova vždy zaujme styl bydlení nazývaný English cottage? Útulné, kamenné domky s doškovými střechami, elegantní interiéry s klasickým nábytkem z tmavého masivu, dělená okna, kvalitní textilie často s rostlinnými či vzorovanými motivy, husté koberce a v neposlední řadě krb. Pokochejte se fotkami takovýchto britských stavení a nechte se jimi inspirovat.

15.  9.  2023 |
Kateřina Hradová
Bydlení
Jak ochránit úrodu před ptáky a hmyzem? Zkuste tyto tipy z Pinterestu!

Jak ochránit úrodu před ptáky a hmyzem? Zkust…

Bobulovité plody, jako je aronie, réva, zimolez, borůvky či muchovník, ale třeba i sladké hrušky a obyčejná rajčata, je potřeba při dozrávání ochránit před ptáky i hmyzem, kteří si na plodech také rádi pochutnají. Škodí i včely a vosy: naruší slupku plodů a ty pak začnou hnít. Jak tedy ochránit úrodu, aby pro pěstitele něco zbylo?

29.  8.  2023 |
Lucie Kořistová hrk
Ochrana před škůdci
Víte, jak úspěšně pěstovat vřes na zahradě nebo v truhlíku na balkoně?

Víte, jak úspěšně pěstovat vřes na zahradě ne…

Vřesy rozkvétají mezi posledními rostlinami od konce léta do pozdního podzimu. Ozdobí truhlíky, zahradu a doplní i podzimní aranžmá. Co všechno potřebuje vřes na zahradě i v truhlíku a jak založit nové vřesoviště?

19.  9.  2023 |
Irena Forejtová
Okrasná zahrada
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

Poznáte hořké hřiby? Vypadají krásně, ale stačí jediný kousek a celá smaženice bude zkažená. A to v lepším případě! Po konzumaci jedovatých hřibů si totiž můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

22.  8.  2023 |
Markéta Žídková
Houby
Hrušková povidla pečená v troubě a bez míchání. Nejlepší recept, jak uchovat sladkost ovoce

Hrušková povidla pečená v troubě a bez míchán…

Jak nejlépe zpracovat zralé hrušky, které jsou sladké a šťavnaté, a stejně tak i hrušky mírně přezrálé, jež spadly z hrušně a jsou otlačené, případně i rozmáčknuté? Nejlepším řešením jsou hrušková povidla bez míchání: na přípravu nejsou nijak náročná.

5.  9.  2023 |
Lucie Kořistová
Povidla