vytisknout velikost písma Vánoční květiny: Co potřebují brambořík, azalka a vánoční hvězda

Jmelí, zelené větvičky, ale i živé kvetoucí květiny se postarají o sváteční vánoční atmosféru. Které jsou vhodné a jak o ně pečovat?

Azalka: 15 °C, hodně vody a žádný vápník

K oblíbeným vánočním květinám patří bezpochyby azalky. V tomto období jsou nejoblíbenějšími ty s červenými a bílými květy. Samozřejmě existují i další barvy, některé mají květy dokonce dvojbarevné.

Azalky pocházejí z Číny a Japonska a rostlinka kvete zhruba 6 až 8 týdnů. V některých ohledech vyžaduje zvláštní péči, výsledkem je ale opravdová krása. Podstatné je, aby už při koupi alespoň třetina poupat ukazovala barvu. Teplota, v níž se azalce mimořádně daří, je 15 °C, čehož ale není vždy jednoduché dosáhnout.

Azalka vyžaduje hodně vody, zemina v květináči by měla být vždy velmi vlhká. Voda na zalévání by měla být nejlépe změkčená, neboť azalka nesnáší vápník. Ze všeho nejlepší je zalévat dešťovou vodou. Při dodržení všech těchto podmínek budeme odměněni opravdovou barevnou záplavou.

Hvězdník je symbol Vánoc: pečujete o něj správně?

Hvězdník je symbol Vánoc: pečujete o něj správně?

Brambořík: 12–18 °C a polostín

Bramboříky jsou oblíbené zejména pro půvabné pestrobarevné květy, které mohou být bíle, růžově, fialově nebo červeně až karmínově zbarvené. Květy dokonce často i voní, což se zejména o Vánocích, které mají být voňavé, dobře hodí. Bramboříky jsou klasické hrnkové rostliny, ale můžeme je použít i do mnoha vánočních aranžmá v kombinaci s dalšími řezanými květinami. Nejoblíbenější jsou bramboříky, které mají červené, bílé, růžové a lila květy a srdčité listy s bílou kresbou.

V teplém bytě bramboříky rychle odkvétají, a proto je vhodné postavit tyto pestré rostliny na místo, kde je polostín a poněkud chladněji – nejlépe jim vyhovuje teplota vzduchu mezi 12 a 18 °C. Právě proto jsou v předvánočním období rostlinami vhodnými do kuchyně nebo ložnice.

V poslední době se prodávají i takzvané minibramboříky, které lépe snášejí pokojovou teplotu. Zalévat by se měly do misky a raději měkkou vodou. Odkvetlé květy i se stonkem je dobré odstranit vykroucením.

Originální dekorace na vánoční stůl

Originální dekorace na vánoční stůl

Vánoční hvězda: 16–20 °C, vlažná voda a hnojivo

O Vánocích těžko postradatelná vánoční hvězda pocházející z Mexika. Latinsky se nazývá Euphorbia pulcherrima nebo též Poinsettia pulcherrima. Své jméno dostala po svém objeviteli Joelu Poinsettim, který byl americkým velvyslancem v Mexiku. Korunou její krásy jsou listeny.

Dávno neplatí, že nás okouzluje pouze jejich tradiční výrazná červeň, listeny (vypadající jako květy) můžou být i růžové nebo lososové. Mimořádně výraznými červenými listeny vynikají například odrůdy Capri nebo Ria, žlutavými Regina. V současnosti existují i odrůdy, které mají listeny dvoubarevné.

Vzhledem ke svému původu vánoční hvězda vyžaduje stálou pokojovou teplotu v rozmezí 16–20 °C a dostatečně vlhkou půdu. Neuškodí, když se jí občas rosí listy. Neobejde se bez světlého místa, kam však nedopadají přímé sluneční paprsky. Pro zálivku je vhodná vlažná voda, jednou za týden je třeba rostlinu přihnojit. Pokud je v bytě příliš suchý vzduch, začnou listy brzy opadávat, proto není vhodné, aby vánoční hvězda stála v blízkosti topení.

Vánoční hvězda vnese do vašeho domova sváteční atmosféru

Vánoční hvězda vnese do vašeho domova sváteční atmosféru

Aranžmá z květin zvládnete sami. Inspirujte se v galerii v úvodu článku!

 

 
Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Mysleli jste si, že letos už je sezóna hub za námi? Pak budete překvapeni. Z některých lokalit nosí houbaři domů stále plné košíky. Zjistili jsme pro vás, kde aktuálně houby rostou a jaké. Mrkněte se v galerii nejen na poslední úlovky z října 2019.

17.  10.  2019 |
Jak správně naložit kysané zelí: Pochutnat si na něm můžete už za měsíc

Jak správně naložit kysané zelí: Pochutnat si…

Také tak milujete kysané zelí? Kromě toho, že je chutné, je doslova nabité vitamíny a minerály. A i když se dá koupit v každém obchodě, nad to domácí není. Naložte si ho podle našeho návodu a už nikdy nebudete chtít jiné.

5.  10.  2019 |
Poslední sklizeň rajčat: I zelené plody můžete zpracovat

Poslední sklizeň rajčat: I zelené plody můžet…

Začínající podzim s sebou přináší sklizeň plodové zeleniny. Rajčata zrají, ale ne všechna stihnou dozrát venku – co s nimi? Nevěšte hlavu, není třeba je vyhazovat. Nazmar nemusí přijít nic z toho, co jste vypěstovali.

1.  10.  2019 |
Kana bez zazimování uhyne, postarejte se o ni!

Kana bez zazimování uhyne, postarejte se o ni…

Jak přezimovat kanu neboli dosnu? Není to nic složitého, hlízy vyjměte ze země, jen pozor, hlínu z nich neoklepávejte. Pokud jste kanu pěstovali v květináči, nemusíte ji z hlíny vyndavat, jen ji i s květináčem dejte dovnitř na studené místo. Jakou potřebuje teplotu?

9.  10.  2019 |
Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Sezóna chřipek a nachlazení je v plném proudu. Rýmě a kašli unikne jen málokdo z nás. Není ale nutné vše řešit jen prášky a předraženými přípravky z lékárny. Nepříjemné příznaky pomůže zmírnit třeba rýmovník. Máme pro vás návod, jak si z něj doma vyrobit sirup a mast.

22.  1.  2019 |