Úroda okurek se teď dá vylepšit: jak na to?

Úroda okurek se teď dá vylepšit: jak na to?

Pokud jste se letos pustili do pěstování okurek, vězte, že jejich zalévání a přihnojování patří k vůbec nejdůležitějším červencovým pracem. Ke správnému rozvoji potřebují množství fosforu a draslíku, ale také dusíku, který jim pomůže, aby se velké plochy listů vyvíjely tak, jak mají.

Z toho důvodu pro ně vybírejte hnojiva s vyšším podílem dusíku. Co naopak nesnášejí, je chlor, proto se ho raději vyvarujte (v malém množství ho okurky zvládnou). Připravte si 0,3% živný roztok a přihnojujte je zhruba každých deset dnů.

Nastýlkou si ušetříte práci

V době, kdy vládnou taková vedra jako v posledních dnech, je dobré poskytnout okurkám krom pravidelné závlahy i kypření půdy. Buďte ale opatrní, jejich kořeny rostou těsně pod povrchem půdy, takže byste je mohli poškodit. Použijete-li pro rostliny nastýlku, není už kypření nutné.

Kde se rychlost vyplatí a kde škodí

Pro dobrou sklizeň platí, že rychlost se vyplatí. Co máme na mysli? Čím rychleji dokážete plody okurek sklidit, tím rychleji se začnou vyvíjet plody nové. Dokonce okurka může odvrhnout i plody mladé, nedozrálé, jestliže ty zralé necháte na rostlině až příliš dlouho.

Plody okurek při sběru netrhejte silou! Tady už je rychlá práce spíše na škodu. Opatrně je odlomte nebo odstřihněte. Jejich trhání vší silou většinou poškodíte stonky, což může vést až k odumření celého zbývajícího výhonu.

Doporučujeme

Články odjinud