vytisknout velikost písma Unkarina: zvláštní pokojová květina

Nemáte čas pěstovat doma náročné druhy rostlin, a přesto přitom toužíte po něčem zajímavém a zvláštním, co vás nadchne? Zkuste to s unkarinou a nebudete litovat.
Unkarina: zvláštní pokojová květina

Od břehů Afriky

Unkariny pocházejí z Madagaskaru a patří mezi sukulenty. Druhy pěstované u nás jsou většinou spíše sbírkové rostliny pro specialisty – například Uncarina grandidieri, U. peltata, nebo U. decaryi. Rostliny se liší vzrůstem, tvarem listů a barvou květů, společný mají jeden znak: stonek ztlustlý ve spodní části, který s věkem rostliny stále sílí.

 Klepněte pro větší obrázek
Uncarina decaryi zůstává potěšením pro odborníky

Pozvěte ji do pokoje

Pro pěstování v bytě je z unkarin vhodná ta, jež byla popsána poměrně nedávno. Zhruba před deseti lety se dostala z jižního Madagaskaru mezi pěstitele sukulentů, kteří ji vřele doporučují jako pokojovou rostlinu. Jmenuje se unkarina roezliana (Uncarina roeoesliana).

Před zrcadlem

Ptát se zrcadla, kdo je na světě nejkrásnější, to nemá uncarina zapotřebí. Je tak zvláštní, že je na ní stále co obdivovat. Ve své domovině dorůstá do výšky kolem sto dvaceti až sto padesáti centimetrů jako stromek s kmínkem (řadí se proto mezi stonkové sukulenty).

Klepněte pro větší obrázek
Uncarina roeoesliana: vypadá jako rostlina náročná na péči, opak je ale pravdou

Základ kmínku je ve spodní části ztlustlý a s věkem rostliny mohutní, takže výjimkou není ani průměr třicet centimetrů. Mírně plstnaté listy s dlouhými stopkami jsou poměrně velké, tvarem podobné javorovým a tvoří jakousi „korunku“ na kmeni.

Má se k světu

Tahle unkarina (U. roeoesliana) má jednu výbornou vlastnost: i když si koupíte velmi mladou rostlinu, pokvete už v šesti osmi měsících velkými, zářivě žlutými trubkovitými květy. Bohatě kvete od konce dubna, nápadné květy se někdy objevují i opakovaně.

Nenechte ji samotnou

Z unkariny získáte semena i v pokojových podmínkách. Potřebujete ovšem dva semenáčky, které mezi sebou ručně opylujete v době květu. Po dvou měsících od opylení dozrávají v plodu černá plochá semena. Špatně se dobývají z oplodí, ale pokud budete mít trpělivost, můžete jich získat osmnáct (což je obvyklý počet).

Pěstováním semenáčků se zabývají specializované firmy a pěstitelé, nákup mladých rostlin je otázkou několika desetikorun. Pochopitelně cena rostliny v dospělé velikosti přesáhne i patnáct set korun.

Raději moc nesahat

Plody unkariny jsou víc než zvláštní, vypadají trochu jako z jiného světa. Na mladých rostlinách se zdají až neúměrně velké, tvarem nepřipomínají nic, co známe: zelené, srostlé ze dvou dílů, podlouhlé a špičaté, porostlé dlouhými výrůstky.

Klepněte pro větší obrázek
Takovéto plody má Uncarina peltata

Těmito výrůstky se unkariny v domovině zachycují na srsti zvířat, která je rozšiřují po okolí. Sáhnout na výrůstky prsty se moc nedoporučuje – při dotyku se okamžitě sbalí a pevně přichytí, pak pomůže jedině odstřižení plodu.

Bez tepla to nepůjde

Víc jak osmnáct stupňů Celsia a dostatek světla, to je pro unkarinu to správné. Při nižších teplotách trpí rostlina deformacemi listů, s nedostatkem světla slábne kmínek a „vytahuje se“. Jako substrát pro pěstování postačí směs rašeliny, písku a perlitu v poměru: dva díly rašeliny, jeden díl písku a jeden díl perlitu.

Pravidelná zálivka je pro unkarinu nutností, protože poměrně velké listy odpařují dost vody. Přihnojování každých čtrnáct dnů by mělo být ve vegetačním období pravidlem: pěstební substrát je poměrně chudý na živiny a rostlina jich potřebuje hodně na tvorbu listů. V každém případě dodržujte pravidlo platné pro všechny rostliny: pokud se sníží teplota, musíte omezit zálivku.

Klepněte pro větší obrázek
Ztlustlý stonek je poznávacím znakem těchto rostlin

Den se krátí, světla ubývá

Nedostatek světla představuje při pěstování těchto rostlin největší problém. Přesto je můžete mít doma a s úspěchem pěstovat, pokud je na zimu „odstavíte“. Stačí jim okno v temperované místnosti a omezená zálivka (nezalévat dřív, dokud substrát řádně nevyschne). Se staršími rostlinami budete mít starostí ještě méně – snižujte od září zálivku tak, až unkarina začne shazovat listy. Od listopadu do jara vydrží bez listů, bez zálivky (!) a bez úhony.

Kde se vzala, tu se vzala

Myslím, že unkarina stojí za to, abyste ji zkusili pěstovat. Koupit se dá u pěstitelů i ve specializovaných firmách a není problém si mladou rostlinu objednat. Zkuste se podívat na stránky s prodejní nabídkou sukulentů:

http://www.sukulenty.cz/?p=productsMore&iProduct=59&sName=Uncarina-roesliana

http://www.kakteen.cz/index.php?katalogid=135〈=cz

http://www.pavko.cz/c/nabidka.htm

Občas se objeví unkarina i na pultech květinářských prodejen. Jsou to ale rostliny dovážené z ciziny, u nichž jsou ceny velice rozdílné a vyšší než v nabídce domácích pěstitelů.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Pět nejlepších receptů z cukety

Pět nejlepších receptů z cukety

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  7.  2017 | | 2 N/A
Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Žampion zápašný (odborně Pečárka zápašná) je nejnebezpečnější houbou pro houbaře, protože málokdo čeká, že i žampiony mají své jedovaté zástupce.

3.  9.  2017 |
Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování.…

Nejen děti, ale ani mnozí dospělí nedají bez kečupu ani ránu. Nejedno dítko jím vylepšuje i řízek. Tak proč si ho nevyrobit z vlastní úrody, alespoň máte jistotu, že je ze zralých, zdravých rajčátek.

24.  8.  2017 |
Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěstování

Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěst…

Rakytník má neuvěřitelně kyselé plody – to proto, že obsahuje obrovské množství vitamínu C. Ještě tento zázračný keř v zahradě nemáte?

30.  6.  2017 |
Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí máslo

Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí másl…

Pokud si doma vyrobíte vlastní máslo, máte zaručeno, že je čerstvé a nikoliv rozmrazené po dvou letech ze skladových zásob. Při přípravě klasického másla oproti cenám v obchodě příliš neušetříte, pokud máte rádi bylinkové či slané máslo, pak se domácí výroba vyplatí i finančně.

10.  9.  2017 |