Vana, nebo sprchový kout? Jak se správně rozhodnout | iStock

iStock

Vana, nebo sprchový kout? Jak se správně rozhodnout

Chystáte se rekonstruovat koupelnu a stále nevíte, zda je lepší sprcha, nebo vana? Každá varianta má svá pro a proti. Poradíme vám, jak vybrat tu, která vám bude nejvíc vyhovovat.

Každá z variant má své příznivce a odpůrce. Někdo nedá dopustit na relax ve vaně plné horké vody s kapkou vonného olejíčku a hromadou pěny. Jiný tvrdí, že máčet se ve vlastní „špíně“ je odporné, další by se zase pořádně neprobral bez rychlé ranní sprchy. Obecně platí, že zatímco vanu ocení hlavně rodiny s dětmi, sprcha přijde vhod ve stáří nebo třeba při úrazu. Nejlépe jsou na tom samozřejmě ti, kteří mají k dispozici koupelnu větších rozměrů. Ti mají vyhráno. Mohou si totiž dopřát obě varianty.

Vana versus sprchový kout

V první řadě je samozřejmě důležité, jak velká vaše koupelna je. Rozměry nejmenších van jsou většinou 120 × 70 centimetrů, a proto v případě malých koupelen vítězí nejčastěji sprchový kout. Můžete si vybrat opravdu malý, ale s rozměry 80 × 80 centimetrů sice ušetříte hodně místa, ale příliš prostoru pak ve sprše nečekejte. Pokud si můžete nějaký ten centimetr navíc dopřát, rozhodně to udělejte. Odměnou vám bude větší komfort při sprchování a relaxaci.

Sprchové kouty mohou být čtvercové, půlkruhové, čtvrtkruhové nebo třeba obdélníkové. Zajímavým způsobem můžete nedostatečný prostor v koupelně vyřešit také pomocí ergonomicky tvarované vany, která je hybridem mezi sprchovým koutem a vanou. V rozšířené části se pohodlně osprchujete, v zúžené naopak najdete dostatek místa pro koupel po náročném dni.

Pokud se rozhodnete pro sprchu, oceníte, pokud bude sprchová vanička umístěna co nejníže. „To ale není vždy možné provést. Je třeba zajistit správný spád mezi sifonem a odtokovými trubkami. Pokud to umožňuje podlaha, je ideální zapustit sifon do podlahy a mít sprchovou vaničku zároveň s podlahou. V případech, kdy zapuštění není možné, například v panelových bytech, je vanička instalována nad úrovní podlahy,“ říká Petr Štěpánek, servisní technik značky Jika.

Nezapomeňte na zástěnu

Igelitové závěsy už patří minulosti. Zástěny jsou dnes téměř nutností. Nezáleží na tom, zda máte kout, nebo vanu. Díky zástěně nebudete muset po každém koupání a sprchování hned vytírat celou koupelnu. Umístit se dá takřka na každou vanu včetně asymetrických a rohových. Vybírat lze z nepřeberného množství levnějších univerzálních modelů, v nabídce jsou ale samozřejmě i desénové kousky, za které si ale budete muset připlatit.

U klasického sprchového koutu posuvné a skládací zástěny ušetří místo, křídlové zase usnadní údržbu. Výplň si můžete zvolit skleněnou nebo z plexiskla. Tady se ale nevyplatí šetřit. Za bezpečnostní sklo sice zaplatíte více, ale déle vydrží a může mít i povrchovou úpravu proti vodnímu kameni. Naopak výplň z plexiskla je sice levnější, zato není tak odolná vůči poničení.

Sprchové dveře si ale pořiďte i v případě, že máte kout umístěný do vyzděné niky. I když se vám to teď může zdát zbytečné, v budoucnu je oceníte. Zabrání nechtěnému rozstříkání vody po koupelně. Na výběr máte ze dvou variant – buď jednodílné, nebo dvojdílné.

Díky zástěnám proměníte i vanu v pohodlnou sprchu. Zástěny se pak nabízejí opět jak pevné, tak i skládací. Výhodou skládacích je jejich skladnost, protože tuto "harmoniku" snadno složíte až na zeď a nebude vám bránit ve vstupu do vany či při údržbě okrajů vany.

Instalaci svěřte odborníkům

Na rozhodování o tom, zda si vyberete vanu, nebo sprchový kout, máte naštěstí poměrně dost času, přesto každá z variant má jiné požadavky: V případě instalace vany a jejím obezdívání je důležité zajistit dostačující odvětrávání. Zamezíte tak hromadění vlhkosti v prostoru pod vanou. Nezapomeňte ale také na zajištění přístupu k odtokovému sifonu.

„Pokud není obklad stěn až k podlaze, měl by končit 150 milimetrů pod úrovní horní hrany vany. V případě, že bude vana obezděná, musí vnitřní vyzdívka kopírovat tvar vany a nikdy nesmí být zazděna takzvaně natvrdo,“ říká Petr Štěpánek.

Pokud je vaším favoritem spíše sprchový kout, můžete využít vaničky samonosné, samonosné na obezdění nebo na podezdění. Svislé stěny by měly být rovné, aby zajistily správnou přiléhavost konstrukce ke stěně. Velmi důležitý je odtok vody, což zajistí správná instalace vaničky.

Montáž ale vždy raději nechte na odbornících. Jen tak budete mít záruku, že voda nepoteče, kam nemá. Vytopený soused nebývá nejpříjemnější. A pokud navíc nemáte dobrou pojistku, může se vám tahle úspora nakonec pěkně prodražit.


Doporučujeme

Články odjinud