vytisknout velikost písma V troubě, mikrovlnce i v myčce na nádobí. Zavařujte jako profíci

Schovejte si kousek léta na chladnější období roku, zavařte si plody, které nyní natrháte na zahrádce. Máme pro vás pár rad, jak na to.

Sterilizace vytlačí vzduch

Začíná období hojnosti. Na zahrádkách, ale i všude kolem dozrává ovoce a zelenina, v lese rostou houby, ale i různé bobule. Je čas si dopřát. Nejlépe totiž chutná ovoce přímo ze stromu a zelenina ze zahrádky. Ale až si dostatečně pochutnáte a doplníte zásoby vitaminů, je třeba se zamyslet, co s úrodou kolem udělat, aby vydržela co nejdéle. Můžete ji nasušit, uložit do mrazáku a také zavařit.

Tento způsob konzervace potravin předpokládá, že na plody v uzavřené sklenici bude působit teplota 85 °C nebo vyšší. Uzavřené sklenice plné láku a plodů se vaří, přičemž vzduch ze sklenice uniká a vzniká částečné vzduchoprázdno. Podtlak pak víčko přimáčkne ke sklenici a pevně ho zde drží. To neumožní bakteriím se množit a jídlo zkazit. Z měkkého ovoce pak můžete uvařit marmeládu, kterou ještě horkou nalijete do sklenic, uzavřete a otočíte dnem vzhůru. Princip konzervace je pak podobný jako u sterilace samotné.

Meruňkové čatný a meruňky ve sladkokyselém nálevu

Meruňkové čatný a meruňky ve sladkokyselém nálevu

Pozor na hygienu

Základem úspěchu při tomto způsobu uchovávání potravin jsou dobře připravené sklenice. Můžete si jich pořídit několik druhů – sklenice s klasickými omnia víčky, sklenice s pákovým zavíráním nebo sklenice se šroubovacím uzávěrem. Všechny ale musíte důkladně umýt, nebo ještě lépe vyvařit, a to i nové, a pak při manipulaci s nimi dodržovat hygienu, protože kontaminace bakteriemi může způsobit, že vám celá várka zplesniví. Než do nich dáte potraviny, sklenice nechte vyschnout nebo je vytřete čistou utěrkou. Na zavařeniny je lepší sklenice nahřát.

Jak si vyrobit vlastní pickles: Pět nejlepších receptů na kvašenou zeleninu

Jak si vyrobit vlastní pickles: Pět nejlepších receptů na kvašenou zeleninu

Zkuste vlastní nakládačky, ale také experimentujte

Zavařit se dá leccos. Z ovoce uděláte sladké kompoty, zeleninu zase připravíte na slano nebo kyselo, stejně tak houby. Postup je vždy stejný. Plody nebo jejich kusy naskládáte do sklenice, přidáte koření a zalijete připraveným nálevem. Sklenice by nikdy neměly být plné až po okraj, nejlepší je nechat tak dva až tři centimetry místa, aby ve sklenicích zůstalo dost vzduchu, a proces sterilace tak mohl plně proběhnout. Naplněné a uzavřené sklenice je třeba sterilovat. To můžete udělat několika způsoby – ve velkém hrnci, zavařovacím hrnci, v troubě, mikrovlnce a dokonce v myčce na nádobí.

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Zavařování v hrnci

Pokud nezavařujete často, vystačíte si s obyčejným velkým hrncem. Na jeho dno dáte utěrku, na ni vyrovnáte sklenice, aby se nedotýkaly, a zalijete vodou a dáte vařit. Použijte teploměr, a až voda dosáhne teploty 80 °C, udržujte ji tak po dobu 20 minut. Poté sklenice opatrně vytáhněte.

Ve speciálním zavařovacím hrnci máte situaci jednodušší, jen naskládáte sklenice, zapnete program a necháte techniku udělat všechnu práci za vás.

Sušička na houby šetří váš čas i nervy. Jak ji správně používat?

Sušička na houby šetří váš čas i nervy. Jak ji správně používat?

Zavařování v troubě

Zahřejte troubu – elektrickou na 95 °C, horkovzdušnou na 150 °C (po pěti minutách zmírněte na 90 °C) a plynovou na jedničku. Zavřené sklenice vyskládejte na plech, do kterého nalijete asi 2 centimetry vody. Celková doba sterilace závisí na výkonu vaší trouby a velikosti sklenic a ovoce, průměrně počítejte 35–40 minut. Nejlépe uděláte, když vše vyzkoušíte.

Zavařování v mikrovlnce

Do mikrovlnky sice nic kovového nesmí, ale materiál, z něhož jsou šroubovací víčka, jí nevadí. Doba nastavení přístroje se liší podle velikosti sklenic.
Vycházet můžete z této tabulky:

Výkon a čas pro sklenice o objemu 720 ml:

Výkon 700 W = 6 min/1 ks

Výkon 750 W = 5 1/2 min/1 ks

Výkon 800 W = 5 1/4 min/1 ks

Výkon 850 W = 5 min/1 ks

Výkon 900 W = 4 1/2 min/1 ks

Sušička ovoce, zeleniny a hub: Koupíte ji od 800 do 30 000 Kč. Kterou vybrat?

Sušička ovoce, zeleniny a hub: Koupíte ji od 800 do 30 000 Kč. Kterou vybrat?

Zavařování v myčce

Tenhle způsob je asi nejpodivnější, zároveň však můžete zavařit opravdu velké množství sklenic naráz. A dokonce si ještě umýt nádobí. Sklenice narovnejte do myčky, malé nahoru, velké dospod, a zapněte nejdelší program a nejvyšší teplotu, minimálně 60 °C, nejlépe pak 70 až 80 °C. Nakonec sklenice otočte víčkem dolů, abyste vyzkoušeli, zda jsou správně utěsněná.

Až do zavařování více proniknete, můžete zkusit konzervovat i maso, uzeniny, ryby, hotová jídla, a dokonce některé druhy pečiva. Všechny dobroty skladujte na suchém a temném místě.

Jak zavařovat v myčce? Je to jednodušší, než si myslíte

Jak zavařovat v myčce? Je to jednodušší, než si myslíte

Sledujte náš facebook


Nejčtenější články

Nejlepší houbařské lokality v Česku: Kde vždy rostou?

Nejlepší houbařské lokality v Česku: Kde vždy…

Je to k vzteku, když slyšíte, jak rostou houby, a pak se vrátíte z lesa s prázdnou. Kam vyrazit?

5.  9.  2021 |
Markéta Žídková
Houby
Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Díky vydatným dešťům, které v posledních dnech zalily Česko, a také příznivým teplotám, houby znovu pomalu začínají růst, i když samozřejmě zdaleka ne všude. Podle mykologů a meteorologů se ale v nadcházejícím období babího léta můžeme těšit na pořádnou nadílku. Počasí zkrátka bude houbařům přát. Kam tedy v Česku vyrazit na houby, kde vás čekají nejlepší úlovky? V textu najdete tipy kraj po kraji (hledáte-li jen svůj kraj, sjeďte si v článku níže na příslušnou oblast).

1.  9.  2021 |
Lenka Chvostová
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořké hřiby. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

28.  7.  2021 |
Markéta Žídková
Hřib žlučníkHřib satanNejedlé hřibyJedovaté hřibyHouby
Větrolam na zahradu: Vysaďte si ochranu před větrem

Větrolam na zahradu: Vysaďte si ochranu před …

Krásná zahrada, kde chcete pobývat, ovšem s jedním negativem: silným větrem, který dokáže potrápit v kteroukoliv roční dobu. Je to váš případ? Ukážeme vám, jak může pomoci větrolam a z čeho jej vysadit.

8.  9.  2021 |
Kateřina Hradová
Okrasná zahrada
Podzimní zahrada: Co udělat, než přijde zima

Podzimní zahrada: Co udělat, než přijde zima

Dali jsme pro vás dohromady seznam těch nejpodstatnějších úkolů, které je dobré zvládnout v okrasné, ovocné i zeleninové zahradě během podzimních měsíců. Postupujte podle něj a postarejte se o to, aby vaše zahrada byla včas nachystaná k zimnímu odpočinku.

11.  9.  2021 |
Kateřina Hradová
Užitečná zahrada