vytisknout velikost písma Vánoce před sto lety: které rostliny je tehdy symbolizovaly

Vánoce před sto lety: které rostliny je tehdy symbolizovaly

Je vám líto, že Vánoce už jsou za námi? V tom případě se s nimi ještě tak docela nelučte a zajděte si do Botanické zahrady hlavního města Prahy, kde ve Výstavním sále a skleníku Fata Morgana probíhá až do 6. ledna 2013 výstava nazvaná Rostlina jako vánoční symbol. 

Oslavy Vánoc a příchodu Nového roku jsou spojeny s určitými druhy rostlin už od dávných časů. Na výstavě budete mít možnost prohlédnout si, jak vypadaly během těchto svátečních dnů české domácnosti v době před sto lety.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Na výstavě se přenesete do časů našich prababiček
 

Dozvíte se, že venkovská stavení i městské interiéry zdobily nejen vánoční stromečky a snítky jmelí, ale také další zajímavé druhy, seznámíte se s exotickými vánočními rostlinami, zjistíte, kdy a kde se v Praze objevil vůbec první vánoční strom a kde byl poprvé ozdoben elektrickým osvětlením.

Výstavu můžete zhlédnout od úterý do neděle od 9.00 do 16.00 hodin. Vstupné je pro dospělé 30 Kč, pro děti 20 Kč. S platnou vstupenkou ze skleníku Fata Morgana je vstup na výstavu zdarma (vstupenku je možné zakoupit pouze na pokladně ve skleníku).

Zdroj: Botanická zahrada hlavního města Prahy

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Za dvě hodiny 700 křemenáčů osikových. Takový úlovek se povedl tento týden dvěma kamarádům na Benešovsku. Je jasné, že houby už zase rostou jak o život, i když samozřejmě ne úplně všude. Kam tedy v Česku vyrazit na houby, kde vás čekají nejlepší úlovky?

10.  9.  2020 |
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořčáky. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

9.  9.  2020 |
Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak uchovat sladkost ovoce

Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak …

Dobře zralá hruška je sladká a šťavnatá. A taky poměrně křehká – snadno se otlačí, či dokonce rozmáčkne. Je proto třeba ji rychle spotřebovat. Kompoty jsou fajn, ale když je hrušek mnoho a už padají ze stromu, je potřeba rychlé akce.

13.  9.  2020 |
Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zkuste švestková povidla v troubě a bez míchání

Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zku…

Receptů na švestková povidla je mnoho a možná máte ten nejlepší od babičky. Ale pokud ne, máme pro vás jeden, který určitě stojí za vyzkoušení.

6.  9.  2020 |
Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky. Vyberte si ze tří receptů

Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky.…

Šípkový sirup je medicína, kterou znaly a využívaly už generace před námi. Přidejte se k nim a vyzkoušejte chuť plodů, které příznivě působí na organismus dětí i dospělých. Bez éček a dalších umělých přísad se obejde náš recept na šípkový sirup.

19.  9.  2020 |