vytisknout velikost písma Úroda z polí, zahrad a sadů aneb Valašský hortikomplex

Dnešního dne byla v objektu Janíkové stodoly v areálu Dřevěného městečka ve Valašském muzeu v přírodě zahájena výstava Úroda z polí, zahrad a sadů aneb Valašský hortikomplex.

Již tradičně je na ní prezentováno ovoce, zelenina, obiloviny a další plodiny pěstované jak v současnosti, tak i v minulosti, a to nejen v oblasti Valašska.

Akce, která potrvá do 2. listopadu, je koncipována tak, aby návštěvníci mohli přímo na místě srovnávat odrůdy dřívější a dnešní. Většina vystavených vzorků plodin ze skupiny takzvaných starých odrůd pochází z areálu Valašské dědiny.

Nenechte si ujít víkendovou přednášku o sloupcovitých ovocných stromech

Výstavu můžete zhlédnout denně od 10.00 do 16.00 hodin s výjimkou 31. října (zavírací den). Její s oučástí je také přednáška RNDr. Ivo Ondráška ze Zahradnické fakulty Mendelovy univerzity, kterou prosloví na téma Sloupcovité formy jabloní a jiných ovocných druhů v sobotu 29. října v době od 10.30 do 13.00 hodin v Sušáku Valašského muzea v přírodě.

Dřevěné městečko je nejstarším a nejnavštěvovanějším areálem Valašského muzea v přírodě ( Palackého 147, 756 61 Rožnov pod Radhoštěm) . Bylo otevřeno roku 1925 a prezentuje způsob života na malém městě v období od poloviny 19. století až po první čtvrtinu století dvacátého.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Mysleli jste si, že letos už houby možná vůbec neporostou? Pak budete překvapeni. V posledních dnech z některých lokalit konečně nosí houbaři domů plné košíky. Zjistili jsme pro vás, kde aktuálně houby rostou a jaké. Mrkněte se v galerii nejen na poslední úlovky ze srpna 2019.

16.  8.  2019 |
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořčáky. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

13.  8.  2019 |
Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování.…

Nejen děti, ale ani mnozí dospělí nedají bez kečupu ani ránu. Tak proč si ho nevyrobit z vlastní úrody, alespoň máte jistotu, že je ze zralých, zdravých rajčátek.

26.  8.  2019 |
Vypěstujte si vlastní houby na zahradě. Pořiďte si sadbu hřibů či křemenáčů

Vypěstujte si vlastní houby na zahradě. Pořiď…

Domácí úroda má tu výhodu, že není závislá na počasí. Podmínky vhodné pro růst hub totiž můžete snadno simulovat. Nejčastěji se pěstují žampiony a hlíva ústřičná. Pokud máte pár vzrostlých stromů, můžete koupit sadbu hřibovitých hub, která se prodává v práškové variantě či jako suspenze s živými zárodky.

15.  9.  2019 |
Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Sezóna chřipek a nachlazení je v plném proudu. Rýmě a kašli unikne jen málokdo z nás. Není ale nutné vše řešit jen prášky a předraženými přípravky z lékárny. Nepříjemné příznaky pomůže zmírnit třeba rýmovník. Máme pro vás návod, jak si z něj doma vyrobit sirup a mast.

22.  1.  2019 |