vytisknout velikost písma Vánoční atmosféra na vás dýchne v botanické zahradě

Vánoční atmosféra na vás dýchne v botanické zahradě

Rádi byste se už naladili na předvánoční čas? V tom případě si naplánujte výlet do Botanické zahrady Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy v Praze (Na Slupi 16), kde počínaje dnešním dnem začíná tradiční vánoční výstava nazvaná U vánočního stolu.

Prohlédnout si ji můžete v horním skleníku, a to až do 2. ledna 2014, denně v době od 10.00 do 17.00 hodin. Výjimkou bude 24. a 31. prosinec, kdy se zavírací doba posune o hodinu dříve, tedy na 16. hodinu. Vstupné je 50 Kč, snížené 40 Kč.

Jak vypadaly Vánoce v časech minulých

Co bude na výstavě k vidění? Těšit se můžete na starodávné vánoční dekorace našich předků, betlémy a mnoho dobových rekvizit, na živé vánoční stromky ozdobené pro srovnání starými i novými ozdobami a výrobky tvůrců z Klubu lidové tvorby, jejichž práce vycházejí z českých lidových tradic a které je možné koupit.

Jak výstavu, tak i jednotlivé exponáty doplňují informační texty. Adventní dobu návštěvníkům připomenou také kateřinské, mikulášské, hrníčkové a přástevnické vrkoče, zdobené věnce, figurky ze sušeného ovoce, sluníčka nebo mikulášská a jiná staročeská pečiva. Pozornost jistě vzbudí i perníkový a hokynářský krámek.

Zdroj: Botanická zahrada Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy v Praze 

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zkuste švestková povidla v troubě a bez míchání

Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zku…

Receptů na švestková povidla je mnoho a možná máte ten nejlepší od babičky. Ale pokud ne, máme pro vás jeden, který určitě stojí za vyzkoušení.

6.  9.  2020 |
Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Za dvě hodiny 700 křemenáčů osikových. Takový úlovek se povedl tento týden dvěma kamarádům na Benešovsku. Je jasné, že houby už zase rostou jak o život, i když samozřejmě ne úplně všude. Kam tedy v Česku vyrazit na houby, kde vás čekají nejlepší úlovky?

10.  9.  2020 |
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořčáky. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

9.  9.  2020 |
Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak uchovat sladkost ovoce

Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak …

Dobře zralá hruška je sladká a šťavnatá. A taky poměrně křehká – snadno se otlačí, či dokonce rozmáčkne. Je proto třeba ji rychle spotřebovat. Kompoty jsou fajn, ale když je hrušek mnoho a už padají ze stromu, je potřeba rychlé akce.

13.  9.  2020 |
Sušička na houby šetří váš čas i nervy. Jak ji správně používat?

Sušička na houby šetří váš čas i nervy. Jak j…

Spojí-li se dešťové přeháňky s vyššími teplotami, nastanou žně pro všechny houbaře. Problémem ale může být, jak množství hub rychle zpracovat. Ideální volbou je kvalitní sušička, v níž budou houby usušené během několika hodin a téměř bez práce.

16.  9.  2020 | | 2 N/A