vytisknout velikost písma Úroda okurek se teď dá vylepšit: jak na to?

Úroda okurek se teď dá vylepšit: jak na to?

Pokud jste se letos pustili do pěstování okurek, vězte, že jejich zalévání a přihnojování patří k vůbec nejdůležitějším červencovým pracem. Ke správnému rozvoji potřebují množství fosforu a draslíku, ale také dusíku, který jim pomůže, aby se velké plochy listů vyvíjely tak, jak mají.

Z toho důvodu pro ně vybírejte hnojiva s vyšším podílem dusíku. Co naopak nesnášejí, je chlor, proto se ho raději vyvarujte (v malém množství ho okurky zvládnou). Připravte si 0,3% živný roztok a přihnojujte je zhruba každých deset dnů.

Nastýlkou si ušetříte práci

V době, kdy vládnou taková vedra jako v posledních dnech, je dobré poskytnout okurkám krom pravidelné závlahy i kypření půdy. Buďte ale opatrní, jejich kořeny rostou těsně pod povrchem půdy, takže byste je mohli poškodit. Použijete-li pro rostliny nastýlku, není už kypření nutné.

Kde se rychlost vyplatí a kde škodí

Pro dobrou sklizeň platí, že rychlost se vyplatí. Co máme na mysli? Čím rychleji dokážete plody okurek sklidit, tím rychleji se začnou vyvíjet plody nové. Dokonce okurka může odvrhnout i plody mladé, nedozrálé, jestliže ty zralé necháte na rostlině až příliš dlouho.

Plody okurek při sběru netrhejte silou! Tady už je rychlá práce spíše na škodu. Opatrně je odlomte nebo odstřihněte. Jejich trhání vší silou většinou poškodíte stonky, což může vést až k odumření celého zbývajícího výhonu.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Žampion zápašný (odborně Pečárka zápašná) je nejnebezpečnější houbou pro houbaře, protože málokdo čeká, že i žampiony mají své jedovaté zástupce.

3.  9.  2017 |
Pět nejlepších receptů z cukety

Pět nejlepších receptů z cukety

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  7.  2017 | | 2 N/A
Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěstování

Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěst…

Rakytník má neuvěřitelně kyselé plody – to proto, že obsahuje obrovské množství vitamínu C. Ještě tento zázračný keř v zahradě nemáte?

30.  6.  2017 |
Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí máslo

Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí másl…

Pokud si doma vyrobíte vlastní máslo, máte zaručeno, že je čerstvé a nikoliv rozmrazené po dvou letech ze skladových zásob. Při přípravě klasického másla oproti cenám v obchodě příliš neušetříte, pokud máte rádi bylinkové či slané máslo, pak se domácí výroba vyplatí i finančně.

10.  9.  2017 |
Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování.…

Nejen děti, ale ani mnozí dospělí nedají bez kečupu ani ránu. Nejedno dítko jím vylepšuje i řízek. Tak proč si ho nevyrobit z vlastní úrody, alespoň máte jistotu, že je ze zralých, zdravých rajčátek.

24.  8.  2017 |