vytisknout velikost písma Vánoční atmosféra na vás dýchne v botanické zahradě

Vánoční atmosféra na vás dýchne v botanické zahradě

Rádi byste se už naladili na předvánoční čas? V tom případě si naplánujte výlet do Botanické zahrady Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy v Praze (Na Slupi 16), kde počínaje dnešním dnem začíná tradiční vánoční výstava nazvaná U vánočního stolu.

Prohlédnout si ji můžete v horním skleníku, a to až do 2. ledna 2014, denně v době od 10.00 do 17.00 hodin. Výjimkou bude 24. a 31. prosinec, kdy se zavírací doba posune o hodinu dříve, tedy na 16. hodinu. Vstupné je 50 Kč, snížené 40 Kč.

Jak vypadaly Vánoce v časech minulých

Co bude na výstavě k vidění? Těšit se můžete na starodávné vánoční dekorace našich předků, betlémy a mnoho dobových rekvizit, na živé vánoční stromky ozdobené pro srovnání starými i novými ozdobami a výrobky tvůrců z Klubu lidové tvorby, jejichž práce vycházejí z českých lidových tradic a které je možné koupit.

Jak výstavu, tak i jednotlivé exponáty doplňují informační texty. Adventní dobu návštěvníkům připomenou také kateřinské, mikulášské, hrníčkové a přástevnické vrkoče, zdobené věnce, figurky ze sušeného ovoce, sluníčka nebo mikulášská a jiná staročeská pečiva. Pozornost jistě vzbudí i perníkový a hokynářský krámek.

Zdroj: Botanická zahrada Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy v Praze 

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Jak připravit rybízové víno

Jak připravit rybízové víno

Pokud vám na zahradě roste několik keřů rybízu a letos vás čeká bohatá sklizeň, popřemýšlejte, jak plody zpracovat. Jednu z mnoha variant představuje rybízové víno, které bývá označováno za nejchutnější mezi ovocnými.

3.  7.  2018 |
Pět nejlepších receptů z cukety naslano i nasladko

Pět nejlepších receptů z cukety naslano i nas…

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  6.  2018 | | 2 N/A
Jak připravit svatojánský likér: Ořechovice krok za krokem

Jak připravit svatojánský likér: Ořechovice k…

Noc na svatého Jana chápali naši předkové jako magickou. Během ní trhali nezralé ořechy, z nichž připravovali svatojánský likér. Chcete si ho také vyrobit? Ponocovat kvůli tomu nemusíte. Vyzkoušejte náš recept na ořechovku z vodky. Chutnat vám bude, ať už ořechy natrháte kdykoli, a čarovné účinky bude mít také, pokud jí vypijete dostatečné množství.

20.  6.  2018 |
Hortenzie: Nejčastější chyby v pěstování

Hortenzie: Nejčastější chyby v pěstování

Záhonové i nádobové hortenzie mají podobné nároky. Pokud nekvetou, bývá příčinou pěstitelská chyba. Podívejte se na jejich přehled a zjistěte, co vaší rostlině pomůže.

6.  6.  2018 |
Jak správně provést letní řez ovocných stromů a keřů

Jak správně provést letní řez ovocných stromů…

Prořezáváte ovocné stromy a keře až po sezoně? Tak to je chyba. Letní řez totiž omezuje bujení a podporuje tvorbu květních pupenů, a díky tomu přispívá k bohatší a kvalitnější úrodě. Kdy přesně prořezat jabloně, hrušky, meruňky a další dřeviny, jak postupovat a na co určitě nezapomenout?

11.  7.  2018 |