V pátek začne výstava Iris 2013

Také letos se můžete vydat na tradiční výstavu kosatců nazvanou Iris 2013. Uskuteční se ve dnech 24. až 27. května v prostorách Botanické zahrady a arboreta Mendelovy univerzity v Brně-Černých Polích, přístupná bude denně od 9.00 do 18.00 hodin.

Na čtyři stovky kultivarů a semenáčů velkokvětých kosatců uvidíte jak ve výstavní hale hlavní budovy ve formě květinových aranžmá, tak i v záhonové výsadbě v zahradě. Pokud akci nestihnete, bude možné prohlédnout si alespoň venkovní kosatce, a to ve všední dny od 7.00 do 15.00 hodin.

Pohled do historie: jak se kosatce postupně šlechtily

V areálu zahrady je vysázen průřez kultivary vysokých kosatců Iris x barbata, které jsou uspořádány do skupin podle barev a doby vyšlechtění. Jedna část je věnována sbírce kosatců, jež ve Spojených státech amerických získaly Dykesovu medaili, udělovanou vždy pouze jednomu kosatci za rok, dále semenáčům a novým kultivarům od našich i světových šlechtitelů.

 

Tip pro pěstitele

Kosatce (Iris, česky duha) jsou rostliny původem z jihu Evropy, mají tedy rády propustnou půdu, slunečné stanoviště a spíše sucho. Zalití potřebují jen krátce po přesazení, jindy ne, aby nedošlo k rozvoji houbových chorob.

 

Po dobu výstavy bude pro návštěvníky zpřístupněn celý areál zahrady, v níž právě kvetou okrasné keře a některé z trvalek. Současně zde proběhne prodejní akce Klubu skalničkářů Brno a podívat se budete moci také do skleníku se sbírkou orchidejí a tilandsií.

Iris_2.jpg
Na mapce Botanické zahrady a arboreta vidíte dvě místa, kde bude výstava kosatců probíhat

Horní vchod do zahrady je z ulice třída Generála Píky 1, zastávka tramvají číslo 9 a 11 (zastávka Bieblova), dolní vchod z ulice Drobného (parkoviště). Vstupné pro dospělé je 50 Kč, pro děti od 6 do 15 let, studenty do 26 let a seniory 30 Kč. Děti do 6 let, ZTP, ZTP průvodce mají vstup zdarma. Rodinné vstupné (2 dospělí, 2 až 5 dětí) vás přijde na 120 Kč.

Zdroj: Botanická zahrada a arboretum Mendelovy univerzity v Brně

Doporučujeme

Články odjinud