vytisknout velikost písma Úprava a použití rašeliny v zahradě

Rašelina je důležitá komponenta, jejíž pomocí v zahradě zkvalitňujeme půdy. Ne vždy ji však používáme správně. Důležitá je také její neutralizace.
Úprava a použití rašeliny v zahradě

Význam rašeliny v půdě bývá někdy přeceňován. Někdo se domnívá, že tvoří důležitou složku výživy rostlin. Jindy naopak, že kromě provzdušnění a úpravy zásadité půdy nemá větší význam. Oba názory jsou mylné. Je třeba zdůraznit, že „čistá“ rašelina zlepšuje fyzikální a biologické vlastnosti hlinitých a písčitých půd.

Rašelina je organického původu. Vzniká rozpadem a tlením těl mechu rašeliníku. Znamená to, že po několika měsících se rašelina v půdě rozkládá a je třeba ji i dvakrát ročně doplňovat. Množství závisí na složení zeminy a na druhu rostlin, které mají v takové půdě růst. Připomeňme, že vyloženě kyselou půdu vyžadují vřesovištní rostliny, ale též třeba azalky, rododendrony, dnes oblíbené kanadské borůvky a podobně.

Pozor! Pro rostliny vyžadující alkalickou (zásaditou) reakci půdy však musíme používat neutralizovanou rašelinu.

Neutralizace rašeliny

Než se rozhodneme, kolik neutralizačních přísad vmísit do rašeliny, měli bychom znát stupeň kyselosti rašeliny, anebo alespoň její původ. Vřesovištní rašelina (původem z hor) bývá zpravidla nejkyselejší. Jestliže ji navíc chceme použít v kyselé půdě, měli bychom ji neutralizovat, nejlépe si pomůžeme mletým vápencem. Méně kyselá rašelina z nižších poloh bývá někdy označována jako přechodová, také ji neutralizujeme, i když méně. Slatinovou rašelinu z nížin můžeme bez obav používat v přirozeném stavu. Jaká jsou neutralizační množství?

  • Vřesovištní rašelina – do 6 kg mletého vápence na 1 m3rašeliny.
  • Přechodová rašelina – do 2 kg mletého vápence na 1 m3rašeliny.
  • Slatinová rašelina – použití bez neutralizace.

Dobrý tip! Dnes jsou k dostání hotové směsi rašeliny, ať už kyselé či neutralizované pro různé druhy rostlin. Šetří čas a námahu se složitým procesem neutralizace. Je nutné dobře prostudovat obal a rozlišit typ rašeliny a její ošetření výrobcem.

Doporučujeme

Upravenou horskou nebo neupravenou slatinovou rašelinu můžeme volně rozhodit na záhon, osvědčuje se v množství asi 4 kilogramy na čtvereční metr.

Pozor na škůdce

Nekvalitní rašelina obsahuje velmi často různý hmyz, například smutnice. Někdy pomůže krátké zahřátí v mikrovlnce. Záření škůdce zničí a složení rašeliny se podstatně nezmění. Jen budou asi zničeny i ostatní přítomné mikroorganismy. Rašelinu v mikrovlnné troubě upravujeme mírně navlhčenou a uzavřenou v igelitovém pytlíku.

Odhad cen vřesovištní rašeliny

Volně ložená rašelina

Cena (Kč) za 1 m3

Slabě rozložená H1 – H2, zrnění 0 – 40 mm

490

Středně rozložená H2 – H3, zrnění 0 – 30 mm

475

Silně rozložená H4, zrnění 0 – 20 mm

830

Hrubé vlákno, balík 250 až 300 kg

800

 

Balená rašelina

Cena (Kč) a 1 m3

300 litrů, zrnění 0 – 50 mm (slabě a středně rozložená)

530

300 litrů + paleta, zrnění 0 – 50 mm (slabě rozložená)

560

Rašelinový substrát (pH 5,5 – 6,5) 300 litrů + paleta

780

Tvoříme zahradnický substrát

Použití je obdobné jako u upravené rašeliny. To znamená, že ji můžeme použít všude tam, kde vyžadujeme kyprou a provzdušněnou půdu. Například pro růst zeleniny, vyžadující vyšší objemy vláhy (okurky, salát apod.). Hlavní součástí substrátu je opět rašelina, nejlépe vřesovištní a pokud možno hrubě vláknitá. Opět u ní musíme zmenšit stupeň kyselosti, na 1 m3rašeliny přidáme okolo 5 kg mletého vápence. Potom přidáme živiny (třeba formou statkového hnojiva) nebo necelé kilo superfosfátu. Statkovými hnojivy máme na mysli drůbeží nebo králičí trus (měl by být zkvašený), močůvku a podobně. Rašelinu jimi proléváme na volné, stíněné ploše a kryjeme plachtou. Důležité jsou stopové prvky. Ty mohou být vloženy v podobě síranů měďnatého a manganatého (vždy po 5 gramech síranu na 1 m3 rašeliny. Také se ke kubíku rašeliny doporučuje přidat borax, odborníci hovoří o stejném množství jako je tomu u vzpomenutých síranů.

Kdo nemá možnost vyrobit si substrát svépomocí, může se spolehnout na nabídku trhu. V obchodech se prodává zahradnický substrát za přijatelné ceny. Například 10 l substrátu lze pořídit za 50 korun, přičemž s nákupem většího množství jednotková cena klesá. Specializované substráty bývají dražší.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Jak správně naložit kysané zelí: Pochutnat si na něm můžete už za měsíc

Jak správně naložit kysané zelí: Pochutnat si…

Také tak milujete kysané zelí? Kromě toho, že je chutné, je doslova nabité vitamíny a minerály. A i když se dá koupit v každém obchodě, nad to domácí není. Naložte si ho podle našeho návodu a už nikdy nebudete chtít jiné.

5.  10.  2019 |
Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Mysleli jste si, že letos už houby možná vůbec neporostou? Pak budete překvapeni. V posledních dnech z některých lokalit konečně nosí houbaři domů plné košíky. Zjistili jsme pro vás, kde aktuálně houby rostou a jaké. Mrkněte se v galerii nejen na poslední úlovky ze srpna 2019.

16.  8.  2019 |
Poslední sklizeň rajčat: I zelené plody můžete zpracovat

Poslední sklizeň rajčat: I zelené plody můžet…

Začínající podzim s sebou přináší sklizeň plodové zeleniny. Rajčata zrají, ale ne všechna stihnou dozrát venku – co s nimi? Nevěšte hlavu, není třeba je vyhazovat. Nazmar nemusí přijít nic z toho, co jste vypěstovali.

1.  10.  2019 |
Minimalistická výzva na vlastní kůži: Za měsíc jsem vyhodila 465 věcí. Jak to šlo?

Minimalistická výzva na vlastní kůži: Za měsí…

Máte pocit, že váš domov přetéká věcmi? Seberte odvahu a začněte vyhazovat. Tak jako já. Žiju se svou rodinou na padesáti metrech čtverečních a v jednu chvíli jsem si řekla dost. Jak mi šlo zbavit se osobních pokladů a co bylo nejtěžší?

6.  10.  2019 |
Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Sezóna chřipek a nachlazení je v plném proudu. Rýmě a kašli unikne jen málokdo z nás. Není ale nutné vše řešit jen prášky a předraženými přípravky z lékárny. Nepříjemné příznaky pomůže zmírnit třeba rýmovník. Máme pro vás návod, jak si z něj doma vyrobit sirup a mast.

22.  1.  2019 |