vytisknout velikost písma Václavkový guláš a další recepty z václavek. Zkuste dršťkovou nebo škvarky

S příchodem podzimu se v českých lesích objevují václavky. Tyto dřevokazné houby jsou za syrova jedovaté, ale pokud je dostatečně uvaříte, a to nejméně 20 minut, získáte výbornou surovinu. Z té připravíte chutný guláš, polévku, omáčku nebo je třeba promícháte s pohankou a máte výživný oběd. Našli jsme pro vás ty nejlepší recepty.
Foto: iStock
Václavkový guláš a další recepty z václavek. Zkuste dršťkovou nebo škvarky | Foto: iStock

Václavkový guláš

Potřebujete: 

Václavky, rostlinný olej, 2 cibule, sladkou papriku, drcený kmín, hladkou mouku, sladkou smetanu, sůl, pepř mletý

Václavky nakrájíme na větší kusy a propláchneme ve vodě. Na oleji osmažíme jemně nakrájené cibule a zasypeme paprikou a kmínem. Přisypeme houby a dusíme nejméně 30 minut. Občas promícháme, osolíme, opepříme. Rozmícháme mouku s vodou a pomalu přiléváme do guláše, dokud nezhoustne. Nakonec na zjemnění přidáme smetanu.

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Guláš s václavkami a hovězím masem

Suroviny:

400 gramů hovězího masa, 400 gramů václavek, 40 gramů slaniny či špeku, 2 cibule, sůl, 3 stroužky česneku, sádlo nebo olej, hladká mouka nebo jíška na zahuštění, pepř mletý, drcený kmín, smetana ke šlehání, vývar 

Na rozpáleném tuku osmažíme cibuli a slaninu do růžova, přidáme pokrájené osolené a opepřené maso a osmažíme dozlatova. Přisypeme na nudličky pokrájené václavky, nasekaný česnek, lžičku kmínu a za občasného promíchání smažíme, dokud se koření nerozvoní. 

Pak zalijeme vývarem a dusíme doměkka. Dle potřeby nakonec zahustíme guláš troškou mouky rozmíchané v malém množství studené vody nebo máslovou jíškou a necháme ještě krátce provařit. Můžeme dle chuti ještě dosolit, opepřit nebo přidat česnek. Milovníci koření mohou přidat majoránku, rozmarýn či tymián. Nakonec lze zjemnit smetanou.

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Gulášová polévka z václavek

Suroviny:

vrchovatý talíř václavek, velká cibule, 3 větší brambory, 70 gramů špeku, 2 lžičky mleté (či pálivé) papriky, 2 bujony (vývar), sůl, pepř, majoránka, 3 stroužky česneku, 2 lžíce hladké mouky

Václavky očistíme, pokrájíme a dáme do hrnce převařit. Pak scedíme. Špek a cibuli si pokrájíme nadrobno, osmažíme dozlatova, přidáme papriku, kterou necháme zpěnit, ihned přidáme houby a promícháme, zaprášíme moukou, opět promícháme, zalijeme vývarem nebo vodou s bujonem, osolíme, opepříme a vaříme 10 minut. Mezitím si oloupeme brambory, pokrájíme je na kostičky. Česnek oloupeme a nastrouháme. Obojí přidáme do polévky a vaříme do změknutí brambor, popřípadě dolijeme vodou. Ke konci vaření dochutíme majoránkou, solí a pepřem.

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Dršková polévka z václavek

Suroviny:

500 gramů václavek, cibule, olej, mletá paprika sladká, vývar, polohrubá mouka, majoránka nebo bazalka, pepř mletý, sůl

Větší kloboučky pokrájíme na proužky, menší dáme povařit asi čtvrt hodiny (musí se vařit), pak je opláchneme. Cibuli nakrájíme na hrubo, osmažíme na oleji do zlatova a přidáme papriku a houby. Zalijeme vlažným vývarem, přidáme majoránku, pepř a vaříme mírně 20 minut. Mouku rozmícháme s trochou vody, nalijeme do polévky a za stálého míchání necháme přejít varem. Dochutíme dle potřeby solí.

Sušička na houby šetří váš čas i nervy. Jak ji správně používat?

Sušička na houby šetří váš čas i nervy. Jak ji správně používat?

Václavková bramboračka

Suroviny:

400 gramů václavek, 3 brambory, velká mrkev, menší petržel, 200 gramů celeru, 100 gramů na nudličky nakrájené kapusty, 4 stroužky česneku, nasekaná celerová nať, 40 gramů másla, 2 lžíce oleje, 2 lžíce hladké mouky, 1,5 litru vývaru, sůl, pepř

Na rozpuštěném másle s olejem orestujeme nastrouhanou mrkev, celer, petržel a kapustu. Přidáme nasekaný česnek a na nudličky pokrájené očištěné václavky, vše krátce zarestujeme, pak zaprášíme moukou a zalijeme vývarem dle potřeby a promícháme. Přisypeme na kostičky pokrájené oloupané brambory, osolíme, opepříme a vaříme za občasného promíchání do změknutí brambor. Ke konci vmícháme čerstvě nasekanou zelenou nať, případně ještě dochutíme česnekem, solí a pepřem.

Nejjedovatější houba na světě roste i v Česku: Jak ji poznat?

Nejjedovatější houba na světě roste i v Česku: Jak ji poznat?

Houbové škvarky z václavek

Suroviny:

václavky, koření dle chuti: pepř, mletý kmín, paprika, sušený česnek nebo grilovací koření, sůl, hladká mouka, olej

Očištěné václavky pokrájíme na nudličky silné asi půl centimetru, dáme do misky a zaprášíme kořením a solí. V misce prohodíme a zaprášíme moukou, opět prohodíme a ihned dáme smažit do rozpáleného tuku. Houby smažíme zprudka, nejlépe na nepřilnavé pánvi, občas promícháme, a když jsou dozlatova a dokřupava osmažené, vyndáme je naběračkou nebo lžící na ubrousek okapat přebytečný tuk a ihned podáváme.

Vypěstujte si vlastní houby na zahradě. Pořiďte si sadbu hřibů či křemenáčů

Vypěstujte si vlastní houby na zahradě. Pořiďte si sadbu hřibů či křemenáčů

Václavková směs na topinky

Suroviny:

250 gramů václavek, pokrájených a krátce spařených v osolené vroucí vodě, olej, velká cibule, 3 stroužky česneku, 80 gramů slaniny, sůl, pepř mletý, drcený kmín, tymián nebo majoránka, 120 gramů rajského protlaku nebo plechovka krájených loupaných rajčat

Na oleji zlehka osmažíme cibuli, přidáme drobně pokrájenou slaninu, nasekaný česnek a ještě krátce osmažíme. Přisypeme bylinky, přidáme protlak a promícháme. Přisypeme okapané spařené václavky, osolíme, okořeníme a krátce pod poklicí za občasného promíchání podusíme. Je-li třeba, podléváme minimálním množstvím vývaru. V případě protlaku přidáme trochu cukru. Nakonec dochutíme kořením, česnekem, bylinkami, solí.

Jeřáb černý: Jak jej pěstovat plus recepty na zpracování plodů

Jeřáb černý: Jak jej pěstovat plus recepty na zpracování plodů

Smaženice z václavek

Suroviny:

180 gramů václavek pokrájených a krátce povařených, přecezených, 100 gramů slaniny, cibule, sůl, 2 stroužky česneku, majoránka, pepř mletý, mletý kmín, 6 vajec, olej 

Na trošce oleje necháme zesklovatět pokrájenou cibuli, přidáme slaninu a  nasekaný česnek a krátce osmažíme. Pak přidáme scezené houby, osolíme a okořeníme dle chuti a vše společně chvíli podusíme pod poklicí za občasného promíchání. Nakonec přidáme rozšlehaná mírně osolená vejce, která necháme dle chuti za stálého míchání srazit do požadované hustoty, a podáváme.

Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky. Vyberte si ze tří receptů

Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky. Vyberte si ze tří receptů

Václavky na smetaně

Suroviny:

400 gramů václavek, 0,5 litru mléka (vývaru), velká cibule, olej, sůl, pepř mletý, nové koření, 2 bobkové listy, 400 gramů zakysané smetany, 1 lžíce hladké mouky, ocet, cukr 

Houby pokrájíme na nudličky a v osolené vodě krátce povaříme, scedíme a necháme okapat. Na oleji necháme zesklovatět pokrájenou cibuli, přidáme předvařené václavky, bobkové listy, nové koření a pepř dle chuti, osolíme a zalijeme mlékem nebo vývarem, necháme zhruba 15 minut povařit a poté zahustíme plnější lžící hladké mouky rozmíchané v trošce mléka. Ještě krátce provaříme, vyndáme bobkové listy, a pokud jsme použili celé nové koření, tak i kuličky nového koření. Omáčku odstavíme a vmícháme do ní zakysanou smetanu, kterou jsme předem nechali zteplat na pokojovou teplotu. Podle chuti můžeme přisladit, či naopak přidat ocet. Podáváme s knedlíkem či noky.

Houževnatec neboli shii-take: houba, co roste pořád

Houževnatec neboli shii-take: houba, co roste pořád

Václavky s pohankou

Suroviny:

500 gramů václavek, 200 gramů pohanky, 60 gramů uzeného špeku, velká cibule, 4 stroužky česneku, drcený kmín, pepř mletý, majoránka, sůl 

Václavky očistíme, pokrájíme na nudličky a necháme 10 minut povařit v osolené vodě. Scedíme a necháme okapat. Pohanku uvaříme dle návodu na obalu a scedíme. Cibuli pokrájíme najemno a dozlatova osmažíme na drobně pokrájeném špeku. Pak přisypeme scezené václavky, které dochutíme jemně nasekaným česnekem, solí, kmínem, pepřem a majoránkou a pod poklicí ještě krátce dusíme. Poté přisypeme hotovou uvařenou pohanku, dobře promícháme, případně dosolíme a opepříme a můžeme podávat.

Nejlepší houbařské lokality v Česku: Kde vždy rostou?

Nejlepší houbařské lokality v Česku: Kde vždy rostou?

Sledujte náš facebook


Nejčtenější články

Jak správně naložit kysané zelí: Pochutnat si na něm můžete už za měsíc

Jak správně naložit kysané zelí: Pochutnat si…

Také tak milujete kysané zelí? Kromě toho, že je chutné, je doslova nabité vitamíny a minerály. A i když se dá koupit v každém obchodě, nad to domácí není. Naložte si ho podle našeho návodu a už nikdy nebudete chtít jiné. Jak na to?

6.  10.  2021 |
Lenka Chvostová
Jak na toKysané zelíDIY
Dýně Hokkaido: Zapomeňte na polévku, tady je 5 úžasných receptů od foodblogerů

Dýně Hokkaido: Zapomeňte na polévku, tady je …

Také milujete chuť dýně Hokkaido? Zkuste ji tentokrát použít k přípravě bruschetty, burgerů, bulguru nebo výborného latté a dezertu s medem a ořechy. Pokrmy a nápoj, které jste pravděpodobně ještě nezkoušeli, vás dostanou nejen svou chutí, ale také vzhledem.

9.  10.  2021 |
Kateřina Hradová
Vaření
Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Díky vydatným dešťům, které v posledních dnech zalily Česko, a také příznivým teplotám, houby znovu pomalu začínají růst, i když samozřejmě zdaleka ne všude. Podle mykologů a meteorologů se ale v nadcházejícím období babího léta můžeme těšit na pořádnou nadílku. Počasí zkrátka bude houbařům přát. Kam tedy v Česku vyrazit na houby, kde vás čekají nejlepší úlovky? V textu najdete tipy kraj po kraji (hledáte-li jen svůj kraj, sjeďte si v článku níže na příslušnou oblast).

1.  9.  2021 |
Lenka Chvostová
Nejkrásnější podzimní dekorace do interiéru i na dveře

Nejkrásnější podzimní dekorace do interiéru i…

Nenechte si zkazit náladu sychravým počasím. Raději využijte dary, které nám podzimní příroda nabízí, a pusťte se do výroby nějaké krásné dekorace. Inspiraci najdete v galerii.

28.  9.  2021 |
Lenka Chvostová
Věnec na dveřeDekoraceInteriér
Připravte si domácí pickles, je to dobrota plná vitaminů. Recept pro začátečníky

Připravte si domácí pickles, je to dobrota pl…

Jestli vám zbylo pár posledních vlastnoručně vypěstovaných kousků zeleniny a vy už nevíte, jak je zpracovat, vyzkoušejte pickles. Kvašená zelenina vám během zimních dnů dodá pořádnou dávku vitaminů. Využít můžete květák, zelí, mrkev, červenou řepu, prostě cokoliv.

20.  9.  2021 |
Lucie Kořistová
Domácnost