vytisknout velikost písma Úroda z polí, zahrad a sadů aneb Valašský hortikomplex

Dnešního dne byla v objektu Janíkové stodoly v areálu Dřevěného městečka ve Valašském muzeu v přírodě zahájena výstava Úroda z polí, zahrad a sadů aneb Valašský hortikomplex.

Již tradičně je na ní prezentováno ovoce, zelenina, obiloviny a další plodiny pěstované jak v současnosti, tak i v minulosti, a to nejen v oblasti Valašska.

Akce, která potrvá do 2. listopadu, je koncipována tak, aby návštěvníci mohli přímo na místě srovnávat odrůdy dřívější a dnešní. Většina vystavených vzorků plodin ze skupiny takzvaných starých odrůd pochází z areálu Valašské dědiny.

Nenechte si ujít víkendovou přednášku o sloupcovitých ovocných stromech

Výstavu můžete zhlédnout denně od 10.00 do 16.00 hodin s výjimkou 31. října (zavírací den). Její s oučástí je také přednáška RNDr. Ivo Ondráška ze Zahradnické fakulty Mendelovy univerzity, kterou prosloví na téma Sloupcovité formy jabloní a jiných ovocných druhů v sobotu 29. října v době od 10.30 do 13.00 hodin v Sušáku Valašského muzea v přírodě.

Dřevěné městečko je nejstarším a nejnavštěvovanějším areálem Valašského muzea v přírodě ( Palackého 147, 756 61 Rožnov pod Radhoštěm) . Bylo otevřeno roku 1925 a prezentuje způsob života na malém městě v období od poloviny 19. století až po první čtvrtinu století dvacátého.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Za dvě hodiny 700 křemenáčů osikových. Takový úlovek se povedl tento týden dvěma kamarádům na Benešovsku. Je jasné, že houby už zase rostou jak o život, i když samozřejmě ne úplně všude. Kam tedy v Česku vyrazit na houby, kde vás čekají nejlepší úlovky?

10.  9.  2020 |
Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky. Vyberte si ze tří receptů

Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky.…

Šípkový sirup je medicína, kterou znaly a využívaly už generace před námi. Přidejte se k nim a vyzkoušejte chuť plodů, které příznivě působí na organismus dětí i dospělých. Bez éček a dalších umělých přísad se obejde náš recept na šípkový sirup.

19.  9.  2020 |
Mátový sirup osvěží, ale také léčí. Udělejte jej zastudena, ať nezničíte účinné látky

Mátový sirup osvěží, ale také léčí. Udělejte …

Máta je tradiční bylinkou v českých zahrádkách, její pěstování je jednoduché a chuť výborná. Máte ještě pár týdnů, než zvadne a zaschne, tak si z ní udělejte skvělý sirup.

27.  9.  2020 |
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořčáky. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

9.  9.  2020 |
Jak správně jíst exotický kaktusový fík? A návod na pěstování

Jak správně jíst exotický kaktusový fík? A ná…

Má šťavnatou dužinu, lahodnou, mírně nakyslou, osvěžující chuť. Vzdáleně připomíná fík, jde ale o plod opuncie. Pokud jste ho ještě neochutnali, o hodně jste přišli. Poradíme vám nejen, jak kaktusové fíky jíst a správně připravit, ale i jak opuncii pěstovat.

23.  9.  2020 |