vytisknout velikost písma Valentýnské řádění i u vás doma

Ať už svátek svatého Valentýna slavíte, či jste ho ještě úplně nepřijali, romantický večer plný překvapení vaši drahou polovičku určitě potěší. Stačí jen pár nápadů, jejichž realizace nezabere moc času.

Kněz, který se zamiloval

Legenda popisuje Valentýna jako katolického kněze žijícího ve třetím století, člověka velmi hodného, který i přes zákaz císaře Claudia II. oddával páry, za což byl uvězněn a posléze popraven.

Klepněte pro větší obrázek
Udělejte si čas pro svou lásku

V temné kobce se však láska nevyhnula ani jemu – zamiloval se do dcery žalářníka a před popravou jí poslal milostný lístek se vzkazem: Tvůj Valentýn. A právě na počest jeho lásky si dnes lidé posílají takzvané Valentýnky.

Nechte lásku projít žaludkem

O tom, že láska prochází žaludkem, jistě není pochyb. Ať už máme na mysli krásný svíravý pocit v břiše při setkání se svým milým (či milou), nebo jídlo, jímž si můžeme získat srdce své lásky.

Klepněte pro větší obrázek
Nezapomeňte na romantickou dekoraci

Připravila jsem pár praktických tipů, které na svatého Valentýna rozhodně využijete. Nejedná se jen o jídlo, ale také o nápady, jež se dají rychle a především bez velkých finančních nákladů zrealizovat.

Řeřichové srdce

Potěší hned dvakrát. Nejdřív vizuálně, poté chuťově. Jedná se o červené srdce osázené řeřichou, rostlinkou známou již od antických dob. Ta roste velmi rychle, ke konzumní velikosti ji postačí dva až tři dny. Je zdrojem minerálů a vitaminů, prospívá vašemu organismu a podporuje trávení.

Klepněte pro větší obrázek
Řeřicha má pikantní chuť, můžete ji sníst i samotnou

K výrobě vám postačí:

  • čtvrtka, nejlépe červená (můžete improvizovat, například dokreslit srdíčka, kytičky a podobně)
  • alobal (měl by být pevný; pokud však máte jen tenký, nevadí, dejte více vrstev na sebe)
  • nůžky
  • tužka
  • lepidlo
  • pravítko
  • trošku zeminy
  • semínka řeřichy
  • dortová forma ve tvaru srdce (není nutná)
Klepněte pro větší obrázek
Dortová forma ve tvaru srdce vám ulehčí práci

Na čtvrtku nakreslete podle pravítka pruhy o šířce tři až pět centimetrů a vystřihněte je. Vezměte dortovou formu (pokud ji nemáte, musíte si s tvarováním dát více práce, ale jde to), do ní vložte pruhy čtvrtky tak, aby se daly slepit a vytvořily vám šablonu srdce. Tu ponechte v dortové formě a vtlačte do ní alobal tak, aby vám vznikla srdcová mistička, do níž se dá nasypat zemina.

Klepněte pro větší obrázek
Stačí jen troška zeminy

Poté obojí vyjměte a položte na místo, kde už zůstane, nebo na tác, s nímž budete moci dekoraci přenášet. Do vytvořeného srdce nasypte až po okraj alobalového vnitřku zeminu a vysejte semínka řeřichy. Srdce nechte na světlém a teplém místě, často je roste (opatrně zalévejte) a řeřicha velmi brzy vyroste.

Klepněte pro větší obrázek
Pozor, ať semínka nevyplavíte proudem vody

Zelenina netradičně, po valentýnsku

Nemusí vaše drahá polovička zeleninu? Zkuste ji tentokrát naservírovat netradičně, tak, aby se na základě jejího vzhledu sliny jen sbíhaly.

Vyzkoušejte:

  • vykouzlit například ze sýru srdíčko, které vyplníte řeřichou, hráškem nebo naklíčeným mungem
  • vykrojit ze zeleniny (z paprik či okurky) pomocí vykrajovátka srdíčka a kytičky
Klepněte pro větší obrázek
Dobrými pomocníky při vykrajování ozdob jsou děti
  • růžičky z rajčete – oloupejte rajče (jako se loupe jablko), abyste získali delší slabou slupku o šířce asi centimetr; tu stočte dokola, aby měla povrch slupky uvnitř a vnitřek slupky (mokrý) naopak vně, a růžička je na světě za pár vteřin
  • kytička ze ředkvičky – ostrým nožem nařežte podélně ředkvičku a slupku pak odtáhněte do tvaru okvětních lístků; bílá dužnina představuje střed kytky
Klepněte pro větší obrázek
Koho by taková slavnostní tabule nepotěšila?
  • kytička z mrkve – oškrábejte či oloupejte větší mrkev, podélně jí nařízněte tak, aby vám vždy proužek odpadl (nařezávejte do písmene V); když se na mrkev podíváte po délce, uvidíte tvar kytičky. Mrkev stačí už jen nakrájet.
  • bylinkové kytičky – bylinky vypadají nádherně, dodají jídlu na talíři šmrnc

Takto připravená zelenina bude už na pohled lákat. Můžete ji podávat samostatně nebo jako přílohu.

Zamilované toasty

Potřebujete udělat rychlou svačinku? Zkuste zamilované toasty. Máte je hotové během pár minut a navíc všechny potřebné ingredience naleznete doma:

  • toastový chléb
  • papriku (či jinou zeleninu)
  • šunku
  • pomazánkové máslo
  • bylinky
  • vykrajovátka
Chléb namažte pomazánkovým máslem a položte na něj ze šunky i zeleniny vykrojené romantické tvary. Výsledné kousky dozdobte bylinkami.

Klepněte pro větší obrázek
Zelenina různých barev lahodí oku

Rozkvetlý přípitek

Máte v lednici připravený sekt a těšíte se na přípitek? Zkuste skleničky ozvláštnit. Můžete je ozdobit jen jednoduše, třeba jahodou ve tvaru srdíčka, kterou umístíte na okraj sklenky. Do té pak vykrojte jahodovou kytičku.

K takovému „rozkvetlému“ přípitku se na slavnostní tabuli bude hodit i miska s vodou, na jejíž hladinu položíte pár živých květů a plovoucích svíček.

Klepněte pro větší obrázek
Sekt s jahodami vytvářejí lahodnou kombinaci

Napěněná vana zajistí chvíle klidu

Někdy si člověk myslí, že romantika se s dětmi nedá stihnout. Ale to víte, že dá. I milovaní broučci jdou večer spát a dům na chvíli ztichne. Pokud jste unavení a nechce se vám už připravovat žádné jídlo, ale přesto byste si dopřáli valentýnskou chvíli, připravte nenáročnou koupel.

Klepněte pro větší obrázek
Až půjdou děti spát...

Napusťte vanu plnou teplé vody, vylepšete ji pěnou, solí, olejíčkem nebo bylinkami, prostě tím, co máte vy i partner rádi. Na okraj vany (pokud to není bezpečné, tak jinam) postavte svíčky, zapalte je a zhasněte zářivky. Romantickou atmosféru dolaďte příjemnou hudbou.

I malý náznak potěší

Klepněte pro větší obrázek
Nechte promluvit růži

Jelikož svátek svatého Valentýna vychází na všední den, kdy většina z nás chodí z práce opravdu pozdě, stačí jen malý náznak romantiky. Kupte jednu růži a položte ji na polštář člověku, jenž je vašemu srdci nejdražší. Krásného Valentýna!

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Pět nejlepších receptů z cukety

Pět nejlepších receptů z cukety

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  7.  2017 | | 2 N/A
Jak ostříhat levanduli, aby byla příští rok obsypaná květy

Jak ostříhat levanduli, aby byla příští rok o…

Právě teď je ten pravý čas. Levandule odkvétá a správný řez ovlivní nejen její tvar a vzhled, ale i to, kolik květů a v jaké kvalitě bude napřesrok mít.

30.  7.  2017 |
Jak zpracovat a uchovat cukety na zimu

Jak zpracovat a uchovat cukety na zimu

Také máte cuket, že nevíte, co s nimi? Vyzkoušeli jste snad už všechny způsoby úpravy a oblíbená zelenina vám už, jak se lidově říká, leze krkem? Uchovejte si je na zimu, kdy se vám po jejich chuti bude stýskat. Způsobů je hned několik.

28.  7.  2017 |
Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěstování

Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěst…

Rakytník má neuvěřitelně kyselé plody – to proto, že obsahuje obrovské množství vitamínu C. Ještě tento zázračný keř v zahradě nemáte?

30.  6.  2017 |
Je meloun ovoce, nebo zelenina? Plus jak poznat, že je opravdu zralý?

Je meloun ovoce, nebo zelenina? Plus jak pozn…

Meloun je nadupaný vitamíny a minerály, přitom má navzdory své sladké chuti minimum kalorií. Skvěle tak uspokojí chuť na sladké, pomůže doplnit tekutiny, aniž by zruinoval vaši postavu. Jak se to s ním ale má, je to ovoce, nebo zelenina?

25.  7.  2017 |